Vind je het moeilijk om je vingers van je jeukende hoofdhuid af te houden? Als dat nog niet erg genoeg was, ervaar je er iets ergers mee – haaruitval! Nou, als je je afvraagt of de twee een connectie hebben, zijn we hier om dat voor je te beantwoorden.

De redenen voor een jeukende hoofdhuid en haaruitval kunnen variëren van harde haarverzorging tot hoofdhuidaandoeningen. Het is dus tijd om uw haarverzorging en de gezondheid van uw hoofdhuid bij te werken. Ontdek hoe, naast het begrijpen van de link met haaruitval.

Hoogtepunten:

 • Hoe is jeukende hoofdhuid gerelateerd aan haaruitval?
 • Wat zijn de mogelijke oorzaken jeukende hoofdhuid en haaruitval?
 • Hoe een jeukende hoofdhuid te behandelen met haaruitval?
 • Hoe een jeukende hoofdhuid en haaruitval te voorkomen?
 • Wanneer naar een dokter?

Wanneer je je hoofdhuid krabt, verzwakt je eigenlijk je haarzakjes. Hoofdhuid pruritus [1] of jeukende hoofdhuid kan een gevolg zijn van schimmelinfecties, allergische reacties op haarverzorgingsproducten of ontstoken haarzakjes. Dit alles kan de haarzakjes beschadigen en haaruitval veroorzaken.

Jeuk op de hoofdhuid, die een gevolg is van roos, kan jeuk en krabben veroorzaken. Krabben kan leiden tot schade aan de haarzakjes [2] en haaruitval.

Dit soort haaruitval is meestal tijdelijk. Permanent haarverlies zoals mannelijke kaalheid [3] kan al dan niet gepaard gaan met jeuk. Krabben heeft geen invloed op deze erfelijke vorm van haaruitval.

Wat zijn de mogelijke oorzaken jeukende hoofdhuid en haaruitval?

1. Hoofdhuid Ringworm

Hoofdhuid ringworm [4] wordt veroorzaakt door een schimmel en laat de hoofdhuid extreem jeuken. U kunt vlekken van haaruitval opmerken als de schimmel de haarzakjes verzwakt. Uw arts kan antischimmelcrèmes voorschrijven om de symptomen van ringworm te verlichten. Nadat de hoofdhuidringworm is behandeld, groeit het haar terug.

2. Folliculitis

Bacteriën of schimmels kunnen ontsteking van uw haarzakjes veroorzaken – een aandoening die folliculitis wordt genoemd [5]. Dit kan leiden tot ernstige jeuk en haaruitval. Antibacteriële en antischimmelmedicijnen worden gebruikt om folliculitis te behandelen.

3. Allergische reacties

Haarverzorgingsproducten kunnen je hoofdhuid irriteren, jeuk en ontsteking van de haarzakjes veroorzaken. Begrijp welk haarverzorgingsproduct deze allergische reactie veroorzaakt en beëindig het gebruik ervan.

Controleer de ingrediënten van je shampoos, conditioners, haarverf, gels en sprays. Zwarte haarverf bevat parafenyleendiamine, een veel voorkomend haarallergeen. Allergie crèmes en anti-inflammatoire geneesmiddelen helpen deze aandoening te genezen. Schakel over naar zachte haarverzorging die bij je haar past.

4. Korstmos Planopilaris

Korstmos planopilaris [6] is een aandoening waarbij de hoofdhuid ontstoken is. Artsen geloven dat dit soort ontsteking te wijten is aan een gecompromitteerd immuunsysteem. Korstmos planopilaris veroorzaakt jeuk op de hoofdhuid en haaruitval.

5. Alopecia Areata

Alopecia areata | [7] leidt tot haaruitval en zichtbare vlekken op de hoofdhuid. Dit is een auto-immuunziekte waarbij de cellen van het lichaam hun eigen haarzakjes aanvallen. Alopecia areata veroorzaakt jeuk van de hoofdhuid en haaruitval. Steroïden, immunotherapie en antischimmelzalven helpen bij de behandeling van Alopecia areata.

6. Atopische dermatitis

Atopische dermatitis [8] veroorzaakt een rode uitslag en jeuk. De jeuk kan leiden tot overmatig krabben van de hoofdhuid en haaruitval. Raadpleeg uw arts voor crèmes en zalven om atopische dermatitis te behandelen.

7. Psoriasis

Psoriasis op de hoofdhuid [9] is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen cellen aanvalt. Het veroorzaakt rode vlekken met zilverachtige schubben op de hoofdhuid. De jeuk als gevolg van psoriasis kan leiden tot haaruitval.

8. Roos

Roos [10] veroorzaakt kleine witte schilfers op de hoofdhuid die van de schouders kunnen vallen. Wanneer de hoofdhuid wordt bekrast, kan dit de haarzakjes verzwakken en leiden tot haaruitval. U kunt zich wenden tot vrij verkrijgbare shampoos, zalven en crèmes.

Hoe een jeukende hoofdhuid te behandelen met haaruitval?

Orale of topische steroïden verminderen hoofdhuidontsteking. U kunt ook antischimmelmiddelen gebruiken om hoofdhuidinfecties veroorzaakt door schimmel te bestrijden.

Immunotherapie kan helpen bij auto-immuun hoofdhuidaandoeningen. Je haar kan opnieuw worden gekweekt met minoxidil [11] , finasteride of haartransplantatie behandelingen.

Hier zijn enkele huismiddeltjes voor jeukende hoofdhuid en haaruitval:

 • Essentiële oliën zoals rozemarijn en pepermunt kalmeren jeuky hoofdhuid en kan haaruitval verminderen. Verdun de etherische olie altijd met een dragerolie zoals kokos- of olijfolie.
 • Een uitgebalanceerd dieet met eiwitten, ijzer, zink, selenium, vitamines, biotine en aminozuren kan een gezonde haargroei bevorderen. Neem eieren, vis, walnoten, peulvruchten, spinazie, broccoli en noten op in uw dieet.
 • Gebruik anti-roos shampoos met ingrediënten zoals salicylzuur, koolteer, zinkpyrithione, ketoconazol en seleniumsulfide om roos te behandelen.

Hoe een jeukende hoofdhuid en haaruitval te voorkomen?

1. Vermijd de drang om je hoofdhuid te krabben.

2. Gebruik zachte shampoos vrij van sulfaten, parabenen, kleuren, geuren en alcoholen.

3. Eet een dieet dat rijk is aan vitamines, eiwitten en mineralen zoals zink en ijzer.

4. Volg een goede haarverzorgingsroutine – reinigen, conditioneren en oliën.

5. Masseer je hoofdhuid met oliën zoals kokos-, olijf- en ricinusolie voor een betere bloedcirculatie.

Wanneer naar een dokter?

Jeuk en haaruitval zijn meestal veel voorkomende zorgen die kunnen worden behandeld met behulp van alle bovenstaande methoden. Raadpleeg echter uw arts als u merkt:

 • Jeuk die je ’s nachts wakker houdt
 • Hoofdhuid verbranding of pijn
 • Kale plekken en haaruitval in bosjes
 • Knapperige plekken op de hoofdhuid

Inpakken

Haaruitval en jeukende hoofdhuid hebben mogelijk niet in alle gevallen een direct verband. Maar wanneer er een onderliggende oorzaak is, leidt de behandeling ervan tot het herstellen van haaruitval. Zachte haarverzorging, uitgebalanceerd dieet en het behandelen van hoofdhuidaandoeningen kunnen jeuk en haaruitval van de hoofdhuid verlichten.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen