Hoe vaak heb je gemerkt dat je gezicht bloost en rood wordt? Roodheid van de huid kan vele oorzaken hebben – van zonnebrand en allergieën tot rosacea en pittig eten. Hoewel preventie de beste remedie is voor sommige aandoeningen, hebben sommigen mogelijk medische hulp nodig. Ontdek alle oorzaken, oplossingen en meer.

Hoogtepunten:

  • Wat veroorzaakt roodheid in het gezicht?
  • Hoe roodheid op het gezicht te verminderen
  • Wanneer naar een dermatoloog?

Wat veroorzaakt roodheid in het gezicht?

1. Rosacea

Rosacea is een huidaandoening die meestal het gezicht beïnvloedt en vaker voorkomt bij vrouwen met een lichte huid. De oorzaak is onbekend, maar er zijn triggers die met behandeling kunnen worden gecontroleerd. [1]

2. Pittig voedsel en alcohol

Inname van pittig voedsel, alcohol, kaas, warme dranken, cafeïne en aeroob hardlopen kan ook roodheid in het gezicht veroorzaken.

Alcohol blozen komt veel voor bij Aziaten vanwege het ontbreken van een enzym. Pittig voedsel verwijdt de bloedvaten vanwege hun warmtegenererende vermogen, waardoor de bloedstroom naar het gezicht toeneemt, waardoor het er rood uitziet.

3. Neem contact op met Dermatitis

Roodheid als gevolg van een allergische reactie veroorzaakt door het contact van de huid met vreemde stoffen wordt contactdermatitis genoemd [2]. Geurstoffen, poison ivy of zeep en haarverf kunnen bijvoorbeeld leiden tot allergische reacties.

4. Eczeem

Eczeem is ook bekend als atopische dermatitis. Dit is een uitslag die plotseling kan verschijnen en de huid extreem droog, jeukend en schilferig maakt. Het verschijnt meestal op de voeten, maar het is bekend dat het ook de gezichtshuid beïnvloedt. [3]

5. Reactie op medicatie

De inname van sommige medicijnen kan een nadelige, allergische reactie op de huid veroorzaken waardoor deze rood wordt, vooral als u buiten bent. Een klassiek voorbeeld is het gebruik van een gezichtscrème met hydrocortison [4].

6. Overmatig gebruik van retinol

Het gebruik van retinoïde [5] crèmes maken de huid gevoelig voor de zon, wat op zijn beurt roodheid op het gezicht veroorzaakt.

7. Over-geëxfolieerde huid

Als je direct na het scrubben een jeukende en rode huid ontwikkelt, die meer dan 24 uur aanhoudt, is dat een teken dat je het te vaak doet. Overmatige exfoliatie leidt tot roodheid, vooral als je een droge huid hebt.

8. Gordelroos

Dit is een aandoening waarbij een blaarachtige uitslag op het gezicht verschijnt en meestal elders op het lichaam. Het is een infectie die begint met een tintelend gevoel. Als de uitslag op het gezicht verschijnt, wordt onmiddellijke behandeling geadviseerd. [6]

9. Lupus

De auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het menselijk lichaam zijn eigen lichaamsdelen begint aan te vallen, staat bekend als lupus. Wanneer het de huid aanvalt, verschijnt er meestal een vlindervormige uitslag op het gezicht en de wangen. Het kan ook zwelling veroorzaken. [7]

10. Genetische spoeling

Deze aandoening treedt op na de consumptie van alcohol, waarbij blozen of rode vlekken soms op het gezicht, de nek en het hele lichaam verschijnen. Het komt vrij veel voor bij Aziaten, vanwege de accumulatie van aceetaldehyde, veroorzaakt door de afwezigheid van het enzym aldehydedehydrogenase 2 (helpt alcohol af te breken).

11. Droge huid en acne

Acne verschijnt meestal op de vette huid. Het is een gevolg van verstopte poriën als gevolg van overmatige oliesecretie door de talgklieren. Een uitbraak kan ervoor zorgen dat de huid er rood uitziet.

Acne kan ook voorkomen op een droge en gevoelige huid, wanneer deze in contact komt met bepaalde deeltjes. Buiten zijn in de zon zonder zonnebrandcrème aan te brengen kan ook roodheid veroorzaken.

12. Warm weer (blootstelling aan de zon)

Blootstelling aan de zon is een van de meest voorkomende oorzaken van roodheid van de huid. Het wordt uiteindelijk een verbrande huid. Dit komt door de schade van de ultraviolette stralen van de zon, waarbij het lichaam meer bloed naar de blootgestelde huid stuurt om de schade te herstellen.

13. Weersverandering

Soms geeft de komst van hete zomer of vochtige omstandigheden meestal aanleiding tot stekelige hitte, een vorm van uitslag die roodheid veroorzaakt. Meestal wordt het gevonden op de romp en rug. Maar soms kan het ook het gezicht beïnvloeden.

14. Inflammatoire huid

Ontsteking op uw huid kan te wijten zijn aan contact met poison ivy, een allergische reactie op een voedingsmiddel of dermatitis. Symptomen zijn roodheid op het gezicht en zwelling. Van sommige mensen is zelfs bekend dat ze een rode en ontstoken huid hebben als gevolg van stress of bacteriën.

15. Cosmetica van slechte kwaliteit

Als het gaat om huidcrèmes en kleurcosmetica, is het het beste om op veilig te spelen en te gaan met vertrouwde merken. De dubieuze kwaliteit van ingrediënten die worden gebruikt in cosmetica die niet worden bereid in een hygiënische en wetenschappelijke omgeving kan er vaak voor zorgen dat de huid uitbreekt in een uitslag.

Hoe roodheid op het gezicht te verminderen?

Vrouwen die serum op het gezicht aanbrengen

1. Koud waterbad of koud kompres

Voor hitte, zonnebrand of rosacea-gerelateerde roodheid helpt een koel bad om de uitslag naar beneden te brengen. Een koel kompres kan helpen gezichtsontsteking te verminderen en verlichting te geven aan de gevoelige huid.

2. Salicylzuur of Glycolzuur Peelings

Glycolzuur peelings [8] verwijder dode cellen van het oppervlak van de huid en verhelder de blootgestelde lagen. Salicylzuur peelings [9] zijn goed voor de behandeling van roodheid en vlekken veroorzaakt door acne. Elke chemische peeling moet worden aangebracht door een getrainde schoonheidsspecialist of dermatoloog.

3. Zonnebrandcrème

Voor roodheid als gevolg van weersverandering, helpt het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge SPF de uitslag te verminderen. Patiënten die retinoïdetherapie krijgen, wordt geadviseerd om overmatige blootstelling aan de zon te vermijden en voorzorgsmaatregelen te nemen (zoals het gebruik van zonnebrandmiddelen) voor bescherming tegen de zon.

4. Aloë Vera

Aloë vera in gel- of crèmevorm kan roodheid en jeuk helpen verminderen. De componenten in aloë vera kalmeren de huid en bevorderen de regeneratie van een nieuwe huid, terwijl ze de huid helpen sneller te genezen.

5. Plakjes komkommer

Komkommers staan bekend om hun verkoelende eigenschappen. Dus het aanbrengen van komkommersap of het plaatsen van komkommerschijfjes op het gezicht en de ogen kan helpen om de huid te kalmeren en roodheid te verminderen.

6. Kies geurvrije producten

Als je huid gevoelig is en reageert op sterke geuren, zoek dan naar hypoallergene en geurvrije producten voor je huid. Deze zijn speciaal gemaakt voor de gevoelige huid, die gevoelig is voor roodheid bij het aanbrengen. Vermijd deodorants, huidcrèmes en cosmetica met sterke geuren.

7. Je levensstijl veranderen

Als je genetisch blozen hebt, is het vermijden van alcoholgebruik de beste manier om het te verslaan. Evenzo, als je een vette huid hebt, vereist dit een verandering in je dieet en een verminderde consumptie van vette, vetrijke voedingsmiddelen. Het dragen van zonnebrandcrème elke keer dat je naar buiten stapt, helpt ook.

8. Medicatie gerelateerde roodheid

Als uw huid rood wordt als gevolg van medicatie, raden we u aan uw arts te raadplegen voor die aandoening en hem / haar te vragen een medicijn voor te schrijven waarop u niet reageert.

Wanneer naar een dermatoloog?

Het wordt voorgesteld om een dermatoloog te bezoeken als de uitslag langer dan twee weken aanhoudt; of als u enige vorm van pijn of jeuk heeft. Aandoeningen zoals lupus, gordelroos, dermatitis, rosacea, allergische reacties op geneesmiddelen enz. vereisen medische aandacht.

Roodheid op het gezicht kan verschillende redenen hebben. Afhankelijk van de duur en ernst kunt u kiezen voor eenvoudige oplossingen of een dermatoloog raadplegen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen