De natuur heeft ons een breed scala aan heilzame huidverzorgingsingrediënten geschonken. Natrium PCA is er een van. Een hydraterend en huidaanvullend ingrediënt, dit kan je huid en haar op meerdere manieren helpen.

Dus, als u op zoek bent naar een natuurlijk ingrediënt dat wonderen kan doen, dan kan Natrium PCA uw antwoord zijn. Lees verder om meer te weten te komen over de vele voordelen die Sodium PCA biedt.

Hoogtepunten:

  • Wat is natrium-PCA?
  • Wat zijn de voordelen van natrium-PCA?
  • Hoe natrium-PCA te gebruiken?
  • Natrium PCA vs hyaluronzuur
  • Bijwerkingen &risico’s van natrium PCA

Wat is natrium-PCA?

Natrium PCA [1] is een natuurlijk hydraterend middel afgeleid van oliën, planten en fruit. Het is de natriumzoutversie van pyrrolidoncarboxylzuur (PCA), ook bekend als pyroglutaminezuur. Het is ook in de volksmond bekend als aminozuur proline, dat de basis vormt van alle eiwitten. De zoutvorm van de moleculen van natrium-PCA maakt het wateroplosbaar.

Natrium PCA is een bevochtigingsmiddel dat van nature in de huid voorkomt. Het wordt ook gebruikt in een verscheidenheid aan huidverzorgings- en haarverzorgingsproducten. Bevochtigingsmiddelen houden vocht in uw huid en houden het vast. Ze trekken waterdruppels uit de omringende lucht aan en vergrendelen ze in de bovenste laag van je huid, waardoor het een gehydrateerd uiterlijk krijgt.

Hoewel Natrium PCA een natuurlijk afgeleid ingrediënt is, kan het ook synthetisch worden gemaakt. Ook kan het gebruik van natrium-PCA variëren, afhankelijk van de bron van extractie.

Wat zijn de voordelen van natrium-PCA?

1. Bevochtigingseigenschappen

Het hygroscopische karakter maakt het mogelijk om vocht uit de omringende lucht aan te trekken en het vocht van je haar en huid vast te houden. Natrium-PCA draagt ook bij aan uw natuurlijke vochtinbrengende factor (NMF) die bestaat uit componenten zoals melkzuur, suiker, aminozuren en eiwitten. Deze natuurlijk gevonden lipiden, handhaven de gezondheid en hydratatie van uw huid. Je huid ziet er soepel en gehydrateerd uit, dankzij de gezonde opperhuid.

Huidverzorgingsproducten bevatten natrium-PCA in een zeer lage concentratie van 1 tot 2,5%. Het kan effectief de bovenste laag van je huid binnendringen en de voordelen doorgeven aan de binnenste lagen. Studies [2] aangetoond dat 2% natrium-PCA in uw huidverzorgingsproduct de droogheid van uw huid aanzienlijk kan verminderen.

2. Anti-aging kwaliteit

Het natuurlijke niveau van natrium-PCA in uw huid neemt af met de leeftijd. Huidverzorgingsproducten die natrium-PCA bevatten, kunnen de verloren hoeveelheden aanvullen. Omdat het zeer waterabsorberend is, absorbeert het water uit de omgeving en tijdens het douchen. Het vergrendelt het vervolgens in je huid, waardoor het er gehydrateerd, mollig en jeugdig uitziet.

gezonde huid en droge huid diagram met vrouwengezicht

3. Beschermt de huidbarrière

Natrium PCA is een cruciaal ingrediënt bij het uitvoeren van de taken van het intracellulaire gebied van uw huid. Het voorkomt dat je huidcellen water verliezen en beschermt daarmee de barrièrefunctie van je huid. Natrium PCA helpt bij het vormen van de intercellulaire lipiden die uw cellen bij elkaar houden en ze met elkaar verbonden houden.

Het houdt de buitenste laag van je huid gezond. Natrium PCA voorkomt vochtverlies en vermindert het risico op bacterie- en allergeenaanaantasting.

4. Behandelt eczeem

Eczeem is een huidaandoening die wordt geïdentificeerd door ontsteking, irritatie en schilfering van de huid. Een piloot[3] studie onderzocht de rol van ontstekingsremmers voor mild tot ernstig eczeem. Het concludeerde dat natrium-PCA in combinatie met andere barrièrebeschermende componenten effectieve resultaten laat zien.

Het hielp de symptomen van eczeem zoals ontsteking, ruwheid en jeuk te verminderen. Het verbeterde ook het algehele uiterlijk van de huid. Na 2 weken regelmatig gebruik verminderde het de symptomen met 79% en verhoogde het hydratatieniveau met 44%.

5. Controleert ontstekingen

Natrium PCA werkt goed bij huidontsteking. Het beschermt de delicate microflora, een gemeenschapsbacterie die zich in je lichaam bevindt. Wanneer uw lichaam wordt blootgesteld aan ziekteverwekkers en toxines, wordt het eerste afweersysteem geleverd door microflora. Het drijft ons immuunsysteem aan en helpt specifiek bij het voorkomen en beheersen van ontstekingen.

6. Haarverzorging

Natrium PCA wordt ook gebruikt in haarverzorgingsproducten. Het maakt je haar soepel en glad. Het vermindert de kans op haarbeschadiging en controleert haaruitval door je hoofdhuid te hydrateren. In het geval dat uw haar droog is geworden als gevolg van chemische behandeling, kan natrium PCA met haarverzorgingsproducten helpen.

Hoe natrium-PCA te gebruiken?

Natrium PCA werkt voornamelijk als een hydraterend element voor uw huid. Daarom wordt het in veel huidverzorging en haarverzorging gebruikt producten zoals serum, gels, crèmes, lotions en shampoo.

Veel make-upmerken gebruiken natrium PCA ook in hun lippenstiften en foundations. Het wordt meestal gebruikt in het concentratiebereik van 0,2 – 40 %. Volg de instructies op het etiket van het product voor een bepaalde opmerking voor het gebruik.

Natrium PCA vs hyaluronzuur

Hyaluronzuur [4] is een belangrijk ingrediënt voor veel huidverzorgingsformuleringen vanwege het vochtaantrekkende vermogen in de huid. Natrium PCA deelt ook dezelfde kenmerken van hyaluronzuur en verbetert het uiterlijk van een vochtarme, doffe huid. Het zout van PCA maakt het molecuul wateroplosbaar, zodat het kan werken als een effectief bevochtigingsmiddel voor uw huid.

Zowel natrium-PCA als hyaluronzuur zijn bevochtigingsmiddelen. Het enige verschil tussen de twee is de kwaliteit van de functie. Terwijl hyaluronzuur tot 100 keer zijn gewicht in water vasthoudt, kan natrium-PCA 25O keer zijn gewicht vasthouden. Dit is de belangrijkste reden waarom veel huidverzorgingsmerken beide ingrediënten voor de formulering gebruiken om het vochtvasthoudende vermogen van het product te verbeteren.

Natrium-PCA wordt ook beschouwd als minstens 1,5 keer krachtiger dan glycerine en twee keer zo krachtig als propyleenglycol.

Bijwerkingen &risico’s van natrium PCA

Het expertpanel van EWG (Environmental Working Group) beoordeelde de veiligheid van Natrium PCA en scoorde 1 op 10 vanwege de laagste risicofactor. Volgens EWG zijn het risico op kanker, reproductietoxiciteit en immunotoxiciteit van natrium-PCA nihil. [5]

Een andere beoordeling van natrium-PCA door cosmetische experts verklaarde natrium-PCA als een veilig ingrediënt om te gebruiken in huidverzorgingsproducten. Na het uitvoeren van klinische tests concludeerden ze dat het een niet-sensibiliserend ingrediënt is en geen irritatie van uw huid veroorzaakt.

Ondanks dat het extreem vriendelijk is voor de huid, mag natrium-PCA echter niet worden gebruikt in producten die ook nitroserende middelen bevatten. In aanwezigheid van nitroserende chemicaliën en licht of warmte heeft natrium-PCA de neiging om af te breken en kan het kankerverwekkende nitrosaminen veroorzaken. Afgezien hiervan zijn er geen klachten over de bijwerkingen van Natrium PCA.

Inpakken

Natrium PCA dient een verscheidenheid aan doeleinden en biedt een groot aantal voordelen. Het veroorzaakt geen irritatie of schadelijke effecten op uw huid. Hoewel dit een echt wonderingrediënt uit de natuur is, moet je nog steeds overwegen of het bij je huid past of niet. Beoordeel uw huidtype en kies voor een huidverzorgingsregime op maat dat is afgestemd op uw huidbehoefte.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen