Van het schoon, glad en stralend maken van de huid tot het op afstand houden van de huidproblemen, het kiezen van de juiste zeep kan u een groot aantal voordelen bieden. Maar hoe selecteer je de beste voor jouw huidtype?

Zepen kunnen variëren afhankelijk van hun chemische formulering en effecten op de huid. U moet dus uw huidtype begrijpen en de meest geschikte vinden.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voordat je de beste zeep voor jouw huidtype selecteert. Laten we beginnen.

Hoogtepunten:

  • Hoe werken zepen?
  • Welke soorten zeep zijn beschikbaar op de markt?
  • Hoe kies je het beste type zeep voor je huid?
  • Tips voor het kiezen van de juiste zeep voor je huid

Hoe werken zepen?

Het primaire doel van zeep en reinigingsmiddelen is om vuil, zweet, oliën van je huid te verwijderen. Dit gebeurt met het gebruik van oppervlakteactieve stoffen die olie en vuil omringen, oplossen en het gemakkelijker maken voor water om ze weg te spoelen. Ze helpen ook bij het exfoliëren van je huid door dode cellen uit de buitenste laag van de huid te verwijderen.

De blootgestelde gebieden in je lichaam komen dagelijks in contact met vuil, vuil en de bedekte gebieden worden vies door constant zweten en vocht. Je huid scheidt een natuurlijke olie af, talg genaamd, die zich mengt met het vuil op je huid, waardoor het moeilijk is om van het huidoppervlak te verwijderen. Het gebruik van water helpt alleen maar bij het diep reinigen van je huid. Een geschikte zeep werkt geweldig bij het grondig reinigen ervan.

Een zeepmolecuul heeft zowel zout als vet. De zoute uiteinden trekken water aan en de vette uiteinden trekken vuil en olie aan. Wanneer u zeep op uw huid aanbrengt met water, breken de moleculen de bacteriën, ziektekiemen en vuil op uw huid af door een cirkel rond elk van hen te vormen. Deze kleine zeepcirkels rond de bacteriën en het vuil worden een micel genoemd. Het vuil en de ziektekiemen verdrijven van het huidoppervlak zodra micellen worden gevormd. De oliemoleculen van je huid worden weggespoeld als ze omgeven zijn door zeep. [1]

Sonal Singh, Product Development Executive bij Esse Organic Skincare Laboratories, zegt: “De meeste op zeep gebaseerde reinigingsmiddelen zijn ongeveer 9-10 op de pH-schaal en daarom verstoren ze de neutraliteit van de huid en beschadigen ze deze tot op cellulair niveau, wat leidt tot veranderde NMF, TWEL (transepidermaal waterverlies). Aan de andere kant hebben zeepvrije reinigingsmiddelen een pH van ongeveer 5,5 – 6,5, wat helpt bij het handhaven van de neutraliteit van de huid, omdat ze de perfecte balans van zuren en basen hebben zoals vereist door de huid. “

Welke soorten zeep zijn beschikbaar op de markt?

1. Echte zepen

Echte zepen zijn die welke op de traditionele manier zijn geformuleerd, bestaande uit alkalizouten van vetzuren. Dergelijke zepen zijn vandaag de dag nog steeds op de markt verkrijgbaar. Veel grote en kleine merken maken echte zepen. Echte zeep heeft bepaalde oppervlakteactieve stoffen die de oppervlaktespanning tussen olie en water minimaliseren en vuil perfect reinigen.

Aanvankelijk werd aangenomen dat echte zeep de pH-balans van de huid verstoort. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat zelfs na het reinigen van je huid met dergelijke zeep, de pH-balans van je huid snel terugkeert naar de normale pH.

2. Syndet Repen

Syndet repen zijn zepen die gemaakt zijn van synthetische oppervlakteactieve stoffen en andere chemische ingrediënten. Syndet repen zijn anders dan plantaardige olie zeep repen. De oppervlakteactieve stoffen die in syndetrepen worden gebruikt, zijn afgeleid van vetten, olie en aardolie. In tegenstelling tot echte zepen is er geen sprake van natuurlijke verzeping. De hele formulering wordt gedaan door een chemische procedure. De meeste beauty bars die je over de toonbank koopt zijn meestal syndet bars. Veel mensen klagen over droogheid van de huid na het gebruik van dergelijke zepen.[2]

3. Superfatted Zepen

Superfatted zepen zijn in feite echte zeepstaven die extra olie bevatten die niet is verzeept. De supervette eigenschap van de zeep hydrateert je huid nog beter en maakt het minder irriterend voor je huid. Het kan echter zijn dat u deze zepen zwaar en niet reinigend genoeg vindt.

4. Transparante zepen

Transparante zepen kunnen echte zeep zijn of syndet zeep met toegevoegde vochtinbrengende ingrediënten zoals glycerine die ze milder maakt. In sommige gevallen kunnen dergelijke ingrediënten echter nog steeds huidirritatie veroorzaken. Het hangt volledig af van de chemische formulering en de ingrediënten die in een bepaald product worden gebruikt.

5. Combinatiestaven

Zoals de naam al doet vermoeden, bevatten combinatiestaven verschillende soorten reinigingsmiddelen die de reiniging verbeteren en irritatie of droogheid op uw huid verminderen. Dergelijke zepen bevatten meestal gecombineerde ingrediënten van syndet-repen en overgegoten staven.

6. Medicinale zepen

Medicinale zepen bevatten antibacteriële eigenschappen met natuurlijke ingrediënten. Ze helpen je om je huid te hydrateren, de pH-waarde van je huid te behouden, antiseptische eigenschappen te hebben, lichaamsgeur te voorkomen, enz. Als u een huidallergie heeft, kan uw arts u medicinale zepen voorschrijven. Medicinale zepen zijn verder onderverdeeld in drie soorten:

a) Antibacteriële zeep:

Antibacteriële zepen zijn speciaal samengesteld met ingrediënten die bacteriën in je huid doden. De meeste antibacteriële zepen bevatten triclosan en andere additieven.

b) Antischimmelzeep:

Antischimmelzepen zijn gemaakt met schimmelbestrijdende componenten miconazol en ketoconazol of natuurlijke ingrediënten zoals tea tree olie en olijfolie.

c) Deodorant zeep:

Het is een geparfumeerde zeep die je lichaamsgeur onder controle houdt. Deodorantzeep helpt de huid te exfoliëren en houdt deze gehydrateerd. Sommige van deze zepen kunnen ook zweten voorkomen.

7. Kruidenzepen

Kruidenzepen bevatten natuurlijke kruiden die zeer gunstig zijn voor je huid. Het veroorzaakt geen schade of bijwerkingen aan uw huid. Kruidenzepen zijn zacht en verzachtend voor je huid. Ook worden er geen kunstmatige geurstoffen gebruikt in kruidenzepen. Het aroma van kruidenzepen komt van natuurlijke ingrediënten.

Hoe kies je het beste type zeep voor je huid?

A. Normale huid

Een normale huid geeft aan dat je huid niet te vettig of te droog is. Je zeep moet dus net zo neutraal zijn als je huid. Ga niet voor een zeep die gemaakt is voor de droge huid of de vette huid. Het gebruik van de verkeerde zeep kan je huidporiën verstoppen of je huid extreem droog maken. Het is beter om te zoeken naar een zeep die zacht is en de pH-balans van je huid behoudt. Je kunt gaan voor kruidenzepen.

B. Vette huid

Mensen met een vette huid hebben een overmatige talgproductie. Dergelijke huidtypes zijn meer vatbaar voor acne puistjes. Zorg ervoor dat je je gezicht regelmatig wast en vermijd het gebruik van sterke zepen. Zoek naar ingrediënten zoals salicylzuur, benzoylperoxide, tea tree olie en aloë vera, havermout, zeezout, enz. Deze zijn zacht voor de huid en helpen om overtollige olie van je huid te verwijderen. Zorg er ook voor dat je zeep niet-comedogeen is.

C. Droge huid

Lagere talgproductie leidt tot een droge huid. Mensen met een droge huid hebben vaak jeuk, schilferige huid, droge plekken etc. Daarom zijn glycerine, cacaoboter, kokosolie sheaboter, olijfolie, jojoba-olie, aloë vera de beste ingrediënten om naar te zoeken in je zeep. Deze ingrediënten zijn verrijkt met hydraterende eigenschappen.

D. Gevoelige huid

De gevoelige huid heeft meer kans op huidirritatie en allergische reacties. Daarom moet u zachte en rustgevende formuleringen kiezen. Je zeep mag geen kunstmatige geurstoffen, alcohol en sulfaten bevatten. Ga voor een zeep die natuurlijke ingrediënten bevat en geen schade aan je huid zou toebrengen.

E. Gecombineerde huid

De gecombineerde huid heeft zowel droge als vette eigenschappen. Als je zo’n huidtype hebt, vermijd dan zepen die speciaal zijn gemaakt voor de vette of droge huid. Glycerinezepen kunnen een goede keuze zijn voor de gecombineerde huid.

Tips voor het kiezen van de juiste zeep voor je huid

1. Gebruik geen lichaamszeep op je gezicht. Lichaamszepen werken prima voor het reinigen van je lichaam, maar ze kunnen je gezicht uitdrogen.

2. Als je huidige zeep je huid droog, jeukend of ongemakkelijk maakt dan is het zeker niet de juiste zeep voor je huid. Schakel over naar een mildere zeep met natuurlijke ingrediënten.

3. Als u lijdt aan een huidziekte, vraag dan aan uw dermatoloog wat voor soort zeep u nodig heeft voor uw huid. Een voorgeschreven medicinale zeep kan uw antwoord zijn.

Inpakken

Er zijn verschillende soorten zepen op de markt en elk van hen belooft een gezonde huid. Maar niet elke zeep is gemaakt voor jouw huidtype. Uw keuze van zeep hangt uitsluitend af van uw huidtype en de huidige staat. Analyseer eerst je huid om te begrijpen wat het nodig heeft en kies vervolgens een zeep die niet alleen het doel van reiniging dient, maar je ook een gezonde, stralende huid geeft.

Kies voor zepen die natuurlijke ingrediënten bevatten, omdat ze zachter zijn voor je huid. Als u een huidallergie of infectie heeft, raadpleeg dan uw arts voordat u een zeep gebruikt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen