Het hebben van een donkere huid op de knieën en ellebogen komt vrij vaak voor, ongeacht geslacht of leeftijd. Maar heb je last van je donkere ellebogen of knieën?

Als je je ongemakkelijk voelt bij het pronken met je korte jurken vanwege donkere knieën en ellebogen, is het tijd dat je wat meer weet over de oorzaken. Leer ook wat u kunt doen om verduistering te voorkomen of te verminderen.

Hoogtepunten:

 • Zijn donkere knieën en ellebogen normaal?
 • Oorzaken van donkere knieën en ellebogen
 • Remedies voor donkere ellebogen en knieën
 • Preventie van verduistering van knieën en ellebogen

Zijn donkere knieën en ellebogen normaal?

Donkere plekken op de huid rond knieën en ellebogen is een absoluut normaal fenomeen, omdat deze regio’s meer vatbaar zijn voor wrijving en druk. Verduistering van deze gewrichten komt vaker voor bij mensen met donkere huidtinten, omdat ze de neiging hebben om meer melanine te produceren. Dit natuurlijke pigment dat door je huid wordt geproduceerd, beschermt je tegen de UV-stralen van de zon. [1]

Hoewel het donker worden van knieën en ellebogen meestal onschadelijk is, kan het in zeldzame gevallen wijzen op een onderliggende huidaandoening die door een dermatoloog moet worden behandeld.

Oorzaken van donkere knieën en ellebogen

Verschillende factoren kunnen verantwoordelijk zijn voor de overproductie van melanine die hyperpigmentatie of verdonkering van knieën en ellebogen veroorzaakt.

1. Constant wrijven of drukken van knieën of ellebogen kan de huid dikker en donkerder van kleur maken dan de omliggende gebieden.

2. Overmatige blootstelling aan zonlicht kan overproductie van melanine stimuleren.

3. Ophoping van dode huidcellen of vuil kan je knieën en ellebogen donkerder maken.

4. Hormonale onevenwichtigheden zoals bij diabetes [2], polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) [3]enz.

5. Melasma of chloasma, die verwijzen naar hyperpigmentatie of verkleuring van vlekken op de huid, komen vaak voor na de zwangerschap. Mannen kunnen ook last hebben van melasma.

6. Inflammatoire huidziekten zoals atopische dermatitis of psoriasis.

7. Bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen zoals anticonceptiepillen.

8. Hyperpigmentatie als gevolg van een eerdere wond of ontsteking.

Remedies voor donkere ellebogen en knieën

Jonge vrouw met pot bodylotion

Afschilfering

Zorg er eerst en vooral voor dat je je knieën en ellebogen regelmatig reinigt, exfolieert en hydrateert. Exfoliatie verwijdert de dode huidlaag van het huidoppervlak en bevordert de groei van nieuwe cellen. Dit helpt de donkere huidvlekken te verwijderen, wat leidt tot een meer gelijkmatige en helderdere teint. Overmatige exfoliatie kan echter contraproductief zijn en uw huid donkerder maken.

Je kunt een fysieke exfoliator gebruiken zoals een loofah of een exfoliërende handschoen. Als alternatief kunt u kiezen voor een zachte chemische exfoliator met AHA’s (alfahydroxyzuren), die meestal door de meeste mensen goed worden verdragen. Vergeet niet om een dermatoloog te raadplegen en een patchtest uit te voeren voordat u een nieuw huidverzorgingsproduct gaat gebruiken.

Over The Counter (OTC) Producten

U kunt kiezen uit een aantal verschillende OTC-producten die op de markt verkrijgbaar zijn. Deze kunnen je knieën en ellebogen effectief opfleuren.

De American Academy of Dermatology stelt voor om te zoeken naar de volgende ingrediënten in uw huidverlichtingsproducten voor effectieve resultaten [4]:

 • Glycolzuur
 • Kojic zuur
 • Azelaïnezuur
 • 2% hydrochinon
 • Retinoïde
 • Ascorbinezuur

Waarschuwing :

Vermijd het gebruik van bleekcrèmes of kwikhoudende producten. Bleekcrèmes kunnen de verdonkering van je huid zelfs verergeren door irritatie of ontstekingen te veroorzaken. Kwik kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Je kunt Esse Organic Skincare’s knie- en elleboogverhelderende crème proberen, die vrij is van agressieve chemicaliën. Het heeft mandelic acid dat de huid zachtjes exfolieert, samen met zonnebloemolie en Mauritia flexuosa-olie voor huidvoeding en UV-bescherming.

Huismiddeltjes

U kunt kiezen uit een aantal ingrediënten die direct bij u thuis verkrijgbaar zijn voor het verlichten van de donkere vlekken op uw ellebogen en knieën. Deze zijn zachtaardig en meestal vrij van nadelige bijwerkingen. Hier zijn een paar remedies die je thuis kunt proberen:

1. Kurkuma

Vanwege de vele gunstige eigenschappen wordt kurkuma al eeuwenlang gebruikt in de huidverzorging. Curcumine, het actieve ingrediënt in tumeric, vermindert niet alleen hyperpigmentatie, het heeft ook ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

Hoe te gebruiken

 • Maak een pasta van kurkumapoeder in melk of water en masseer het op je knieën en ellebogen.
 • Laat het een paar minuten intrekken, voordat je het afwast met lauw water.
 • Je kunt eindigen met een paar druppels honing voor hydratatie.

2. Gram bloem en melk

Dit is misschien wel de favoriete remedie van je oma voor een helderdere huid thuis. Het grammeel verwijdert de dode huidcellen en melk hydrateert de huid om deze op te fleuren.

Hoe te gebruiken

 • Meng de benodigde hoeveelheid gram bloem met melk om een dikke pasta te maken.
 • Breng de pasta aan op je donkere huid en laat deze volledig drogen voordat je afwast.

3. Komkommer

Dit is een ander huidverzorgingsingrediënt dat populair is vanwege zijn verhelderende en verzachtende eigenschappen. Vitamine C aanwezig in komkommers helpt bij het verwijderen van donkere vlekken. Omdat het zachtaardig van aard is, kan dit dagelijks worden gebruikt.

Hoe te gebruiken

 • Wrijf plakjes komkommer op je knieën en ellebogen.
 • Je kunt ook een dikke komkommerpasta aanbrengen om je knieën en ellebogen zacht en gloeiend te maken.

4. Aardappel

Aardappelen hebben een enzym genaamd catecholase, dat de hyperpigmentatie van je huid kan verlichten.

Hoe te gebruiken

 • Wrijf dungesneden aardappelen op je knieën en ellebogen gedurende 5- 10 minuten.
 • U kunt ook het sap uit geraspte aardappelen persen en het gedurende 10 -15 minuten op uw huid masseren.
 • Laat het een paar minuten intrekken voordat je het afwast met warm water.

5. Aloë vera gel

Aloë vera gel heeft aloësine die tyrosinase activiteit remt en dus effectief is in het verminderen van hyperpigmentatie. De gel van het aloë vera-blad kan direct op donkere huidgebieden worden aangebracht om pigmentatie binnen enkele dagen te verminderen.

Hoe te gebruiken

 • Voor het beste resultaat breng aloë gel aan op je knieën en ellebogen voordat je naar bed gaat en laat het een nacht staan.

6. Kokosolie

Het is rijk aan goede vetzuren zoals laurinezuur, palmitinezuur, vitamines en eiwitten die kunnen helpen bij het herstellen en hydrateren van de beschadigde huid, waardoor het donker worden verminderd.

Hoe te gebruiken

 • Het is het beste om kokosolie op een natte huid aan te brengen voor een betere absorptie.
 • Masseer een paar druppels olie op de knieën en ellebogen gedurende 2 – 3 minuten regelmatig na het douchen om zichtbare effecten te krijgen.

7. Suiker en olijfolie

Suiker exfolieert je huid. Olijfolie verpakt in de goedheid van vitamine E en helpt de huid te hydrateren en op te fleuren.

Hoe te gebruiken

 • Maak een pak suiker en olijfolie door ze in gelijke hoeveelheden te mengen.
 • Wrijf het zachtjes een paar minuten op je knieën en ellebogen en was het af met warm water.
 • Gebruik dit een keer per week voor het beste resultaat.

8. Appelciderazijn (ACV)

ACV heeft azijnzuur dat helpt bij het verminderen van hyperpigmentatie.

Hoe te gebruiken

 • Meng gelijk volume ACV in water en breng het aan op je knieën en ellebogen met behulp van een watje.
 • Laat het 15 minuten zitten en was het dan af met water.
 • Breng 3 tot 4 keer per week aan voor een effectieve verlichting van uw knieën en ellebogen.

9. Zuiveringszout

Het whitening-effect van zuiveringszout helpt de hyperpigmentatie van je huid binnen een paar dagen te verwijderen.

Hoe te gebruiken

 • Meng een theelepel zuiveringszout met een theelepel melk en breng het gedurende 2 – 3 minuten aan op je knieën en ellebogen.
 • Laat het drogen en spoel af met water.

10. Citrusvruchten

Citrusvruchten zoals citroenen en sinaasappels zijn rijk aan vitamine C die donkere gebieden op de huid effectief kan verlichten.

Hoe te gebruiken

 • Breng de sappen van deze vruchten aan op je huid.
 • Zelfs het wrijven van hun peelings kan je helpen een helderdere en gladdere teint op je knieën en ellebogen te krijgen.

11. Groene thee

Groene thee heeft ECGC (epigallocatechin-3-gallate) dat melanine vermindert door de remming van tyrosinekinase, een enzym dat essentieel is voor de productie van melanine.

Hoe te gebruiken

 • Zet groene thee in warm water en breng het aan op je donkere knieën en ellebogen om ze op te fleuren.
 • Je kunt dit dagelijks gebruiken en zelfs een paar keer op een dag.

12. Havermout

Haver is niet alleen rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen, ze hebben ook uitstekende ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Havermoutscrubs zijn geweldige exfoliërende middelen die dode cellen verwijderen om je huid op te fleuren.

Hoe te gebruiken

 • Maak een havermoutscrub door yoghurt te mengen met gemalen haver.
 • Breng dit mengsel aan op een donkere huid met cirkelvormige bewegingen.
 • Laat het drogen voordat je het afspoelt met water.

Preventie van verduistering van knieën en ellebogen

Hoewel het verduisteren van knieën en ellebogen soms onvermijdelijk is, kunt u een paar eenvoudige dingen overwegen om dit te voorkomen:

1. Breng een zonnebrandcrème met een hoge SPF aan op je huid voordat je de zon in stapt. Blootstelling aan zonlicht is een van de grootste triggers van hyperpigmentatie en zonnebrandmiddelen kunnen helpen.

2. Vermijd het uitoefenen van druk op je knieën en ellebogen voor een langere periode.

3. Behandel wonden en verwondingen met zorg terwijl ze genezen.

4. Controleer op agressieve ingrediënten in uw huidverzorgingsproducten en stop met het gebruik ervan als ze irritatie of huiduitslag veroorzaken.

5. Je wasmiddelen of lichaamszeep kunnen ook ontstekingen en huidverdonkering veroorzaken. Kies voor zachtere reinigingsmiddelen om donkerder worden van knieën en ellebogen te voorkomen.

6. Gebrek aan vitamine A en vitamine E in uw dieet kan ook een negatieve invloed hebben op uw huid en donkere vlekken veroorzaken. Je kunt groenten zoals wortels, zoete aardappelen, pompoenen, etc. in je dieet opnemen om voldoende vitamine A binnen te krijgen.[5] Noten zoals amandelen, hazelnoten, pinda’s, zonnebloempitten en groenten zoals spinazie zijn een rijke bron van vitamine E.

Inpakken

Donkerder worden van ellebogen en knieën is een veel voorkomend fenomeen, vooral bij mensen met een donkere huidskleur. Het is meestal geen belangrijke reden voor alarm, behalve in zeldzame gevallen waarin het donker worden van deze gewrichten te wijten kan zijn aan een ziekte of hormonale stoornissen. Als u zich zorgen maakt over uw uiterlijk vanwege donkere knieën en ellebogen, kies dan voor een van de OTC- of huismiddeltjes om ze op te fleuren.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen