Je bent nog steeds in je 20s of vroege 30s. Maar begin je fijne lijntjes en rimpels onder je ogen op te merken? Het is tijd om wat aandacht te geven aan dit deel van je gezicht.

Voortijdige fijne lijntjes en rimpels onder de ogen zijn in het recente verleden heel gewoon geworden. Lees hieronder hoe u het proces kunt vertragen of het uiterlijk ervan kunt minimaliseren.

Hoogtepunten:

 • Op welke leeftijd verschijnen rimpels onder de ogen?
 • Wat veroorzaakt voortijdige rimpels onder de ogen?
 • Hoe kom ik van plotselinge rimpels onder mijn ogen af?
 • Preventietips voor rimpels onder de ogen

Op welke leeftijd verschijnen rimpels onder de ogen?

Er zijn twee soorten rimpels – statisch en dynamisch [1]. De laatste worden gezien wanneer je je gezichtsspieren beweegt – zoals wanneer je lacht of glimlacht.

Statische rimpels zijn rimpels die zichtbaar zijn wanneer je gezicht onbeweeglijk is en er geen spierbeweging is.

Dynamische rimpels onder de ogen beginnen te verschijnen wanneer u eind 20 of begin 30 bent. In sommige gevallen is bekend dat ze zelfs in de vroege jaren 20 verschijnen, vooral als je veel tijd buitenshuis doorbrengt. Statische lijnen beginnen meestal te verschijnen wanneer u halverwege de 30 bent.

Wat veroorzaakt voortijdige rimpels onder de ogen?

1. Veroudering

Omdat de huid rond je ogen dunner is dan de huid op de rest van je gezicht, zal het gebied onder je ogen eerst beginnen te verouderen. Fijne lijntjes en rimpels zijn voor het eerst zichtbaar in dit gebied en de leeftijdsfactor is de meest voorkomende oorzaak.

2. Roken

Je ogen kreuken als je rookt, leidt tot kraaienpootjes. Je huid wordt blootgesteld aan extra oxidatieve stress, die het collageen en elastine afbreekt. Roken beperkt voedingsstoffen om je gezicht te bereiken, omdat bloedvaten vernauwd raken en de bloedcirculatie wordt vernauwd, wat leidt tot rimpels [2].

3. UV-stralen

Wanneer u niet voldoende oogbescherming gebruikt, beginnen de UV-stralen van de zon het collageen in uw huid te breken, waardoor lijntjes en rimpels ontstaan. Het kan zelfs de huid rond je ogen een leerachtige, ruwe textuur geven. Ook milieuvervuiling kan voortijdige rimpels veroorzaken.

4. Persoonlijke gewoonten

Als je de neiging hebt om op je buik te slapen, kunnen je wangen tegen je kussen worden geduwd, waardoor het gebied rond je ogen kreukt en rimpels ontstaan [3]. Ook gezichtsuitdrukkingen zoals fronsen, glimlachen of vaak je ogen dichtknijpen, kunnen ervoor zorgen dat lijnen voortijdig onder de ogen verschijnen.

5. Allergieën

Allergieën kunnen uw ogen doen tranen of ontstekingen op uw gezicht veroorzaken, inclusief het gebied rond de ogen. Je kunt zelfs vaak in je ogen wrijven als er irritatie is. Al deze kunnen je huid uitdrogen en leiden tot fijne lijntjes en rimpels.

6. Suikerrijk dieet

Als je de neiging hebt om suikerhoudende snacks te consumeren die weinig antioxidanten bevatten, kun je het proces van veroudering, lijnen en rimpels onder de ogen versnellen.

Hoe kom ik van plotselinge rimpels onder mijn ogen af?

Er zijn verschillende procedures waar u voor kunt kiezen, om rimpels en lijntjes onder de ogen te verwijderen. Cosmetische ingrepen en huismiddeltjes staan bekend als effectief, samen met het regelmatige gebruik van crèmes en gels onder de ogen.

1. Cosmetische ingrepen

A. Huidvullers

Bij deze behandeling worden tijdelijke fillers in de huid onder de ogen gebracht om een jonger uiterlijk te geven en rimpels te verminderen. De effecten van de behandeling zijn zichtbaar gedurende zes maanden tot maximaal twee jaar.

B. Chemische peelings

Deze behandeling kan de lijntjes en rimpels onder de ogen niet volledig verwijderen; het kan het alleen maar verminderen. Chemische peelings [4] zijn voor het verwijderen van dode huidcellen en om de groei van nieuwe cellen te verhogen.

C. Microdermabrasie

Microdermabrasie [5] gebruikt geen injecties zoals huidvullers en is niet invasief. Een handinstrument met een diamant als punt wordt over uw huid verplaatst om dode huidcellen te verwijderen en de bloedcirculatie naar het gebied te verbeteren, wat op zijn beurt het verschijnen van fijne lijntjes vermindert.

D. Laserbehandelingen

Deze behandeling heeft een breed scala aan opties beschikbaar om rimpels onder de ogen te verwijderen. Lasers maken kleine gaatjes in de huid, die de productie van elastine en collageen bevorderen en genereren. Dit vermindert op zijn beurt lijnen en rimpels.

E. Microneedling

Microneedling [6] gebruikt zeer kleine naalden die gaten in de huid maken, waarna een huidserum wordt aangebracht. Terwijl de huid begint te genezen, wordt nieuw collageen aangemaakt, wat de fi vermindert.ne lijnen onder de ogen.

F. Botox

Misschien wel de meest populaire behandeling op dit moment, botox-injecties [7] zorgen ervoor dat de huid en spieren onder de ogen ontspannen, waardoor rimpels en fijne lijntjes vervagen. Resultaten zijn zichtbaar in een week of minder en kunnen tot enkele maanden duren.

G. Gezichtsoefeningen

Je kunt ook enkele gezichtsoefeningen proberen die kunnen helpen om de lijnen onder je ogen te verminderen. Ook bekend als gezichtsyoga, het is geen bewezen methode om rimpels te helpen verminderen, maar wordt vaak gebruikt.

H. Exfoliëren en hydrateren

Het exfoliëren van de huid rond de ogen kan helpen de rimpels te verminderen, omdat er nieuwe huid wordt gevormd wanneer de dode cellen afvallen. Zorg ervoor dat u een zachte exfoliator gebruikt die speciaal is gemaakt voor het delicate gebied onder de ogen.

Hydrateer het gebied onder je ogen omdat de huid daar, omdat deze erg dun is, sneller kan uitdrogen dan de rest van je gezicht. Tik zachtjes je vochtinbrengende crème of onder de ogen crème op het gebied om lijntjes en rimpels te verminderen.

2. Huismiddeltjes

 • Voeg een flinke snuf kurkuma toe aan een lepel kokosolie. Breng aan onder de ogen en was na 20 minuten af. Je kunt zelfs een paar druppels amandelolie aan de mix toevoegen.
 • Masseer het gebied onder de ogen met olijfolie gedurende tien minuten. Oefen geen druk uit. Afwassen met lauw water.
 • Meng een kleine hoeveelheid yoghurt met een lepel rozenwater en honing. Aanbrengen als gezichtsmasker en vooral rond de ogen. Was af als het droog wordt.
 • Pureer een klein stukje komkommer en voeg er een beetje yoghurt aan toe. Breng aan en was af als het droog is.
 • Je kunt een puree van papaja of wortel maken en deze mengen met een beetje honing om een pasta te maken. Aanbrengen en laten drogen. Afwassen met lauw water.

Preventietips voor rimpels onder de ogen

Je kunt rimpels onder de ogen op afstand houden als je je ogen van jongs af aan gaat beschermen. We hebben enkele tips opgesomd die het gebied onder je ogen langer strak en kreukvrij houden:

 • Vitaminen in uw dieet kunnen uw huid er zeker jong uit laten zien [8] volgens studies en onderzoek. Vitamine A, C en E, die ook worden gebruikt in anti-aging crèmes, kunnen in uw dieet worden opgenomen via hun voedselbronnen zoals wortels, sinaasappels, spinazie, pompoen, broccoli, enz.
 • Elke keer dat je naar buiten stapt, draag dan zonnebrandcrème en laat het gebied onder je ogen niet weg. Om de UV-stralen van de zon te vermijden, draag je een hoed of sjaal en een donkere zonnebril, die je ogen beschermen en voorkomen dat je in de zon kijkt.
 • Er zijn verschillende opties voor vochtinbrengende crèmes die u anti-aging en hydraterende voordelen geven met bescherming tegen de zon. Het is bewezen dat vochtinbrengende crèmes met ingrediënten zoals hyaluronzuur, peptiden en retinol rimpels verminderen door collageen te stimuleren.
 • Kies voor de onder de ogen een oogcrème die licht en niet vettig is. Voor de nacht kunt u een ooggel of serum gebruiken. Als je echter wakker wordt met gezwollen ogen of wallen onder je ogen, moet je er minder van gebruiken of het merk veranderen.
 • Slapen met je gezicht op je kussen en op je buik kan volgens studies rimpels onder de ogen veroorzaken. Probeer dus op je rug te slapen. Slapen in één positie kan lijnen veroorzaken en naarmate je ouder wordt, kan de huid niet terugveren naar zijn lijnvrije toestand.
 • Bezuinig op sigaretten. Het is het enige dat kan voorkomen dat je gebied onder de ogen voortijdig rimpelt zodra je de gewoonte opgeeft. Vermijd in de buurt te zijn van mensen die ook roken, omdat meeroken ook het collageen in de huid kan afbreken.
 • Het verzorgen van uw allergieën en het voorkomen van de consumptie van voedingsmiddelen die een allergische reactie veroorzaken, kan voorkomen dat uw ogen geïrriteerd raken en water geven.
 • Als je het gebied onder je ogen droog borstelt, ben je in wezen de huid aan het scrubben. Maar het is nog niet zeker dat droog borstelen helpt om rimpels onder de ogen te verminderen. Het kan de bloedcirculatie naar het gebied tijdelijk verbeteren, wat meer voedingsstoffen naar het gebied onder de ogen kan brengen.
 • Ga bij het kopen van crèmes onder de ogen voor hypoallergene en geurvrije crèmes, omdat ze minder irritatie veroorzaken voor het delicate gebied onder de ogen. Vermijd ook het gebruik van producten met agressieve chemicaliën, omdat ze uw gezichtsvermogen kunnen beïnvloeden als ze onder de ogen worden gebruikt.
 • Zorg ervoor dat je overdag voldoende water drinkt, want gebrek aan hydratatie kan ervoor zorgen dat fijne lijntjes en rimpels eerder verschijnen.
 • Bezuinig op de alcohol. Dat komt omdat alcohol niet alleen de huid uitdroogt vanwege de diuretische eigenschappen, het kan ook leiden tot perioculair oedeem of wallen rond de ogen.
 • Gebruik je graag veel huidverzorgingsproducten? Niet doen. Het gebruik van te veel huidverzorgingscrèmes in de oogregio kan de poriën blokkeren, irritatie en roodheid veroorzaken. Gebruik alleen zoveel als nodig is.
 • Verminder je stressniveau omdat je huid de tol van je hoge stress zal dragen. Hoge cortisolspiegels beïnvloeden de bindweefsels van de huid en veroorzaken voortijdige rimpels.
 • Als je voor je werk de hele dag voor een computerscherm zit, wees je dan bewust van je oog- en gezichtsbewegingen. U kunt loensen, fronsen of uw ogen rimpelen terwijl u naar het scherm kijkt, wat allemaal voortijdige rimpels rond de ogen kan veroorzaken.

Inpakken

Om je jeugdige uiterlijk langer te laten duren, moet je kleine veranderingen in je levensstijl aanbrengen om ervoor te zorgen dat fijne lijntjes en rimpels niet onder je ogen verschijnen. Zodra u de oorzaken van lijnen onder de ogen kent, zal het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen en het gebruik van de juiste producten helpen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen