Vakantie is leuk, totdat je je realiseert dat je huid twee tinten donkerder is geworden door zonnebrand! Is het niet? Maar maak je geen zorgen, want er zijn effectieve methoden om van de gebruinde huid af te komen.

Met de juiste huidverzorgingsaanpak hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het uitstappen op het strand. Laten we graven om meer te weten te komen.

Wat expert zegt

“Ingrediënten zoals arbutine, niacinamide, zoethoutextract en druivenpitextract kunnen helpen bij het verminderen van huidbruin.”

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat is Tanning?
 • Oorzaken van Skin Tan
 • Soorten tan
 • Tan Removal Behandelingen
 • Hoe zonnebranden te voorkomen?
 • Veelgestelde vragen over Tan
 • Huidverzorgingsroutine om tan te verwijderen

Wat is Tanning?

Bruinen is het proces van melanine (huidpigment) toename veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht. Dit is de natuurlijke manier van het lichaam om de huid te beschermen tegen schade door de zon.

Je lichaam geeft melanine af net onder het huidoppervlak wanneer het wordt blootgesteld aan fel zonlicht. Dit helpt om de straling van UV-stralen te absorberen. Dus hoe hoger de blootstelling aan UV-stralen, hoe hoger de pigmentatie en hoe donkerder de bruine kleur.

Gebieden die gevoelig zijn voor bruining:

 • Gezicht
 • Armen
 • Handen
 • Benen
 • Voeten
 • Terug
 • Nek

Oorzaken van Skin Tan

Het zonnespectrum (zonlicht) bestaat uit UV (ultraviolette) stralen op drie golflengten

1. Uv A

Van deze stralen wordt gezegd dat ze het gevaarlijkste element zijn dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van huidbruining. De UVA-stralen dringen de diepere lagen van je huid binnen en beschadigen zo de cellen. Melanocytencellen geven melanine af die de bruine, donkere kleur van je huid veroorzaakt.

2. Uv B

UVB-stralen zijn meestal schadelijk voor de bovenste lagen van uw huid. Blootstelling aan deze ratten neemt toe in de zomer en neemt af tijdens de winter. In tegenstelling tot UVA-stralen activeert UVB geen melanocyten. Het veroorzaakt echter schade aan het DNA die de productie van melanine verder stimuleert.

3. UV C

Wanneer UVA-stralen de lagen van de huid binnendringen, signaleren ze de melanocyten (huidcellen) om overtollig melanine (huidverduisterend pigment) te produceren. Dit wordt verder donkerder door oxidatie en veroorzaakt bruining van de huid. [1]

Soorten tan

Er zijn verschillende soorten huidbruining en reacties op de zon op basis van je huidskleur.

Huidskleur

Reactie op blootstelling aan de zon

Niveau van bruining

Licht wit

Brandt altijd

Geen kleurtje

Wit tot lichtbeige

Brandt gemakkelijk

Minimale bruining

Beige

Brandt matig

Bruin tot lichtbruin

Lichtbruin

Brandt minimaal

Bruin tot matig bruin

Matig bruin

Brandwonden zelden

Bruin tot donkerbruin

Donkerbruin of zwart

Brandt nooit

Bruint overvloedig

Tan Removal Behandelingen

Zonnebrand schaadt het immuunsysteem en kan leiden tot verdere huidbeschadiging en veroudering. Je moet het dus bestrijden met de juiste tan removal behandelingen. “Ingrediënten zoals arbutine, niacinamide, zoethoutextract, druivenpitextract kunnen helpen bij het verminderen van huidbruin,” zegt Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog bij Esse Organic Skincare.

A. Laser Toning

Een dermatoloog gebruikt een laserapparaat om het melaninepigment af te breken en de huidbruin te minimaliseren. Lasers (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zijn bronnen van monochroom coherent licht met hoge intensiteit. [2]

Bij gebruik op de huid wordt deze lichtenergie omgezet in warmte-energie om een specifieke chromofoor (huidpigment-melanine) aan te pakken zonder het omliggende weefsel te beschadigen. Ze dringen de diepere lagen van de huid binnen om zich te ontdoen van de overtollige melanine.

B. Chemische peelings

Dit soort tan-verwijderingsbehandeling wordt gebruikt om de oppervlakkige dode huidlagen te verwijderen die overtollige melanine hebben verzameld. [3]

Chemische peelings gebruiken glycolzuur, trichloorazijnzuur, salicylzuur, melkzuur of carbolzuur (fenol). Op basis van de intensiteit worden chemische peelings geclassificeerd als:

1. Oppervlakkige peeling

2. Middelgrote schil

3. Diepe schil

vrouw die ontspant in een spabed

C. Microdermabrasie

Microdermabrasie [4] is een tan removal behandeling om de dode huidcellen die overtollig opgehoopt melanine pigment bevatten te exfoliëren. Het bevordert nieuwe cellen om sneller te regenereren dan ze normaal zouden doen. Het resultaat – een huid die er steviger uitziet, meer totned en jeugdiger. Er zijn twee methoden:

Kristal Microdermabrasie

Kleine deeltjes worden via een toverstokje op je gezicht gespoten.

Diamant-tip Microdermabrasie

Uw huid wordt geëxfolieerd met direct contact door een applicator.

D. Tan Verwijdering Crèmes

De meeste tan removal crèmes die op de markt verkrijgbaar zijn, verlichten de bovenste lagen van de huid. Een goede face tan removal crème of serum dringt door in de diepere lagen van de huid om de enzymatische activiteiten te remmen die melanineproductie veroorzaken.

E. Bliksem actieve stoffen

Bliksemactieve stoffen zijn chemische ingrediënten die de huidverlichting bevorderen door een gebruinde huid te bestrijden.[5] Zoethout, niacinamide, vitamine C en Kojic-zuur zijn enkele verlichtende actieve stoffen die effectieve behandelingen voor het verwijderen van gezichtskleur zijn. Wat zijn dat dan precies?

1. Zoethout

Zoethoutwortel bestaat uit glabridine en liquiritine, wat helpt bij problemen met de bruining van de huid.

2. Vitamine C

Het enzym tyrosinase helpt bij de productie van melanine in de huid. Vitamine C werkt als een tyrosinaseremmer, waardoor melanine en huidbruining worden verminderd.

3. Kojic zuur

Kojic zuur is afgeleid van een paddenstoelachtige schimmel geproduceerd tijdens de fermentatie. Het verbiedt de productie van melanine en dringt door in de bovenste lagen van de huid, waardoor een verlichtend effect ontstaat. [5]

4. Niacinamide

Niacinamide, of vitamine B3, kan worden gebruikt om tan te verwijderen en de huid lichter te maken. Het is effectief omdat het de hoeveelheid melanine die door pigmentproducerende cellen (melanocyten) naar het oppervlak wordt overgebracht met meer dan de helft vermindert.

F. Gezichtspakket

wax, face wash: De-tan gezichtsverpakkingen helpen bij het verwijderen van gebruinde huidcellen die zich in uw lichaam hebben opgehoopt na blootstelling aan de UV-stralen van de zon. Ze maken de huid niet eerlijker, maar helpen de huid egaler te maken.

Deze behandelingen bevatten natuurlijke ingrediënten zoals papaja, citroen en tomaat of chemische ingrediënten zoals melkzuur, niacinamide, wilgenschorsextract, enz. Ze helpen bij het verlichten van de bovenste lagen van de huid.

G. Exfoliatie

Een effectieve techniek, zachte exfoliatie helpt bij het verwijderen van de gepigmenteerde dode huidcellen van het oppervlak van uw huid. Dit resulteert in een duidelijkere, gelijkmatigere huidskleur, waardoor het uiterlijk van een kleurtje wordt verminderd.

Mensen met een gevoelige huid kunnen kiezen voor chemische exfoliatietechnieken waarbij chemicaliën zoals alfa- en bètahydroxyzuren betrokken zijn die dode huidcellen oplossen. Terwijl mensen met een vette huid kunnen gaan voor mechanische exfoliatiemethoden waarbij borstels of sponzen worden gebruikt om dode huidcellen op te ruimen.

Notitie:

Zorg ervoor dat je voorzichtig scrubt. Overmatig scrubben kan je huid rood maken, donkere vlekken veroorzaken en leiden tot puistjes

H. Bleken

Bleken is een effectieve en onmiddellijke oplossing voor het verwijderen van bruinen. Het helpt de dode huidcellen te verwijderen, hydrateert de huid en verlicht de huidtint. Wanneer je de bleekcrème afspoelt, wordt de bovenste laag van je huid geëxfolieerd, waardoor deze er zichtbaar helder en stralend uitziet.

Doe echter niet regelmatig bleken, omdat de chemische ingrediënten erin uw huid kunnen schaden.

I. Huismiddeltjes

De volgende huidverlichtende huismiddeltjes worden al eeuwenlang door mensen gebruikt, maar bevatten geen wetenschappelijk bewijs.

1. Citroensap en honing

Citroensap wordt beschouwd als een oude en effectieve methode om tan te verwijderen. Citroensap heeft een blekende eigenschap die helpt om bruin van de huid te verwijderen. Honing houdt de huid zacht en soepel. Neem een eetlepel citroensap en voeg er wat honing aan toe. Breng het aan op je huid en bewaar het een half uur. Was het af.

Notitie:

Citroensap moet in een verdunde vorm worden aangebracht en moet worden gewassen als het topisch wordt gebruikt. In de zon stappen met citroen of andere citrusvruchten op je huid kan irritatie veroorzaken. Ook moet in geval van irritatie het gebruik worden gestaakt.

2. Kurkuma en Bengal Gram Face Pack

Dit is de tip van onze Indiase grootmoeders over hoe je bruin van gezicht en huid kunt verwijderen. Meng een eetlepel bengaals grampoeder met een theelepel kurkuma, wat citroensap en wrongel tot een dikke pasta. Breng aan op het gezicht en de hals, laat het een half uur intrekken en was het af. Alle ingrediënten zijn natuurlijke, ontlooiende ingrediënten.

3. Papaja en honing

Papaya is een veel voorkomende de-tan huismiddeltje. Het bevat papaïne-enzym, waarvan bekend is dat het de huid lichter maakt, terwijl honing helpt om de huid soepel te houden. Pureer een handvol papaja met honing en breng het aan op het gezicht. Laat het 20 min intrekken en was het af.

papaja olie met papaja

4. Aardappelsap

Het sap gewonnen uit aardappelen is een krachtig bleekmiddel. Het kan de zon bruin maken als evenals je donkere kringen. Pel de schil van een aardappel af en maal deze in een blender. Breng het aan op gebruinde delen van je gezicht en laat het 15 minuten staan. Was het af met koud water.

5. Kokosmelk

Zeer voedend en hydraterend voor de huid, kokosmelk herstelt het verloren vocht. Het vitamine C-gehalte en de milde zuren helpen bij het verwijderen van bruin. Week een watje in verse kokosmelk en breng het over je hele gezicht aan. Laat het volledig drogen en was het later af met een milde reiniger.

6. Saffraan en melk

Saffraan bevat huidverzachtende en verzachtende eigenschappen die het een effectief ingrediënt maken voor het verwijderen van bruin. Het bevat bioactieve stoffen die de huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen, waardoor de effecten van bruin worden omgedraaid. Week een paar strengen saffraan in melk/room, zeef het na twee uur en breng het aan op de gebruinde plek. Afwassen met water na 10-15 minuten.

7. Havermout en karnemelk

Havermout heeft geweldige exfoliërende eigenschappen, terwijl karnemelk, rijk aan melkzuur, tan verwijdert en de huidtint verbetert. Week 2 theelepels haver of havermout in 1/2 kopje water en bewaar het gedurende 5 minuten. Voeg er 2-3 theelepels boter aan toe. Meng ze goed tot i5 een pasta vormt. Breng het aan op de gebruinde gebieden en wrijf het zachtjes in. Houd het 20 minuten en was het later af.

Andere natuurlijke ingrediënten voor tan verwijdering zijn:

 • Tomaat en yoghurt
 • Sinaasappelsap en yoghurt
 • Aloë vera
 • IJsblokjes
 • Bittere kalebas
 • Multani Mitti

Hoe zonnebranden te voorkomen?[6]

 • Bedek jezelf volledig terwijl je overdag uitgaat.
 • Gebruik hoeden, zonnebrillen, stola’s, etc.
 • Vermijd naar buiten te gaan tijdens piekuren van zonlicht (10 uur tot 14 uur)
 • Breng zonnebrandcrème aan voordat je uitstapt en breng het elke twee uur opnieuw aan. [7]
 • Blijf gehydrateerd. Drink minstens 15-20 glazen water per dag tijdens de zomers om te voorkomen dat je huid uitgedroogd raakt. Eet gezonde vezelrijke voedingsmiddelen zoals groene groenten en fruit.
 • Als u regelmatig tijd doorbrengt met blootstelling aan de zon of vaak in het zwembad, zorg er dan voor dat u elke 20 minuten beschermende crèmes aanbrengt.
 • Kies voor zonvriendelijke cosmetica. Breng overdag een moisturizer aan. In plaats van make-up op basis van crème te gebruiken, kies je ingrediënten op basis van mineralen.
 • Was je gezicht minstens twee keer per dag.
 • Consumeer gezonde, vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten en fruit om de immuniteit van uw huid te stimuleren en schade door de zon van binnenuit te voorkomen.

Bovenstaande preventieve maatregelen zijn niet wetenschappelijk bewezen. Maar mensen geloven er al tijden heilig in.

Veelgestelde vragen over Tan

Waarom bruin ik zo makkelijk?

Als je een donkerdere huidskleur hebt (meer melanine), heb je de neiging om gemakkelijk te bruinen. De melanine (bruin pigment) met melanocyten verspreidt zich over de aan de zon blootgestelde huid om de huid te bedekken en te beschermen tegen meer schade.

Hoe lang duurt het voordat een kleurtje verdwijnt?

Het duurt 1-4 weken voordat de zonnebrand is verdwenen met de juiste huidbruinverwijderingsbehandeling, afhankelijk van de intensiteit van het kleurtje.

Is bruining van de huid een teken van huidbeschadiging?

Bruining van de huid verhoogt het risico op blootstelling aan schadelijke zonnestralen, wat op zijn beurt kan leiden tot huidkanker. Het is een mythe dat bruin je huid beschermt tegen zonnebrand of andere huidbeschadiging[8].

Terwijl de meeste dermatologen een minimum van SPF 15 aanbevelen voor huidbescherming, biedt een gebruinde huid een sun protection factor (SPF) van slechts ongeveer 2 tot 4.

Huidverzorgingsroutine om tan te verwijderen

Een goede huidverzorgingsroutine kan een lange weg gaan in het verwijderen van bruinen en het gezond houden van de huid. De volgende huidverzorging voor de gebruinde huid is een eenvoudig proces in drie stappen om uw huid te herstellen en te vernieuwen.

Huidverzorgingsproduct

Wat het doet

Ideale eigenschappen

Reinigingsmiddel

Wast het vuil, stof, overtollige oliën en make-upresten weg

Zachte, diepe reinigende werking

Moisturizer

Herstelt en onderhoudt de huidbarrière door hydratatie aan te bieden

Niet vettig, mag je poriën niet verstoppen

Huidverlichtend serum

Verwijdert bruin, verlicht de huid en verbetert de algehele huidskleur

Moet de kleur van het binnenoppervlak van de huid verwijderen

Inpakken

De eerste en beste manier om van een kleurtje af te komen, is door je huid te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen. Een kleurtje vervaagt meestal vanzelf, omdat je huid van nature de gebruinde huidcellen afwerpt en vervangt door nieuwe cellen. Als u echter het uiterlijk wilt verlichten, kunt u gaan voor behandelingen, crèmes voor het verwijderen van bruine tinten of eenvoudige huismiddeltjes. Zorg er daarnaast voor dat je voedzaam, gezond voedsel eet en volg een goede huidverzorgingsroutine om keep je huid gezond en stralend.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen