Heb je het gevoel dat je huid de felbegeerde uitstraling mist? Het toevoegen van exfoliatie aan uw huidverzorgingsroutine kan helpen! Naast het toevoegen van een gezonde gloed aan je huid, kan exfoliatie ook helpen bij een aantal andere huidgerelateerde problemen.

Maar voordat u deze belangrijke stap in uw huidverzorgingsregime onderzoekt, moet u weten hoe u het goed kunt doen. Hier is alles wat u moet weten over exfoliatie en hoe u dit kunt aanpakken. Laten we beginnen.

Hoogtepunten:

  • Wat is exfoliatie?
  • Hoe exfolieer je je gezicht?
  • Fysische exfoliatie versus chemische exfoliatie
  • Manieren om op natuurlijke wijze te exfoliëren
  • Welke exfoliator is het beste voor uw huidtype?
  • Voordelen van exfoliatie
  • Tekenen dat je te veel exfolieert

Wat is exfoliatie?

Exfoliatie is het verwijderen van dode cellen van het buitenste oppervlak van uw huid door middel van fysische of chemische methoden.

Huidcellen ervaren veel slijtage als gevolg van blootstelling aan het milieu. De dode cellen van je huid worden op natuurlijke wijze afgestoten en worden voortdurend vervangen door nieuwe huidcellen die eronder groeien. Dit staat bekend als cellulaire omzet en duurt normaal gesproken 28 tot 45 dagen bij een gemiddelde volwassene.

Dode cellen die door uw huid worden afgeworpen, kunnen echter op het huidoppervlak worden afgezet. Dit kan leiden tot een ongelijkmatige teint of zelfs acne puistjes. Het opnemen van een goed gekozen exfoliator voor uw huid verwijdert de opbouw van dode cellen, versnelt de celvernieuwing en verheldert uw teint.

Hoe exfolieer je je gezicht?

Exfoliatie helpt om dode cellen van het buitenste oppervlak van je huid te verwijderen, waardoor je een gezonde gloed krijgt. Het helpt je ook om sommige huidproblemen aan te pakken. Met fysische en chemische exfoliatie als de twee manieren waarop je je huid kunt exfoliëren, is hier hoe je het goed kunt doen.

Wat je nodig hebt

1. Gezichtsscrub of chemische exfoliator op serumbasis

2. Vochtinbrengende crème

De exfoliatiestappen kunnen tot 20-25 minuten duren.

Stap 1: Kies de juiste producten

Vrouw in badjas die gezichtsverzorgingsproducten kiest

Het is belangrijk om de juiste soort exfoliator te kiezen volgens uw huidtype. Uw productkeuze moet ook gebaseerd zijn op welk deel van uw lichaam u van plan bent te exfoliëren. Een product dat bedoeld is voor uw gevoelige gezichtshuid is mogelijk niet effectief op de ruwe huid van uw ellebogen en vice versa.

Stap 2: Breng exfoliator op de juiste manier aan

Een meisje dat bruine scrub op haar gezicht aanbrengt

Als u een fysieke exfoliator zoals een gezichtsscrub gebruikt, breng deze dan aan op een schoon en droog gezicht. Als u een chemische exfoliator op serumbasis gebruikt, breng dan een paar druppels aan voordat u uw huid hydrateert. Vermijd het gebied rond je ogen.

Stap 3: Laat de exfoliator werken

Jonge vrouw die exfoliëren doet

Wanneer je een gezichtsscrub gebruikt, masseer deze dan zachtjes op je huid met natte vingers. Wanneer u een chemische exfoliator op serumbasis gebruikt, gebruik dan droge vingers om het product zachtjes gelijkmatig op uw gezicht te masseren.

Stap 4: Was de exfoliator af

Jonge vrouw die masker afwast of schilfert, haar gezicht reinigt met water

Als je een gezichtsscrub gebruikt, was deze dan af met lauw water. Dit zal u helpen om alle korrels eroverheen te verwijderen. Dep vervolgens je gezicht af met een katoenen handdoek. Je hebt een fris uitziende, heldere en zachte huid.

Stap 5: Hydrateer na exfoliatie

Jonge vrouw die crème op haar gezicht en neus aanbrengt met vinger

Tot slot is het erg belangrijk om je huid te hydrateren, direct na exfoliatie. Dit voorkomt schade aan je huid en houdt deze gehydrateerd.

Fysische exfoliatie versus chemische exfoliatie

Afhankelijk van hoe exfoliators werken, kunnen ze grofweg worden onderverdeeld in fysische of chemische exfoliators.

1. Fysieke exfoliatie

Hier worden eenvoudige, mechanische bewegingen zoals wrijven of schrobben gebruikt om de dode huidcellen af te vegen. Deze methode geeft meestal onmiddellijke resultaten, omdat het niet alleen het dode celafval verwijdert, maar ook de bloedcirculatie van de huid verbetert.

Loofah, lichaamsborstels, badzout, mousseline washandjes, etc. zijn goede exfoliators voor je lichaam. Gezichtsscrubs hebben kleine schurende deeltjes zoals korrels of vermalen noten voor exfoliatie. U kunt ook kiezen voor microdermabrasie door een professionele schoonheidsspecialiste voor een egale huid.

Al met al is het belangrijk om te onthouden dat fysieke exfoliatie een sterkere vorm van exfoliatie is en irritatie of droogheid kan veroorzaken als het niet correct wordt gedaan. Controleer ook of uw in de winkel gekochte scrub geen grote deeltjes bevat die microfoon kunnen veroorzakenrotears (kleine sneetjes) op je huid.

2. Chemische exfoliatie

Chemische exfoliatie, aan de andere kant, maakt gebruik van chemicaliën zoals milde zuren of enzymen, om de dode cellen en andere afzettingen op uw huidoppervlak op te lossen. De meeste dermatologisch geteste chemische exfoliators zijn veilig te gebruiken. Maar het is goed om eerst een patchtest te doen, om te bevestigen dat het product geen bijwerking veroorzaakt.

Chemische exfoliators zijn zachter en geven langzamere, maar langer durende resultaten. Uw chemische exfoliator kan milde zuren bevatten, zoals AHA’s (alfahydroxyzuren) of BHAs (bètahydroxyzuren). Sommige veelgebruikte AHA’s omvatten melkzuur, citroenzuur, glycolzuur, enz., Terwijl salicylzuur een BHA is die vaak wordt gebruikt voor exfoliatie.

Chemische exfoliators kunnen komen in de vorm van serums of afpellen maskers.

Manieren om op natuurlijke wijze te exfoliëren

De mildste manier om je huid te exfoliëren vanuit het comfort van je huis is om natuurlijke ingrediënten te gebruiken die direct beschikbaar zijn. Hieronder staan een paar natuurlijke exfoliators en hoe ze werken.

1. Suiker

Dit kan op zichzelf gebruikt worden of in combinatie met andere ingrediënten zoals olijfolie, groene thee etc. Suiker bevat hydroxyzuren zoals glycolzuur, dat tan verwijdert en veroudering vertraagt.

Het is het beste om te voorkomen dat je suiker direct op je gezichtshuid gebruikt, maar het kan veilig op je lichaam worden gebruikt. Suikerscrubs verwijderen niet alleen vuil en ziektekiemen van de huid, maar kunnen ook klein, ongewenst haar verwijderen.

Hoe te gebruiken

Breng de suikerscrub met zachte bewegingen aan. Laat het 10 minuten staan voordat je het afwast met lauw water.

2. Honing

Honing hydrateert niet alleen je huid, het kan ontgiften, ziektekiemen verwijderen en ook ontstekingen kalmeren. Rauwe honing of manuka honing is het product bij uitstek als het gaat om exfoliatie.

Hoe te gebruiken

Breng honing aan op een schoon gezicht, laat het een paar minuten intrekken voordat je het afwast met warm water. Zuiveringszout kan aan honing worden toegevoegd als u van acne af wilt komen.

3. Papaja

Papaya heeft het krachtige enzym papaïne, dat de dode huidcellen samen met bacteriële cellen op je huid kan afbreken. Het is rijk aan vitamine C en andere antioxidanten, die de tekenen van huidveroudering verminderen en de huid genezen.

Hoe te gebruiken

Meng 1 eetlepel papajafruit met 2 el van de gemalen zaden en 1 eetlepel olijfolie. Scrub je gezicht zachtjes en was af. Laat de scrub niet langer dan een minuut op je gezicht zitten, omdat het krachtige fruitenzym irritatie kan veroorzaken als het langer wordt gebruikt.

4. Yoghurt

Dit milde zuivelproduct met de goedheid van melkzuur, vitamine D en probiotica (vriendelijke bacteriën) heeft meerdere voordelen voor je huid. Het verheldert en egaliseert je huidskleur, helpt acne veroorzakende bacteriën te bestrijden en kalmeert de huid.

Hoe te gebruiken

Je kunt yoghurt direct aanbrengen of toevoegen aan je gezichtsverpakking met andere ingrediënten voor zachte exfoliatie.

5. Citroensap

Citroenen zijn rijk aan citroenzuur, een natuurlijke exfoliator. Het heeft ook vitamine C die pigmentatie vermindert en niacine die een droge huid en rimpels verlicht.

Hoe te gebruiken

Citroen en suiker is de meest populaire scrub die de voorkeur heeft van mensen met een normale huid. Citroen is echter een sterk exfoliërend middel. Gebruik het dus met de nodige voorzichtigheid. Het is beter om het niet direct op de gevoelige huid te gebruiken. Laat citroensap ook niet langer dan een paar minuten op je huid liggen.

6. Haver

Haver is rijk aan antioxidanten en verwijdert ook overtollige olie van het oppervlak van je huid.

Hoe te gebruiken

Vermalen haver kan op zichzelf worden gebruikt als geweldige exfoliators. Je kunt ook suiker, honing of een beetje kokosolie toevoegen.

7. Koffie

Verfrissende scrubs met gemalen koffiebonen worden in de volksmond gebruikt voor het gezicht en lichaam. Koffie is rijk aan cafeïnezuur, dat uitstekende antioxiderende eigenschappen heeft die collageen stimuleren en vroegtijdige huidveroudering voorkomen. [2]

Hoe te gebruiken

Meng gemalen koffie met gelijke delen olijfolie of kokosolie. Je kunt ook citroensap en suiker toevoegen in plaats van olie.

Welke exfoliator is het beste voor uw huidtype?

Verschillende huidtypes vereisen verschillende soorten exfoliatie. Ook, omdat de tijd die nodig is voor de totale celvernieuwing van de huid afneemt met de leeftijd, [3] de frequentie van de exfoliatie moet dienovereenkomstig worden aangepast. Raadpleeg altijd een expert voor het geval u twijfelt over welke exfoliator u moet gebruiken en hoe vaak.

Om meer te weten te komen over uw huid en welke producten het beste bij uw huid passen, kunt u hier de AI-gestuurde vragenlijst van Esse Organic Skincare invullen. Zodra u uw huidtype kent, kunt u uw exfoliatieroutine dienovereenkomstig kiezen.

1. Vette huid

Als je huid veel olie en talg afscheidt of vettig aanvoelt, kan een sterke exfoliator zoals een fysieke scrub of elektronisch scrubapparaat een goede keuze zijn. Twee tot drie keer per week scrubben is voldoende om de overtollige olie weg te houden. Gebruik scrubs met kleinere korrels of apparaten op lage snelheden voor een kortere duur.

2. Droge huid

Als je huid niet genoeg hydratatie heeft, kan het ruw en schilferig worden. Milde chemische exfoliators met AHA of PHA (polyhydroxyzuren) of scrubs in een romige base moeten worden gebruikt voor de droge huid, om vochtverlies te minimaliseren.

3. Gecombineerde huid

Als u een vette en droge huid in pleisters heeft, moeten beide worden aangepakt. U moet een combinatie van milde fysische en chemische exfoliators gebruiken als alternatief.

Je kunt ook een veelzijdige exfoliator zoals salicylzuur gebruiken die de overtollige olie voorzichtig verwijdert, samen met dode celafzettingen uit de diepe poriën van je huid.

4. Gevoelige huid

Als je huid de neiging heeft om negatief te reageren op de meeste producten, heb je misschien een gevoelige huid. In dergelijke gevallen is het beter om uw arts te raadplegen voordat u een nieuwe procedure in uw huidverzorgingsroutine opneemt. Het gebruik van een mousseline washandje of fijn rijstpoeder kan een goede keuze zijn voor exfoliatie voor u.

5. Acne gevoelige huid

Zachte chemische exfoliators met retinoïden, glycolzuur of salicylzuur kunnen puistjes helpen verminderen. Als je een huid hebt met ontstoken acne-puistjes, is het het beste om exfoliëren helemaal te vermijden.

6. Normale huid

Mensen met een normaal huidtype kunnen kiezen voor elk exfoliërend middel op basis van hun comfort. Twee keer per week scrubben zou voldoende moeten zijn om je huid te laten stralen.

Voordelen van exfoliatie

Enkele van de verbazingwekkende voordelen van een regelmatige en gecontroleerde exfoliatieroutine worden hieronder vermeld.

1. Ontstopt de poriën

Exfoliatie verwijdert overtollige olie, vuil en celresten uit je poriën en opent ze zo. Dit vergemakkelijkt het verwijderen van mee-eters en vermindert ook puistjes.

2. Maakt diepere penetratie van andere huidverzorgingsproducten mogelijk

Verwijdering van dode cellen en het openen van poriën zorgt ervoor dat huidverzorgingsproducten zoals serums, groeifactoren en vochtinbrengende crèmes dieper in de huid doordringen. Dit vergemakkelijkt de beoogde werking van deze producten en geeft betere resultaten.

3. Voorkomt acne

Matige exfoliatie verwijdert de ziektekiemen en de dode cellen waarmee ze zich voeden. Dit helpt bij het voorkomen van acne puistjes.

4. Egaliseert de huidskleur

Exfoliatie verwijdert donkere vlekken van hyperpigmentatie. Het verzacht ook vlekken van schilferige huid, fijne lijntjes en lichte littekens, wat resulteert in een heldere en gelijkmatige huidskleur.

5. Stimuleert de bloedcirculatie en lymfedrainage

Het masseren van de exfoliant verhoogt de bloedtoevoer naar je huid. Dit verwijdert op zijn beurt gifstoffen en voedt de huidcellen. Het stimuleert ook lymfedrainage die de gezondheid van de cellen verbetert, wat leidt tot een frisse en stralende huid.

6. Verhoogt de celomzet

Verwijdering van dode cellen en andere onzuiverheden van het oppervlak, verhoogt de celvernieuwing van uw huid. Het verschijnen van nieuwe cellen op het oppervlak zorgt ervoor dat je huid er fris en gezond uitziet.

7. Stimuleert de collageensynthese

Regelmatige exfoliatie stimuleert de aanmaak van collageen, een belangrijk structureel eiwit in je huid. Collageen helpt niet alleen om de textuur en strakheid van uw huid te behouden, maar helpt ook lijnen en rimpels te verminderen, waardoor vroegtijdige veroudering wordt voorkomen.

doorsnede van huidlagen voor en na exfoliatie

Tekenen dat je te veel exfolieert

Als u uw huid vaker exfolieert dan uw celvernieuwing, is de kans groot dat u de verse nieuwe cellen op het huidoppervlak beschadigt. De tekenen van overexfoliatie omvatten de volgende

1. Roodheid of irritatie

Te hard of te vaak exfolieren kan leiden tot roodheid, irritatie, ontsteking of een branderig gevoel op de huid. Je huid kan erg gevoelig worden en reageren op elk product dat je daarna gebruikt.

Je moet extra voorzichtig zijn als je huid nat is en zoveel mogelijk niet over je huid wrijven. Kiezen voor mildere producten en het gebruik van rijke verzachtende middelen kan helpen.

2. Droge schilferige huid

Overmatige exfoliatie scheurt je huid van de natuurlijke oliën die het gehydrateerd houden. Dit verwijdert het vocht van de huid, waardoor het droog wordt. U kunt ook het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels waarnemen als gevolg van overmatig drogen.

Het gebruik van een goede vochtinbrengende crème of serum kan deze aandoening helpen verlichten.

3. Verhoogde puistjes

Overmatige exfoliatie beschadigt de beschermende barrière van de huid, waardoor deze vatbaar wordt voor bacteriële infecties. Dit leidt tot een incrgemak in nieuwe acne puistjes.

Stop in een dergelijke situatie met scrubben en schakel over op mildere producten. U kunt ook contact opnemen met uw dermatoloog als de toestand van uw huid niet verbetert.

Veelgestelde vragen over exfoliatie

1. Is exfoliatie goed voor de huid?

Als het goed wordt gedaan, doet exfoliatie zeker goed voor je huid. Een optimaal exfoliatieregime dat geschikt is voor uw huidtype, geeft u niet alleen een frisse en stralende uitstraling, maar verlicht ook huidproblemen zoals acne en overmatige vettigheid.

2. Hoe vaak moet ik scrubben?

Uw huidtype en keuze van de exfoliator bepalen hoe vaak u moet scrubben. Als vuistregel moet je de nieuwe cellen op je huid laten bezinken, voordat je nog een exfoliatie doet.

3. Waarom krijg ik puistjes na exfoliatie?

Puistjes zijn een teken van over exfoliatie. Deze geven aan dat de beschermende huidbarrière is beschadigd. Dit kan ook leiden tot ontstekingen.

Inpakken

Een optimaal exfoliatieregime draagt bij aan je gloed, waardoor je een gezonde, jeugdige huid krijgt. U moet zorgvuldig overwegen voordat u kiest uit het scala aan beschikbare opties om uw huid te exfoliëren. Zorg er ook voor dat je het niet overdrijft, want over exfoliatie zal resulteren in de aandoeningen die je wilde behandelen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen