Heb je ooit een superkracht gewenst om je te beschermen tegen alle potentiële gevaren? Welnu, als niet van alles, kan uw immuniteit u volledige bescherming bieden tegen verschillende ziekteverwekkende stoffen. Je immuniteit is dus niet minder dan een superkracht.

Om nu te begrijpen hoe je immuniteit werkt, moet je de verschillende soorten kennen en hoe ze je lichaam helpen om ziekten af te weren.

Laten we beginnen.

Hoogtepunten:

  • Wat is aangeboren immuniteit?
  • Wat is adaptieve immuniteit?
  • Wat zijn de verschillen tussen aangeboren immuniteit en adaptieve immuniteit?

Wat is aangeboren immuniteit?

vectorillustratie van cellen van het immuunsysteem

Aangeboren immuniteit of natuurlijke immuniteit is de eerste verdedigingslinie van uw lichaam die helpt bij het bestrijden van ziekteverwekkende organismen en voorkomt dat ze uw lichaam binnendringen. Dit type immuniteit wordt van nature gevonden in uw lichaam sinds de geboorte, Het is niet-specifiek, d.w.z. reageert snel op elke pathogene aanval [1], en zorgt voor een duurzame verdediging.

Aangeboren immuniteit bestaat uit verschillende fysieke en chemische barrières die voorkomen dat ziekteverwekkers uw lichaam binnendringen. [2] Deze omvatten:

  • Huid
  • Slijm dat bacteriën vasthoudt
  • Maagzuur
  • Tranen

Aangeboren immuniteit is vaak aanwezig in bijna elk organisme – of het nu huid of celmembraan is. Bij het doorbreken van deze barrière initieert je lichaam een ontstekingsreactie zoals koorts, ontsteking, enz.

Specifieke bloedcellen maken histamines (een verbinding die door cellen wordt vrijgegeven als reactie op letsel) om uw lichaam te helpen zich te ontdoen van een allergeen. Het verhoogt echter de bloedstroom in het getroffen gebied en veroorzaakt uiteindelijk zwelling.

Net wanneer je lichaam in staat is om een vreemd lichaam te identificeren, waarschuwt het neutrofielen om ze te bestrijden. Meestal vergaan de neutrofielen van het geïnfecteerde gebied en leidt de accumulatie tot pus. Fagocyten zijn ook in staat om pathogene organismen te doden door het proces van fagocytose (inname van bacteriën).

Wat is adaptieve immuniteit?

Adaptieve immuniteit, ook bekend als verworven immuniteit, blijft trouw aan zijn naam. Het is je tweede verdedigingslinie die in het spel komt als op de een of andere manier de ziekteverwekkers je lichaam binnendringen en je aangeboren immuniteit ontwijken. Adaptieve immuniteit heeft tijd nodig om zich in uw lichaam te ontwikkelen wanneer het wordt blootgesteld aan ziekteverwekkers. Het richt zich meestal op specifieke pathogenen die ziekten veroorzaken.

Uw actieve immuunrespons detecteert eerst de ziekteverwekker en creëert vervolgens immuuncellen om de ziekteverwekker volledig uit uw lichaam te vegen. Het creëert ook geheugencellen [3] die de specifieke ziekteverwekker onthoudt en voorkomt dat deze in de toekomst je lichaam opnieuw aanvalt.

Adaptieve immuniteit kan worden ingedeeld onder twee hoofden – actieve immuniteit en passieve immuniteit:

1. Actieve immuniteit

Je lichaam ontwikkelt dit type immuniteit wanneer het wordt blootgesteld aan verschillende ziekteverwekkende stoffen. B-cellen in je lichaam maken antilichamen aan om de reactie van de ziekteverwekker in je lichaam te beëindigen.

2. Passieve immuniteit

Bij dit type immuniteit is de bron van antilichamen een andere persoon. Antilichamen kunnen bijvoorbeeld via moedermelk worden overgedragen aan een pasgeboren baby. Het kan ook op kunstmatige wijze in je lichaam worden ontwikkeld, zoals het injecteren van antilichamen om ziekten te bestrijden.

Adaptief immuunsysteem volgt een tweerichtingsbenadering – humorale respons en celgemedieerde respons om de ziekteverwekkers die uw lichaam binnenkomen te beëindigen. In humorale reactie, zodra uw lichaam een vreemd antigeen identificeert, maken de B-cellen antilichamen aan om de effecten te neutraliseren en te voorkomen dat het een cel infecteert.

Bij celgemedieerde respons worden de met pathogenen geïnfecteerde lichaamscellen gedood met behulp van cytotoxische T-cellen.

Wat zijn de verschillen tussen aangeboren immuniteit en adaptieve immuniteit?

Kenmerken

Aangeboren immuniteit

Adaptieve immuniteit

Bron

Van nature aanwezig in je lichaam

Verkregen van een persoon of door vaccinatie

Tijdspanne

Biedt meestal langdurige bescherming gedurende uw hele leven [4]

Kan al dan niet je hele leven meegaan

Reactietijd

Onmiddellijk, meestal binnen enkele minuten of een uur

Kan 4-7 dagen of weken duren

Specificiteit

Niet-specifiek, reageert niet anders op gedetecteerde pathogenen

Pathogeen-specifiek

Erfenis

Kan worden geërfd van ouders

Kan niet worden geërfd

Celtype

Dendritische cellen, Natural Killer cellen, Macrofagen, Eosinofielen, etc.

B-cellen, T-cellen, antigeen presenterende cellen etc. [5]

Erkenning

Gebruikt receptoren om geconserveerde moleculaire structuren van bacteriën, virussen of pathogenen te identificeren. Deze worden Pathogen Associated Molecular Patterns genoemd, zoals LPS, flagellin, enz.

Maakt gebruik van gerecombineerde B- en T-celreceptoren die in staat zijn om specifieke antigenen (eiwitten) te herkennen die op pathogenen worden aangetroffen

Moleculen

Cytokine

Antilichamen

Immunologisch geheugen

Geen immunologisch geheugen

Een langetermijngeheugen hebben

Activering

In staat om pathogeen-gerelateerde patronen direct te herkennen

Vereist hulp van andere cellen om patronen te herkennen en respons te activeren

Inpakken

Er zijn significante verschillen tussen aangeboren immuniteit en adaptieve immuniteit. Hoewel aangeboren immuniteit van nature aanwezig is in uw lichaam, kan adaptieve immuniteit worden verkregen van een persoon of door vaccinatie. Zodra u aangeboren immuniteit in uw lichaam ontwikkelt sinds de geboorte, geeft het u meestal levenslange bescherming, terwijl adaptieve immuniteit u op lange of korte termijn bescherming tegen infecties kan bieden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen