Voel je je verloren voor het lange gangpad van shampoos en conditioners in de supermarkt? We begrijpen het. Het vinden van de juiste keuze voor je haartype kan ervoor zorgen dat je uitbreekt in een hersenzweet.

De waarheid is dat je haar net zo uniek is als jij en er is geen ‘one-size-fit-all’ oplossing als het gaat om het kiezen van je shampoo. Het identificeren van uw haartype en behoeften kan u echter zeker helpen bij het kiezen van degene die uw haar mooi, glanzend en gezond maakt.

In dit artikel hebben we alles wat je moet weten over de verschillende haartypes en hun behoeften uitgesplitst, zodat je de perfecte shampoo kunt kiezen.

Hoogtepunten:

  • De juiste shampoo kiezen voor uw haartype
  • Tekenen dat u uw shampoo moet vervangen
  • Is het goed om je shampoo vaak te vervangen?

De juiste shampoo kiezen voor uw haartype

Shampoo is waarschijnlijk het meest gebruikte product op je haar. Daarom speelt het een cruciale rol bij het maken of breken van je manen. Een verkeerde keuze van shampoo kan ervoor zorgen dat je haar er dof en levenloos uitziet.

Dus voordat je naar shampoo gaat, moet je meer weten over je haar en hoofdhuid, en welk soort shampoo het beste bij je past. U kunt de HairIDTM-quiz van Esse Organic Skincare doen om uw huidige haarprofiel te kennen en producten bestellen die zijn aangepast aan de specifieke behoeften van uw haar.

1. Ken je hoofdhuid

Voor een effectieve reiniging van je kroon moet je shampoo eerst voldoen aan de behoeften van je hoofdhuid. De wortels van je luxe lokken zitten diep in de hoofdhuid. Dus om gezond en stralend haar te hebben, moet je een gelukkige hoofdhuid hebben. Als je bijvoorbeeld een combinatie van een vette hoofdhuid hebt met droge haarlokken aan het einde, moet je een shampoo pakken die is ontworpen voor je hoofdhuid en een conditioner gebruiken om de uiteinden van je haar te bevochtigen.

Een. Voor een normale hoofdhuid

Als je hoofdhuid precies de juiste hoeveelheid olie uit de talgklieren heeft, behoor je tot de gelukkigen die een normale hoofdhuid hebben. Een normale hoofdhuid is meestal vrij van roos, overmatige droogheid of olieafzetting. Je hoeft je dus niet veel zorgen over te maken. Een shampoo met een gelijkmatig uitgebalanceerde formulering van wasmiddelen en conditioneringsmiddelen zal helpen de glorie van uw gezegende bezit te behouden.

B. Voor vette hoofdhuid

Als je hoofdhuid te vettig of vettig aanvoelt ondanks dat je hem dagelijks wast met verschillende soorten shampoo, is het waarschijnlijk tijd dat je het een pauze geeft! Houd er ook rekening mee dat te veel wassen kan leiden tot uitdroging die op zijn beurt je hoofdhuid kan stimuleren om meer olie af te scheiden. Probeer dus een gat van een dag of twee tussen je haarwasbeurten te houden om te controleren hoe het voor jou werkt. Probeer deze in gedachten te houden bij het kiezen van shampoo voor een vette hoofdhuid:

1. Lees het etiket Pak shampoos op die ‘volumiseren’, ‘versterken’ of ‘balanceren’ zeggen om de overtollige olie aan te pakken. Vermijd hydraterende, hydraterende shampoos of shampoos voor krullend, kroeshaar.

2. Kies de juiste formulering

Niet-hydraterende formuleringen die zijn ontworpen om overtollige olie te verwijderen, werken het beste voor vette hoofdhuid. Je kunt ook af en toe een verhelderende shampoo proberen voor een diepe reiniging. Maar gebruik het met mate om droogheid of irritatie van je hoofdhuid te voorkomen.

3. Verdubbel het

Je kunt proberen een combinatie van twee shampoos te gebruiken – een voor je hoofdhuid en een andere voor de lengte van je haar om een beter reinigend effect te krijgen.

4. Gooi de conditioner weg

Laat de conditioner je vette hoofdhuid niet bereiken. Beperk het gebruik ervan alleen van de middenas tot het einde van je haar.

C. Voor droge hoofdhuid

1. Als je hoofdhuid droog aanvoelt, jeukt en de neiging heeft om te schilferen, dan zal een verkeerde keuze van shampoo alleen maar bijdragen aan je ellende. Om je hoofdhuid te redden van de constante drang om te krabben en meer schilfering te veroorzaken, moet je de volgende tips in gedachten houden bij het kiezen van je reiniger:

2. Kies zachte formuleringen die hydratatie, hydratatie bevorderen of helpen de kroes te kalmeren, om je hoofdhuid gehydrateerd te houden.

3. Je kunt shampoos met tea tree olie of menthol proberen om vocht vast te houden en je droge hoofdhuid te kalmeren.

4. Je kunt ook een Nioxin-shampoo proberen als je hoofdhuid matig tot ernstig droog is.

5. Vermijd volumineuze, versterkende of versterkende shampoos, omdat ze de neiging hebben om je hoofdhuid nog droger te maken.

6. Het is het beste om uit de buurt te blijven van shampoos die sulfaten bevatten, omdat ze een zeer uitdrogend effect kunnen hebben op zowel je hoofdhuid als je haar. Wist je dat alle Esse Organic Skincare producten sulfaatvrij zijn?

vectorillustratie menselijk haar diagram stuk

2. Ken je haar

Nu je gewapend bent met tips om zorg voor je hoofdhuid, je moet ook rekening houden met de behoeften van je haar bij het maken van een keuze van de shampoo. Er zijn een reeks verschillende shampoos beschikbaar op de markt, gericht op specifieke haartypen en hun speciale behoeften.

A. Krullende haarshampoo

Krullende lokken hebben de neiging om aan de drogere kant te zijn en hebben de neiging om gemakkelijk in de knoop te raken. Een diep hydraterende of hydraterende shampoo met ingrediënten om de kroes te kalmeren is ideaal om je krullen mooi en handelbaar te houden. Je kunt ook reinigingsconditioners proberen die een zeer mild reinigingsmiddel bevatten en een hoog niveau van hydratatie bieden.

B. Shampoo voor die gladde, steil haarlook

Deze shampoos zijn rijk aan vochtinbrengende crèmes en gladmakende middelen die niet alleen de cuticula afdichten om vocht vast te houden, maar ook geweldig zijn in het verminderen van wegvliegen.

C. Voor het droge, beschadigde of chemisch behandelde haar

De lengtes van je haar kunnen van nature droog en broos zijn. Of, als je je haar hebt gekleurd of rechtgetrokken met behulp van chemische behandelingen, kan je haar gevoeliger worden voor stress zoals vervuiling of fotoschade en dus gevoelig zijn voor schade.

Je moet kiezen voor een haarversterkende shampoo verrijkt met eiwitten om voeding te geven aan je beschadigde lokken. Soja-extracten en aminozuren zijn geweldig voor het behoud van je gekleurde haar. Zorg er ook voor dat u kiest voor sulfaatvrije opties om uitdroging en vervaging van uw kleur te voorkomen.

D. Volumizing shampoo

Als je haarlokken erg fijn zijn, worden ze gemakkelijk vettig en slap. Een zachte, niet-romige, volumineuze shampoo voegt meer body toe aan je haar zonder het te verzwaren. Zoek naar ingrediënten zoals PG-propylsilaantriol, gehydrolyseerd tarwe-eiwit om volume toe te voegen, maar vermijd producten met siliconen.

E. Balanceren van shampoos

Deze shampoos zijn ontworpen om het vochtgehalte van je haar en hoofdhuid te egaliseren. Je hoofdhuid kan bijvoorbeeld vettig en vettig zijn, terwijl de strengen droog kunnen zijn of gespleten haarpunten kunnen hebben. Balancerende shampoos hebben effectieve reinigingsmiddelen om het vuil en vuil af te spoelen, samen met eiwitten, vitamines en vochtinbrengende middelen (zoals sheaboter of aloë vera-gel) om vocht in de droge, beschadigde delen van je haar te herstellen en te herstellen.

F. Anti-roos shampoos

Roos is een veel voorkomende oorzaak van bezorgdheid bij zowel mannen als vrouwen. Hoewel een beetje schilferen normaal kan zijn tijdens de droge wintermaanden, zou dat moeten verdwijnen met het gebruik van anti-roos shampoos die op de markt verkrijgbaar zijn.

Maar als u aanhoudende roos heeft die weigert weg te gaan, is het het beste om een dermatoloog te raadplegen. Uw dermatoloog kan de onderliggende oorzaak van uw roos diagnosticeren en geschikte behandelingsopties voorstellen.

G. Droogshampoos

Dit is een geweldige optie om je haar onderweg op te frissen. Droogshampoos absorberen de overtollige olie uit je haarlokken, voegen volume toe en maken het gemakkelijker om te stylen. Maar zorg ervoor dat je de droogshampoo op 5 – 6 centimeter afstand van de hoofdhuid en wortels van je haar spuit om irritatie te voorkomen. Houd er ook rekening mee dat, hoewel het shampoo heet, dit geen reinigingsmiddelen zijn en niet langer dan 2 tot 3 dagen op je haar mogen blijven zitten. Was je haar met een natte shampoo om de olie en andere afzettingen op regelmatige tijdstippen van je hoofd te verwijderen.

realistische cosmetische flessen met gradiëntontwerp met crème, lotion, shampoo, gel, balsem en conditioner

Tekenen dat u uw shampoo moet vervangen

De meeste goede shampoos zijn tegenwoordig ontworpen voor specifieke haarproblemen. Er kunnen een aantal redenen zijn die de textuur of aard van je haar veranderen. Je haar kan zich bijvoorbeeld anders gedragen tijdens verschillende seizoenen of met de leeftijd. Misschien wilt u uw keuze van shampoos heroverwegen als u enkele van de volgende tekenen opmerkt:

  • Je haar wordt krokanter dan voorheen of het wordt meer verward of onhandelbaar. Dit kan een teken zijn dat je haar niet genoeg vocht krijgt of dat je shampoo je haar ontdoet van zijn natuurlijke oliën.
  • Je haar mist het gewenste volume of glans. Als je haar dof en slap is, zelfs na regelmatig wassen en verzorgen, dan doet je shampoo zijn werk misschien niet goed. U moet overschakelen naar een volumineuze of versterkende formule volgens de behoefte van uw haar
  • Er is een ongewenste verandering in de textuur van je haar alsof het vetter of droger wordt dan het oorspronkelijk was. Hoewel je de verschuivingen van je haar kunt wijten aan de veranderende omgeving of weersomstandigheden, moet je je shampoo aanpassen aan de behoefte van het uur
  • De roos op je hoofd gaat niet weg of komt agressiever terug. Het kan een teken zijn dat de schimmel die roos in je haar veroorzaakt resistent is geworden tegen het antischimmelmiddel in je shampoo. U moet uw arts vragen om een alternatieve keuze van eenti-roos shampoo

Is het goed om je shampoo vaak te vervangen?

Er is een verloskundig verhaal dat rondgaat waar je haar aan kan wennen aan de ingrediënten in je shampoo en het regelmatig veranderen van je shampoo is de sleutel tot het hebben van geweldig haar. Er is absoluut geen wetenschappelijke basis achter deze mythe. Als je haar geweldig aanvoelt en je hebt geen specifieke haarproblemen, dan is er geen reden om je favoriete shampoo te veranderen.

Integendeel, frequente verandering van shampoo kan je meer kwaad dan goed doen. Ten eerste krijgt je haar niet de kans om te wennen aan een bepaald product, waardoor je kunt beoordelen of die specifieke formulering voor jou werkt of niet. Ten tweede, in je zoektocht om zo nu en dan over te schakelen naar een chiquere versie, kun je uiteindelijk een shampoo gebruiken die niet bij je haartype past. Het is dus het beste om vast te houden aan de shampoo die het beste werkt voor je haar, tenzij je ongewenste veranderingen in je haar opmerkt.

Inpakken

Het wassen van je haar met de juiste shampoo is een van de meest essentiële onderdelen van je haarverzorgingsroutine. Shampoos werken niet alleen op je haarlokken, maar beïnvloeden ook je hoofdhuid. Daarom moet u identificeren welk type haar en hoofdhuid u heeft en uw shampoo dienovereenkomstig kiezen. Er is een breed scala aan shampoos en conditioners op de markt om uw specifieke haarproblemen aan te pakken. U kunt zelf een weloverwogen keuze maken of een expert raadplegen voor de beste keuze van shampoo.

Begin met het kennen van je huid