Hoewel scheren voor de meeste mannen een normale taak is, krijgt het vaak minder aandacht dan het verdient. Ondanks de vele hulpmiddelen en producten die op de markt worden aangeboden, is niet elke man zich bewust van de exacte stappen die tijdens een scheersessie moeten worden gevolgd.

Slechte scheervaardigheden kunnen een onverzorgde look veroorzaken, samen met snijwonden en wonden. Om de weg vrij te maken voor een perfecte scheerbeurt, biedt dit artikel nuttige tips en technieken.

Hoogtepunten:

  • Hoe scheer je je gezicht?
  • Eenvoudige scheertips voor mannen
  • Wat zijn de bijwerkingen van het scheren van gezichtshaar?
  • Hoe verzorg je je gezichtshaar?
  • Hoe vaak moet je je gezicht scheren?
  • Wanneer is de beste tijd om je gezicht te scheren?
  • Moeten mannen hun gezicht omhoog of omlaag scheren? En waarom?

Hoe scheer je je gezicht?

1. Bereid je gezicht voor

Voor een perfecte scheerbeurt moet je huid voorbereid zijn op het scheermes. Ook moet je gezichtshaar zachter worden. Een warme douche kan u dit gewenste resultaat geven. Het zal ook het vuil en de olie van je huidporiën verwijderen. Het gebruik van een pre-scheerolie met natuurlijke ingrediënten zal verder helpen om je baardhaar te verzachten.

2. Kies een scheerschuim

Scheerschuim is een must voor een gezonde en perfecte scheersessie. Ga voor een scheercrème die natuurlijke ingrediënten heeft en past bij jouw huidtype. Vermijd crèmes op chemische basis omdat ze je huid kunnen irriteren. Probeer nooit droog te scheren op je gezicht. Het zal jeuk en roodheid veroorzaken. Breng de scheerschuim gelijkmatig aan op je baard met een borstel en verwijder vervolgens de baard met een scheermes. Je kunt ook een scheergel gebruiken.[1]

3. Kies een scheermes

U kunt kiezen tussen een enkel mes, een scheermes met twee messen of een scheermes met meerdere messen. Zorg ervoor dat u comfortabel bent met het gereedschap en dat het een scherp mes heeft. Je kunt ook gaan voor een elektrisch scheermes of een wegwerpmes, afhankelijk van je voorkeuren.

4. Scheermesjes

Gebruik het scheermes in de richting van je haargroei. Het maakt niet alleen je scheren gemakkelijker, maar voorkomt ook snijwonden en wonden. Oefen niet veel druk uit tijdens het nemen van de slagen. Houd het scheermes licht vast en laat het over je huid glijden om het gezichtshaar te verwijderen. Zorg ervoor dat je scheermes schoon is voordat je het gebruikt. Was je scheermes na gebruik met warm water.

5. Herhaal scheren

Spoel na het eerste scheermesgebruik je gezicht af met water. Herhaal nu het scheren op de toch al schone huid om een gladdere huid te krijgen. Laat het scheermes in de tegenovergestelde richting van je haargroei glijden. Als u een wegwerpscheermes gebruikt, gebruik het dan niet langer dan drie keer. Als alternatief kunt u het mesje van uw gewone scheermes na elke 6-7 scheerbeurten vervangen.

6.Gebruik na het scheren

Zodra je klaar bent met het reinigen van je gezicht met koud water, gebruik dan een aftershave om je huid te kalmeren. Aftershave lotion of gel beschermt je huid tegen bacteriële infecties, huidirritatie, jeuk en roodheid.

Eenvoudige scheertips voor mannen

1. Scrub je gezicht voordat je je scheert. Het verwijdert al het vuil en dode huidcellen uit je huidporiën en geeft je een betere scheerervaring.

2. Controleer uw scheermesje voordat u het gebruikt. Als het mesje van het scheermes dof en oud is, gooi het dan weg. Het gebruik van een dergelijk mes kan huidproblemen zoals wratten en folliculitis veroorzaken.[2]

3. Gebruik een zachte borstel om de scheerschuim op je gezicht aan te brengen. Gebruik geen harde borstel, omdat dit snijwonden kan veroorzaken.

4. Vergeet niet om zonnebrandcrème aan te brengen wanneer u na het opslaan naar buiten gaat. De huid heeft de neiging om gevoeliger te worden na het scheren.[3] Het aanbrengen van zonnebrandcrème kan huiduitslag helpen voorkomen die wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon.

5. Als de huid droog wordt na het scheren, breng je een vochtinbrengende crème aan na het scheren van je gezicht.

6. Breng geen alcohol of aftershave op chemische basis aan op je gezicht, omdat deze je huid droog kunnen maken.

7. Neem de tijd om je gezicht te scheren. Een gehaaste scheerbeurt kan ertoe leiden dat je jezelf verwondt tijdens het scheren.

8. Bewaar je scheermes op een droge plaats tussen de scheersessies door. Dit voorkomt de opbouw van bacteriën op het scheermes.

Wat zijn de bijwerkingen van het scheren van gezichtshaar?

1. Ingegroeide haarvorming

Veel mannen krijgen ingegroeid haar na het scheren. Meestal is het terminale haar van je gezicht dikker dan de rest van je gezicht. Het scheren van het terminale haar leidt tot een hogere kans op ingegroeide haarvorming. Ingegroeide haarzakjes leiden later tot pijnlijke bultjes.[4]

2. Huidbeschadiging

Scheren maakt je huid over het algemeen gevoelig. U kunt tederheid voelen na het scheren. Ook kun je tijdens een scheersessie snijwonden en wonden krijgen die may beschadig je huid. [5] Als het niet goed wordt gedaan, kan scheren ook je acne verergeren.

3. Droogheid

Als je je huid niet hydrateert na een scheersessie, wordt je huid extreem droog en dof. Dit kan ook leiden tot jeuk.

Hoe verzorg je je gezichtshaar?

1. Reinig je baard

Was je baard regelmatig om het vuil, stof en dode huidcellen van je huid en baard te verwijderen. Gebruik een shampoo om je baard schoon te maken. Het zou net als een gewone haarwasbeurt zijn.

2. Gebruik conditioner

Breng conditioner aan direct na het wassen van je baard. Het hydrateert je gezichtshaar en houdt het gehydrateerd.

3. Baardolie

Gebruik baardolie om de baardgroei te stimuleren. Baardolie hydrateert je baard en verzacht de stoppels.

4. Gebruik niet-comedogene producten

Kies je huidverzorgingsproducten verstandig. Welk huidverzorgingsproduct je ook gebruikt voor je huid, het raakt ook je baard. Kies daarom voor producten die bij jouw huidtype passen. Kies ook producten die niet-comedogeen zijn om elke vorm van allergische reacties te voorkomen.

5. Trim je baard

Hoewel je niet de hele tijd een gladgeschoren look wilt, kan het kiezen voor een trimbeurt je een goed verzorgde look geven.

Hoe vaak moet je je gezicht scheren?

Als je aan het wroeten bent voor een gladgeschoren look, scheer je gezicht dan om de twee tot drie dagen. Anders kun je drie tot vijf dagen wachten met scheren. Om een volgroeide baard te laten groeien, sla je het scheren een maand of twee over.

Wanneer is de beste tijd om je gezicht te scheren?

De beste tijd om je gezicht te scheren is na een warme douche. De douche maakt je haar zacht en je zult het gemakkelijker vinden om het verzachte haar te scheren. Je kunt je gezicht ook scheren tijdens het douchen.

Moeten mannen hun gezicht omhoog of omlaag scheren? En waarom?

De gezichtshuid is gevoelig. Het scheren van gezichtshaar veroorzaakt vaak scheerbrand, ingegroeid haar, huidirritatie en veel andere huidproblemen. Daarom raden experts aan om in de neerwaartse richting te scheren om dergelijke problemen te voorkomen.

Inpakken

Perfect scheren is niet echt een enorme taak. Het enige wat je nodig hebt is de kennis en aandacht. Werk samen met de meest geschikte producten voor je scheerbeurt en begin die baard van jou een geweldige look te geven. Succes!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen