Heeft iemand je ooit verteld dat een stralende huid niet alleen kan worden bereikt met externe huidverzorgingsproducten? Uw dieet speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de gezondheid van uw huid. En hoewel er veel superfoods zijn die je zou moeten consumeren, is vitamine A een multifunctionele vitamine die je huid op veel niveaus ten goede kan komen.

Van het verminderen van littekens als gevolg van acne tot het verschijnen van rimpels, we vertellen je alles over deze prachtige voedingsstof. Lees dan snel verder.

Hoogtepunten:

 • Voordelen van vitamine A voor de huid
 • Beschikbare vormen van vitamine A
 • Hoeveel vitamine A heb je nodig?
 • Krijg je genoeg vitamine A binnen?
 • Kan vitamine A schadelijk zijn? Hoeveel is te veel?

Voordelen van vitamine A voor de huid

Of het nu wordt geconsumeerd via voedingsmiddelen en supplementen, of wordt aangebracht via actuele lotions en crèmes, vitamine A heeft meerdere toepassingen en kan zelfs bepaalde huidproblemen aanpakken. Sommigen van hen zijn hieronder vermeld:

1. Voorkomt vroegtijdige veroudering

Wanneer u voedingsmiddelen eet die bètacaroteen bevatten [1] en provitamine A carotenoïden [2], hun antioxiderende eigenschappen vernietigen de vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van collageen (wat leidt tot fijne lijntjes en rimpels). Zo voorkomt het vroegtijdige veroudering.

2. Bescherming tegen schade door de zon

Het consumeren van voldoende hoeveelheden vitamine A kan helpen de huid te beschermen tegen schade door de UV-stralen van de zon. Het maakt je huid minder gevoelig voor de zon en beschermt het tegen zonnebrand en pigmentatie.

3. Bevordert een gezonde celregeneratie

De carotenoïden die aanwezig zijn in vitamine A – retinol en retinoïnezuur – zijn van vitaal belang voor de productie van gezonde cellen. Vitamine A is ook een bekend stimulerend middel voor fibroblasten, cellen die weefsels ontwikkelen die verantwoordelijk zijn voor de stevigheid van de huid op het niveau van de dermis.

Vitamine A bevordert een gezonde celproductie, die de buitenste laag van de huid versterkt – de eerste barrière tegen infecties, bacteriën en vervuiling. Een gebrek aan carotenoïden en vitamine A kan uw huid verzwakken en leiden tot problemen zoals langzaam genezende wonden en droogheid van de huid of pruritus.

4. Vermindert en verzacht rimpels

Verschillende anti-aging OTC-producten en door dermatologen voorgeschreven crèmes bevatten retinol (vitamine A) in actuele vorm. Retinol en retinoïnezuur zijn bewezen ingrediënten die helpen bij het bestrijden van vroege tekenen van veroudering. Ze helpen bij het genereren van nieuwe cellen die nieuw collageen produceren [3]. Deze ingrediënten stimuleren de productie van collageen, dat kan worden afgebroken als gevolg van externe factoren zoals UV-stralen en vervuiling.

5. Geeft je huid een gloed en een egale huidskleur

Het gebruik van crèmes die vitamine A bevatten, kan helpen pigmentatie te verminderen en je huid een gloed te geven. Deze crèmes verhogen de celregeneratie die beschadigde en dode cellen weggooit. Gezondere, jongere en nieuwere cellen stijgen naar de oppervlakte, waardoor de huid een egale toon krijgt.

Retinoïden die aanwezig zijn in vitamine A-crèmes werken als blokkers van het enzym dat melanine produceert, het pigment dat onze huid zijn kleur geeft. Verminderde melanineproductie impliceert een gelijkmatige en stralende huid.

6. Controleert en verwijdert acne

Acne wordt gegenereerd als gevolg van verstopte poriën, bacteriën, overtollig talg en dode huidcellen. Deze geblokkeerde poriën zijn waar de acne veroorzakende bacteriën, Propionibacterium Acnes kan zich voortplanten, wat leidt tot acne en vlekken. Vitamine A-crèmes helpen de celproductie te stimuleren en de olieproductie te vertragen die acnevorming voorkomt.

Of het nu OTC is of voorgeschreven door een dermatoloog, retinoïde crèmes en zalven kunnen acne verminderen en voorkomen dat ze opnieuw verschijnen, omdat ze ontstekingsremmend zijn [4] in de natuur. Retinoïden kunnen ook helpen bij het verwijderen van dode huidcellen, wat herhaling van verstopte poriën voorkomt. Topische retinoïden zijn effectief bij de behandeling van acne voor tieners en volwassenen volgens onderzoek [5].

Pro tip:

Als u een sterke actuele vitamine A-crème nodig heeft, vraag dan uw dermatoloog om er een voor te schrijven. Het is waarschijnlijk effectiever en sterker in dosering dan OTC degenen. Het zou meestal Retin-A in de naam hebben opgenomen.

Beschikbare vormen van vitamine A

Vitamine A is beschikbaar via verschillende bronnen, voornamelijk via voedingsmiddelen. Retinoïden en carotenoïden zijn de belangrijkste vormen van vitamine A die moeten worden geconsumeerd. Hier zijn enkele van de belangrijkste bronnen:

1. Vitamine A in voedingsmiddelen

Retinoïden zijn te vinden in eieren, zalm, garnalen, levertraan, runderlever en zuivelproducten zoals melk, cheddarkaas en boter. Carotenoïden worden aangetroffen in plantaardig voedsel zoals wortels, groene bladgroenten, zoete aardappelen, tomaten; en fruit waaronder pruimen, abrikozen, papaja’s en mango’s.

2. Vitamine A supplementen en tabletten

Vitamine A kan ook worden geconsumeerd als een supplement of tablet. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende versies, zoals retinoïden zoals retinylacetaat [6] of retinylpalmitaat [7]; of alleen bètacaroteen dat een carotenoïde is. Anderen zijn een combinatie van zowel retinoïden als carotenoïden.

Vitamine A wordt vaak gevonden als ingrediënt in multivitamine en minerale supplement combinaties. Het wordt ook toegevoegd aan verschillende producten die zijn verrijkt met extra voedingsstoffen zoals melk en ontbijtgranen.

3. Vitamine A in actuele crèmes

Er is een scala aan huidverzorgingsproducten die vitamine A als ingrediënt hebben. Deze variëren van anti-aging crèmes tot zonnebrandmiddelen, anti-acne zalven en zelfs zonnebrandmiddelen en oliën versterkt met vitamine A.

4. Vitamine A olie voor de huid

Vitamine A-olie is verkrijgbaar in de vorm van oliën, serums en capsules die kunnen worden gebroken en op de huid kunnen worden aangebracht. Het is echter veiliger om gedurende een paar dagen een beetje op een kleiner gebied aan te brengen en de reactie van uw huid te controleren. Als het werkt, kun je het over je hele gezicht en nek gebruiken.

Wist je dat?

 • Een studie uitgevoerd op vrouwen onthulde dat wanneer ze voorgeschreven vitamine A-crèmes gedurende tien maanden tot een jaar gebruikten, er veel minder rimpels van de huid waren. Bij onderzoek door deskundigen was het collageen in hun huid met 80% toegenomen.
 • Jonge moeders die borstvoeding geven en degenen die een gezin plannen, hebben meer vitamine A nodig dan andere volwassenen.
 • Vitamine A kan je bloedstroom regulariseren waardoor de voedingsstoffen in je crème de diepere lagen van de huid kunnen bereiken.
 • Vitamine A helpt de roodheid veroorzaakt door rosacea te verminderen.

Hoeveel vitamine A heb je nodig?

Volgens rapporten moeten vrouwen 700 mcg consumeren en mannen moeten dagelijks 900 mcg vitamine A consumeren. Kinderen hebben minder hoeveelheden nodig. Als u liever een supplement neemt, is het het beste om uw arts te raadplegen om de hoeveelheid te bepalen. Te veel vitamine A kan schade veroorzaken als het zich ophoopt in het lichaam.

Pro tip:

Als u een supplement kiest, kies dan voor een supplement dat een derivaat is van provitamine A [beta carotene], wat uw risico op toxiciteit kan verminderen. Het wordt aanbevolen om te proberen uw dosis vitamine A te krijgen via natuurlijke bronnen zoals eieren, wortels, spinazie en zoete aardappelen dan een supplement.

Krijg je genoeg vitamine A binnen?

Er zijn verschillende kwalen en symptomen die erop kunnen wijzen of je lichaam voldoende vitamine A binnenkrijgt. Dit zijn enkele van de aandoeningen die kunnen optreden als gevolg van een gebrek aan vitamine A:

 • Gebrek aan vitamine A kan een oorzaak zijn voor eczeem, omdat vitamine A ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Onderzoek toont aan dat alitretinoïne, een door een arts voorgeschreven formulering, kan helpen bij de behandeling van eczeem [8]. In een 12 weken durende studie ervoeren mensen met chronisch eczeem die 10-40 mg alitretinoïne per dag namen tot 53% vermindering van hun symptomen [9].
 • Volgens uitgevoerde studies, als u niet genoeg van retinol krijgt, kan dit leiden tot een aandoening die bekend staat als folliculaire hyperkeratose [10], wanneer de keratine in de follikels van het haar in overmaat is. Dit leidt tot bultjes op de huid.
 • Vitamine A is een uitstekend supplement om acnelittekens, wonden na een operatie of voor diabetische wonden te genezen volgens studies [11]. Langzame wondgenezing is een teken van lage niveaus van vitamine A.
 • Omdat retinol helpt bij de productie van nieuwe huidcellen, kan een tekort de huid droog maken [12].

Kan vitamine A schadelijk zijn? Hoeveel is te veel?

Te veel vitamine A geconsumeerd of toegepast kan schade veroorzaken en bijwerkingen hebben. Enkele van de schadelijke effecten van overmatige consumptie van vitamine A kunnen misselijkheid, leverschade, duizeligheid, wazig zicht, terugkerende hoofdpijn en in ernstige gevallen zelfs een coma omvatten.

Als uw dieet een teveel aan bètacaroteen heeft, zal uw huid een gele of oranje tint aannemen. U kunt deze aandoening omkeren door de hoeveelheid bètacaroteen in uw dieet te verminderen.

Inpakken

Vitamine A is een essentiële voedingsstof voor de gezondheid van uw huid en het algehele welzijn. Het tekort kan verschillende problemen veroorzaken. Geconsumeerd via plantaardig en dierlijk voedsel of supplementen, kan het meerdere voordelen bieden voor de huid en het haar.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen