We weten dat je heel specifiek bent over je schoonheidsregime. Dus elke keer dat je je huid bruint na een vakantie of roadtrip, grijp je naar een huidbleekmiddel, toch?

Maar heeft het debat over de veiligheid van huidbleking u in verwarring gebracht? Geen zorgen, we hebben besloten om al uw vragen te beantwoorden en u een kristalheldere richtlijn te geven over het bleken van een gebruinde huid. Opgewonden?

Hoogtepunten:

 • Wat is bleken van de huid?
 • Voordelen van bleken van de huid
 • Ingrediënten die worden gebruikt in huidbleekmiddel
 • Hoe de huid thuis te bleken?
 • Natuurlijke alternatieven voor het bleken van de huid
 • Bijwerkingen van het bleken van de huid
 • Huidbleken versus huidverlichting
 • Hoe lang duurt het bleken van de huid en hoe vaak om de huid te bleken?
 • Welk bleekmiddel is het beste voor jouw huidtype?
 • Wat te doen als bleekmiddel je huid verbrandt?

Wat is bleken van de huid?

Bleekmiddelen worden vaak gebruikt om de donkere, gepigmenteerde delen van de huid te verlichten, waaronder vlekken, ouderdomsvlekken en sproeten. Dit staat bekend als huidbleken.

Het wordt gedaan met behulp van bleekcrèmes, zeep of zelfs een pil. Professionele behandelingen op kantoor, zoals chemische peelings en lasertherapie, worden ook gedaan om het probleem aan te pakken.

Maar hoe werken bleekmiddelen? Je huidskleur wordt bepaald door de hoeveelheid melanine die je lichaam aanmaakt. Melanine is het natuurlijke huidpigment gemaakt door de cellen die melanocyten worden genoemd.

Iedereen heeft hetzelfde aantal melanocyten, maar de aanmaak van melanine kan van persoon tot persoon verschillen. Mensen met een donkere huid hebben meer melanine in hun cellen. Wanneer u bleekmiddel gebruikt, minimaliseert het de productie van melanine in uw huid, waardoor het een lichter uiterlijk krijgt.

Voordelen van bleken van de huid

 • Bleekmiddel helpt je om je te ontdoen van bruin en ongelijkmatige huidtint. De bovenste laag van je huid wordt geëxfolieerd wanneer je de bleekcrème afspoelt, waardoor deze zichtbaar helderder en stralender wordt.
 • Donkere vlekken worden meestal veroorzaakt door blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen en veroudering. Huidbleekbehandeling kan een tijdelijke oplossing bieden om huidverkleuring als gevolg van donkere vlekken, acne en sproeten te verbergen.

 • Het verbergen van je gezichtshaar met bleekmiddel is een pijnloos proces, in tegenstelling tot harsen. Je kunt het gemakkelijk thuis proberen zonder hulp van anderen.

Ingrediënten die worden gebruikt in huidbleekmiddel

Huidbleekmiddel is gemaakt van verschillende chemische stoffen, waarvan waterstofperoxide het hoofdbestanddeel is [1]. Het vermindert de melanine-aanmaak in je huid, verlicht je gezichtshaar en verwijdert bruin. Een ander bekend bleekmiddel dat wordt gebruikt bij het bleken van de huid is natriumhypochloriet [2]. De interacties tussen natriumhypochloriet en de menselijke huid is een complexe methode en niet volledig begrepen. Maar het heeft een vergelijkbaar effect als waterstofperoxide.

Huidverlichtingsmiddel Hydrochinon [3] wordt ook gebruikt in bleekmiddel voor de huid. Het geneest verschillende soorten hyperpigmentatie [4]. Deze bleekcomponenten zorgen ervoor dat je huid er helderder uitziet. Het is belangrijk om te begrijpen dat bleken je huid niet eerlijk maakt.

Hoe de huid thuis te bleken?

U moet speciale zorg en voorzorgsmaatregelen nemen als u overweegt te bleken als een optie voor uw huid. Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden voor en na het aanbrengen van de bleekcrème.

Hoe de huid thuis te bleken

Voorzorgsmaatregelen die u moet volgen voordat u bleekmiddel aanbrengt

 • Vermijd het aanbrengen van bleekmiddel op een geïrriteerde of gewonde huid. Als u huidproblemen heeft, zoals open wonden of huiduitslag, zou bleken uw huidconditie verergeren.
 • Bleekmiddel maakt je huid in het algemeen gevoelig. Het wordt geadviseerd om geen agressieve reiniger aan te brengen voordat u bleekmiddel op uw huid gebruikt. Het kan extreme irritatie veroorzaken.
 • Doe een kleine patchtest 48 uur voor uw daadwerkelijke bleekschema. Het werkt als een vangnet voor je huid en je weet of je huid negatief reageert op het bleekmiddel.
 • Breng geen bleekmiddel aan op gevoelige delen van je lichaam, zoals je ogen en wenkbrauwen.
 • Houd iets koels bij de hand om je te helpen in geval van irritatie. IJsblokjes, gekoeld water of een koud kompres zouden de truc doen.
 • Bind je haar stevig vast met een band om je haar te beschadigen door bleekmiddel.
 • Elk merk geeft een duidelijke set instructies in het pakket zelf. Die instructies moeten grondig worden opgevolgd.

Bleekprocedure

Nu u een pleistertest hebt uitgevoerd om er zeker van te zijn dat u niet allergisch bent voor bleekmiddel, gaat u verder met het proces om een heldere huid te bereiken.

Wat je nodig hebt

1. Gezichtsbleekcrème

2. Gezichtsbleekpoeder

3. Wattenbollen

U kunt ongeveer 30 minuten of langer nodig hebben om uw huid te bleken met behulp van deze eenvoudige stappen.

Stap 1: Bereid je gezicht voor

Vrouw die haar gezicht wast

Was je gezicht met koud water en een milde gezichtsreiniger om onzuiverheden uit je gezicht te verwijderen. Probeer de crème op je hand te testen voordat je hem op het gezicht aanbrengt. Zorg ervoor dat je een bleekcrème kiest die bij je huidtype past om de meeste voordelen te plukken.

Stap 2: Breng de crème aan

Vrouw die de crème aanbrengt

Neem de room en het poeder in het bleekpakket en meng het goed.

Breng het mengsel voorzichtig aan op je gezicht en de gebieden die je wilt bleken. Breng het aan in de richting van de haargroei. Zorg ervoor dat je het mengsel gelijkmatig hebt aangebracht.

Stap 3: Laat het bleekmiddel een tijdje zitten

Vrouw met bleekmiddel

Breng een heel dun laagje bleekmiddel aan boven de lippen en breng een zware laag aan op je voorhoofd, wangen en hals. Laat het 8 tot 15 minuten op je huid zitten en niet meer dan dat. Het overschrijden van deze tijd kan jeuk veroorzaken.

Notitie:

Vermijd het aanbrengen van bleekmiddel op het gebied onder de ogen en het gebied rond de neusgaten. Het kan irritatie of een branderig gevoel veroorzaken.

Stap 4: Spoel het bleekmiddel af

Vrouw die het verwijderen van bleekcrème met een katoen krijgt

Gebruik schone wattenbollen en koud water om het bleekmiddel af te spoelen. Reinig je gezicht goed met water. Je kunt face wash gebruiken om je gezicht schoon te maken, maar vermijd het scrubben van je gezicht.

Stap 5: Kalmeer je huid

Vrouw die gezichtscrème aanbrengt

Dep je huid droog met een zachte handdoek. Je kunt een ijsblokje over je hele gezicht laten lopen als je enige vorm van onbehagen voelt. Breng een milde vochtinbrengende crème aan om je huid te laten ademen.

Post Bleach Huidverzorging

 • Zonlicht verhoogt de productie van melanine in je huid. Het is het beste om te voorkomen dat je direct nadat je gebleekt bent in de zon gaat.
 • U moet SPF-bescherming nemen als u uitstapt. Kies de meest geschikte zonnebrandcrème voor je huid.
 • Frequent bleken wordt afgeraden omdat het je huid kan beschadigen. Herhaal uw bleeksessie pas na 4 tot 8 weken pauze.

Esse Organic Skincare Tip

Na het bleken wordt je huid gevoelig. Het masseren van je huid met Aloë Vera gel gedurende 4 tot 5 minuten geeft je een kalmerende verlichting en werkt ook als een ontstekingsremmend middel.

Natuurlijke alternatieven voor het bleken van de huid

We willen niet allemaal chemische producten gebruiken om onze huid te bleken. Gelukkig zijn er verschillende huismiddeltjes voor het bleken van de huid die al eeuwen worden gevolgd. We zetten hieronder een paar natuurlijke opties voor je op een rij:

Natuurlijke alternatieven voor het bleken van de huid

1. Citroenbleekmiddel

Vitamine C is zeer gunstig voor de huid. Omdat citroen is verrijkt met vitamine C, heeft het de kracht om de huid te verhelderen, vlekken te verminderen en te werken als een natuurlijk bleekmiddel.

Hoe te gebruiken:

Squish een citroen in een kom en breng het sap als gezichtsmasker gedurende 10 minuten aan. Spoel het af met koud water.

Kurkuma Pasta

2. Kurkuma Pasta

Kurkuma werkt als een natuurlijk antisepticum. Afgezien van het verhelderen van je huid, helpt het ook om van acne af te komen. De antioxidanten van kurkuma helpen je ook om een gezonde huid te behouden.

Hoe te gebruiken:

Meng 1/2 schep kurkuma samen met citroensap of gram bloem. Breng aan op je huid en laat het 15 minuten staan. Maak het schoon met lauw water.

Gram Bloem Facepack

3. Gram Bloem Facepack

Je kunt grammeel gebruiken als een zelfgemaakt gezichtspakket dat je zal helpen je huid lichter te maken. Grammeel houdt overtollige olie, mee-eters, whiteheads en tan op afstand.

Hoe te gebruiken:

Meng 1/2 el bloem en 1/2 el kurkumapoeder met rozenwater. Breng het mengsel aan op je huid en laat het 15 tot 20 minuten staan. Was het af met lauw water.

Honing Mix

4. Honing Mix

Honing is antibacterieel en heeft helende krachten. Het kan acne genezen, vlekken vervagen, littekens weglaten en regelmatig gebruik van honing kan ook je huidskleur verlichten.

Hoe te gebruiken:

Meng 1/2 el honing en 1/2 el citroensap door elkaar. Breng de pasta aan op je huid en laat het 10 tot 20 minuten drogen voordat je het afspoelt.

Bijwerkingen van het bleken van de huid

Bleken is altijd in verband gebracht met verschillende bijwerkingen. Naar verluidt hebben veel landen officieel een verbod op bleekproducten afgekondigd. De Food and Drug Administration (FDA) [5] heeft ook in hun bericht vermeld dat over-the-counter (OTC) huidbleekproducten niet veilig zijn.

Hier zijn enkele van de bijwerkingen:

1. Kwikvergiftiging

[6]Er zijn maar weinig bleekcrèmemerken die kwik aan hun product toevoegen. Kwik is zeer giftig voor de huid en het kan ernstige schade veroorzaken, zoals hoge bloeddruk, gevoelloosheid, vermoeidheid, nierfalen, enz.

2. Huidontsteking

Bleekmiddel zit vol met chemicaliën zoals natriumhypochloriet die al dan niet bij uw huidtype passen. Als je een gevoelige huid hebt, is de kans op negatieve reacties groot. Het kan je huid verbranden of beschadigen en leiden tot ontstekingen.

3. Blauw-zwarte pigmentatie

Langdurig gebruik van bleekmiddel kan u in een gecompliceerd huidprobleem brengen. De huid kan blauwzwarte pigmentatie krijgen na langdurig gebruik van bleekmiddel. Deze huidaandoening staat bekend als exogene ochronose.[7]

Wist je dat?

 • OTC-huidverlichtingsproducten worden door de FDA niet als veilig beschouwd.
 • De FDA reguleert geen producten die op de markt worden gebracht als natuurlijke bleekhulpmiddelen.
 • Kwik en hydrochinon [8] zijn in veel landen verboden vanwege het gezondheidsrisico dat ermee gepaard gaat.

Huidbleken versus huidverlichting

Huidbleken versus huidverlichting

Huidbleken en verlichting zijn met elkaar verbonden. Huidverlichting betekent de vermindering van pigmentatie, vlekken, acne en donkere vlekken van uw huid. Huidverlichting kan op vele manieren worden gedaan, bleken is een van de opties. Bleken vervaagt de donkere vlekken en vlekken. Hoewel het je huidskleur niet echt lichter maakt, geeft het je een lichter uiterlijk.

Als u zich geen zorgen wilt maken over welk bleekmiddel het beste is voor de donkere huid of welk bleekmiddel het beste is voor de gevoelige huid, kunt u eenvoudig kiezen voor het afbladderen van huidverlichtingsmaskers of kiezen voor natuurlijke bleekopties zoals hierboven vermeld. Een andere oplossing om je huid lichter te maken is een laserbehandeling, die duur kan zijn.

Hoe lang duurt het bleken van de huid en hoe vaak om de huid te bleken?

Bleken is geen permanente oplossing voor je huidproblemen zoals pigmentatie. Indien goed onderhouden, zullen bleekeffecten bijna vier weken duren.

Zoals eerder vermeld, kan frequent bleken van uw huid uw huid beschadigen. 4 tot 8 weken pauze tussen elke bleeksessie is noodzakelijk.

Welk bleekmiddel is het beste voor jouw huidtype?

Nu is het tijd om de meest gestelde vraag te beantwoorden. Misschien wilt u weten welk bleekmiddel goed is voor de gevoelige huid. Welnu, als u een gevoelige en droge huid heeft, wordt aanbevolen dat u een ammoniakvrije, vitamine C-verrijkte bleekcrème of natuurlijke alternatieven gebruikt. Mensen met een normale huid kunnen elke bleekcrème kiezen die een laag chemisch gehalte heeft.

Esse Organic Skincare Tip:

Bleekuitslag kan worden opgelost met lavendelolie op uw huid. Je huiduitslag zal snel herstellen zonder enig litteken achter te laten!

Wat te doen als bleekmiddel je huid verbrandt?

Als de bleekcrème uw huid verbrandt, was dan als een onmiddellijke actie de aangetaste huid met koud water. Zodra je de hele bleekcrème hebt afgespoeld, druk je op een koud kompres of wrijf je voorzichtig een ijsblokje op de ontstoken huid. Neem een doktersconsult in geval van een ernstige brandwond of irritatie.

Inpakken

Er is niet zo’n aanzienlijk gezondheidsvoordeel bij het bleken van de huid, naast het feit dat het de huid tijdelijk lichter maakt. Bleken garandeert geen oplossing op lange termijn voor uw huidpigmentatie.

We raden u aan om met uw dermatoloog te praten in geval van een specifieke vraag over uw specifieke huidtype. Het is altijd het beste om advies in te winnen bij een professional.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen