Ben je graag buiten? Maar ben je bang dat de UV-stralen van de zon je gezonde huid kunnen beschadigen? Ja, slechts 15 minuten blootstelling aan de zon kan uw huid beïnvloeden en soms zelfs grote schade aanrichten.

Maar betekent dit dat je overdag niet naar buiten stapt? Dat kan niet! In plaats daarvan kunt u de nodige stappen volgen om de gezondheid van uw huid te beschermen!

Laten we de verschillende soorten UV-stralen eens nader bekijken, hoe ze uw huid beïnvloeden en welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen om de nadelige effecten ervan te minimaliseren.

Hoogtepunten:

  • Wat is UV-straling?
  • Soorten UV-straling
  • Wat is UV A-straling?
  • Wat is UV B-straling?
  • Belangrijkste verschillen tussen UVA- en UVB-stralen
  • Tips om uw huid te beschermen tegen UV-stralen

Wat is UV-straling?

UV- of ultraviolette straling is niet-ioniserende, elektromagnetische straling die deel uitmaakt van het hele spectrum van licht dat de zon op de aarde stuurt. [1] De UV-stralen zijn niet zichtbaar voor het menselijk oog en produceren ook geen warmte. Dus misschien merk je deze stralingen niet eens op totdat het te laat is!

De meeste UV-straling van de zon wordt geabsorbeerd door de ozonlaag, koolstofdioxide en waterdamp in de atmosfeer. Meestal bereiken UVA en wat UVB ons vanuit het zonlicht. [2]

Hoewel de zon een natuurlijke bron van UV-stralen is, zijn er een paar kunstmatige bronnen van de UV-stralen zoals de zonnebanken, kwikdamplampen, sommige halogeen-, fluorescerende, gloeilampen, enz. [3]

Blootstelling aan UV-straling kan leiden tot vroegtijdige veroudering van uw huid, het verschijnen van rimpels, ouderdomsvlekken, leerachtige huid, enz. Overmatige blootstelling aan UV-straling verzwakt uw immuunsysteem, waardoor het vermogen van uw huid om zichzelf te beschermen tegen buitenlandse invasies afneemt.

Soorten UV-straling

Net als het zichtbare licht hebben ook de UV-stralen stralingen van verschillende golflengten. [5] Deze grafiek vergelijkt de verschillende soorten UV-straling.

UVA

UVB

UVC

Golflengte[6]

315 – 400 nm (langste golflengte)

315 – 280 nm (gemiddelde golflengte)

100 – 280 nm (laagste golflengte)

Energie-inhoud

Laagste

Meer dan UV A

Hoogst

Penetratie in de menselijke huid

Dringt het diepst in de huid door, kan de dermis bereiken

Kan alleen de oppervlakkige huidlagen binnendringen, beperkt in de opperhuid

Kan niet verder doordringen dan de dode huidlaag van de opperhuid

Effecten op de onbeschermde huid

Onmiddellijk bruiningseffect. Draagt bij aan huidveroudering en rimpels op de lange termijn

Kortdurend effect veroorzaakt verbranding en vertraagd bruinen. Draagt aanzienlijk bij aan kanker en verhoogt de huidveroudering

Roodheid en ulceratie van de huid op korte termijn. Langdurige blootstelling veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering en huidkanker

Carcinogeen

Slechts in zeldzame gevallen huidkanker veroorzaken

Oorzaken van de meeste menselijke huidkankers

UVC uit zonlicht bereikt ons niet, dus normaal gesproken geen risicofactor voor kanker

Bron

Zon, zonnebanken

Zon, zonnebanken

UVC ontsmettingslampen, booglasfakkels, kwiklampen

% bereikt de aarde

Bijna 95% van de UV-straling

Ongeveer 5% van de UV-straling

Volledig geabsorbeerd door de ozonlaag,

Oppervlak

bereikt ons dus niet

mechanisme van UVA- en UVB-straling

Esse Organic Skincare Tip:

Je huid produceert van nature vitamine D wanneer het wordt blootgesteld aan de zon. Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium in je botten, waardoor ze sterk blijven. Dus als u de zon vermijdt om uw huid te beschermen, neem dan een vitamine D-supplement in overleg met uw arts om aan uw dagelijkse vitaminebehoeften te voldoen. [4]

Wat is UV A-straling?

De UVA-stralen hebben de langste golflengte in het UV-spectrum. Ze zijn ook onze grootste reden tot bezorgdheid vanwege het hoge percentage UVA-stralen dat ons bereikt. UVA-stralen zijn het hele jaar door aanwezig wanneer er daglicht is, zelfs als het bewolkt of mistig is en je de zon niet kunt zien. De UVA-stralen kunnen zelfs uw glazen raam binnendringen. U kunt dus worden blootgesteld aan UVA-stralen in uw huis of auto, tenzij uw glazen ramen speciale filters hebben om ze te blokkeren.

UVA-stralen zijn de belangrijkste boosdoener voor het bruinen van de huid. Ze zijn ook degenen die meestal worden gebruikt in zonnebanken. De UVA-stralen penetrate diep in je huid en beschadigt de eiwitten zoals collageen en elastine die stevigheid en elasticiteit aan je huid geven. Het kan ook vrije radicalen genereren. Dit leidt tot lijntjes, rimpels en draagt bij aan huidveroudering. UVA-stralen veroorzaken ook indirecte DNA-schade, wat leidt tot huidkanker.

UVA-stralen zijn van 2 soorten:

  • UVA1 – 340 tot 400 nm
  • UVA2 – 320 tot 340 nm

Het is belangrijk op te merken dat bepaalde zonnebrandproducten alleen specifieke golflengten van licht kunnen blokkeren. Kies bij voorkeur voor een zonnebrandcrème die bescherming biedt tegen een breed spectrum aan UV-stralen.

Wat is UV B-straling?

Een zeer klein percentage UVB bereikt ons en het is alleen beperkt tot de bovenste laag van de huid. Maar UVB is biologisch actiever dan UVA en veroorzaakt een ravage aan je huidoppervlak. UVB is verantwoordelijk voor intense zonnebrand, verkleuring en andere zichtbare effecten op uw huid. Het is ook de belangrijkste oorzaak van melanoom en andere huidkankers. UVB kan zelfs de eiwitten in de lens van uw ogen beschadigen, wat leidt tot de vorming van cataract.

De intensiteit van UVB is afhankelijk van het tijdstip van de dag, het seizoen en de geografische locatie. UVB is meer in de zonnige, tropische landen vooral tijdens de warme zomermaanden. De intensiteit piekt rond het middaguur. UVB wordt weerspiegeld door het zand, water en sneeuw. Dus als u op vakantie bent op het strand of een hoge berg beklimt, zorg er dan voor dat u de juiste zonbescherming gebruikt om uw huid te redden van schadelijke effecten van UVB.

Belangrijkste verschillen tussen UVA- en UVB-stralen

UVA

UVB

Blootstelling

Bestaat uit ongeveer 95% van de UV-stralen die ons bereiken omdat ze niet worden geabsorbeerd door de ozonlaag van de atmosfeer

Ongeveer 5% van de UV-stralen die ons bereiken, een groot deel van de UVB-stralen wordt geabsorbeerd door de ozonlaag

Erytheem(huiduitslag veroorzaakt door gewonde of ontstoken bloedvaten)

Minder kans op het veroorzaken van erytheem

Hogere kans op verbranding van de huid en erytheem

Looien

Veroorzaakt onmiddellijke bruining als gevolg van IPD (onmiddellijke pigmentverdonkering en PPD (aanhoudende pigmentverdonkering)

Veroorzaakt vertraagd bruinen (DT) dat 3 tot 7 dagen na blootstelling begint en tot weken kan duren

Effect op melanine(het pigment in je huid dat zijn natuurlijke kleur geeft)

Bruinen wordt veroorzaakt door oxidatie van melanineprecursoren. Verhoogt het melaninegehalte niet

Verhoogt de melanineproductie in de huid door de productie van melanocyten te verhogen. Melanine veroorzaakt bruining

Fotoprotectie(biochemisch proces in het lichaam om de schade veroorzaakt door zonlicht het hoofd te bieden)

Geen fotoprotectie

Fotoprotectie door productie van melanine

DNA-schade

Blootstelling leidt tot de vorming van vrije radicalen die oxidatieve stress veroorzaken, wat leidt tot indirecte DNA-schade

Veroorzaakt DNA-schade door vorming van pyrimidinedimeertjes

Vitamine D productie

Geen vitamine D-productie. Breekt de vitamine D af die gebonden is aan vitamine D-receptoren (VDR)

UVB zet de voorloper van vitamine D3 om in de huid [7]

Tips om uw huid te beschermen tegen UV-stralen

Overmatige blootstelling aan UV-stralen is sterk gerelateerd aan huidkanker en andere vormen van huidbeschadiging. Daarom moet u de juiste voorzorgsmaatregelen nemen voordat u in de zon stapt. [8]

1. Vermijd de zon

Vermijd of beperk het uitgaan in direct zonlicht van 10.00 tot 16.00 uur, vooral als de UV-index hoog wordt voorspeld. UV-stralen kunnen je huid bereiken, zelfs als je in de schaduw bent, dus laat de zonbescherming niet achterwege.

2. Zonnebrandcrème is je beste vriend

Gebruik een waterbestendige, breedspectrum zonnebrandcrème of lotion met SPF 30 of hoger, als je in de zon moet gaan. Breng de zonnebrandcrème minstens 30 minuten voordat je uitstapt aan en vergeet niet om het opnieuw te gebruiken na een duik of als je overvloedig hebt gezweet.

3. Bedek het

Draag waar mogelijk kleding met volledige mouwen met dichtere stoffen om uw huid te verbergen voor blootstelling aan de zon. Neem ook breedgerande hoeden en zonnebrillen of brillen met UV-filters op om UV-schade aan uw gezicht en ogen te minimaliseren.

4. Laat de zonnestudio achterwege

Zonnebanken en zonnelampen kunnen UVC uitzenden, de zwaarste van de UV-stralen. Het is dus het beste om ze helemaal te vermijden om schade aan je huid en ogen te voorkomen.

5. Bescherm uw kind

U moet er speciaal op letten dat de uv-blootstelling voor jonge kinderen tot een minimum wordt beperkt. Kinderen bevinden zich in een steeds veranderende groeitoestand en omgevingsstress zoals UV-blootstelling kan schadelijke effecten op hun ontwikkeling veroorzaken.

6. Kies je kleding verstandig

Als je naar buiten gaat, kies dan voor to draag shirts met lange mouwen, lange rokken om je huid te beschermen tegen UV-stralen. Geef ook de voorkeur aan het dragen van donkere kleuren, omdat ze je meer bescherming bieden tegen de schadelijke stralen.

Inpakken

De UV-stralen maken deel uit van het spectrum van stralingen van de zon dat de aarde bereikt. Er zijn verschillende soorten UV-stralen, afhankelijk van hun golflengten. Maar UVA- en UVB-stralen zijn de belangrijkste twee soorten die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van schade aan uw huid. Ze hebben verschillende penetratiekrachten en effecten op je huid. Hoewel u de UV-straling van de zon niet volledig kunt vermijden, kunt u passende voorzorgsmaatregelen nemen om hun schadelijke effecten te minimaliseren.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen