Heb je ooit een verandering in je huid opgemerkt wanneer je naar een nieuwe plek reist? Of aan het begin van een nieuw seizoen? Nou, het komt door de veranderende luchtvochtigheid.

Naast je haar kan vochtigheid ook de gezondheid van je huid diep beïnvloeden. Dus elke keer dat er een fluctuatie in de vochtigheidsgraad is, wees voorbereid om de nadelige effecten ervan te bestrijden. Benieuwd hoe?

In dit artikel vertellen we u hoe de luchtvochtigheid uw huid beïnvloedt en hoe u de effecten ervan kunt minimaliseren om een jeugdige en stralende huid te sporten.

Hoogtepunten:

  • Hoe beïnvloedt vochtigheid uw huid?
  • Andere gezondheidsproblemen als gevolg van effecten van vochtigheid
  • Hoe verzorg je je huid bij vochtig weer?
  • Is een hoge luchtvochtigheid goed voor je huid?
  • Wat is de ideale luchtvochtigheid voor de menselijke huid?

Hoe beïnvloedt vochtigheid uw huid?

Vochtigheid is het meten van waterdruppels die in de lucht aanwezig zijn. Je huid heeft een perfecte balans nodig tussen vochtige en droge omstandigheden. Een te hoge luchtvochtigheid of te weinig kan negatieve effecten hebben op je huid. Als u bijvoorbeeld op plaatsen woont met een te lage luchtvochtigheid, zal uw huid waarschijnlijk droog en schilferig aanvoelen. Aan de andere kant kan uw huid vatbaar worden voor acne en huiduitslag als u op plaatsen woont met een hoge luchtvochtigheid.

1. Hoge luchtvochtigheid

A. Overmatig zweten

Het is je misschien opgevallen dat vochtigheid de zomer ondraaglijk maakt. De normale temperatuur voelt extreem aan wanneer de plaats zeer vochtig is. De combinatie van hoge temperatuur en luchtvochtigheid doet je nog meer zweten. Het ergste is dat het zweet verdampt door overmatige hitte en het vocht op je huid blijft, waardoor je je nog slechter voelt.

B. Acne uitbraak

Omdat overmatig zweten een veel voorkomend gevolg is van een hoge luchtvochtigheid, brengt het veel huidproblemen met zich mee. Een van die huidproblemen is acne-puistjes. Zweten verstopt je huidporiën, wat resulteert in pijnlijke bultjes op je huid. Acne veroorzaakt roodheid, jeuk en ongemak. [1]

C. Anhidrose

Anhidrose is een huidaandoening waarbij een persoon niet in staat is om te zweten. Een dergelijke huidaandoening komt vaker voor op warme en vochtige plaatsen zoals het zuidoosten van de VS en de Golfstaat. Door extreme omgevingsvochtigheid neemt het vermogen van je huid om te zweten langzaam af. Wanneer het zweet niet kan verdampen, blijft het achter en blokkeert het de zweetkanalen. De verstopping laat je huid niet zweten. Natuurlijk functioneren zweetklieren niet goed. [2]

D. Warmte-uitslag

Net als acne leidt overmatige verwarming en zweten tot de ontwikkeling van warmteuitslag. Warmteuitslag treedt op wanneer uw zweetkanalen worden gesloten als gevolg van overmatige transpiratie. Kleine rode bultjes verschijnen over je hele lichaam waardoor je je jeukend en ongemakkelijk voelt. [3]

collage van delen van het vrouwelijke mooie schone gezicht in de druppels water

2. Lage luchtvochtigheid

A. Droge huid

Een lage luchtvochtigheid betekent gebrek aan vocht in de lucht en dat is ook een slechte toestand voor je huid. Elk type huid zou vocht nodig hebben om zacht en soepel te zijn. Een lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je huid zijn natuurlijke oliën opraakt. Gebrek aan vocht maakt het extreem droog en schilferig. In ernstige droge omstandigheden kunt u ook te maken krijgen met een krakende huid en bloedingen.

B. Allergische symptomen

Als u gevoelig bent voor huidallergieën, kan laag vochtig weer ze erger maken. Wanneer de luchtvochtigheid daalt, wordt je lichaam droog. Je neusholte wordt ook extreem droog. In het geval van allergieën kunt u merken dat uw neus bloedt. Neusbloedingen kunnen ook leiden tot een sinusinfectie.

Andere gezondheidsproblemen als gevolg van effecten van vochtigheid

A. Astma

Hoge luchtvochtigheid verergert de situatie voor astmapatiënten. Bij een hoge luchtvochtigheid wordt de lucht zwaar met vocht en mensen met astma kunnen het moeilijk vinden om te ademen. Dit soort situaties verhoogt de kans op het krijgen van een astma-aanval.

B. Kroeshaar

Een ander nadeel van onevenwichtige luchtvochtigheid is dat het een tol eist van de gezondheid van je haar, waardoor het droog en pluizig wordt.

C. Hitteberoerte

Oververhitting van uw lichaam als gevolg van langdurige blootstelling aan hoge temperaturen of falen van uw zweetmechanisme kan een aandoening veroorzaken die een zonnesteek wordt genoemd. Het gebeurt wanneer de temperatuur van je lichaam stijgt en niet afkoelt, wat leidt tot hitte-uitputting. U kunt een hitteberoerte krijgen na hitte-uitputting. [4]

Hoe verzorg je je huid bij vochtig weer?

A. Je huid kennen [5]

Om je huid te redden van vochtig weer, begin je met het kennen van je huid. Inzicht in uw huidtype zal u helpen bepalen wat voor soort voorzorgsmaatregelen u moet nemen voor extreme Weersomstandigheden. Kies uit een overvloed aan producten die beschikbaar zijn voor verschillende huidtypen degene die het meest geschikt is voor uw huidtype. Op die manier zou je je huid kunnen voorbereiden op het vochtige weer.

B. Houd je huid schoon

Als u iemand bent met een vette of gecombineerde huid, is vochtigheid zeker een factor die ervoor zorgt dat uw huid slechter aanvoelt. Maak er een punt van om je huid te allen tijde schoon te houden om acne-puistjes of andere huiduitslag te voorkomen. Gebruik een niet-comedogeen reinigingsmiddel. Ook als je een acnegevoelige huid hebt, gebruik dan reinigingsmiddelen geformuleerd met salicylzuur en benzoylperoxide.

C. Dagelijks hydrateren

Moisturizer is een must, ongeacht de luchtvochtigheid. Voor omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid kunt u kiezen voor een kalmerende lichtgewicht moisturizer die uw huid zacht en gehydrateerd houdt. Als je op plaatsen met een lage luchtvochtigheid woont, wordt je huid droog en jeukend. In dergelijke gevallen is het beter om een bodylotion of body butter aan te brengen om het te beschermen tegen droog en dof zijn.

D. Draag een zonnebrandcrème

Wat de weersomstandigheden ook zijn, het aanbrengen van zonnebrandcrème is verplicht. Het is de beste manier om je huid te beschermen tegen extreme weersomstandigheden, naast het beschermen tegen de schadelijke UV-stralen. Vergeet niet om zonnebrandcrème te dragen waar je ook naar buiten gaat in de zon of je kiest voor een zwemsessie. Kies een zonnebrandcrème die bij jouw huidtype past en je de maximale voordelen biedt.

E. Probeer een luchtbevochtiger

U kunt een luchtbevochtiger krijgen om de omgeving van uw huis te regelen. Een luchtbevochtiger helpt de luchthydratatie in evenwicht te brengen door vocht in de atmosfeer te dwingen. Als je de omgeving om je heen kunt beheersen, dan kun je ook je huid controleren. Luchtbevochtigers zijn uiterst nuttig, vooral in de winter of zomer.

F. Geniet van wekelijkse gezichtsbehandelingen

Kies ervoor om wekelijks gezichtsbehandelingen te doen om je huidporiën verstopt, schoon en vrij van olie, zweet en productopbouw te houden. Scrub je huid ook op de juiste manier met zelfgemaakte scrub of zuiveringszout. Gezichtsstoom werkt ook geweldig op je huid. In feite zou het nemen van een gezichtsstoom vóór je exfoliatieproces helpen bij het openen van je poriën en ze van binnenuit reinigen. Je kunt een mondkapje ook gebruiken om overtollige olie van je huid op te nemen.

G. Blijf gehydrateerd

Hydratatie is de sleutel tot een gezonde huid. Houd je lichaam voldoende gehydrateerd door voldoende hoeveelheden water te drinken, een uitgebalanceerd dieet te eten en producten te gebruiken die je huid van binnenuit hydrateren.

Is een hoge luchtvochtigheid goed voor je huid?

  • Zowel een te hoge als een te lage luchtvochtigheid is niet geschikt voor je huid.
  • Je huid geeft de voorkeur aan een evenwichtige luchtvochtigheid.
  • Extreem hoge luchtvochtigheid kan problemen veroorzaken zoals overmatig zweten, acne-uitbraak en warmte-uitslag.
  • Dermatologen raden aan om de luchtvochtigheid van uw huis aan te passen met behulp van een luchtbevochtiger.
  • Stel de luchtvochtigheid in boven de 40 maar onder de 50 om het comfortabel te houden.

Wat is de ideale luchtvochtigheid voor de menselijke huid?

De ideale luchtvochtigheid varieert van persoon tot persoon. Het hangt af van meerdere factoren zoals leeftijd, genetisch, huidtype, omgeving. Maar volgens dermatologen ligt een ideale luchtvochtigheid van de menselijke huid ergens tussen de 30 en 50%.

Inpakken

Je huid kan veel potentiële problemen doormaken bij zowel hoge als lage luchtvochtigheid. Maar weinig effecten zijn groot en moeilijk te vermijden. Toch, als u op tijd voorzorgsmaatregelen neemt, zou het gemakkelijker zijn om uw huid in beide klimaten te beschermen. Gebruik de meest geschikte producten voor je huid, pas de luchtbevochtiger aan, houd je huid vochtinbrengend en je bent helemaal klaar om de vochtigheidsoorlog te bestrijden!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen