Luister naar dit artikel

Heb je ooit een vreemde pijn gevoeld aan de wortels van je haar? En alleen al door die strakke paardenstaart neer te halen, heb je je ook opgelucht gevoeld? Welnu, deze pijn is echt en ontstaat bij de zenuwen van je hoofdhuid.

Om van deze pijn af te komen, moet je eerst begrijpen waarom je hoofdhuid zo vaak pijn doet. Laten we dus in de details treden en kijken naar manieren om de pijn te verlichten.

Hoogtepunten:

 • Waarom doet mijn hoofdhuid pijn om aan te raken?
 • Waarom is mijn hoofdhuid gevoelig op één plek?
 • Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van hoofdhuidpijn?
 • Hoe hoofdhuidpijn te verhelpen?
 • Waarom doet mijn hoofdhuid pijn bij het verplaatsen van haar?
 • Hoe hoofdhuidpijn te voorkomen?
 • Wanneer naar een dokter?
 • Veelgestelde vragen over hoofdhuidpijn

Waarom doet mijn hoofdhuid pijn om aan te raken?

Het pijn-, branderige of tintelende gevoel dat u kunt ervaren wanneer u uw haar beweegt, komt van de zenuwen op uw hoofdhuid. Je voelt een sterke trek aan je hoofd. Dit gebeurt wanneer de bloedvaten in de huid van uw hoofdhuid ontstoken zijn en op de omliggende zenuwen drukken, waardoor de gevoeligheid van de hoofdhuid ontstaat [1].

Waarom is mijn hoofdhuid gevoelig op één plek?

Veel mensen klagen over gevoelige hoofdhuid die kan worden gekoppeld aan verschillende medische aandoeningen. Spanningshoofdpijn, auto-immuunziekten zoals psoriasis, hoofdpijn veroorzaakt door migraine kunnen leiden tot pijnlijke, ontstoken hoofdhuid. Vaak kunnen huiduitslag, wonden, zonnebrand ook de hoofdhuid gevoelig maken.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van hoofdhuidpijn?

Als u pijn, schilfering of een branderig gevoel op uw hoofdhuid ervaart, kan dit betekenen dat u een infectie of een chronische huidaandoening heeft. Laten we eens kijken naar de verschillende oorzaken.

 • Psoriasis hoofdhuid (2)
 • Seborrheic dermatitis (roos) (3)
 • Hoofdhuid folliculitis
 • Temporale arteritis
 • Allodynie
 • Allergische contactdermatitis
 • Stress
 • Strakke paardenstaarten of complexe kapsels
 • Dysesthesie of brandend haar syndroom
 • Verontreiniging

1. Psoriasis hoofdhuid

Vrouw die de achterkant van de nek vertoont met psoriasis op de hoofdhuid

Een veel voorkomende huidaandoening, psoriasis op de hoofdhuid ontwikkelt zich in de vorm van verhoogde, rode, schilferige vlekken. Het kan optreden als een enkele pleister of meerdere pleisters die uw hele hoofdhuid beïnvloeden. Psoriasis op de hoofdhuid kan zich verder verspreiden naar je voorhoofd, haarlijn, achterkant van je nek en de huid rond je oren. Deze aandoening is echter niet besmettelijk.

Symptomen zijn onder meer fijne schilfering die lijkt op roos of dikke, korstige plaques die uw hoofdhuid bedekken (4) (5). Onderzoekers zijn niet zeker over wat precies de oorzaak is van psoriasis op de hoofdhuid. Ze geloven dat het iets is dat verband houdt met je immuunsysteem en ervoor zorgt dat huidcellen haastig groeien en pleisters opbouwen. U kunt deze aandoening ook erfelijk ontwikkelen.

Een studie over het beheer van psoriasis op de hoofdhuid stelt dat van degenen die getroffen zijn door psoriasis, tot 80% betrokkenheid van de hoofdhuid zal hebben.

Psoriasis op de hoofdhuid kan mild en onmerkbaar zijn, tenzij het ernstig blijkt te zijn. In dergelijke gevallen kan het lang duren en dikke zweren met korst veroorzaken, vergezeld van intense jeuk. Overmatige jeuk en plukken op de plekken kan ook leiden tot tijdelijk haarverlies. U moet een arts raadplegen als u dergelijke symptomen ervaart.

Wist je dat?

Psoriasis op de hoofdhuid kan een oorzaak zijn van grote fysieke en sociale nood. Tot 97% van de getroffen personen zegt dat de aandoening interfereert met hun dagelijks leven. (6)

Behandeling:

Vrij verkrijgbare producten zoals medicinale shampoos, lotions, gels, zalven en crèmes die salicylzuur en clobetasol bevatten, kunnen in eerste instantie worden gebruikt om psoriasis op de hoofdhuid te behandelen (7). U kunt producten gebruiken die salicylzuur bevatten en koolteer kan helpen de aandoening te verlichten. Als ze echter niet werken, moet u mogelijk voorgeschreven medicatie nemen.

Sommige van de geneesmiddelen op recept omvatten:

 • Anthralin, een oudere voorgeschreven medicatie
 • Antimicrobiële stoffen voor de behandeling van bacteriële of schimmelinfecties die optreden bij psoriasis op de hoofdhuid
 • Calcipotrieen, een sterk derivaat van vitamine D (8) (9)
 • Tazaroteen, een derivaat van vitamine A
 • Topische steroïden

In het geval dat u matige tot ernstige psoriasis op de hoofdhuid heeft, kan uw arts orale medicijnen voorschrijven zoals:

 • Corticosteroïden
 • Cyclosporine (Sandimmune)
 • Methotrexaat (Rheumatrex), enz.

Indien topisch treatments werken niet, fototherapie kan worden voorgesteld om de groei van huidcellen te vertragen. Immunotherapie kan ook helpen om opflakkeringen te beheersen in tijden waarin de symptomen verergeren.

2. Seborrheic Dermatitis

Oorzaken Seborrhea voor de huid, haar en roos seborrheic dermatitis

Seborrheic dermatitis is een niet-besmettelijke, veel voorkomende huidaandoening die jeukende rode vlekken, vette schubben en witte of gele knapperige schilfers op je hoofdhuid veroorzaakt. (10) (11)

Het is ook bekend als roos, wiegmuts, seborrhea, enz. Pasgeborenen ontwikkelen vaak wiegkap die eruitziet als bruine korstige schubben op de hoofdhuid (12).

Deze aandoening komt vaak voor op uw hoofdhuid, maar kan voorkomen in andere delen van uw lichaam, vooral degenen die de meeste talgachtige (olie) klieractiviteit hebben (13), zoals de bovenrug, borst, gezicht, voorhoofd, bochten van uw armen, benen, onder uw borsten, enz.

De American Academy of Family Physicians stelt dat baby’s en volwassenen in de leeftijdscategorie 30-60 meestal worden getroffen door seborrheic dermatitis. Mannen en mensen met een vette huid zijn gevoelig voor deze aandoening in vergelijking met vrouwen.

Onderzoekers zijn onzeker over de exacte oorzaak van seborrheic dermatitis. Ze geloven dat het verband houdt met genetische factoren, stress, koud of droog weer, huidaandoeningen, reactie op het immuunsysteem, onder anderen.

Behandeling:

Seborrheic dermatitis kan vanzelf verdwijnen. Maar het is vooral een langetermijnzorg die af en toe opklaart en oplaait. Het raadplegen van de arts zou dus ideaal zijn om de juiste behandeling te bepalen.

De eerste stap die uw arts kan aanbevelen, is het proberen van vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Voor de hoofdhuid kunt u een anti-roosshampoo gebruiken die salicylzuur, koolteer, ketoconazol, zinkpyriothione, enz. Bevat. Shampoo erbij twee keer per week of zoals aangegeven op het etiket.

Als u een langetermijnoplossing wilt, kan uw arts u vragen om antischimmelshampoos te gebruiken die ciclopirax (14) of ketoconazol bevatten. Neem contact op met uw arts voor gebruik.

In het geval dat u matige tot ernstige seborrheic dermatitis, kan uw arts een shampoo voorschrijven die betamethason valerate, clobetasol, fluocinolone heeft. (15)

Lees de aanwijzingen op het etiket voor gebruik.

Voor kinderen tussen de 8-12 jaar kan het gebruik van een milde shampoo werken om de wiegkap te behandelen. In het geval van ernstige symptomen is een door de arts voorgeschreven medicatie echter het beste.

3. Hoofdhuid folliculitis

Talrijke pijnlijke furuncles en folliculitis huidinfectie in de hoofdhuid

Het is een infectie die je haarzakjes aantast, gekenmerkt door kleine, ontstoken bultjes die zich langs je haarlijn ontwikkelen. Na verloop van tijd groeien deze bultjes en raken ze ontstoken. De infectie, indien onbehandeld, kan zich verder verspreiden en veranderen in korstige zweren. (16) De bultjes kunnen in clusters verschijnen en jeuk veroorzaken, kunnen pijnlijk of gevoelig zijn om aan te raken, kunnen pus en korst uitsijpelen.

De aandoening kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder bacteriën en schimmelinfecties, blootstelling aan niet-gechloreerd water in bubbelbaden, ingegroeid haar, verzwakte immuniteit, huidproducten, strakke kleding, bepaalde medicijnen, enz.

Hoofdhuid folliculitis is niet besmettelijk. Infectiedragende middelen zoals bacteriën of schimmels kunnen er echter voor zorgen dat de aandoening zich verspreidt naar mensen wanneer ze haarborstels, handdoeken en andere persoonlijke spullen delen.

Iedereen kan folliculitis krijgen. Maar als u een medische aandoening heeft die uw weerstandskracht verzwakt tegen infecties zoals diabetes, acne heeft, medicijnen zoals steroïde crèmes, enz. Neemt, kunt u meer vatbaar zijn voor hoofdhuidfolliulitis.

Behandeling:

Als u milde hoofdhuidfolliulitis heeft, kunt u het behandelen door uw toevlucht te nemen tot een paar eenvoudige remedies, waaronder:

 • Een nieuw, schoon scheermes gebruiken bij het scheren van je hoofd
 • Je haar wassen met anti-roos shampoos
 • Het gebruik van milde antihistaminica of actuele crèmes om ontstekingen te verminderen

Maar het is altijd raadzaam om uw arts te raadplegen en de symptomen te bespreken en vervolgens door te gaan met een eventuele behandeling. Uw arts kan actuele antibiotica voorstellen zoals clindamycine-oplossing, erytromycine-oplossing, antischimmelzalf, topische steroïde crèmes, orale antibiotica, tetracycline, anti-roos shampoo met ciclopirox, lichttherapie om bacteriën en schimmels op uw hoofdhuid te vernietigen, laserontharing om haarzakjes te elimineren die zijn geïnfecteerd, onder anderen.

4. Temporale arteritis

Oudere vrouw die lijdt aan acute hoofdpijn

Een auto-immuunziekte, temporale arteritis of reuzencelarteritis zorgt ervoor dat de bloedvaten ontstoken of beschadigd raken. (17) Het beïnvloedt meestal de grote en middelgrote slagaders die langs beide zijden van uw hoofd lopen. Van temporale slagaders is bekend dat zerculate bloed naar je hoofd en hersenen.

Deze aandoening heeft verschillende symptomen zoals hoofdpijn, kaakpijn, verlies van eetlust, problemen met het gezichtsvermogen, gevoeligheid van de hoofdhuid, enz. Hoewel experts niet zeker zijn van de oorzaak van temporale arteritis, geloven ze dat het verband houdt met immuunresponsproblemen.

Temporale arteritis is een zeldzame aandoening, vaker voorkomend in de westerse landen, vaker voorgekomen bij vrouwen met een man-vrouwverhouding van ongeveer 1 tot 2, stelt een studie van de National Organization for Rare Disorders. Het komt niet voor bij volwassenen jonger dan 50 jaar en de gemiddelde aanvangsleeftijd is 75 jaar. (18)

Behandeling:

Het doel van temporale arteritisbehandeling is om weefselschade te verminderen die optreedt als gevolg van onvoldoende bloedstroom veroorzaakt door de aandoening.

Corticosteroïden zijn de meest populaire en effectieve behandeling. Daarnaast kan uw arts andere behandelingen voorschrijven om het gebruik van corticosteroïden geleidelijk te verminderen. Glucocorticoïden, prednison kan helpen ontstekingen in uw lichaam te verminderen.

5. Allodynie

Vrouw met pijnlijke hoofdpijn

Het is een vorm van zenuwpijn. (19) De aandoening veroorzaakt abnormale pijnreacties zoals een gevoel van ongemak wanneer u uw haar beweegt, uw haar borstelt, koude temperaturen, enz.

Allodynie is zeldzaam, maar het komt vaak voor bij mensen met neuropathische pijn. Volgens een studie van The Lancet ervaart 15 tot 50 procent van de mensen met neuropathische pijn allodynie.

Deze aandoening kan het gevolg zijn van verschillende aandoeningen. De meest voorkomende oorzaken van allodynie zijn diabetes, gordelroos, fibromyalgie, migraine, dieet- en voedingsfactoren, diabetes en trauma.

Behandeling:

De behandeling voor allodynie is gericht op het verminderen van pijn met behulp van medicijnen en veranderingen in levensstijl. Uw arts kan aanbevelen om orale medicijnen zoals anticonvulsiva te nemen om aanvallen te behandelen, pregabaline om fibromyalgiepijn te behandelen, triptanen om allodynie te verlichten die plaatsvindt bij migraine.

Topische medicijnen in de vorm van crèmes of lotions voorgeschreven door uw arts. Sommige andere beschikbare medicijnen zijn capsaïcine en lidocaïne.

Anders dan medicijnen, fysieke therapieën, chirurgie, counseling kan ook helpen de pijn te verminderen.

Andere oorzaken

Enkele van de andere oorzaken van hoofdhuidpijn zijn:

 • Hoofdletsel
 • Extreme temperaturen
 • Veelvuldig gebruik van helmen
 • Regelmatig gebruik van haardrogers, krultangen en stijltangen

Notitie:

Zoek onmiddellijk medische hulp als uw hoofdhuidpijn gepaard gaat met blindheid in een of beide ogen, schokkerige bewegingen, bewusteloosheid, bloed of vocht uit neus, oren of mond.

Hoe hoofdhuidpijn te verhelpen?

1. Behandel onderliggende medische aandoeningen

Als hoofdhuidpijn een regelmatig symptoom voor u is, raadpleeg dan uw dermatoloog om te begrijpen of er een onderliggende medische aandoening is. Je kunt jezelf onderzoeken door je haar voorzichtig te borstelen om te controleren of er schilfers of schubben zijn. Als je ze opmerkt, kun je eczeem, psoriasis of roos hebben.

Als je hoofdhuidpijn te wijten is aan hoofdpijn, kan een pijnstiller de symptomen verlichten. Folliculitis (20) is een andere ontstoken infectie van de hoofdhuid. Uw arts kan een antibacteriële reiniger en een antibioticum voorschrijven om van de infectie af te komen.

2. Stop met harsh hair care

Als uw pijn te wijten is aan een allergische reactie van een haarverzorgingsproduct, is de eerste stap om het gebruik van dit product te stoppen. Geef je haar en hoofdhuid wat rust. Breng geen oliën of conditioners aan totdat de conditie afneemt.

3. Hoofdhuidmassage met etherische oliën

Essentiële oliën zoals lavendel en rozemarijn kunnen zweren genezen die pijn in de hoofdhuid kunnen veroorzaken. Gebruik altijd eerst een dragerolie om te verdunnen. Breng de olie met je vingertoppen of een watje gelijkmatig aan op je hoofdhuid en haar. Masseer zachtjes gedurende 15 minuten en was met een zachte shampoo.

Esse Organic Skincare Tip:

Doe een patchtest (21) om te zien of de essentiële olie daadwerkelijk bij uw huid past. Je kunt het aanbrengen op een stukje van je huid zoals de onderarm en 24 uur wachten. Als je geen allergische reactie ziet, hoera, kun je het op je hoofdhuid gebruiken!

4. Actuele huismiddeltjes

A. Citroensap

Citroensap is ontstekingsremmend, wat betekent dat het pijn en gevoeligheid van de hoofdhuid kan verlichten. Bovendien is citroen zuur en kan het de pH van je hoofdhuid herstellen. Voeg een paar druppels citroensap toe aan je shampoo of conditioner, masseer vijf minuten en spoel af.

B. Aloë Vera Gel

Aloë vera is ontstekingsremmend en uiterst rustgevend voor je hoofdhuid. Snijd een vers aloë vera-blad open om de pulp of het sap te extraheren. Breng het aan op je hoofdhuid en laat het 30 minuten intrekken. Spoel de gel af met gewoon water. Jij ceen shampoo je haar de volgende dag.

5. OTC-geneesmiddelen / shampoos

Als uw hoofdhuidpijn te wijten is aan een infectie of roos, kunt u zich wenden tot OTC (vrij verkrijgbare) medicijnen en shampoos. Vergeet niet om ingrediënten zoals alcohol, geurstoffen, kleurstoffen, parabenen en sulfaten(22) in uw shampoos te vermijden als u een allergische reactie met een product heeft gehad.

Gebruik altijd shampoos en conditioners die bij je haar passen. Als de hoofdhuidpijn en symptomen zoals schilfers als gevolg van roos weigeren weg te gaan met OTC-medicatie, vraag dan uw arts om u shampoos op recept te geven.

Als uw hoofdhuidpijn wordt geassocieerd met schilferige plekken, haaruitval of bloedingszones, bezoek dan uw dermatoloog.

Waarom doet mijn hoofdhuid pijn bij het verplaatsen van haar?

Soms tijdens het trekken aan je haar, kun je een pijnlijk, tintelend gevoel ervaren. Dit kan komen door agressief kammen, hoofdpijn, aandoeningen zoals eczeem, psoriasis op de hoofdhuid, contactallergieën, enz.

Hoewel je misschien denkt dat de pijn afkomstig is van je haar zelf, zijn het de zenuwen in je hoofdhuid die de pijn veroorzaken. Het is echter raadzaam om contact op te nemen met uw arts om de onderliggende oorzaak te achterhalen en deze te laten behandelen.

Hoe hoofdhuidpijn te voorkomen?

 • Lees altijd de etiketten van haarverzorgingsproducten om allergische ingrediënten uit te sluiten.
 • Hoge paardenstaarten, updos, knotjes, vlechten, etc. kunnen hoofdhuidpijn veroorzaken. Probeer je haar te stylen in losse kapsels.
 • Borstel je haar altijd voorzichtig met een kam met brede tanden.
 • Houd stress op afstand met meditatie of yoga.
 • Beperk uw tijd in de zon om hoofdhuidpijn en haarbeschadiging te voorkomen.
 • Stap uit met je natuurlijke haar in plaats van je haar zo nu en dan te verwarmen.

Wanneer naar een dokter?

In sommige gevallen kunnen deze symptomen verband houden met andere aandoeningen zoals haaruitval, enz.

Neem contact op met uw arts als de pijn langer aanhoudt of als u een trauma aan de hoofdhuid heeft ervaren. Na de diagnose kan uw arts anticonvulsieve medicatie zoals gabapentine voorschrijven om neuropathische pijn te behandelen of actuele huidcrèmes aanbevelen in geval van huidaandoeningen.

Veelgestelde vragen over hoofdhuidpijn

Welk tekort veroorzaakt hoofdhuidpijn?

Lage niveaus van vitamine B2, B6 en B3 en zink zijn enkele van de belangrijkste redenen achter hoofdhuidproblemen. Het eten van een uitgebalanceerd, voedzaam dieet kan helpen bij het handhaven van een goede gezondheid van de hoofdhuid. Neem noten, zaden, bladgroenten, vis, vlees, gevogelte op in uw dieet.

Wat zijn de mogelijke complicaties van hoofdhuidpijn?

Meestal wordt pijn in je hoofdhuid veroorzaakt door verschillende chronische huidaandoeningen of ernstige infecties. Als u echter geen behandeling zoekt, kan dit aanleiding geven tot ernstige complicaties en soms zelfs permanente schade veroorzaken. Enkele van de mogelijke complicaties zijn:

 • Hersenletsel
 • Blindheid
 • Verlamming
 • Chronische hoofdpijn
 • Verspreiding van de infectie

Inpakken

Hoofdhuidpijn is een tijdelijk scenario dat voornamelijk voortkomt uit strakke kapsels. Een aantal andere aandoeningen zoals infecties, dermatitis kan echter ook leiden tot pijn in de hoofdhuid en gevoeligheid. Degene die voortkomt uit een hard haarverzorgingsingrediënt kan worden behandeld met milde shampoos. Chronische hoofdhuidpijn verdient echter medische aandacht. Raadpleeg uw arts om de onderliggende oorzaak te bepalen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen