Heb je gehoord van ‘Calendula’ als een magisch ingrediënt voor je huid? Het extract van deze zonovergoten bloemen zijn gebruikt in Ayurveda en Unani om meerdere kwalen zoals pijn, verkoudheidssymptomen en zelfs infecties te behandelen. Maar het kan ook een wereld van goeds doen voor je huid.

Ook bekend als pot goudsbloem, deze plant is inheems in de gematigde streken van Noord-Afrika en Eurazië. Als je nieuwsgierig bent om alles te weten over Calendula en hoe het je huid ten goede komt, lees dan dit artikel tot het einde.

Hoogtepunten:

 • Wat maakt Calendula goed voor de huid?
 • In welke vormen komt Calendula binnen?
 • Voordelen van Calendula voor de huid
 • Hoe calendula op de huid te gebruiken?
 • Is Calendula goed voor alle huidtypes?
 • Is Goudsbloem hetzelfde als Calendula?
 • Welk type calendula is medicinaal?
 • Kan Calendula oraal worden ingenomen?
 • Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Calendula?
 • Aanbevolen dosering van Calendula
 • Wie mag Calendula niet gebruiken?

Wat maakt Calendula goed voor de huid?

Calendula heeft een groot aantal huidvriendelijke fytochemicaliën, waaronder flavonoïden en carotenoïden.[1] De bloemen zijn rijk aan alfa- en bèta-amyrine, lupeol, quercetine, enz., Waardoor ze uitstekende antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Dit kruidenextract kan de geïrriteerde huid kalmeren, ontstekingen kalmeren en een snellere wondgenezing bevorderen. Indien op de juiste manier gebruikt, kan calendula uw huid verjongen, waardoor het er zachter, jonger en dewy-fris uitziet.

In welke vormen komt Calendula binnen?

1. Etherische olie:

In huidverzorging wordt de essentiële olie geëxtraheerd uit de calendulabloem het meest gebruikt. Calendula etherische olie kan op zichzelf worden gebruikt of in combinatie met een geschikte dragerolie zoals kokosolie of olijfolie. Calendula etherische olie kan ook worden gebruikt in formuleringen zoals lotions, zalven, crèmes, enz.

2. Poedervorm:

Calendula in zijn poedervorm kan worden gebruikt als verbandpoeder om wonden en infecties te behandelen. Veel in de handel verkrijgbare stekelige warmtepoeders bevatten calendula in hun formuleringen vanwege de verkoelende en kalmerende effecten.

Naast olie- en poedervorm is calendula ook verkrijgbaar als tinctuur, capsules en zelfs als kalmerende thee.

Voordelen van Calendula voor de huid

Calendula is een veelzijdig ingrediënt, dat je huid een verfrissende, nieuwe look kan geven. Hier zijn een paar dermatologische voordelen van calendula:

1. Verjongt je huid

Calendula bloemen zitten vol met carotenoïden, die de regeneratie van nieuwe huidcellen stimuleren.[2] Hierdoor ziet je huid er egaal en verfrist uit.

Linolzuur aanwezig in Calendula olie hydrateert en voedt de huid. Dit helpt ook om hydratatie en voedingsstoffen in de huid te behouden.

Dit kruidenextract stimuleert de collageenproductie in uw huid, waardoor het verschijnen van lijntjes en rimpels vermindert, waardoor uw huid zichtbaar gladder wordt.

2. Kalmeert ontstekingen

De aanwezigheid van terpenoïden zoals lupeol en beta amyrin in calendula geeft het uitstekende ontstekingsremmende eigenschappen.[3] Het kan worden gebruikt om ontstekingen te kalmeren die worden veroorzaakt door huidaandoeningen zoals acne, rosacea, allergie of zelfs afbraak van collageen.

3. Bevordert wondgenezing

Fenolverbindingen zoals flavonoïden en fenolzuren samen met saponinen maken de antibacteriële eigenschappen van calendula.[4] Het is effectief bij de behandeling van wonden en huidzweren. Een studie in het recente verleden heeft aangetoond dat calendula de bloedtoevoer naar de wond verhoogt, wat de voeding en zuurstof biedt die nodig zijn voor snellere genezing.

4. Bescherming tegen de zon

De schadelijke UV-stralen van de zon kunnen schade aanrichten aan uw huid, wat kan leiden tot vroegtijdige tekenen van veroudering en zelfs huidkanker. Calendula is rijk aan antioxidanten zoals flavonoïden, die de vrije radicalen op uw huidoppervlak opruimen en uw huid beschermen tegen milieuschade.

5. Behandelt huidaandoeningen

Calendula-extract kalmeert niet alleen ontstekingen en bevordert wondgenezing, maar het kan ook helpen om zwelling te verlichten.[5] Daarom is calendula effectief bij het genezen van een aantal huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, huiduitslag en aambeien.

Hoe calendula op de huid te gebruiken?

Natuurlijke cosmetische olie, tinctuur en natuurlijke handgemaakte zeep met calendula bloemen

Calendula kan op de volgende manieren worden gebruikt-

 • Als balsem of zalf om de geïrriteerde huid te kalmeren
 • Als infuus voor gezichtstoner
 • Als ingrediënt van zeep of scrubs
 • Als zonnebrandcrème

Is Calendula goed voor alle huidtypes?

Calendula is een zacht kruideningrediënt dat goed wordt verdragen door alle huidtypes in het algemeen. Zelfs mensen met een droge, geïrriteerde of gevoelige huid kunnen ook baat hebben bij het gebruik van calendula. Het is echter raadzaam om een kleine patchtest uit te voeren op het verborgen deel van uw huid voordat u calendula voor de eerste keer gebruikt.

Is Goudsbloem hetzelfde als Calendula?

Sierbloemen van de Tagetes sps. worden gewoonlijk goudsbloem genoemd, wat een duidelijk andere plant is dan calendula die wordt gebruikt in huidverzorging en medicijnen. Hoewel beide bloemen behoren tot de familie Asteraceae, de familie van zonnebloemen en madeliefjes, behoren ze tot verschillende geslachten en moeten ze niet met elkaar worden verward.

Welk type calendula is medicinaal?

Van de verschillende soorten is Calendula officinalis degene die het meest bekend staat om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Deze feloranje gekleurde bloemen worden ook gebruikt om crèmes, lotions en balsems te produceren om verschillende huidaandoeningen te behandelen. Erfurter Orangefarbige wordt commercieel gebruikt om calendula-olie en tincturen te maken.

Kan Calendula oraal worden ingenomen?

De bloemen van Calendula officinalis zijn eetbaar en kunnen worden toegevoegd aan salades, omeletten, desserts etc. Calendula thee is ook in de handel verkrijgbaar om u een boost van antioxidanten te geven. Preparaten van calendula kunnen ook intern worden ingenomen om orale infecties en schimmelinfecties te behandelen. U moet echter een arts raadplegen voordat u calendula-medicijnen oraal inneemt.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Calendula?

 • Als u allergisch bent voor bloemen van de zonnebloemfamilie zoals zonnebloemen, goudsbloemen of madeliefjes, is de kans groot dat u ook allergisch bent voor calendula. Het is het beste voor u om calendula en de preparaten ervan te vermijden om een overgevoeligheidsreactie te voorkomen.
 • Inname van calendula kan hormonale niveaus beïnvloeden en menstruatie bij vrouwen induceren. Daarom is het het beste om uw arts te raadplegen voordat u calendulapreparaten consumeert.
 • Voor topische toepassing van calendula wordt vaak 2 tot 5% calendula gebruikt.
 • Voor orale behandeling kan 0,5 tot 1% calendula worden gebruikt, afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld.
 • Voor in de handel verkrijgbare calendula-producten, lees de gebruiksaanwijzing op het etiket zorgvuldig voor de aanbevolen dosering.

Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen voordat u een bepaald ingrediënt voor de eerste keer gebruikt.

Wie mag Calendula niet gebruiken?

Naast mensen die allergisch zijn voor calendula, wordt ook zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven geadviseerd om geen calendula en producten die het bevatten te gebruiken.

U moet het gebruik van calendula vermijden als u sedativa gebruikt of als u onmiddellijk een operatie laat plannen.

Inpakken

Calendula is een zacht kruidenextract met meerdere voordelen. Calendula is er in verschillende vormen en het juiste gebruik ervan kan helpen uw huid te verjongen en te verfrissen. Het is ontstekingsremmend, antibacterieel en bevordert ook wondgenezing. Hoewel zachtaardig en geschikt voor de meeste mensen, moet u uw arts raadplegen voordat u calendula voor de eerste keer gebruikt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen