Als de nacht begint en je op je bed ligt om een goede nachtrust te hebben, begint je huid dan te jeuken? Als je de drang voelt om vooral ’s nachts aan je armen of benen te krabben, moet je het niet zomaar negeren.

Weet je dat zelfs de lakens en kussens waarop je slaapt je huid kunnen laten jeuken? De drang om ’s nachts een deel van het lichaam te krabben staat bekend als nachtelijke pruritus [1]. Hoewel het veel onderliggende oorzaken heeft, kan het medisch of met natuurlijke remedies worden behandeld. We brengen u alle details over de aandoening en hoe u deze kunt beheersen.

Hoogtepunten:

  • Waarom jeuk ik over mijn hele lichaam?
  • Waarom wordt de jeuk ’s nachts erger?
  • ’s Nachts jeukende huid behandelen
  • Preventietips voor jeukende huid ’s nachts
  • Wanneer moet je naar je dokter?
  • Wat kan nog meer ’s nachts een jeukende huid veroorzaken?

Waarom jeuk ik over mijn hele lichaam?

Jeuk over het hele lichaam kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken – bacteriële en schimmelinfecties [2]eczeem [3]lever [4] en nierziekte [5]enz. Jeuk kan gepaard gaan met huiduitslag, schilferige en gebarsten huid, een schilferige hoofdhuid, vlekken of bultjes op de huid en roodheid. Niet alle soorten jeuk zijn te genezen met huismiddeltjes. Afhankelijk van de oorzaak moeten behandelingen worden genomen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

1. Droge huid

Een van de meest voorkomende oorzaken voor jeuk op het lichaam is gebarsten, droge en schilferige plekken op specifieke delen van het lichaam zoals de onderarmen of de rug. Het is ook een van de gemakkelijkste aandoeningen om te behandelen door voldoende water te drinken, gehydrateerd te blijven en een verzachtende rijke vochtinbrengende crème te gebruiken.

Een droge huid is soms ook een bijwerking van medicatie; of kan worden veroorzaakt door huidaandoeningen. Ga dus naar je dermatoloog als de jeuk te lang aanhoudt.

2. Allergische huidreactie

Sommige voedingsmiddelen zoals pinda’s, zeevruchten, eieren, soja en tarwe veroorzaken een allergische reactie in het lichaam van sommige mensen. Een van deze reacties kan jeuk over het hele lichaam zijn. Het kan ’s nachts voorkomen, vooral als u gerechten eet die deze ingrediënten bevatten voor het diner.

3. Leeftijd

Een droge huid die jeuk veroorzaakt, komt ook voor bij mannen en vrouwen. Maar oudere mensen zijn meer vatbaar voor jeuk over het hele lichaam, omdat de productie van collageen en natuurlijke oliën door de huid afneemt met de leeftijd, waardoor de huid droog en schilferig wordt.

4. Menopauze en zwangerschap

Door alle hormonale veranderingen tijdens een zwangerschap [6], van sommige zwangere vrouwen is bekend dat ze jeuk over het hele lichaam hebben. Het kan te wijten zijn aan een uitslag of een meer ernstige onderliggende aandoening zoals acne of psoriasis. Meestal wordt het beter na de geboorte.

Tijdens de menopauze [7] en perimenopauze, kan de huid bij sommige vrouwen veranderingen ondergaan. Het veroorzaakt jeukende huid die kan optreden op het gezicht, armen, benen, borst, rug en de nek. In sommige gevallen kan je huid jeuken op de T-zone van je gezicht en de ellebogen.

Het treedt op vanwege de hormonale veranderingen in het lichaam tijdens de menopauze. Er is een verlies van het hormoon oestrogeen dat verband houdt met de productie van collageenproductie en natuurlijke oliën die de huid nodig heeft. Collageenproductie vertraagt, wat leidt tot een jeukende huid.

5. Chemische producten in huidverzorging

Sommige cosmetica bevatten bepaalde chemische ingrediënten die jeuk of een allergische reactie veroorzaken. Muggenwerende crèmes, deodorants en andere reinigingsmiddelen of zepen bevatten chemicaliën die jeuk kunnen veroorzaken.

6. Medicatie

Sommige medicijnen kunnen soms jeuk over het hele lichaam veroorzaken. Deze kunnen OTC-pijnstillers omvatten, waaronder opioïden, geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk, oestrogeen en diuretica [8] die gas en een opgeblazen gevoel verminderen, en andere medische aandoeningen zoals een hoog cholesterolgehalte.

7. Gezondheidsproblemen

Van lever- en nierziekten is bekend dat ze uitslag over het hele lichaam veroorzaken. Huidaandoeningen zoals psoriasis [9] veroorzaakt ook ’s nachts jeuk in het lichaam. Hypothyreoïdie[10]van stress en angst is ook bekend dat ze jeuk in het lichaam veroorzaken.

8. Infecties

Eczeem, dermatitis, waterpokken en schimmelinfecties in het kruisgebied (tinea cruris) [11] en voetschimmel zijn infecties die jeuk over het hele lichaam veroorzaken. Seksueel overdraagbare aandoeningen [12], aambeien en in zeldzame gevallen kunnen lever- en nierziekte in het laatste stadium ook een oorzaak van jeuk ’s nachts zijn.

9. Neem contact op met Dermatitis

Deze jeuk wordt veroorzaakt door gifstoffen in planten zoals poison ivy, sumak of gifeik, en bepaalde grassoorten. Jeuk treedt op wanneer de huid ermee in contact komt en de gifstoffen die in deze planten aanwezig zijn, irriteren de huid.

10. Insectenbeten

Jeuk op het lichaam, soms vergezeld van uitslag, kan worden veroorzaakt door muggenbeten en andere parasieten zoals teken, vlooien, bedwantsen en lichaamsluizen, enz. De jeuk kan worden geconcentreerd waar de beet is opgetreden of zich over het hele lichaam heeft verspreid.

Bug beten

Waarom wordt de jeuk ’s nachts erger?

Er zijn veel redenen waarom de jeuk ’s nachts verergert. Het is bekend dat de natuurlijke ritmes van ons lichaam zelfs de functies van de huid beïnvloeden, zoals vochtretentie, bloedcirculatie en temperatuur. ’s Nachts maken de doorbloeding en temperatuurstijging je huid warmer. Dit kan ervoor zorgen dat je wilt krabben.

In de winter is de huid droger, dus jeuk kan verergeren. Dit gebeurt ook omdat de huid ’s nachts vocht verliest, waardoor het uitgedroogd raakt.

‘S Nachts vertraagt de productie van corticosteroïden in het lichaam die ontstekingen verminderen ook. Het geeft ’s nachts meer cytokines af, wat de ontsteking verhoogt. Een combinatie van deze twee factoren kan de nachtelijke jeuk verergeren.

Je geest speelt ook een rol. Overdag, zelfs als je jeuk op het lichaam hebt, ben je bezig met andere dingen die je afleiden. ‘S Nachts is je activiteit beperkt tot slapen. Met minder afleiding wordt het jeukende gevoel sterker.

Soms kan uw beddengoed ook een allergie veroorzaken, of het dragen van kleding gemaakt van synthetische stof zoals nylon of polyester kan jeuk over het hele lichaam veroorzaken.

’s Nachts jeukende huid behandelen

A. Medische remedies

Een hydrocortisoncrème kan u verlichting geven omdat het de afgifte van chemicaliën stopt die ontstekingen en jeuk op het lichaam veroorzaken. Smeercrèmes en lotions met ontstekingsremmende ingrediënten kunnen de drang om te jeuken verminderen.

Antihistaminica, die de afgifte van histamine blokkeren, kunnen de huid kalmeren, wat op zijn beurt jeuk voorkomt. Sommige antihistaminica kunnen je slaperig maken; maar er zijn ook niet-slaperige opties beschikbaar. Een melatonine supplement dat je helpt slapen kan ook helpen.

Woord van waarschuwing:

Medicatie om jeuk te verminderen mag alleen worden ingenomen wanneer voorgeschreven door een gekwalificeerde professional. Afhankelijk van uw aandoening kan uw dermatoloog een corticosteroïde crème of een sterk antihistaminicum voorschrijven.

B. Natuurlijke behandelingen

1. Vochtinbrengende crème

Je kunt een bodylotion of vochtinbrengende crème aanbrengen die hypoallergeen en geurvrij is om de droge huid onder controle te houden. Dit zal het vocht in je huid vasthouden dat anders ’s nachts verloren gaat. Body butters en verzachtende rijke crèmes kunnen helpen.

2. Havermoutbad

Havermout heeft verzachtende eigenschappen. Dus douchen met een badreiniger met havermout voordat je ’s avonds naar bed gaat, kan de jeuk helpen verminderen.

3. Zuiveringszout

Je kunt dit mengen met je badwater en er twee of drie keer per week mee baden om jeuk in het lichaam te verminderen. Zorg ervoor dat het water niet te heet is wanneer u zuiveringszout gebruikt.

4. Koel kompres

Je kunt een koel kompres gebruiken voor het deel van het lichaam dat het meest jeukt om het te kalmeren. Herhaal dit dan op andere gebieden die jeuken. Tegenwoordig kun je zelfs koele kompressen krijgen voor verschillende delen van het lichaam.

5. Luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers geven vocht af aan de lucht. Dus het gebruik van een in je slaapkamer kan een droge huid voorkomen en ook het klimaat beheersen. Als u moeite heeft om in slaap te vallen vanwege de jeuk, kunt u kiezen voor een die het aroma-olieafgiftemechanisme heeft inbegrepen (essentiële lavendelolie kan helpen).

6. Ontspannende technieken

Jeuk over het hele lichaam kan je stress bezorgen. Dus het masseren van je benen of haar, het drinken van een kruidenthee zoals kamille of het royaal oliën van de jeukende delen van je huid kan helpen de jeuk te verminderen.

Preventietips voor jeukende huid ’s nachts

U kunt jeuk op het lichaam voorkomen door enkele maatregelen te nemen om irriterende stoffen te voorkomen en een sfeer te creëren die bevorderlijk is voor uw huid.

1. Biologisch katoen / natuurlijke stoffen

Het gebruik van beddengoed gemaakt van biologisch katoen of natuurlijke stoffen gemaakt zonder chemische processen kan helpen bij het voorkomen van jeuk in het lichaam.

2. Uniforme temperatuur

Als uw kamer te warm is, kan dit de jeukende huid verergeren. Als je een airconditioner of koeler hebt, breng dan de temperatuur van je kamer naar beneden om de kamer en je huid te koelen. Dit helpt om jeuk op afstand te houden.

3. Vermijd irriterende stoffen voor de huid

Als u producten gebruikt die sterke en kunstmatige geuren hebben, kunnen ze jeuk verergeren. Gebruik zoveel mogelijk geurvrije producten.

4. Knip je nagels kort

Als je je nagels houdt kortom, je zult jezelf niet veel kunnen krabben en verdere infecties en complicaties kunnen voorkomen.

5. Blijf gehydrateerd

De beste en meest effectieve manier om jeuk op het lichaam te voorkomen en onder controle te houden, vooral als het wordt veroorzaakt door een droge huid, is om de hele dag door voldoende water te drinken. Als je geen blaasproblemen hebt, is het aan te raden om ook een glas water te drinken voordat je naar bed gaat.

6. Kortere douches

Verminder de hoeveelheid tijd die je onder de douche doorbrengt voordat je naar bed gaat. Dit voorkomt een droge huid en houdt de jeuk onder controle.

Wanneer moet je naar je dokter?

Als u iets eet dat een voedselallergie veroorzaakt, moet u een arts raadplegen. De symptomen kunnen mild zijn, zoals jeukende huid of ogen, of ernstig zoals krampen, misselijkheid, diarree en zwelling.

Als een jeuk aanhoudend is en niet vermindert, zelfs niet met de toepassing van actuele crèmes, OTC-medicatie of natuurlijke remedies, raadpleeg dan een dermatoloog.

Als u een veel voorkomende huidaandoening zoals eczeem heeft en u jeukt, raadpleeg dan uw arts voor medicatie die u verlichting zal geven.

Wat kan nog meer ’s nachts een jeukende huid veroorzaken?

Stress en angst kunnen ervoor zorgen dat je zin hebt om te krabben, hoewel er misschien geen oorzaak achter zit. Sommige zenuwaandoeningen veroorzaken ook een gevoel van jeukende huid. De zenuwaandoening jeuk kan wijzen op andere kwalen zoals multiple sclerose, [13] diabetes of gordelroos.

In zeldzame gevallen kan een jeuk die niet weggaat met elke andere behandeling een vroeg symptoom van kanker zijn. Maar dit geldt alleen als het gepaard gaat met andere symptomen zoals lichte koorts, plotseling gewichtsverlies en nachtelijk zweten.

Inpakken

Hoewel jeukende huid ’s nachts over het hele lichaam meestal optreedt als gevolg van een droge huid, zijn er andere oorzaken en medische aandoeningen die dit kunnen veroorzaken. Preventieve maatregelen werken het beste om jeukende huid op afstand te houden. Er zijn echter verschillende huismiddeltjes en actuele crèmes die u kunt aanbrengen als uw huid elke nacht begint te jeuken. Vergeet niet om uw arts te raadplegen voor het geval het probleem te lang aanhoudt.

Wist je dat?

  • Mensen met eczeem hebben meer kans om aan deze aandoening te lijden.
  • Als u hypothyreoïdie heeft, kunt u een droge huid hebben die leidt tot jeuk over het hele lichaam.
  • Met de leeftijd wordt de huid droger, waardoor oudere mensen meer vatbaar zijn voor jeuk over het hele lichaam.
  • Mensen die in koudere en drogere klimaten leven, hebben een droge huid die een oorzaak is van jeuk.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen