Ziet je huid er dof uit en voelt droog of strak aan? Het kan een teken zijn van uitdroging.

Hoewel het smeren van crème, serums en andere huidverzorgingsproducten belangrijk is om de gezondheid van je huid te behouden en te laten stralen, is het hydrateren van je huid van binnenuit de sleutel om het gevoed te houden.

In dit artikel vertellen we je hoe je je huid kunt hydrateren en de voordelen ervan. Lees dan snel verder!

Wat expert zegt

“Producten die hydraterende middelen bevatten zoals glycerine, hyaluronzuur, ureum en ammoniumlactaat kunnen de hydratatie van de huid behouden.”

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat is een gehydrateerde huid?
 • Wat zijn de oorzaken vochtarme huid?
 • Vochtarme huid versus droge huid
 • Hydratatie versus hydratatie
 • Hoe hydrateer je je huid: 10 stappen
 • Wat is de beste moisturizer voor jou?
 • Wanneer moet je een dermatoloog bezoeken?

Wat is een gehydrateerde huid?

Het is normaal om aan water te denken als je het woord ‘hydratatie’ hoort. Terecht, het hydrateren van je huid betekent het verhogen van het watergehalte. Als je huid uitgedroogd is, kan deze schilferig, dof en droog lijken.

Een gehydrateerde huid is glad, stralend en heeft een egale teint. Om dit te bereiken, moet je de dorst van je huid van tijd tot tijd lessen.

Mensen hebben echter vaak de neiging om een vochtarme huid te verwarren met een droge huid. Hoewel het als synoniem wordt gebruikt, is er een onderliggend verschil tussen de twee.

Wat zijn de oorzaken vochtarme huid?

1. Extreme temperaturen

Extreem warme of koude temperaturen kunnen de natuurlijke barrière van je huid beschadigen. Hoewel het misschien moeilijk is om extreme temperaturen te vermijden, moet u ervoor zorgen dat u uw blootstelling tot een minimum beperkt.

2. Over exfoliatie

Overmatig scrubben kan de natuurlijke vochtbarrière van je huid beschadigen. Het kan schadelijker zijn als u agressieve, schurende producten gebruikt terwijl u uw huid exfolieert.

3. Agressieve reinigingsmiddelen

Huidverzorgingsproducten met bijtende, schadelijke ingrediënten kunnen het vermogen van je huid om vocht vast te houden beschadigen.

4. Airconditioning

Een lagere luchtvochtigheid als gevolg van airconditioning kan een tol eisen van de gezondheid van uw huid. Gebrek aan vochtigheid beschadigt de vochtbarrière van de huid, waardoor deze uitgedroogd raakt.

“Alkalische stoffen zoals zepen, zuren met een hogere pH moeten worden vermeden om de kwetsbaarheid van de huid te behouden,” zegt Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog bij Esse Organic Skincare.

Vochtarme huid versus droge huid

Een vochtarme huid heeft geen water, terwijl een droge huid een behoorlijke hoeveelheid talg mist. Een droge huid kan ook het gevolg zijn van bepaalde medicijnen of ziekten.

Factoren zoals klimaat, levensstijl, leeftijd en de producten die je op je huid gebruikt, kunnen bijdragen aan een verandering in je huidtype.

1. Symptomen van een droge huid

 • Jeuk
 • Roodheid
 • Schilferige huid
 • Huidirritatie

2. Symptomen van een vochtarme huid

 • Doffe/donker uitziende huid
 • Prominente donkere kringen en schaduwen rond ogen
 • Jeuk
 • Verschijnen van fijne lijntjes/rimpels
 • Xerostomie
 • Gezwollen ogen
 • Verhoogde gevoeligheid

Hydratatie versus hydratatie

Terwijl het hydrateren van je huid vereist dat je er water aan toevoegt, impliceert het hydrateren van je huid het toevoegen van ingrediënten die het water binnenin vergrendelen. Hydratatie en hydratatie gaan hand in hand.

Als je alleen water aan je huid toevoegt, kan het tijdelijk mollig aanvoelen. Het water zal echter uit je huid ontsnappen als er niets is om het vast te houden.

Hydratatie omvat het toevoegen van ingrediënten die het vocht vasthouden en de barrière van uw huid herstellen. Dit voorkomt waterverlies en verbetert de textuur en gezondheid van je huid.

Hoe hydrateer je je huid: 10 stappen

1. Drink voldoende water

De eerste stap om je huid te hydrateren is het hydrateren van je lichaam. Het wordt aanbevolen om elke dag minstens 8 glazen water te drinken. Uw lichaam kan meer nodig hebben, afhankelijk van uw dagelijkse activiteiten en gewicht.

2. Gebruik hydraterende huidverzorgingsproducten

Crèmes op waterbasis worden aanbevolen als u een vochtarme huid heeft. Producten die door je huid dringen en water leveren zijn van vitaal belang als je een vochtarme huid hebt.

Volgens Dr. Harish, “Producten die hydraterende middelen bevatten zoals glycerine, hyaluronzuur, ureum en ammoniumlactaat kunnen de hydratatie van de huid behouden.”

Zoek naar de volgende hydraterende ingrediënten:

A. Hyaluronzuur

Speelt een belangrijke rol bij het hydrateren van je huid en behoud van zijn elasticiteit (1). De waterbindende eigenschappen van hyaluronzuur helpen uw huid aan te vullen en voorkomen ook vroege tekenen van veroudering (2).

B. Glycerine

Een populair ingrediënt van de schoonheidsindustrie, glycerine heeft hydraterende eigenschappen die je huid kunnen verlichten van droog en jeukend gevoel. Dit komt omdat glycerine een bevochtigingsmiddel is. Het werkt dus door vocht uit de omgeving op het oppervlak van je huid aan te trekken (3).

C. Ureum

Een ander veel gebruikt ingrediënt in de dermatologische wereld, ureum maakt verharde eiwitten los en breekt ze af, waardoor je huid wordt ontlast van ruwheid en jeuk (4).

D. Ceramiden

Dit zijn huidaanvullende ingrediënten, zoals het cement dat de stenen van een gebouw ondersteunt. Ze vormen en repareren de barrière van uw huid, die waterverlies voorkomt en vocht vasthoudt (5).

E. Panthenol

Panthenol is een ingrediënt dat door de huid dringt en vocht aan de cellen geeft. Het voorkomt ook trans-epidermaal waterverlies. Dit betekent dat het de huidbarrièrefuncties verbetert door cellen te stimuleren die hetzelfde stimuleren.

3. Vermijd zeer warme en lange douches

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, urenlang baden kan de barrière van je huid uitroeien. Dit kan resulteren in verlies van vochtgehalte en noodzakelijke oliën die uw huid kunnen uitdrogen. Het gebruik van lauw water tijdens het baden is ideaal.

4. Verwen jezelf met gezichtsmaskers / lakens

Mondkapjes zitten boordevol hydraterende ingrediënten. Door een hydraterend gezichtsmasker op te nemen in je dagelijkse huidverzorgingsregime, blijf je huid mollig en vochtig. Het kan ook het verschijnen van fijne lijntjes en donkere kringen verminderen.

5. Gebruik een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger kan worden gebruikt wanneer het vochtgehalte in de lucht om u heen laag is. Dit kan vooral handig zijn tijdens droge wintermaanden.

6. Een zonnebrandcrème is een must

Breng een breedspectrum zonnebrandcrème aan om UVA- en UVB-huidbeschadiging te voorkomen elke keer dat u overdag uitstapt. Blootstelling aan de zon kan uw huid uitdrogen, waardoor deze vocht verliest en het collageen en elastine afbreekt, die verantwoordelijk zijn voor de sterkte en elasticiteit. Dit kan vroegtijdige tekenen van veroudering veroorzaken.

7. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan water

Groenten en fruit zijn niet alleen hydraterend, maar zijn ook op veel andere manieren gunstig voor je huid. Citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen zitten boordevol sap en zijn rijk aan vitamine C, wat van vitaal belang is om de textuur van je huid te behouden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A en B3 zijn ook essentieel om uw algehele gezondheid van de huid te verbeteren.

8. Verminder de inname van cafeïne

Zowel cafeïne als alcohol kunnen het watergehalte van je huid verlagen, dit veroorzaakt benauwdheid en uitdroging. Beperk uw cafeïne- en alcoholinname tot twee kopjes koffie en één glas wijn om hun impact op uw huid te minimaliseren.

9. Scrub regelmatig

Het exfoliëren van je huid is belangrijk om je huid te ontdoen van droge plekken, dode cellen, etc. die zich hebben opgehoopt door het gebrek aan vocht. Zorg ervoor dat je eens in de 4-5 dagen scrubt. Vergeet echter niet om te veel te exfoliëren, omdat te veel exfoliatie de natuurlijke huidbarrière kan verstoren, wat leidt tot vochtverlies.

10. Hydrateren

Tijdens de zomers heeft je lichaam de neiging om veel vocht te verliezen, daarom is het belangrijk om jezelf van binnenuit te hydrateren. Trouwens, het eten van waterrijk voedsel en het drinken van voldoende water, zorg ervoor dat je ’s nachts voor het slapengaan religieus reinigt, tonifiëert en hydrateert. Honing en melk zijn geweldige natuurlijke moisturizers, vandaar dat je ze kunt toevoegen aan je huidverzorgingsroutine.

Wat is de beste moisturizer voor jou?

Moisturizer

Kies je moisturizer op basis van je huidtype. Crème-gebaseerde moisturizers werken goed voor de droge huid. Als je een vette huid hebt, voorkomt een lichte vochtinbrengende crème op lotionbasis dat je huid zwaar aanvoelt.

Kies een barrièreherstellende vochtinbrengende crème terwijl ze zich een weg banen naar de diepere lagen van je huid en deze van binnenuit repareren, zodat deze niet uitgedroogd raakt.

Wanneer moet je een dermatoloog bezoeken?

Een vochtarme huid is meestal geen ernstige huidaandoening. Hydraterende serums, crèmes en lotions kunnen u helpen de textuur van uw huid te verbeteren. Als de algehele gezondheid van uw huid echter niet verbetert, zelfs niet na uw hydratatiepoging en als u een van deze symptomen ervaart, bezoek dan een dermatoloog:

 • Witte vlokken
 • Rode vlekken
 • Jeukende, geïrriteerde huid
 • Ontsteking
 • Als droge plekken zich blijven verspreiden op uw lichaam / gezicht

Inpakken

De twee meest fundamentele stappen om je huid te voeden zijn hydratatie en hydratatie. Om je huid hea te houdenlthy, jong en rimpelvrij, hydrateren van binnenuit is een must. Naast het drinken van voldoende water, volg je een goede huidverzorgingsroutine, eet je waterrijk voedsel en oefen je gezonde levensstijlgewoonten om het hele jaar door van een gehydrateerde, gezonde huid te genieten.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen