Hoeveel concealers heb je uiteindelijk in je leven gekocht? Als je hebt geprobeerd om ongelijke huidtint te bestrijden met lagen make-up, is het tijd om opnieuw na te denken.

We willen allemaal een natuurlijk gezonde en gelijkmatige huid, die niet te veel verberging nodig heeft. Dit kan alleen mogelijk zijn als u uw ongelijkmatige huidskleur op de juiste manier beheert. Laten we in de details duiken.

Hoogtepunten:

  • Wat is een ongelijkmatige huidskleur?
  • Mogelijke oorzaken van ongelijkmatige huidskleur
  • Ongelijkmatige huidskleur beheren met eenvoudige stappen
  • Home Remedies om zich te ontdoen van ongelijkmatige huidskleur

Wat is een ongelijkmatige huidskleur?

De teint wordt bepaald door de hoeveelheid melanine (pigment) die in uw huid wordt geproduceerd [1]. Maar wanneer sommige delen van je gezicht meer melanine beginnen te produceren [2] dan de anderen, varieert de huidskleur van elk gebied. Dit betekent dat het gebied rond je mond en ogen er donkerder uit kan zien dan de rest van je gezicht. Dit wordt een ongelijkmatige huidskleur genoemd.

Ongelijkmatige huidskleur

Mogelijke oorzaken van ongelijkmatige huidskleur

Ongelijke teint kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Enkele van de belangrijkste oorzaken zijn:

  • Zonlicht
  • Bijwerking van puistjes
  • Droogte
  • Veroudering
  • Hormonale onevenwichtigheden
  • Verkeerde huidverzorgingsproducten

Ongelijkmatige huidskleur beheren met eenvoudige stappen

In plaats van concealers en getinte moisturizers te gebruiken, kun je veranderingen in levensstijl aanbrengen, je concentreren op je huidverzorgingsroutine en een paar huismiddeltjes gebruiken om je ongelijkmatige huidskleur te beheersen.

Het religieus volgen van deze stappen kan u een gelijkmatige huidskleur geven die vrij is van donkere vlekken, vlekken en ouderdomsvlekken:

1. Reinig elke dag

Er is een reden waarom huidexperts de nadruk leggen op reinigingsroutines. Reiniging verwijdert dode huidcellen van je huid, naast het vuil, make-upresten en overtollige oliën. [3]

Een opeenhoping van dode huidcellen kan je poriën verstoppen en leiden tot puistjes, die op hun beurt kunnen knoeien met de gelijkmatige teint van je huid.

Gebruik een milde reiniger en volg het op met een goede vochtinbrengende crème om je huid gehydrateerd te houden. Kies een vochtinbrengende crème die de barrière van je huid kan herstellen en uitdroging kan voorkomen. Een gezonde huidbarrière voorkomt waterverlies en binnenkomst van bacteriën en vreemde stoffen.

Het volgen van een goede huidverzorgingsroutine kan een lange weg gaan in het verkrijgen van een egale huidskleur.

2. Lever actuele antioxidanten

Antioxidanten bestrijden oxidatieve schade (chemische verbranding van de huid veroorzaakt door vrije radicalen) in je huid [4], die verantwoordelijk is voor ouderdomsvlekken, zonnevlekken en ongelijkmatige huidskleur.

Vrije radicalen worden gevormd wanneer moleculen in onze huid elektronen verliezen. Antioxidanten doneren een elektron om vrije radicalen te stabiliseren en te voorkomen dat je huid de schade oploopt. Neem antioxidant serums op in uw huidverzorgingsroutine.

Topische retinolserums bevatten antioxidanten en helpen bij het bereiken van een gelijkmatige huidskleur.

3. Gebruik een zonnebrandcrème

Zon is de grootste boosdoener als het gaat om een ongelijkmatige huidskleur. De schade veroorzaakt door de zon varieert van donkere vlekken tot bruin tot fijne lijntjes en huidkanker in sommige gevallen. Hyperpigmentatie veroorzaakt door blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van een ongelijkmatige teint.

Dermatologen raden aan om te allen tijde gedurende het jaar een breedspectrum zonnebrandcrème te gebruiken om uw huid te beschermen tegen schade door de zon [5]. U kunt een chemische of fysieke vorm van zonnebrandcrème kiezen op basis van uw huidtype. U kunt ook een vochtinbrengende crème gebruiken die wordt geleverd met UV-bescherming.

4. Houd rekening met dieet

Onjuiste voeding kan hormonale onevenwichtigheden en puistjes doen pieken. Blijf uit de buurt van geraffineerde suikers, bloem, cafeïne, cola en bewerkte voedingsmiddelen.

Het hebben van verse groenten en fruit kan je huid de benodigde vitamines bieden. Vis, eieren, groene thee, groene bladgroenten en citrusvruchten zoals sinaasappels helpen bij een gelijkmatige huidskleur. Drink veel water om de gifstoffen weg te spoelen.

5. Chemische peelings, microdermabrasie en laser

Overweeg door dermatologen aanbevolen behandelingen zoals chemische peelings of lasertherapie voor het geval u extreem last heeft van uw ongelijkmatige huidskleur [6]. Chemische peelings gebruiken hydroxyzuren zoals glycolzuur of melkzuur om de huid te exfoliëren. De bovenste laag van de huid (die ongelijk is) wordt afgepeld.

Microdermabrasie omvat microkristallen om zich te ontdoen van de bovenste laag van de huid. Het kan de huidtint en textuur vernieuwen.

Laserbehandeling verwijdert de huid laag voor laag om een nieuwe laag huidcellen te onthullen. Het is een pijnloze procedure en wordt in een paar zittingen gedaan. Al deze behandelingen en exfoliators zorgen ervoor dat er een gezonde cel omdraaien.

Raadpleeg uw dermatoloog voordat u voor de bovengenoemde behandelingen op kantoor gaat voor het geval u een gevoelige huid heeft.

Home Remedies om zich te ontdoen van ongelijkmatige huidskleur

Alle hieronder genoemde natuurlijke remedies worden door mensen gebruikt om een egale huidskleur te krijgen, maar bevatten geen specifiek wetenschappelijk bewijs. Voer een patchtest uit voordat u het probeert.

A. Tomaat, citroen en honing

Meng tomaat met citroensap en honing. Breng het aan op je gezicht en was het na 15 minuten. Zowel citroen als tomaat staan bekend om het opruimen van vlekken en het verlichten van de huid.

B. Tulsi, Multani Mitti en Rozenwater

Meng tulsi bladeren poeder met multani mitti en rozenwater. Breng de pasta aan en rijs nadat deze droog is. Multani mitti absorbeert de overtollige olie van de huid, terwijl tulsi eigenschappen heeft om de huidskleur te egaliseren. Probeer dit niet als je een droge huid hebt.

C. Papaja en melk

Meng papajapulp met rauwe melk en breng het over je hele gezicht aan. Spoel na 15 minuten. Papaya bevat alfahydroxyzuren die helpen bij het exfoliëren van de huid en melk heeft melkzuur dat helpt bij het verhelderen van de huid.

D. Sandelhout, kurkuma en melk

Maak een fijne pasta van sandelhoutpoeder, kurkuma en melk en breng het aan op je gezicht. Wassen na 15 minuten. Sandelhout vermindert de donkere vlekken terwijl kurkuma antibacterieel is. Melk geeft een gloed aan je gezicht.

E. Komkommer en citroen

Meng komkommer met citroen en breng het aan op je gezicht. Spoel na 15 minuten. Komkommers hebben een hydraterende werking op je huid. Deze combinatie vermindert donkere vlekken en ontstekingen.

F. Kokosolie, citroen en suiker

Voeg een theelepel suiker, een paar druppels kokosolie en citroensap toe. Breng dit mengsel aan op je gezicht en laat het 15 minuten intrekken. Citroen verheldert de huid, terwijl suiker de dode huidcellen verwijdert en kokosolie de huid kalmeert.

Als je bij de oorzaak van een ongelijkmatige huidskleur komt, wordt het beheren van een ongelijke huidskleur een cake walk. Ik hoop dat je de stralende huidlaag onder je ongelijkmatige huid kunt onthullen met alle bovenstaande stappen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen