Een zwembad binnenstappen om de zomerhitte te verslaan is best spannend. Is het niet? Maar weet je dat chloorwater in het zwembad een ravage kan aanrichten op je huid en haar?

Tijdens het nemen van een duik in het zwembad wordt je huid blootgesteld aan met chloor behandeld water dat een kleverig kleurtje aan de huid geeft en andere schade veroorzaakt. Dus hoe bescherm je het?

Blijf lezen om erachter te komen!

Wat expert zegt

“Chloorwater beschadigt de huidbarrière en leidt tot ontstekingen. De schade kan echter worden teruggedraaid met het gebruik van goede moisturizers en zonnebrandmiddelen.”

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

  • Waarom is chloorwater slecht voor je huid?
  • Tips om huidbeschadiging door gechloreerd water te voorkomen

Waarom is chloorwater slecht voor je huid?

Chloor is een zeer sterke chemische stof die de beschermende barrière van je huid kan afbreken. (1). Dit kan ervoor zorgen dat uw huid zijn essentiële oliën verliest, wat leidt tot ontstekingen en andere huidproblemen.

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog bij Esse Organic Skincare, zegt: “Chloorwater beschadigt de huidbarrière en resulteert in ontstekingen. Het kan de huid ook donkerder maken. De schade kan echter worden teruggedraaid met het gebruik van goede moisturizers en zonnebrandmiddelen.”

Chloorwater kan uw huid op de volgende manieren beschadigen:

1. Veroorzaakt schade door de zon en verduistering

Wanneer uw huid direct wordt blootgesteld aan de zon, activeert dit de productiesnelheid van melanine. Melanine zit al in de huid. Maar blootstelling aan de zon verhoogt de snelheid van synthese, wat huidverdonkering veroorzaakt. Omdat chloorwater uw huidbarrière doorbreekt, is er niets dat het kan beschermen tegen UV-schade. Dit leidt tot zonnebrand en extreem bruinen.

2. Veroorzaakt droogheid

Chloor is een natuurlijke irriterende stof, het opent poriën en ontdoet de huid van zijn natuurlijke oliën die het gehydrateerd en gezond houden. Overmatige blootstelling aan chloor kan uw huid uitdrogen en irritatie en jeuk veroorzaken. Continue blootstelling aan chloor gedurende meerdere jaren kan leiden tot vroegtijdige veroudering en kan de gezondheid van de huid enorm beïnvloeden.

3. Veroorzaakt vroegtijdige veroudering

Heb je ooit rimpels op het puntje van je vingers opgemerkt nadat je je handen had gewassen? Lange uren doorbrengen in een zwembad vol chloorwater kan erger zijn voor je huid.

Omdat chloorwater de beschermende barrière van uw huid uitroeit, worden de diepere lagen blootgesteld aan agressors uit de omgeving. Dit kan het eiwit in je huid afbreken dat verantwoordelijk is voor het stevig en elastisch houden, wat resulteert in fijne lijntjes en rimpels.

4. Veroorzaakt jeuk en huiduitslag

Als u een gevoelige huid heeft, kan chloorwater de symptomen verergeren die leiden tot jeuk, huiduitslag of ontsteking.

5. Veroorzaakt overproductie van talg leidt tot puistjes

Een gebrek aan vocht als gevolg van een gebroken barrière kan ervoor zorgen dat uw huid talg overproduceert. Je huid doet dit om het gebrek aan essentiële oliën te compenseren die het nodig heeft. Een overproductie van talg kan acne veroorzaken.

6. Chloor kan goede bacteriën doden

Chloor helpt om zich te ontdoen van de schadelijke bacteriën die ons ziek maken. Tegelijkertijd doodt het ook de goede bacteriën en nuttige microflora waarvan onze gezonde huid afhankelijk is. Sommige studies impliceren dat gechloreerd water ook vitamine E en meervoudig onverzadigde vetzuren kan vernietigen.

7. Verergerde omstandigheden

Als u iemand bent met een overgevoelige huid van een reeds bestaande aandoening zoals eczeem, psoriasis of dermatitis, kan blootstelling aan chloor het verder verergeren. Chloor wanneer opgelost in water vormt hypochloorzuur dat verdere ontsteking van de huid veroorzaakt. Dit leidt tot een toename van droogheid, schilfering, jeuk of huiduitslag die al in de huid aanwezig is.

8. Brandwonden

Te veel chloor in het water dan nodig kan chloorverbrandingen veroorzaken. Uw blootstelling aan een hoge concentratie van de chemische stof kan leiden tot blaren en pijnlijke brandwonden.

Tips om huidbeschadiging door gechloreerd water te voorkomen

Voorkom-huidbeschadiging-veroorzaakt-door-gechloreerd-water

1. Maak jezelf nat voordat je in het zwembad stapt

Ongeacht of je die ochtend hebt gedoucht of niet, maak jezelf nat vlak voordat je in een met chloor behandeld zwembad stapt. Benieuwd waarom? Dat komt omdat een droge huid het gechloreerde water snel absorbeert. Dit water zakt dieper in de huidlagen en veroorzaakt verdere schade.

Ook je parfums, zweet, zeep, shampoos en andere cosmetica zijn organische verbindingen. Deze kunnen interageren met met chloor behandeld water om schade te vormenvolledige bijproducten en giftige gassen. De bijproducten (chlooramines) kunnen schadelijk zijn voor je huid en lichaam. (2)

Een snelle douche zal voorkomen dat uw huid chloorbehandeld water absorbeert en andere schade voorkomt.

2. Bedek je haar en ogen

Net als de beschermende barrière van je huid, bevatten je ogen een traanfilm die ze vochtig en helder houdt. Chloorwater kan deze dunne film afscheuren en je ogen opdrogen, wat leidt tot ongemak en verbranding. Draag dus een bril voordat je een plons in het zwembad maakt. (3)

Naast je huid en ogen wordt je haar ook direct blootgesteld aan chloorwater in het zwembad. Dit kan overmatige droogheid veroorzaken. Het opzetten van een badmuts zou dus ideaal zijn om je haar te beschermen.

3. Voeg vitamine C toe aan uw regime

Vitamine C is een antioxidant die de huid beschermt tegen UV-schade. Topische vitamine C kan helpen zonnebruin te verminderen door tyrosinase (melanine-producerend enzym in de huid) te remmen. (4) (5)

Wist je dat?

Vaseline is een effectieve remedie om je huid te beschermen tegen chloor. Het vormt een effectieve barrière tegen chloorwater en voorkomt bovendien dat je huid uitdroging tegengaat.

4. Draag een breedspectrum waterdichte zonnebrandcrème

Schade door de zon tijdens het zwemmen is een veel voorkomend fenomeen. U kunt dit voorkomen door een breedspectrum zonnebrandcrème te dragen, omdat deze uw huid beschermt tegen UVA- en UVB-stralen van de zon. Niet alleen dat, zonnebrandcrème vormt ook een beschermende barrière en voorkomt dat het met chloor behandelde water uit het zwembad in direct contact komt met uw huid.

Zorg ervoor dat je zonnebrandcrème waterbestendig is, zodat deze niet wordt afgewassen. Breng de zonnebrandcrème minstens 15-20 minuten aan voordat u een duik in het zwembad neemt. Breng elke twee uur opnieuw aan.

5. Hydrateer goed

Blootstelling aan chloor en andere chemicaliën kan ervoor zorgen dat je huid extreem droog aanvoelt. Je moet je huid kort na het nemen van een douche na je zwemsessie hydrateren om het vocht weer af te sluiten. Gebruik een milde reiniger voor je gezicht om de pH van je huid te behouden.

6. Gebruik Lippenbalsem

Lange uren doorbrengen in met chloor behandeld water kan bijdragen aan gebarsten lippen. Draag lippenbalsem om te voorkomen dat ze bloeden nadat je uit het zwembad bent.

7. Houd uw timings onder controle

Tenzij je meedoet aan een toernooi, beperk je tijd in het zwembad tot een uur. In India staat de zon op zijn hoogtepunt tussen 10.00 en 14.00 uur. Vermijd zwemmen tijdens deze uren. Een goed moment om te zwemmen is vroeg in de ochtend tussen 7 uur en 9 uur of na 16 uur.

8. Gebruik olie om je huidbarrière te beschermen

Olie en water kunnen niet met elkaar opschieten. Het aanbrengen van een laag olie voordat je in het zwembad komt, kan als een barrière fungeren en voorkomen dat chloorwater door je huid dringt.

9. Scrub regelmatig

Het exfoliëren van je huid eens in de twee weken kan helpen bij het verwijderen van gepigmenteerde dode huidcellen. Dit kan het uiterlijk van een donkere en dof uitziende huid verminderen.

Chemische exfoliators die hydroxyzuren bevatten, zijn een goede optie als u een gewone zwemmer bent, omdat ze werken door dode huidcellen op te lossen. Het kan ook worden gevonden in natuurlijke bronnen zoals tomaten. Ze verhogen ook uw cel-omzetverhouding en helpen uw huidbarrière te versterken. (6)

10. Spoel je huid

Het is belangrijk om de chemicaliën direct na een zwemsessie uit je huid te spoelen. Als u een lichaamswassing na het zwemmen gebruikt binnen enkele minuten nadat u uit het zwembad bent gekomen of een douche neemt na het zwemmen, kunt u zich ontdoen van chloorafzettingen en huidbeschadiging voorkomen.

Belangrijke opmerking:

U kunt uw douche volgen door een dikke laag kokosolie of waterdichte zonnebrandcrème in te smeren. Dit zorgt voor een extra beschermingslaag tegen zonnestralen en beschermt je huid tegen chloorgevoeligheden.

11. Zwem buiten

Vermijd indien mogelijk binnenzwembaden. Binnenzwembaden hebben geen goede ventilatie en vangen de gassen van de chemicaliën op. Dit leidt tot meer huidproblemen. Kies een plek met een buitenzwembad.

12. Houd jezelf gehydrateerd

Een vochtarme huid voelt waarschijnlijk droog en ruw aan. Een gehydrateerde huid blijft daarentegen soepel. Drink wat water om ervoor te zorgen dat je huid noodzakelijkerwijs gehydrateerd is tijdens het zwemmen. Dit helpt ook bij het zuiveren van je huid, het aanvullen van verloren vocht en het wegspoelen van chloor of andere gifstoffen.

Inpakken

Hoewel zwemmen een noodzakelijke levensvaardigheid en een geweldige fysieke activiteit is, is het chloor dat wordt gebruikt om zwembaden te desinfecteren voor velen een bron van zorg. Inmiddels moet je genoeg geleerd hebben over de schadelijke effecten van chloor op de huid. Dus als je een regelmatige zwemmer bent, maak er dan een punt van om deze tips te volgen om te voorkomen dat je huid dof wordt, donker en droog. Zodra je je regime op zijn plaats hebt, ben je klaar om te gaan!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen