Sinds een zeer jonge leeftijd zijn we allemaal geconditioneerd om te geloven dat het wassen van ons haar twee hoofdproducten vereist – een shampoo en een conditioner. Heb je je haar echter op de juiste manier gewassen? Of met de juiste producten?

Bij het wassen van je haar moet rekening worden gehouden met een aantal factoren, als je een gezonde, schone hoofdhuid en zacht haar wilt behouden. Laten we ingaan op de details.

Hoogtepunten:

  • Hoe een gezonde hoofdhuid / haar te behouden?
  • Hoe haar goed te wassen – 5 stappen
  • Hoe vaak moet je je haar wassen?
  • Kun je je haar wassen zonder shampoo?

Hoe een gezonde hoofdhuid / haar te behouden?

1. Vermijd elke dag wassen

Oliën zijn niet slecht. Je hoofdhuid bevat essentiële oliën die het nodig heeft om gezond te blijven. Het te vaak wassen van je haar kan resulteren in een verlies van deze noodzakelijke oliën.

Je shampoo is bedoeld om je hoofdhuid schoon te maken en de extra olie die zich erop heeft opgehoopt te verwijderen. Maar het dagelijks wassen van je haar kan je hoofdhuid en haar beschadigen. Beperk het tot 2-3 keer per week.

2. Gebruik lauw water om je haar te wassen

Het gebruik van lauw water om je haar te spoelen is belangrijk om je nagelriemen te laten openen. Hierdoor kunnen je shampoo en conditioner dieper in je haar doordringen en hun werk effectief doen.

Notitie:

Het gebruik van heet water om je haar te wassen kan essentiële oliën verwijderen. Vermijd het gebruik van heet water tijdens het wassen van je haar.

3. Masseer je hoofdhuid regelmatig

Kies je favoriete olie en masseer je hoofdhuid een uur voor het wassen. Essentiële oliën richten zich op specifieke haarproblemen en masseren stimuleert de bloedtoevoer naar je hoofdhuid. Dit versterkt je haarzakjes en helpt bij de haargroei en een gezonde hoofdhuid.

4. Gebruik altijd de juiste shampoo voor je haartype

Dit is niet zo verwarrend als het misschien klinkt. Verschillende shampoos zijn geschikt voor verschillende hoofdhuid / haartypen. Als je een gevoelige hoofdhuid hebt, gebruik dan een milde shampoo. Als u roos heeft, kunt u medicinale shampoos gebruiken om voor de aandoening te zorgen. Als je hoofdhuid vettig is, gebruik dan een shampoo die de talgproductie reguleert.

5. Wees voorzichtig (vermijd vuile nagels en schrobben)

Zorg er altijd voor dat je nagels schoon zijn (om te voorkomen dat je vuil op je hoofdhuid overbrengt). En schrob niet tijdens het wassen. Scrubben kan breuk veroorzaken en je haar beschadigen.

Idealiter moet je je haar voorzichtig kammen voordat je het wast, om te voorkomen dat het in de knoop raakt. Als je strakke krullen hebt, overweeg dan om je haar te knippen om het gemakkelijker te wassen.

Hoe haar goed te wassen – 5 stappen

Om de gezondheid van je hoofdhuid en haar te behouden, is het belangrijk om je lokken regelmatig te wassen, te conditioneren en te verzorgen. Hier is een stapsgewijs proces dat u moet volgen om uw haar gezond en verstoken van vuil en ziektekiemen te houden. Voordat u begint, moet u er rekening mee houden dat de frequentie van haar wassen afhankelijk is van uw levensstijl en haartype. De American Academy of Dermatology raadt aan om je haar één keer per week te wassen.

Wat je nodig hebt

1. Shampoo

2. Conditioner

3. Koude blower

U kunt het hele proces binnen 25-30 minuten voltooien.

Stap 1: Gebruik lauw water

Vrouw die de temperatuur controleert en stromend water met de hand aanraakt

In plaats van heet water te gebruiken, gebruik je lauw water om je haar te wassen. Hierdoor worden de nagelriemen geopend en kunnen de haarproducten naar binnen. Zorg ervoor dat je haar volledig doorweekt is met water voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Notitie:

Gebruik geen te warm of koud water. Warm water beschadigt het haar en koud water is niet effectief in het verwijderen van vuil of olieophoping.

Stap 2: Breng je shampoo goed aan

Vrouwenhanden knijpen crème uit tube geïsoleerd

Neem een paar druppels shampoo die bij je haartype passen. Breng het product voorzichtig aan op je hoofdhuid. Vermijd het direct aanbrengen op de wortels, omdat het product vanzelf zijn weg door het haar zal vinden. Concentreer je op je hoofdhuid en masseer deze zachtjes, omdat de maximale hoeveelheid olie en vuil in deze regio aanwezig is.

Stap 3: Grondig spoelen

Vrouw die haar lange haar onder de douche wast

Zodra je klaar bent met het masseren van de shampoo in je haar, spoel je het volledig af. Je kunt je haar ook dubbel reinigen met shampoo als je het gevoel hebt dat het vuil niet helemaal is verwijderd.

Stap 4: Conditioneer je haar

Jonge vrouw die haarconditioner aanbrengt

Net als je huid heeft ook je haar vocht nodig. Kies een conditioner die bij je pastr haartype en pakt uw haarproblemen aan. Neem een paar druppels van het product en breng het vanaf de haarschacht aan over de lengte van je haar. Vermijd het aanbrengen op je hoofdhuid. Laat het 1 tot 2 minuten intrekken.

Stap 5: Spoelen met koud water

Jonge vrouw die douche neemt ontspannen onder stromend water

Gebruik nu koud water en spoel je haar grondig uit. Dit zal helpen om de open haarschubben te sluiten. Laat je haar op natuurlijke wijze drogen, of gebruik een koude blower als je weinig tijd hebt.

Hoe vaak moet je je haar wassen?

De frequentie waarmee je je haar wast, hangt af van de textuur en je levensstijl. De American Academy of Dermatology raadt aan om je haar één keer per week te wassen als je strakke krullen of getextureerd haar hebt.

Voor anderen is 3 keer per week wassen de algemene regel. Afhankelijk van uw hoofdhuidtype en zorgen, moet u echter met uw dermatoloog praten over hoe vaak u uw haar mogelijk kunt wassen.

Voor degenen onder u die regelmatig sporten, kan het wassen van uw haar net zo belangrijk zijn als het handhaven van een dagelijkse huidverzorgingsroutine. Het wordt echter aanbevolen dat zelfs als u regelmatig traint, het belangrijk is dat u het wassen van uw haar elke dag overslaat.

U kunt uw dermatoloog of haarstylist raadplegen over de verschillende andere methoden om uw haar minder vettig te laten aanvoelen, na het sporten.

Kun je je haar wassen zonder shampoo?

De ingrediënten in je shampoo verwijderen ongewenst vuil van je hoofdhuid. Niet alleen dat, ze richten zich ook op een aantal haarproblemen en pakken andere hoofdhuidgerelateerde problemen aan. Het wordt aanbevolen dat u elke keer dat u uw haar wast een shampoo gebruikt.

Inpakken

Het op de juiste manier wassen van je haar is belangrijk om ongewenst vuil en vuil kwijt te raken. Maak er een punt van om je haar te wassen met lauw water, gebruik de juiste producten en schrob niet te hard tijdens het wassen. Het belangrijkste is dat je je haar niet elke dag wast. Dit kan essentiële oliën van je hoofdhuid verwijderen.

Begin met het kennen van je huid