Hoewel de meesten van ons minstens één keer in ons leven kleine huidproblemen hebben gehad, kan een chronische huidziekte moeilijk zijn om mee om te gaan. Dit is de reden waarom u moet weten over eczeem, een chronische huidziekte die is gekoppeld aan reacties van het immuunsysteem.

Blijf lezen om de preventie- en behandelingstechnieken te ontdekken.

Hoogtepunten:

 • Wat is eczeem?
 • Wat zijn de oorzaken eczeem?
 • Symptomen van eczeem
 • Behandelingen voor eczeem
 • Hoe eczeem symptomen te voorkomen?
 • Soorten eczeem

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening die kan worden gekenmerkt door een jeukende, rode en ontstoken huid. U kunt ook de ontwikkeling van papels op het aangetaste stukje huid opmerken.

Er zijn verschillende soorten eczeem, de meest voorkomende is atopische dermatitis. Atopische dermatitis is gekoppeld aan een verzwakt immuunsysteem. Het treft meestal jonge kinderen die de neiging hebben om de huidaandoening te ontgroeien.

Atopische dermatitis kan ook astmaproblemen en hooikoorts veroorzaken. Hoewel het vaak voorkomt bij baby’s en kinderen, kunnen volwassenen ook regelmatig opflakkeringen ervaren.

Wat zijn de oorzaken eczeem?

De exacte oorzaak van eczeem is onbekend. Onderzoek suggereert dat de aandoening kan worden gekoppeld aan een combinatie van genetica en omgevingsfactoren. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken die opflakkeringen kunnen veroorzaken:

1. Agressieve chemische producten

Eczeem slaagt er niet in om je huid te beschermen tegen irriterende stoffen en reageert op bijna alles wat het aanraakt. Huidverzorgingsproducten die agressieve chemicaliën en kunstmatige kleuren bevatten, kunnen eczeem-opflakkeringen veroorzaken.

2. Microben

Bepaalde bacteriën, virussen en andere microben zoals Staphylococcus kunnen een opflakkering veroorzaken.

3. Allergenen

Stof, mijten, roos en andere dergelijke allergenen kunnen bijdragen aan eczeem-opflakkeringen.

4. Bepaalde voedingsmiddelen

Als je de neiging hebt om te reageren op bepaalde voedingsmiddelen zoals noten en zaden, zuivelproducten of andere voedingsmiddelen, vermijd dan het consumeren ervan. Deze kunnen bijdragen aan eczeem-opflakkeringen.

5. Veranderingen in temperatuur

Extreme temperatuurveranderingen kunnen leiden tot een opflakkering van eczeem.

6. Stress

Stress is niet direct gekoppeld aan eczeem. Het kan echter een bijdragende factor zijn tijdens een eczeem-opflakkering.

7. Hormoonveranderingen

Hormonale veranderingen kunnen eczeemsymptomen veroorzaken. Vrouwen die in het verleden het slachtoffer zijn geweest van deze huidaandoening of die nog steeds opflakkeringen ervaren, kunnen symptomen opmerken tijdens de zwangerschap, menopauze of menstruatie.

Symptomen van eczeem

De symptomen variëren afhankelijk van het type eczeem. Atopische dermatitis is de meest voorkomende vorm van eczeem die meestal kinderen jonger dan 5 jaar treft. Bijna de helft van deze kinderen blijft symptomen ervaren tijdens hun volwassenheid.

De symptomen zijn echter meestal anders bij volwassenen. Mensen met eczeem merken ook fases op waarin hun klachten verergeren en fases waarin ze beter worden.

1. Symptomen bij zuigelingen

 • Huiduitslag op hoofdhuid en wangen.
 • Ontstoken, met pus gevulde bultjes.
 • Jeuk.

2. Symptomen bij kinderen ouder dan 2 jaar tot de puberteit

 • Huiduitslag achter ellebogen en knieën.
 • Huiduitslag op de nek, enkels, billen, benen.

3. Kinderen kunnen deze veranderingen in hun huiduitslag in de loop van de tijd opmerken:

 • Lichter of donkerder worden van een uitslag.
 • Hobbelige huiduitslag.
 • Verdikking van huiduitslag als gevolg van een aandoening die bekend staat als lichenificatie. Lichenificatie kan permanente verdikking van de huid veroorzaken als gevolg van constante jeuk.

4. Symptomen bij volwassenen

 • Prominente huiduitslag op de nek en het gezicht.
 • Huiduitslag rond de ogen.
 • Permanent jeukende huiduitslag.
 • Extreem droge en gevoelige huid.
 • Huiduitslag kan grote delen van uw lichaam bedekken.
 • Verdikking van huiduitslag als gevolg van een aandoening die bekend staat als lichScaly-huiduitslag.

Als je als kind eczeem hebt ervaren en geen symptomen opmerkt naarmate je ouder wordt, is het waarschijnlijk dat je huid nog steeds extreem droog en gevoelig is. Er is ook een mogelijkheid dat u terugkerende handeczeemsymptomen of oogproblemen kunt ervaren.

Behandelingen voor eczeem

Het doel van de behandeling is om ontstekingen te verminderen en de huid van jeuk te verlichten. Eczeem is helaas niet te genezen. De symptomen kunnen echter worden verminderd met de juiste vormen van medicatie. Uw dermatoloog kan actuele en orale medicatie aanbevelen om u te verlichten van eczeemsymptomen.

1. Corticosteroïde crèmes

Corticosteroïde crèmes helpen infl te verminderenammatie en jeuk. Deze worden direct op de huid aangebracht. Corticosteroïde crèmes zijn effectief in het verzachten van de huid en het verlichten van jeuk en droog gevoel (1).

2. Antibiotica

Orale antibiotica kunnen aan u worden voorgeschreven naast andere medicatie. Antibiotica hebben ontstekingsremmende eigenschappen en helpen bacteriën te doden. Uw dermatoloog kan deze aanbevelen als uw eczeem optreedt als gevolg van een bacteriële infectie (2).

3. Systemische corticosteroïden

Deze orale medicijnen zijn effectief in het verminderen van ontstekingen en jeuk. Als uw topische corticosteroïden niet werken, kan uw dermatoloog deze voorschrijven om eczeemsymptomen te helpen verbeteren. Langdurig gebruik van systemische corticosteroïden wordt niet aangemoedigd, tenzij onder bepaalde omstandigheden (3).

4. Antivirale en antischimmelmedicijnen

Deze worden gegeven om schimmel- en virale infecties te behandelen die kunnen bijdragen aan eczeem-opflakkeringen.

5. Antihistaminica

Antihistaminica worden voorgeschreven om eczeemsymptomen te verminderen en pijn te verlichten (4). Wanneer je lichaam in contact komt met een stof die het als vreemd beschouwt, veroorzaakt het reacties van het immuunsysteem. Dit kan eczeemklachten verergeren.

6. Fototherapie

Fototherapie wordt gebruikt om matig eczeem te behandelen. Het maakt gebruik van UV-licht om eczeemsymptomen te verminderen. Het gebruik van kunstmatig zonlicht kan je huid verlichten van jeuk. Fototherapie is echter gekoppeld aan huidkanker. Praat met uw dermatoloog om te beslissen of u door kunt gaan met dit proces (5).

Notitie:

Als u constant aan uw uitslag krabt, kan dit uw symptomen verergeren, wat resulteert in een jeuk-krascyclus. Het kan ook bijdragen aan een ontstoken huid.

Hoe eczeemsymptomen te voorkomen

1. Gebruik lauw water

Eczeem is een droge huidaandoening die huidgevoeligheid veroorzaakt. Een droge huid betekent dat je huid geen vocht heeft. Heet water kan de barrière van uw huid beschadigen en het vocht en de noodzakelijke oliën verwijderen, waardoor eczeemsymptomen verergeren. Het wordt aanbevolen om lauw water te gebruiken tijdens het baden.

2. Breng vocht aan zodra je jezelf droogt

Het aanbrengen van moisturizer zodra je uit de douche bent, zal vocht vasthouden. Dit zorgt ervoor dat je huid glad aanvoelt en verlicht het van jeuk en droogheid.

3. Draag losse kleding

Strakke, krassende kleding kan eczeem-opflakkeringen veroorzaken. Deze wrijven constant tegen je huid, waardoor deze ongemakkelijk aanvoelt. Ze kunnen ook bijdragen aan ontstekingen van je huid.

4. Gebruik een zeepvrije reiniger

Zepen kunnen je huid verder opdrogen en je huidbarrière uitroeien. Dit kan resulteren in een verlies van vocht. Gebruik zeepvrije reinigingsmiddelen om je gezicht te wassen.

5. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Als je lichaam gemakkelijk reageert op bepaalde voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, noten, zaden of andere eetwaren, vermijd dan consumptie.

6. Pat, Wrijf niet

Wrijf je handdoek niet tegen je huid terwijl je jezelf uitdroogt. Dit kan opflakkeringen verergeren.

7. Investeer in een luchtbevochtiger

Koud weer kan er niet in slagen om uw huid gehydrateerd te houden vanwege een gebrek aan vochtigheid. Luchtbevochtigers voegen vocht toe aan je omgeving dat kan helpen het vochtgehalte van je huid intact te houden.

Soorten eczeem

1. Atopische dermatitis

Atopische dermatitis is de meest voorkomende vorm van eczeem, meestal bij zuigelingen en kinderen jonger dan 2 jaar. Atopische dermatitis treedt op wanneer de huid in contact komt met een stof die het immuunsysteem van het lichaam als vreemd herkent.

2. Neurodermitis

Schilferige plekken van de huid op het voorhoofd, polsen en voetzolen kunnen wijzen op een mogelijkheid van neurodermitis (6).

3. Nummulair eczeem

Nummulair eczeem kan worden gekenmerkt door schilferige plekken van de huid rond het mondgebied, onderarmen, polsen en onderbenen. Het komt meestal voor bij mannen en is een chronische huidaandoening (7).

4. Dyshidrotisch eczeem

Dit type eczeem beïnvloedt de handpalmen en voetzolen. Het kan worden gekenmerkt door ontsteking en scheuren van de huid zo nu en dan.

5. Stasis Dermatitis

Problemen met de bloedcirculatie kunnen stasis dermatitis veroorzaken. Als u stasis dermatitis heeft, bent u waarschijnlijk gevoelig voor huidirritatie op de onderste delen van uw benen.

Het is altijd een goede optie om uw dermatoloog te bezoeken in geval van terugkerende opflakkeringen. Uw arts zal de juiste medicatie voor u aanbevelen op basis van de ernst van uw aandoening en huidtype.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen