Heb je je wenkbrauwen gefronst over je haartextuur die in de spiegel kijkt? Is het de laatste tijd van prachtig naar kroesachtig en onhandelbaar gegaan? We snappen je helemaal.

Met een drukke levensstijl, slechte diëten, stress en vervuiling kan haarverzorging op de achtergrond raken en uw haartextuur beïnvloeden. Laten we diep ingaan op de oorzaken van het veranderen van haartexturen en oplossingen om ze te verbeteren.

Hoogtepunten:

 • Ken je haartextuur
 • Waarom verandert de haartextuur?
 • Hoe kan ik mijn haartextuur verbeteren?
 • Welke voedingsmiddelen te eten om de haartextuur te verbeteren?
 • Verandert de haartextuur met de leeftijd?
 • Kun je de textuur van je haar veranderen?
 • Zal het scheren van mijn hoofd mijn haartextuur veranderen?

Ken je haartextuur

Haartextuur heeft 3 hoofdaspecten:

 • Krulpatroon
 • Volume
 • Consistentie

Krulpatroon is gebaseerd op de vorm van je haarzakje. Ovale of asymmetrische follikels groeien krullender haar. Op basis van het krulpatroon kan de haartextuur worden onderverdeeld in:

1. Recht

2. Golvend

3. Krullend

4. Poelig

Op basis van consistentie kan het haar worden onderverdeeld in:

1. Prima

2. Gemiddeld

3. Grof

Volume of dikte van het haar is gebaseerd op de omtrek van uw haarzakje. De omtrek van fijn haar is het kleinst, terwijl die van grof haar het grootst is. De omtrek van medium haar valt tussen deze twee in.

De test

Neem een enkele haarlok en leg deze op een tafel. Als je haar nauwelijks kunt zien of voelen tussen je vingertoppen, heeft het een fijne textuur.

Als je haar dikker aanvoelt, heeft het een grove textuur. Als je haar dunner is dan een naaigaren, is het prima. Als het er hetzelfde uitziet als de draad, valt het onder de gemiddelde categorie.

Haar dat dikker is dan een naaigaren kan grof haar worden genoemd. Je kunt ook haartexturen identificeren op basis van krulpatronen.

Waarom verandert de haartextuur?

1. Verlies van collageen

Naarmate je ouder wordt, is er een verlies van collageen (structureel eiwit dat de huidcellen bij elkaar houdt) in de huid en hoofdhuid. Dit kan de haarzakjes beïnvloeden en leiden tot een verandering in de haartextuur. Ook worden de natuurlijke oliën in het haar verminderd naarmate men ouder wordt, wat leidt tot droger haar.

2. Hormonale veranderingen

Je hormonen veranderen in verschillende levensfasen zoals de puberteit, zwangerschap, bevalling, menopauze, anticonceptie en veroudering. Dit alles kan van invloed zijn op de dichtheid van uw haarzakje en de haartextuur.

3. Slechte voeding

Je haar heeft voldoende eiwitten nodig om het haarzakje te voeden. Gebrek aan eiwitten kan de textuur van je haar veranderen. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn onder andere zalm, avocado, eieren, noten en oesters.

4. Veranderingen in het milieu

Luchtverontreinigende stoffen kunnen interfereren met de eiwitten in je haar die verantwoordelijk zijn voor de haartextuur. Ook sigarettenrook kan een vergelijkbare invloed hebben op je haartextuur.

5. Productopbouw

De meeste haarverzorgingsproducten laten residu achter op je haar. Deze kunnen giftig of niet-toxisch zijn, maar beide kunnen een effect hebben op je haartextuur. Er is al een opeenhoping van vuil en dode huidcellen op je hoofdhuid naast de productopbouw. Je zou een verhelderende olie kunnen gebruiken om de opbouw uit je haar weg te nemen.

Hoe kan ik mijn haartextuur verbeteren?

1. Voor dun haar

Dun of fijn haar is gevoelig voor breuk. Schakel over naar een microvezeldoek of een zacht katoenen T-shirt. Het is belangrijk om je haar te drogen met stoffen die zacht en snel absorberend zijn zonder de haarschubben te beschadigen. Ruwe stoffen openen de nagelriem nog meer, waardoor kroezen ontstaan.

2. Voor medium haar

Medium haar is redelijk handelbaar. Om de textuur te behouden, overweeg dan om veel vocht toe te voegen. Groene thee werkt goed voor medium haar. Dompel een zak of twee groene thee in heet water en laat ze 20 minuten staan. Giet na je normale douche de groene thee over je hoofd en laat je haar 3 minuten intrekken. Afspoelen met koud water. Panthenol en antioxidanten in groene thee helpen je haar te versterken.

3. Voor dik of grof haar

Dit soort haar is goed in het omgaan met hitte, maar kan gevoelig zijn voor kroezen. Grof haar vereist een voldoende hoeveelheid hydratatie. Voeg diepe conditioneringsbehandelingen en oliën zoals kokos- en olijfolie toe om het haar zachter en minder verward te maken.

Hieronder staan een paar andere manieren waarop je de textuur van je haar kunt verbeteren:

A. Olie massage

Je sca masserenlp met olie verbetert de bloedcirculatie naar de hoofdhuid en geeft na verloop van tijd voller haar. Je zou kunnen kiezen voor kokosolie, amandelolie, olijfolie of ricinusolie om je hoofdhuid 3-4 keer per week grondig te masseren.

B. Eiermaskers

Eieren bevatten veel eiwitten en zijn precies wat je nodig hebt om je haartextuur te stimuleren. Klop drie eieren in een kom en breng het als masker aan op je hoofdhuid en haar. Dek af met een douchemuts en spoel na 30 minuten af.

C. Fenegriek of Methi

Fenegriek doet wonderen als het gaat om haaruitval. Het helpt ook bij het veranderen van de haartextuur. Je kunt zichtbaar gladder en glanzender haar zien bij consistent gebruik. Week 2-3 eetlepels methi zaden in water een nacht. Mix de volgende ochtend met wrongel en breng het aan op je haar. Was na 30 minuten met een milde shampoo.

D. Aloë Vera

Aloë vera is een magische botanische in de zin dat het gespleten haarpunten, kroezen en zwak haar bestrijdt. Bovendien voegt het glans, vocht toe en bevordert het de haargroei. U kunt verse aloë vera-gel op uw hoofdhuid en haar aanbrengen of zich wenden tot aloë vera verrijkte haarverzorgingsproducten.

Welke voedingsmiddelen te eten om de haartextuur te verbeteren?

 • Zalm
 • Eieren
 • Donkergroene bladgroenten
 • Huttenkaas
 • Walnoten
 • Oesters
 • Linzen
 • Paprika’s
 • Bosbessen
 • Zoete aardappelen
 • Rundvlees
 • Groene thee
 • Worteltjes

Verandert de haartextuur met de leeftijd?

Ja, de haartextuur verandert met de leeftijd. De collageenspiegels in de huid dalen met de leeftijd als gevolg van oxidatieve schade. De hoofdhuid is niet langer in staat om voldoende oliën te produceren om het haar gesmeerd te houden. De droogheid kan grover haar veroorzaken. Bij vrouwen kan de menopauze ook een impact hebben op de textuur van het haar.

Kun je de textuur van je haar veranderen?

Je haartextuur is grotendeels afhankelijk van je haarzakjes. Er is niet veel dat je kunt doen om je haartextuur permanent te veranderen. Maar met alle bovenstaande methoden kunt u uw haartextuur verbeteren.

Zal het scheren van mijn hoofd mijn haartextuur veranderen?

Scheren kan helpen om van het beschadigde haar af te komen, maar kan de haartextuur niet veranderen. Scheren heeft geen invloed op de vorm van je haarzakjes op je hoofdhuid.

Inpakken

Ongeacht uw haartextuur, vermijd overmatige hittestyling, chemische kleurstoffen en agressieve haarverzorgingsproducten. Gebruik conditioneringsbehandelingen van oliën tot aloë vera tot diepe conditioners om je haartextuur in de loop van de tijd te verbeteren.

Begin met het kennen van je huid