Heeft het water in uw huis de sanitaire leidingen verstopt? Dit betekent dat je waarschijnlijk hard water hebt gebruikt.

Hard water bevat meer dan 50 mg/liter calcium, magnesium en andere minerale afzettingen. Als het de pijpen kan verstoppen, stel je dan voor wat het met je huid kan doen. Dus we zijn hier om u te vertellen hoe u de hardheid van uw water kunt bepalen, hoe het uw huid beïnvloedt en wat u kunt doen om het te voorkomen.

Hoogtepunten:

 • Wat is hard water precies?
 • Hoe beïnvloedt hard water je huid?
 • Wat zijn de effecten van het gebruik van hard water op de huid?
 • Hoe bescherm je je huid tegen hard water?
 • Hoe waterhardheid te testen met zeep?

Wat is hard water precies?

Water met een hoog gehalte aan opgeloste mineralen zoals calcium en magnesium staat bekend als hard water. Het is geen ernstig gezondheidsrisico, maar het kan een residu achterlaten op uw vaat en kleding na het wassen. Het kan ook uw huid en haar gedurende een bepaalde periode beïnvloeden.

Hoe beïnvloedt hard water je huid?

Omdat hard water mineralen bevat, kan het een opeenhoping van zeepresten achterlaten. Dit verstopt op zijn beurt de poriën, waardoor het lichaam zijn natuurlijke oliën vrijgeeft. Verstopte poriën kunnen leiden tot acne of zelfs eczeem.

Hard water kan je huid ook droog laten aanvoelen, omdat het het natuurlijke vocht van de huid verwijdert. Hierdoor kun je er ouder uitzien, omdat een droge huid leidt tot fijne lijntjes en rimpels.

Wat zijn de effecten van het gebruik van hard water op de huid?

1. Effecten op lange termijn

Hard water, dat sporen van ijzer, magnesium en calcium bevat, kan vrije radicalen vormen. Van deze is bekend dat ze collageen afbreken, waardoor de huid stevig blijft.

Het leidt tot vroegtijdige veroudering als de huid doorzakt en fijne lijntjes en rimpels worden gevormd. Langdurige blootstelling aan hard water kan zelfs huidaandoeningen zoals eczeem verergeren en opflakkeringen veroorzaken. [1]

2. Effecten op korte termijn

De kortetermijneffecten van het regelmatig gebruik van hard water zijn een droge, schilferige en jeukende huid, naast soms puistjes. Hard water beïnvloedt ook het haar, waardoor het een dof uiterlijk krijgt en kan leiden tot een jeukende hoofdhuid.

Effecten van hard water

Hoe bescherm je je huid tegen hard water?

 • De eenvoudigste oplossing is om een waterontharder te gebruiken waardoor de zeep gemakkelijker af te spoelen is. Op deze manier heb je geen zeepresten op je huid.
 • Gebruik zeepvrije reinigingsmiddelen die zacht zijn voor de huid. [2]
 • U kunt ook uw douchetijd kort houden en extreem koud en warm water vermijden.
 • Gebruik warm water en vermijd frequent wassen van het gezicht.
 • Dep jezelf voorzichtig met een handdoek na het wassen, in plaats van een stevige wrijf naar beneden.
 • Het aanbrengen van een rijke hydraterende bodylotion, vooral wanneer de huid nog vochtig is, zal het natuurlijke vocht vasthouden en voorkomen dat de huid droog wordt.
 • Mensen met een gevoelige of droge huid moeten lichaamswassingen en vochtinbrengende crèmes gebruiken die geurvrij zijn.

Hoe waterhardheid te testen met zeep?

Neem een heldere en transparante fles met minimaal 350 ml water. Vul het met water en voeg er 10-12 druppels vloeibare zeep aan toe (de handwaszeepvariant is het beste). Sluit de fles en schud deze krachtig. Als de bubbels heel weinig zijn, betekent dit dat het water hard is.

U kunt het proces herhalen door nog een paar zeepdruppels toe te voegen (maximaal 50) en de fles te schudden. Als de bubbels niet toenemen, betekent dit dat je hard water hebt. Ook als het water een troebel uiterlijk heeft, heb je hoogstwaarschijnlijk hard water. [3]

Inpakken

Hard water kan een probleem zijn en beïnvloedt je huid, haar, kleding en sanitair. Om schade op de lange termijn te voorkomen, vooral voor de huid, raden we u aan een waterontharder en milde, zeepvrije reinigingsmiddelen te gebruiken om verdere schade te voorkomen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen