Brengen jeukende oksels je in het openbaar in verlegenheid? Ja, het kriebelende, irritante gevoel op je oksel kan een echte bron van frustratie zijn.

Dus hier werpen we licht op de redenen die waarschijnlijk jeuk aan de oksels veroorzaken en hoe je er gemakkelijk vanaf kunt komen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn de oorzaken jeukende oksels?
 • Soorten okseluitslag
 • Hoe zich te ontdoen van jeukende oksels?
 • Hoe okseluitslag te voorkomen?
 • Welke complicaties kunt u tegenkomen als gevolg van okseluitslag?
 • Zijn jeukende oksels een teken van diabetes?

Wat zijn de oorzaken jeukende oksels?

Oksel jeuk kan optreden als gevolg van verschillende redenen, te beginnen met uw dagelijkse levensstijl tot bepaalde medische aandoeningen. Een jeukende oksel gaat gepaard met roodheid, irritatie en een branderig gevoel. Deze huidaandoening staat bekend als pruritus. [1]

U kunt ook huidontsteking, pijn en schilferige huid in uw oksels ervaren. Hoewel je misschien zin hebt om je huid te krabben voor wat verlichting, zou dit de situatie alleen maar verergeren. Inzicht in de oorzaken van oksel jeuk zal helpen weten hoe het te voorkomen.

1. Deodorant

Terwijl het gebruik van een deodorant onder je armen na een verfrissende douche of voor het uitgaan, een basishygiëneroutine lijkt, kan deodorant okseluitslag veroorzaken. Als u irritatie, roodheid en jeuk voelt na het aanbrengen van deodorant, kunt u allergisch zijn voor dat specifieke product.

Volgens de FDA [2] (Food &Drug Administration), vier ingrediënten in deodorants die allergie kunnen veroorzaken, zijn aluminium, geurstoffen, conserveermiddelen en kleurstoffen.

2. Scheren

Hoewel velen het handig vinden om een scheermes te gebruiken om okselhaar te verwijderen, kunnen scheermessen huiduitslag en jeuk veroorzaken. Het gebruik van een oud scheermesje, droog scheren en het niet gebruiken van een vochtinbrengende crème na het scheren kan huidirritatie veroorzaken en leiden tot okseluitslag.

3. Schimmelinfectie

Als je de neiging hebt om je oksel niet af te drogen na het douchen of als je veel zweet, is er kans op een bacteriële infectie. Schimmelinfectie is een van de voorbeelden van schimmelinfecties. Gist- of bacteriegroei vindt plaats op het lichaamsdeel waar de huid zich vouwt. Dit omvat gebieden zoals oksel, lies etc.

4. Weer

Extreme weersomstandigheden kunnen okseluitslag veroorzaken. In de zomer laat de hitte je zweten. Dit zweet vermengt zich met het vuil dat zich gedurende de dag in je oksel heeft opgehoopt. Dit zorgt er weer voor dat je oksel gaat jeuken. Op dezelfde manier kan extreme kou je oksel droog en jeukend maken.

5. Allergieën

Net als deodorants zijn er andere dingen die een allergische reactie in je oksel kunnen veroorzaken. Wasmiddelpoeders, bepaalde soorten stoffen, met behulp van een product met ingrediënten waarvoor u allergisch bent, leidt tot okseluitslag.

6. Slechte hygiëne

Een van de grootste redenen achter huiduitslag is slechte hygiëne. Niet regelmatig douchen, vuile kleding dragen en je oksels niet schoon houden, kan okseluitslag veroorzaken.

7. Parasieten

Parasieten zijn kleine organismen die zich voeden met je lichaam en verschillende problemen veroorzaken. Luizen zijn zo’n voorbeeld en kunnen jeukende oksels veroorzaken.

8. Zeep

Vrij verkrijgbare zepen bevatten sterke chemicaliën en zijn hard van aard. Ze maken je oksel droog en schilferig. Omdat het okselgebied over het algemeen erg gevoelig is, kunnen agressieve, op chemicaliën gebaseerde zepen daar huiduitslag veroorzaken.

9. Stress

Wanneer je door angst gaat, neemt je stressniveau toe. Het beïnvloedt je zenuwstelsel en veroorzaakt een paar fysieke reacties zoals jeuk op de huid. Het kan overal in je lichaam gebeuren, vooral in de gevoelige gebieden zoals oksel, lies, enz.

allergische huiduitslag dermatitis eczeem huid van de oksel van de patiënt

Soorten okseluitslag

1. Atopische dermatitis

Uw okseluitslag kan te wijten zijn aan atopische dermatitis die ook bekend staat als eczeem. Atopische dermatitis gebeurt meestal vanaf de kindertijd zelf. Het komt vaak voor in gebieden waar je huidplooit. Bijvoorbeeld ellebooggebied, oksel, lies, achterkant van je knieën etc.

Atopische dermatitis is rood, jeukt en kan extreem ongemak veroorzaken. In een paar gevallen scheiden deze jeukende huiduitslag vocht af. U kunt bloedingen ervaren als gevolg van ernstige atopische dermatitis op uw oksel. [3]

2. Contact dermatitis

Deze uitslag verschijnt wanneer u in contact komt met het allergeen. Sommige ingrediënten in uw deodorants of lotion kunnen allergische reacties onder uw armen veroorzaken. Het dragen van een bepaald type stof en het gebruik van bepaalde wasmiddelen voor uw kleding kan ook contactdermatitis veroorzaken. [4]

3. Seborrheic dermatitis

Deze uitslag treedt op als gevolg van overmatige afscheiding van talgolie. Seborrheic dermatitis is heel anders dan atopische dermatitis omdat het je huid niet uitdroogt, maar je huid vettig maakt. U kunt witte of gele olieachtige vlekken op uw oksels opmerken. [5]

4. Candidiasis

Candidiasis of Candida is een schimmelinfectie die optreedt als gevolg van slechte hygiëne, verzengend weer of extreem strakke kleding. Candida gebeurt meestal in het vochtige gebied van je lichaam, zoals oksels. U kunt last krijgen van huidontsteking, schilfering, rode huiduitslag etc. [6]

Hoe zich te ontdoen van jeukende oksels?

Huismiddeltjes

1. Warm kompres:

Als je oksel constant jeukt en je steenpuisten hebt ontwikkeld, zal een warmwaterkompres helpen. Het zal het herstelproces versnellen.

2. Vochtinbrengende crème:

Hydrateer je oksel herhaaldelijk voor het geval deze opdroogt. Gebruik een vochtinbrengende crème die geurvrij is om allergische reacties te voorkomen.

3. IJsblokjes :

IJsblokjes zijn een andere geweldige optie om met jeukende oksels om te gaan. Het zal je huid kalmeren en ook wat verlichting geven van de constante jeuk.

4. Vitamine C :

Consumptie van vitamine C kan u helpen bij oksel jeuk. Voeg vitamine C verrijkte groenten en fruit toe aan uw dieet. Voeg sinaasappels, tomaten, citroen en broccoli toe die vechten tegen de infectie die de oksel jeuk veroorzaakt. Je kunt ook citroensap op je oksel aanbrengen om de bacteriën te doden.

5. Etherische olie :

Essentiële oliën zoals kokosolie, tea tree olie en lavendelolie zijn nuttig om jeukende oksels te behandelen. De etherische olie vermindert de irritatie en ontsteking van je oksel. Je kunt de olie direct op je huid aanbrengen als het jeukt.

Over De Toonbank Behandelingen

1. Hydrocortison Crème / Calamine Lotion:

Topische hydrocortison en calamine lotions zijn geweldig voor huiduitslag. Als u okseluitslag heeft, zullen deze OTC-producten irritatie en huidontsteking verminderen.

2. Anti-schuurpoeder :

Anti-schuurpoeders zijn bedoeld om de bacteriën uit delicate lichaamsdelen zoals de oksel te doden. Meestal gebeuren deze huiduitslag als gevolg van de constante wrijving van de huid. Anti-schuren poeder vermindert de pijn en wrijving van de huid.

3. Anti-schimmel zalf:

Als uw oksel een bacteriële infectie of schimmelinfectie heeft, is het een geweldige optie om voor schimmelwerende zalf of gel te gaan. Deze crèmes bevatten meestal ingrediënten zoals nystatine, ketoconazol of clotrimazol die de schimmelinfectie kunnen bestrijden.

Professionele behandelingen

1. Fototherapie :

Fototherapie of ultraviolet licht wordt gebruikt om de vitamine D-productie in uw huid te stimuleren en de okseluitslag te behandelen.

2. Calcineurineremmers :

Calcineurineremmers hebben drie ingrediënten die ciclosporine, tacrolimus en pimecrolimus zijn. Deze ingrediënten stimuleren je immuunsysteem om te vechten tegen infecties die okseluitslag veroorzaken. [7]

huidverzorging ontharing concept door vrouw

Hoe okseluitslag te voorkomen?

1. Krabben aan de droge huid is een grote nee als je jeukende oksels wilt stoppen. Krabben met je nagels zal je huidconditie verergeren en kan zelfs bloedingen veroorzaken.

2. Vermijd zoveel mogelijk in contact komen met allergenen.

3. Probeer een product te gebruiken dat geur- en chemicaliënvrij is.

4. Draag geen ongemakkelijke of extreem strakke kleding.

5. Douche regelmatig en maak je oksels schoon met zachte zeep.

6. Was uw kleding en handdoek regelmatig om infecties te voorkomen.

7. Deel je persoonlijke dingen zoals handdoeken, loofah, scheermes niet met andere mensen.

Welke complicaties kunt u tegenkomen als gevolg van okseluitslag?

Als u gedurende een lange periode onbehandelde jeukende oksels heeft, kan dit complicaties veroorzaken. Onbehandelde okseluitslag zal uiteindelijk leiden tot ernstige bacteriële infecties. Je kunt ook puisten (met pus gevulde bulten) in je oksel krijgen. Symptomen die u waarschuwen voor ernstige onderliggende aandoeningen zijn onder meer:

 • Verspreiding van de okseluitslag naar andere delen van uw lichaam
 • Pijn en zwelling bij huiduitslag
 • Huiduitslag die plotseling verschijnt en zich snel verspreidt
 • Koken/blisters gevuld met pus
 • Bloeding
 • Hoge koorts
 • Misselijkheid, diarree en obstipatie
 • Huiduitslag die niet verbetert ondanks het gebruik van vrij verkrijgbare producten
 • Schilferige en korstige huidpleisters
 • Duizeligheid

Zijn jeukende oksels een teken van diabetes?

Jeukende oksels kunnen een teken zijn van diabetes. Gelokaliseerde jeuk als gevolg van schimmelinfectie komt vaak voor bij diabetes patiënten. Veel diabetespatiënten ervaren ook blaren op hun huid als een teken van de onderliggende ziekte.

In een paar gevallen kunnen mensen die een diabetesbehandeling ondergaan, allergische reacties van de medicatie ervaren. Insuline-injectie veroorzaakt huiduitslag op uw huid en kan zich verspreiden naar andere lichaamsdelen zoals de oksel.

Diabetes kan een andere vergelijkbare huidaandoening veroorzaken, Acanthosis Nigricans genaamd, waardoor uw okselhuid donker en dik wordt. Het zal fluweelachtig en jeukend aanvoelen.

Inpakken

Oksel jeuk kan extreem frustrerend en ongemakkelijk zijn. Okseluitslag is meestal verantwoordelijk voor jeukende oksels. Deze huiduitslag treedt op vanwege vele redenen zoals allergische reacties, levensstijlgewoonten en omgevingsfactoren. Hoewel oksel jeuk gemakkelijk te behandelen is, kan het in sommige gevallen lang blijven en tot verschillende complicaties leiden. Als uw jeukende oksel niet oplost met vrij verkrijgbare producten, laat het dan controleren door een arts.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen