Gespleten haarpunten beginnen langzaam en beroven je geleidelijk van je rust met kroezen, droogte en schade. Is het niet? Maar het goede nieuws is dat je niet voor altijd met ze hoeft te leven. Hoewel het krijgen van een trim een van de gemakkelijkste oplossingen is, is dit artikel meer dan dat. Laten we eerst de oorsprong van gespleten haarpunten en de oorzaken ervan begrijpen voordat we naar de behandelingen en preventieve maatregelen springen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn gespleten haarpunten?
 • Kun je gespleten haarpunten eigenlijk repareren?
 • Wat zijn de oorzaken gespleten haarpunten?
 • Verschillende soorten gespleten haarpunten en wat ze betekenen
 • Hoe split-ends te verwijderen?
 • Hoe split-ends te voorkomen?

Wat zijn gespleten haarpunten?

Gespleten haarpunten treden op wanneer een enkele haarlok in tweeën splitst. Medisch trichoptilose genoemd, kunnen gespleten haarpunten overal op de streng voorkomen, maar komen vaak voor aan de uiteinden. Gespleten haarpunten in groten getale verdienen aandacht. Als ze onbehandeld blijven, kunnen ze leiden tot algehele schade en broosheid van het haar.

Kun je gespleten haarpunten eigenlijk repareren?

Ja, gespleten haarpunten kunnen worden gerepareerd en de gezondheid van het haar kan worden hersteld. Hoewel het afknippen van haar de beste oplossing is, zijn er andere effectieve methoden om gespleten haarpunten kwijt te raken. Voordat we daarop ingaan, laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste oorzaken van gespleten haarpunten.

Wat zijn de oorzaken gespleten haarpunten?

 • Genetica
 • Douches met warm water
 • Hard borstelen van haar
 • Haar in een handdoek wikkelen
 • Slapen in strakke kapsels
 • Warmtestyling zoals stijltangen, krultangen, föhns
 • Chemische behandelingen zoals sterven, permanenten, rechttrekken
 • Slechte voeding
 • Haarverzorgingsproducten die alcohol bevatten
 • Blootstelling aan de zon
 • Gebrek aan vochtigheid

Verschillende soorten gespleten haarpunten en wat ze betekenen

Verschillende soorten gespleten haarpunten

1. De basissplitsing

Dit is de meest voorkomende en beginfase van gespleten haarpunten. Hoewel corticale cellen stevig zijn ingepakt, beginnen grote delen te scheiden. Dit soort gespleten uiteinde kan worden behandeld en mag niet worden vertraagd.

2. De Mini Split

Net als de basis, het is gebruikelijk en komt voor in het vroege stadium. Het is niet onherstelbaar. Het enige wat je nodig hebt is goede voeding.

3. Vork in de weg

Dit komen niet vaak voor en zijn tekenen van grotere schade. Ze zullen diepe conditioneringsbehandelingen nodig hebben.

4. De Boom

De boom betekent grotere schade aan één kant als gevolg van gespleten haarpunten die lijken op boomtakken. Het kan zijn dat je in dit geval een knipbeurt nodig hebt.

5. De kaars

Kaars verwijst naar verlies van de buitenste cuticula zonder gespleten uiteinde. Voedende oliën kunnen het oplossen.

6. De knoop

Enkelstrengs knopen is een veel voorkomend gezicht in krullend en beschadigd haar. De krul klitten zelf om een knoop te vormen en kan leiden tot breuk. Als je krullend haar hebt, wees dan extra voorzichtig tijdens het borstelen van je haar.

Hoe split-ends te verwijderen?

1. Beste split-ends reparatiebehandelingen

A. Kaars branden

Een van de nieuwste methoden om gespleten haarpunten kwijt te raken, is kaarssnijden of velaterapia, wat wordt gedaan in een professionele salon. Het bestaat uit het draaien van delen van het haar en het halverwege branden met een brandende kaars. Dit zorgt ervoor dat de gespleten haarpunten worden afgedicht en niet opnieuw splijten.

Woord van waarschuwing:

Als u voor deze behandeling wilt gaan, zoek dan professionele hulp. Als je het alleen doet, kan je je haar en huid verbranden.

B. Afstoffen van het haar

Wil je je haarlengte niet loslaten? We voelen je. Haar afstoffen is niet voor niets populair geworden. Het is een techniek waarbij een professional de schaar schuift en geduldig over de lengte van je haar kamt om kleine uiteinden af te hakken, terwijl je je totale haarlengte behoudt.

C. Verberg met een serum

Wil je de komende dagen geen salon bezoeken? Geen nood. Hoewel serums je gespleten haarpunten misschien niet echt behandelen, kun je ze bedekken met een glanzend serum.

D. Hydrateer je haar

Droog haar kan in gespleten haarpunten terechtkomen. Zoek naar shampoos, haarmaskers en conditioners met hydraterende ingrediënten die bij je haartype passen. Er zijn tonnen herstellende sprays met aminozuren om de schade te herstellen.

Terug naar de wetenschap:

Aminozuren, eiwitten en peptiden zijn de structurele eenheden van je haar.

E. Wend je tot diepe conditioners

Diepe conditioneringsbehandelingen hebben sterkere hydraterende ingrediënten en een langere leave-on tijd, waardoor je haar na gebruik soepel wordt. Zoek ook naar kokosoliemaskers of gebruik gewoon arganolie of zoete amandelolie.

2. Natuurlijke remedies voor gespleten haarpunten

A. Eigeel

Eigeel heeft eiwitten die nodig zijn voor gezond haar. Maak eigeel haarmasker met olijfolie, breng een half uur aan en was met gewone shampoo.

B. Honing

Honing werkt als een bevochtigingsmiddel door vocht aan te trekken en af te sluiten in je haar. Breng een pak honing, olijfolie en wrongel aan en laat het 30 minuten op je haar zitten voordat je je haar wast.

C. Bier

Het aanbrengen van bier op je haar kan suikers en eiwitten aan je haar leveren. Was na het wassen het haar met bier, laat het twee minuten intrekken en spoel het af.

D. Papaja

Papaya bevat foliumzuur, dat nuttig is bij de bloedcirculatie in je hoofdhuid en haar. Meng papaja en wrongel en breng het aan op je haar. Wassen na 30 minuten.

E. Aloë Vera

Aloë vera is hydraterend en antimicrobieel van aard. Gebruik gewoon de gel die is verkregen door het knippen van de stengel van de aloëplant om op je haar aan te brengen. Shampoo je haar na een half uur.

Hoe split-ends te voorkomen?

1. Borstel je haar zachtjes

Het hard borstelen van je haar kan gespleten haarpunten veroorzaken. Als je een geluid kunt horen tijdens het borstelen van je haar, stop dan! Om van de klitten af te komen, begin je vanaf de bodem.

2. Warmte gereedschap? Houd ze laag

Als u al gespleten haarpunten heeft, onthoud dan dat het rechttrekken van strijkijzers en föhns verdere schade kan veroorzaken als gevolg van de hitte. Probeer de temperatuur laag te houden terwijl je je haar stylet.

3. Houd je haar schoon

Laat nooit het laatste beetje van de conditioner op je haar zitten. Spoel volledig af. Zorg er ook voor dat je je haar grondig wast om alle olie te verwijderen. Gebruik heat styling machines alleen als je haar schoon is en beschermd wordt door een hitte protection spray.

4. Kies niet aan je gespleten haarpunten

Laat je niet verleiden om je gespleten haarpunten te plukken, te pellen of te scheuren. Je veroorzaakt alleen wrijving bij de nagelriem en nodigt uit tot meer gespleten haarpunten.

5. Schakel over naar satijnen kussenslopen

Katoenen kussenslopen veroorzaken veel wrijving in het haar, wat leidt tot gespleten haarpunten en breuk. Satijnen of zijden kussenslopen zijn zacht voor je haar.

Inpakken

Als uw gespleten haarpunten nieuw zijn en zich in de beginfase bevinden, is het ideaal om te kiezen voor behandelingsopties onmiddellijk voordat het erger wordt. Gespleten haarpunten kunnen, wanneer ze onbehandeld blijven, je hele haar beschadigen. Goede haarverzorging is een preventieve maatregel naast alle hierboven genoemde behandelingsopties. Vermijd dus overmatig gebruik van agressieve chemicaliën en warmtestylingtechnieken om gespleten haarpunten op afstand te houden.

Begin met het kennen van je huid