Heb je zin om aan je lichaam te krabben zodra je uit de douche bent gestapt? Wees gerust, je bent niet de enige die dat probleem heeft. Een milde jeuk, vooral na een warme douche in de droge wintermaanden, is niet iets om je zorgen over te maken.

Als de irritatie echter aanhoudt of je bang maakt om weer in het water te stappen, dan moet je misschien op zoek gaan naar de redenen achter de jeuk. In dit artikel bespreken we de oorzaken van jeuk na een douche en wat je kunt doen om van de irritatie af te komen.

Hoogtepunten:

  • Waarom jeukt de huid na een bad?
  • Hoe kun je de jeuk na een bad stoppen?
  • Kan een jeukende huid een teken zijn van iets ernstigs?
  • Wanneer naar een dokter over jeukende huid?

Waarom jeukt de huid na een bad?

De irritatie op uw huid na een douche kan worden veroorzaakt door een of meer van de onderstaande redenen.

1. Droogheid van de huid

De meest voorkomende boosdoener achter jeuk na het bad is een te droge huid, een aandoening die ook bekend staat als xerosis cutis. Als je al een droge huid hebt, verwijder dan de natuurlijke oliën op je huid verder in een bad. Hierdoor voelt je huid uitgedroogd en jeukend aan na een bad. Als het water te warm is of als u langdurig of meerdere douches per dag neemt, kan de toestand verslechteren. In extreme gevallen kan uw huid breken en milde bloedingen veroorzaken.

2. Gevoeligheid voor reinigingsmiddelen

U kunt gevoelig zijn voor de zeep, lichaamsshampoo of andere producten die u onder de douche gebruikt. Dit kan verantwoordelijk zijn voor de drang om te krabben tijdens of na het douchen. Als u een sterk reinigingsmiddel gebruikt, kan het de beschermende barrière en natuurlijke oliën van de huid verwijderen, waardoor het gevoelig en jeukend wordt.

Houd er ook rekening mee dat u allergisch kunt zijn voor bepaalde ingrediënten in reinigingsmiddelen zoals schuimmiddelen, geurstoffen, alcohol of menthol. Dit kan de boosdoener zijn achter je irritatie na het douchen. Als u allergisch bent voor wasmiddelen, kan uw verse handdoek uit de was ook jeuk veroorzaken nadat u deze onder de douche hebt gebruikt.

3. Onderliggende huidaandoeningen

Uw jeuk na het douchen kan te wijten zijn aan een van de volgende huidaandoeningen:

Aquagene Pruritus

Dit is een zeldzame huidaandoening waarbij de patiënten intense jeuk ontwikkelen zodra hun huid in contact komt met water. [1] De jeuk ontwikkelt zich meestal in de ledematen en het bovenste deel van het lichaam, maar zelden op het hoofd, gezicht of nek. Maar er zijn geen huiduitslag of andere zichtbare veranderingen op de huid.

Eczeem

Eczeem of atopische dermatitis is een inflammatoire huidziekte die wordt gekenmerkt door een droge huid, jeuk en terugkerende huiduitslag. [2] De huidbarrièrefunctie is verzwakt bij mensen met eczeem, waardoor ze gevoeliger zijn voor gevoeligheid en irritatie van de huid. Dit kan leiden tot jeuk na het douchen bij eczeempatiënten. [3]

jonge vrouw krabben armen

Hoe kun je de jeuk na een bad stoppen?

Eerst en vooral moet je de oorzaak van je jeuk na een douche identificeren. U kunt enkele van de volgende tips proberen om te zien of ze uw irritatie helpen verminderen. Aarzel niet om een dermatoloog te raadplegen in geval van twijfel.

1. Verander je doucheroutine

Douche niet in water dat te warm is. Gebruik lauw water dat comfortabel aanvoelt.

Maak de duur van je douche korter.

Vermijd het nemen van meerdere douches op een dag.

Gebruik geen agressieve scrubbers op je huid. Gebruik in plaats daarvan een zacht exfoliërend middel.

2. Wissel van zeep

Vermijd zepen en reinigingsmiddelen met agressieve chemicaliën, geuren of menthol. Kies voor een mildere zeep ontworpen voor de gevoelige huid. Je kunt ook badzout, kruidenzepen of natuurlijke reinigingsmiddelen zoals fuller’s earth proberen in plaats van je gewone zeep. Het is belangrijk om hypoallergene producten te kiezen die passen bij jouw unieke huidtype.

3. Handdoek het goed

Wrijf niet over een natte huid direct na het douchen. Dit kan ervoor zorgen dat de beschermende laag van je huid wordt afgescheurd, waardoor irritatie ontstaat. Dep je huid op een zachte manier droog, met een schone handdoek. Vervang het wasmiddel dat wordt gebruikt om uw handdoek schoon te maken, als u denkt dat u allergisch bent voor het wasmiddel.

4. Hydrateer

Gebruik een vochtinbrengende crème over je hele lichaam direct nadat je uit de douche bent gestapt. Dit zal het verloren vocht op de huid aanvullen en helpen irritatie te kalmeren. Je kunt je moisturizer koelen in een koelkast om het verzachtende effect verder te versterken.

Je kunt ook proberen lichaamsoliën of vaseline te gebruiken voordat je een show binnenstapter. Dit creëert een beschermende laag op je huid en voorkomt schade aan de huidbarrière tijdens het douchen.

Drink ook veel water om je huid gehydrateerd te houden en jeuk op de lange termijn te voorkomen.

5. Anti-jeuk formuleringen

Je kunt een koelmiddel zoals calamine gebruiken om de jeuk na een bad te verminderen. Als de irritatie te ongemakkelijk is, kunt u ook proberen vrij verkrijgbare corticosteroïde crèmes te gebruiken. Maar het is het beste om uw arts te raadplegen als uw jeuk u te veel stoort.

6. Behandeling van huidaandoeningen

Als uw jeuk te wijten is aan een onderliggende huidaandoening zoals eczeem of aquagene pruritus, dan is uw arts de beste persoon om een diagnose te stellen en een geschikte behandelingsoptie voor u voor te stellen.

Kan een jeukende huid een teken zijn van iets ernstigs?

Hoewel jeukende huid na een douche een veel voorkomend fenomeen kan zijn, kan het in sommige gevallen wijzen op ernstige gezondheidsproblemen zoals hieronder besproken.

1. Polycythemia Vera (PV)

PV is een aandoening die leidt tot overproductie van rode bloedcellen in het beenmerg. [4] Dit zorgt ervoor dat het bloed dichter wordt en vatbaarder voor stolling. Dit verhoogt op zijn beurt het risico op een hartaanval of hartfalen.

Jeuk na een warm bad is een van de meest voorkomende symptomen, samen met hoofdpijn, kortademigheid, vermoeidheid enz. Uw arts kan lichttherapie voorstellen om jeuk als gevolg van PV te verlichten.

2. Hodgkin lymfoom

Jeuk veroorzaakt door een douche kan ook wijzen op Hodgkin-lymfoom. Dit is een kanker van de lymfeklieren die wordt gekenmerkt door overmatige productie van B-lymfocyten, een type witte bloedcellen. [5] Het toevoegen van een kleine hoeveelheid zuiveringszout aan uw zwemwater kan jeuk na het douchen voorkomen, als u deze aandoening heeft.

Wanneer naar een dokter over jeukende huid?

Als u ernstige en aanhoudende jeuk heeft elke keer dat u onder de douche stapt, is het misschien een goed idee om uw dermatoloog te bezoeken om ernstige gezondheidsproblemen uit te sluiten. Uw arts kan allergietests of huidbiopten voorschrijven om de exacte reden achter uw irritatie te diagnosticeren.

Bepaalde neurologische en psychische stoornissen kunnen verantwoordelijk zijn voor de jeukaandoening die kan worden gedetecteerd door een gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. Als u aandoeningen heeft zoals eczeem of allergieën, is het belangrijk om regelmatig contact op te nemen met uw dermatoloog.

Inpakken

Jeuk na een douche is ongemakkelijk. Maar in de meeste gevallen kan het gemakkelijk worden aangepakt door de juiste douchegewoonten en voldoende hydratatie. In sommige gevallen kan de irritatie echter ernstig zijn of worden veroorzaakt door een ernstiger gezondheidsprobleem. Dus, als de hierboven genoemde tips niet helpen om uw jeuk te verminderen, raadpleeg dan uw dermatoloog.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen