Luister naar dit artikel

Hoe vaak heb je rode vlekken op je huid gespot? Nou, wees niet gealarmeerd als ze zich opnieuw voordoen. Het verstandigste is om een bezoek te brengen aan uw arts. Dit komt omdat er veel redenen achter kunnen zitten – van allergische reacties tot andere huidaandoeningen. De onderliggende oorzaak is moeilijk te bepalen zonder medisch onderzoek.

In dit artikel zetten we alle mogelijke oorzaken van rode vlekken en hun traktaties op een rijts voor uw kennis.

WAT EXPERT ZEGT

“Rode vlekken die op je huid verschijnen, kunnen worden veroorzaakt door veel verschillende factoren, waaronder een infectie, medische aandoening, huidirritatie of allergie. Sommige rode vlekken verdwijnen vanzelf, maar anderen hebben mogelijk behandeling of medicatie nodig om ze volledig op te lossen”.

Dr. Harish Koutam, (MBBS, MD – Dermatologie, Venereologie &Lepra), Hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Oorzaken van rode vlekken op de huid
 • Hoe rode vlekken op de huid te verwijderen met huismiddeltjes?
 • Krijg je rode vlekken op de huid tijdens de zwangerschap?
 • Wanneer naar een dokter?

Oorzaken van rode vlekken op de huid

Het verschijnen van rode vlekken op je huid kan alarmerend zijn. Er kunnen veel redenen zijn achter de rode vlekken op je huid. In de meeste gevallen zijn de onderliggende oorzaken moeilijk te bepalen.

Volgens de hoofd dermatoloog van Esse Organic Skincare Laboratories, Dr. Harish Koutam, “Kunnen rode vlekken die op uw huid verschijnen, worden veroorzaakt door veel verschillende factoren, waaronder een infectie, medische aandoening, huidirritatie of allergie. Sommige rode vlekken verdwijnen vanzelf, maar anderen hebben mogelijk behandeling of medicatie nodig om ze volledig op te lossen. Rode vlekken kunnen ook optreden als gevolg van contactdermatitis, purpura, petechiën, kersenangiomen, medicijnuitslag, lichen planus, enz.

Om de juiste reden te identificeren, moet u mogelijk een arts raadplegen. We zetten een paar veelvoorkomende factoren op een rij die leiden tot rode vlekken op je huid. Neem een kijkje!

1. Pityriasis Rosea

Pityriasis rosea is een ontstekingsaandoening die vaak wordt vergeleken met een hangende boom vanwege hoe het eruit ziet. Het verschijnt meestal als een grote, ovale vlek op je huid in het begin die later gepaard gaat met kleinere rode vlekken op de borst, romp, rug en buik. De vlekken kunnen jeuken of schilferig zijn.

Onderzoekers zijn niet zeker over de exacte oorzaak van deze huidaandoening. Er zijn echter aanwijzingen dat het verband houdt met een virale infectie. Volgens een onderzoek naar pityriasis alba door de National Organization for Rare Disorders (NORD) kan deze aandoening elke leeftijdsgroep treffen. Het ontwikkelt zich echter meestal bij mensen in de leeftijd van 10-35 jaar.

Symptomen

 • Hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid voordat de pleister verschijnt
 • Kleine rode vlekken op je rug, borst of buik
 • Jeukende uitslag
 • Schilferige rode vlekken, vaak met een verhoogde rand

Behandeling

Pityriasis rosea verdwijnt meestal vanzelf binnen 8-10 weken. Om het genezingsproces te versnellen en u van de symptomen te verlichten, kan uw dermatoloog vrij verkrijgbare actuele behandelingen voorschrijven, zoals calaminelotion of zinkoxide. Antihistaminica kunnen ook worden aanbevolen om roodheid en jeuk te verminderen. Producten die havermout bevatten, kunnen ook helpen uw huid te verlichten van symptomen (1). Je kunt ook lauwe douches nemen om verlichting te krijgen.

In sommige gevallen kan uw arts aanbevelen om geneesmiddelen op recept te nemen, zoals corticosteroïden om jeuk en zwelling te verminderen, of antivirale medicatie om de symptomen te beheersen. U kunt ook worden gevraagd om wat natuurlijk of kunstmatig zonlicht te krijgen, omdat er wordt gezegd dat ze de duur van de huiduitslag verminderen. Dit kan echter ook bijwerkingen hebben.

2. Acne

Acne kan een van de belangrijkste oorzaken zijn van het verschijnen van rode vlekken op je huid. Het beïnvloedt meestal het gezicht, de rug, de nek, de borst en de schaamstreek.

Acne treedt op wanneer kleine poriën op je huid verstopt raken door vuil en bacteriën. Dit kan resulteren in het verschijnen van kleine rode bultjes op het oppervlak van uw huid. Deze bultjes kunnen al dan niet een kop hebben en zijn meestal gevuld met pus.

Symptomen

 • Kleine, rode bultjes op gezicht, nek, rug of borst
 • Pijnlijke, rode bultjes/cysten
 • Puistjesachtige rode vlekken
 • Heb meestal een witte kop

Behandeling

De behandeling hangt meestal af van de ernst en het type acne. Als u elke maand een uitbraak heeft, kan uw arts actuele behandelingen aanbevelen zoals benzoylperoxide, actuele retinoïden of salicylzuur (2) (3). In het geval van ernstige cystische acne, kan uw dermatoloog een topische behandeling aanbevelen in combinatie met orale medicatie zoals isotretinoïne of antibiotica.

Laserbehandeling is een andere meest populaire methode om rode vlekken achtergelaten door acne te verwijderen (4). Het gaat om het verwijderen van de bovenste laag van uw huid, waardoor het uiterlijk van deze vlekken wordt verminderd. Dit proces maakt gebruik van gerichte lichttherapie en is vrij van chemicaliën.

Chemische peeling is een proces waarbij dode huidcellen en de bovenste laag van je huid worden verwijderd. (5) Chemische peelings werken als exfoliators en zijn er in drie verschillende soorten – oppervlakkige, medium en diepe peelings. Afhankelijk van de ernst van uw vlekken, kan uw dermatoloog chemische peeling aanbevelen als behandelingsoptie (6).

3. Warmte-uitslag

Net als acne, warmte uitslag (7) treden op wanneer de poriën in uw huid verstopt raken met zweet, vooral na constante blootstelling aan de zon bij zeer vochtig weer. Tijdens het reizen over het oppervlak van uw huid kan zweet soms geblokkeerd raken, waardoor kleine rode bultjes verschijnen (8). Intensieve lichaamsbeweging, hard werken of een fysieke activiteit die ervoor zorgt dat je zwaar zweet, kan leiden tot warmte-uitslag. Het kan ook gebeuren met degenen die langdurig aan bed gekluisterd zijn, vooral als ze koorts hebben.

Warmteuitslag ziet eruit als een rode huid met kleine blaasjes en verschijnt meestal in gebieden waar je het meest zweet en degenen waar je huid waarschijnlijk ergens tegenaan wrijft. Deze gebieden omvatten uw schaamstreek, oksels, halslijn en andere gebieden die gevoelig zijn voor zweet.

Symptomen

 • Rode bultjes op het huidoppervlak
 • Jeukende en pijnlijke bultjes
 • Heeft de neiging om te verminderen wanneer de huid afkoelt

Behandeling

Warmteuitslag verdwijnt meestal wanneer je lichaam afkoelt. U moet ervoor zorgen dat het getroffen gebied koel, droog en vrij van irritatie is. Neem koele baden of havermoutbaden, breng koude kompressen aan, draag losse kleding en vermijd dikke moisturizers.

Dergelijke huiduitslag is meestal niet schadelijk en verdwijnt vanzelf. Het verwaarlozen ervan kan echter leiden tot secundaire infectie. Om de geïrriteerde huid te kalmeren, kan uw arts u aanbevelen om calamine lotion of een andere actuele crème te gebruiken. In het geval dat u tekenen van infectie opmerkt, samen met de huiduitslag of pus die eruit sijpelt, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts.

4. Allergieën

Allergische reacties treden op als gevolg van reacties van het immuunsysteem (9). Dit gebeurt wanneer je lichaam of huid in contact komt met iets dat het als vreemd beschouwt. Allergische huidreacties kunnen worden veroorzaakt door allergenen in de lucht, bepaalde voedingsmiddelen zoals eieren, pinda’s, insectenbeten, medicijnen met name penicilline, enz.

Als je een gevoelige huid hebt, zul je waarschijnlijk af en toe rode huiduitslag op je huid zien. Allergische reacties kunnen er ook voor zorgen dat er rode vlekken of rode vlekken ontstaan op het huidoppervlak.

Symptomen

 • Rode vlekken op de huid
 • Jeukende en pijnlijke plekken of vlekken
 • Treedt op bij contact met een stof
 • Binnen een paar dagen gesetteld

Behandeling

Uw arts kan een actuele crème of lotion aanbevelen om de symptomen van een allergische reactie zoals een jeukende huid te verzachten.

Probeer ook voedingsmiddelen of medicijnen te vermijden die waarschijnlijk allergische reacties op uw huid veroorzaken.

Esse Organic Skincare Tip:

Als u ernstige allergieën heeft, loopt u een hoog risico op anafylaxie, een levensbedreigend medisch noodgeval. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen zoals eieren, melk, pinda’s, medicijnen en insectensteken, omdat dit de meest voorkomende triggers van anafylaxie zijn.

5. Drugsuitslag

Medicijnuitslag ziet eruit als verhoogde rode bultjes, een platte rode uitslag of een schilferige huid. Bepaalde medicijnen kunnen de boosdoener zijn achter rode huiduitslag of vlekken op je huid. Elk medicijn / medicijn kan huiduitslag veroorzaken. De meest voorkomende treden echter op als gevolg van de inname van antibiotica of anti-epileptische geneesmiddelen (10)

Huiduitslag kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden en van beide geslachten. Huiduitslag kan leiden tot een aandoening die DRESS wordt genoemd. Deze aandoening kan hoge koorts, griepachtige symptomen, verbranding van de huid en orgaanschade veroorzaken. DRESS vereist onmiddellijke medische hulp.

Symptomen

 • Blaren
 • Rode bultjes
 • Jeuk
 • Schilfering huid
 • Pijnlijke bultjes

Behandeling

Deze huiduitslag heeft de neiging om te vervagen wanneer u stopt met het nemen van de medicatie die ze heeft veroorzaakt. Antihistaminica kunnen worden aanbevolen om ontstekingen en andere symptomen te verminderen.

6. Neem contact op met Dermatitis

Contactdermatitis treedt op wanneer uw huid reageert op iets waarmee het in contact komt (11). Dit is een droge huidaandoening. Agressieve huidverzorgingsproducten veroorzaken meestal contactdermatitis, als je een extreem droge huid hebt. Een studie van het Indian Journal of Dermatology stelt dat naar schatting 15% -20% van de algemene bevolking lijdt aan contactallergie.

Symptomen

 • Rode vlekken
 • Netelroos
 • Zwelling van de huid
 • Jeukende en pijnlijke bultjes/huiduitslag
 • Schilferige plekken op de huid

Behandeling

Anti-jeuk crèmes worden gebruikt om contactdermatitis symptomen te verlichten (12). Natte kompressen zijn ook een optie om jeuk te verminderen.

Notitie:

Krassen op het getroffen gebied kan leiden tot een jeuk-krascyclus.

7. Luieruitslag

Zoals de naam al doet vermoeden, treedt een luieruitslag op rond het schaamstreek of ‘luier-bedekte’ gebied van het lichaam. Luieruitslag wordt meestal veroorzaakt door bacteriële of yeast infecties (13). Contactdermatitis kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van huiduitslag rond dit gebied.

Deze aandoening kan van invloed zijn op iedereen die luiers draagt, waaronder volwassenen, baby’s en peuters. Het ziet eruit als een roze tot rood gekleurde uitslag, of een schilferende of geïrriteerd uitziende huid.

Symptomen

 • Rode teder uitziende huid
 • Komt voor op billen, dijen en geslachtsdelen

Behandeling

Minder is meer in dit geval. Houd de uitslag uit de buurt van geuren en agressieve huidverzorgingsproducten. Het reinigen van de uitslag met lauw water gevolgd door het aanbrengen van vaseline wordt aanbevolen.

8. Psoriasis

Psoriasis is een auto-immuunziekte. Het treft meestal volwassenen. Sommige kinderen kunnen echter ook slachtoffer zijn. Onderzoekers weten niet zeker wat de exacte oorzaken van psoriasis kunnen zijn, maar ze speculeren dat een combinatie van genetica en omgevingsfactoren de oorzaak van de aandoening is.

Wanneer het lichaam reacties van het immuunsysteem activeert om bacteriën en andere vreemde stoffen te bestrijden, kan het soms overreageren, waardoor rode vlekken en bulten op de huid van uw ellebogen, knieën, hoofdhuid, enz. Ontstaan. Deze gaan gepaard met schilferige, jeukende en pijnlijke rode vlekken op de huid (13) (14).

Symptomen

 • Schilferige, jeukende plekken op het lichaam
 • Veroorzaakt jeuk en verbranding

Behandeling

Psoriasis kan van verschillende typen zijn en elk van hen lijkt anders. Uw arts kan helpen bij het diagnosticeren van het uiterlijk en het dienovereenkomstig behandelen. In zeldzame gevallen kan uw arts een huidbiopsie uitvoeren. Verschillende actuele en orale behandelingen zijn beschikbaar om de symptomen te verlichten. Topische medicijnen omvatten topische corticosteroïden, anthraline, topische retinoïden, salicylzuur en moisturizers(15).

Fototherapie wordt in sommige gevallen ook gebruikt om psoriasis te behandelen. In sommige gevallen kunnen havermoutbaden en koude kompressen ook nuttig zijn.

9. Korstmos Planus

Onderzoekers hebben weinig of geen bewijs over wat lichen planus veroorzaakt. Deze aandoening is de ontwikkeling van verhoogde, rode of roze bulten, meestal rond een wond (16). Rode, schilferige vlekken of huiduitslag kunnen verschijnen in uw mond, op uw polsen, enkels en rug. Je huid wordt ruw en schilferig waar de vlekken blijven verschijnen. Deze pleisters kunnen jeuken.

Wist je dat?

Lichen planus komt meestal voor bij mensen onder de leeftijdscategorie van 30-60 jaar. Het kan echter ook jongere personen en oudere mensen treffen.

Symptomen

 • Rode, schilferige bultjes of vlekken
 • Pijnlijke of jeukende huiduitslag met scherpe randen
 • Zweren op de huid
 • Vlekken kunnen donkerder van kleur worden

Behandeling

De aandoening is niet besmettelijk, maar kan niet worden genezen. Het verdwijnt meestal vanzelf binnen enkele maanden, tenzij het chronisch is. Uw arts kan antihistaminica aanbevelen om symptomen zoals jeuk te verminderen.

Fototherapie met UV-licht kan de symptomen ook verminderen, terwijl steroïde crèmes of zalven effectief kunnen zijn in het verminderen van ontstekingen en roodheid. Dergelijke crèmes moeten worden aangebracht op de jeukende plekken en zodra de vlekken veranderen van bruine kleur naar grijs, moet u de behandeling stoppen. Mensen met ernstige symptomen kunnen orale tabletten innemen, alleen onder toezicht van de arts.

Topische corticosteroïden kunnen ook worden gebruikt voor de behandeling van orale lichen planus (17).

10. Zwemmerseczeem

Deze uitslag treedt op als uw lichaam wordt blootgesteld aan met parasieten besmet water. (18) (19) Dit gebeurt meestal in stilstaande waterlichamen zoals vijvers en meren. Oceanen kunnen soms ook besmet zijn met parasieten. Wanneer slakken besmet raken met deze parasiet, hebben ze de neiging om het in deze waterlichamen te verspreiden.

Symptomen

 • Rode, jeukende huiduitslag
 • Rode bultjes of vlekken

Behandeling

Antihistaminica kunnen door uw arts worden aanbevolen om u van de symptomen te verlichten. Lauwe baden en anti-jeuk crèmes kunnen helpen de uitslag te kalmeren.

Woord van waarschuwing:

Hoewel antihistaminica worden gebruikt om de symptomen te kalmeren, kunnen ze allergische reacties veroorzaken. Praat met uw dermatoloog voordat u antihistaminica gebruikt om uw rode vlekken of huiduitslag te behandelen. Een alternatief voor het gebruik van antihistaminica is topische toepassing van hydrocortisoncrème. Deze zijn effectief bij gebruik in concentraties van 1 procent.

11. Petechiën

Deze kleine rode vlekken lijken op huiduitslag en treden voornamelijk op als gevolg van het scheuren van kleine bloedvaten (haarvaten) onder uw huid. De puntige rode stippen (20) in een cluster kunnen op je armen, benen, billen en buik verschijnen. Ze jeuken meestal niet, maar ze kunnen zich verspreiden naar andere delen van je lichaam en grote vlekken vormen. Deze kunnen optreden bij roodvonk, sepsis, leukemie, vitamine C &K-tekort, enz. (21)

In de meeste gevallen begint petechiën veroorzaakt door bacteriële of virale infectie beter te worden zodra de infectie begint te genezen. Aan de andere kant begint petechiën veroorzaakt door een medicijn verbetering te vertonen zodra u stopt met het innemen van het geneesmiddel.

De behandeling van de petechiën zal afhangen van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Uw arts kan u geneesmiddelen voorschrijven zoals antibiotica om infecties te behandelen, corticosteroïden om ontstekingen te kalmeren, geneesmiddelen zoals azathioprine, methotrexaat om het immuunsysteem te onderdrukken. Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen, paracetamol kunnen u ook verlichting van de symptomen geven.

12. Puistjes

Puistjes zijn rode vlekken die zich ontwikkelen op je huid, borst en bovenrug. Ze treden op wanneer uw huidporiën verstopt zijn met olie, vuil en dode huidcellen. Deze veroorzaken bij vermenging met bacteriën geïrriteerde, ontstoken, rode vlekken.

Meestal kunt u milde puistjes thuis behandelen met behulp van vrij verkrijgbare acneproducten. Ernst kan echter leiden tot acne vulgaris of cystische acne die medische aandacht nodig heeft om te worden behandeld.

Behandelingsopties omvatten onder andere actuele producten, orale antibiotica, corticosteroïde-injecties en chemische peelings.

Puistjes op je oksel komen ook vaak voor. Ze verschijnen als rode kleine, pijnlijke rode stippen. Meestal kunnen ze worden behandeld met huismiddeltjes, maar u kunt uw arts raadplegen om de exacte oorzaak te identificeren en op te lossen.

Hoe rode vlekken op de huid te verwijderen met huismiddeltjes?

Er zijn eenvoudige maar effectieve remedies die u thuis kunt proberen met behulp van natuurlijke ingrediënten om rode vlekken op uw huid te beheren.

1. Kokosolie

Een wonderingrediënt in huidverzorging, kokosolie helpt om meerdere huidproblemen te beheersen, waaronder rode vlekken. Het helpt jeuk te verzachten, roodheid te verminderen en uiteindelijk rode vlekken te verwijderen bij regelmatig gebruik.

Je kunt kokosolie mengen met andere ingrediënten om een gezichtsverpakking te maken. Je kunt ook virgin kokosolie of een organische kokosolie op je licht vochtige huid aanbrengen en het een tijdje in cirkelvormige bewegingen masseren totdat het wordt geabsorbeerd. Breng dit ’s nachts aan op de aangetaste delen van je huid en was het de volgende ochtend af.

2. Aloë Vera

Een natuurlijke genezer, aloë vera is ook een geweldige vochtinbrengende crème. Aloë vera-gel kan de geïrriteerde huid en kwalen kalmeren en de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kunnen infecties op afstand houden. De helende verbindingen van aloë vera kunnen rode vlekken verminderen en je huid laten stralen en gezond maken.

Je kunt de gel eenvoudig uit een vers geëxtraheerd aloëblad scheppen en op de aangetaste delen van je huid masseren. Laat het 20 minuten staan en spoel het vervolgens af met water. U kunt ook een gezichtsmasker gebruiken met vers geëxtraheerde gel en komkommersap om ontstekingen te kalmeren en roodheid te beheersen.

3. Citroensap

Citroensap is effectief in het verminderen van roodheid en vlekken. Dankzij de bleekeigenschappen. Het bevat citroenzuur dat werkt als een samentrekkend middel en helpt de pH van je huid te behouden.

Je kunt een citroen uitknijpen, er een watje in dopen en het zachtjes op de plekken deppen. Laat het drogen voordat je het afwast met koud water. Gebruik daarna een moisturizer om te voorkomen dat het je huid uitdroogt.

4. Appelciderazijn

Appelciderazijn kan wonderen doen bij het genezen van zonnebrand, het behandelen van acneplekken, het verminderen van roodheid en het verzachten van jeukende en geïrriteerde huid. Dankzij de samentrekkende eigenschappen.

Neem een halve theelepel appelciderazijn en verdun deze met twee eetlepels water. Voeg een paar druppels etherische olie naar keuze toe, meng goed en breng het aan op de rode vlekken. Als alternatief kunt u ook een wattenschijfje gebruiken, het in het mengsel dopen en op de rode vlekken aanbrengen en het enige tijd laten drogen. Later kun je het afwassen met koud water. Je kunt dit twee keer per dag oefenen.

Krijg je rode vlekken op de huid tijdens de zwangerschap?

Pruritische urticariële papels en plaques van de zwangerschap (PUPPP) is een aandoening die leidt tot jeukende plekken, waaronder kleine, rode stippen of bultjes op de huid. Deze aandoening ontwikkelt zich meestal in het derde trimester. Volgens een studie van de American Academy of Family Physicians ontwikkelt 1 op de 130 tot 300 mensen PUPPP. Het verschijnt aanvankelijk als jeukende rode vlekken op de buik en verspreidt zich naar de armen, benen en billen.

PUPPP komt vaker voor bij vrouwen met de eerste zwangerschappen (22). Het kan ook worden opgemerkt bij mensen met meerlingzwangerschappen. Het heeft echter de neiging om weg te gaan na de bevalling. In de meeste gevallen worden topische corticosteroïden, orale antihistaminica en orale prednison voorgeschreven om deze aandoening te behandelen.

Wanneer naar een dokter?

Om de rode vlekken op uw huid te bepalen, kunt u uw dermatoloog bezoeken die ze zal behandelen op basis van tuiterlijk, ernst, uw medische geschiedenis of een onderliggende aandoening. Ook als u een van de symptomen opmerkt die gepaard gaan met de rode vlekken, zoals koorts, zwelling of pus die uit de uitslag sijpelt, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts.

Inpakken

Rode vlekken die op uw huid verschijnen, zijn meestal onschadelijk, niet permanent en worden voornamelijk veroorzaakt door infecties, allergische reacties of medische aandoeningen. U kunt uw toevlucht nemen tot huismiddeltjes of vrij verkrijgbare crèmes aanbrengen of medicijnen nemen om de symptomen te beheersen. Raadpleeg echter onmiddellijk uw arts om een juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen