Raken die vervelende bruine vlekken (melasma) op je gezicht je zelfvertrouwen? Veel vrouwen hebben de neiging om zich ouder te voelen, dankzij de patches. Maar niet getreurd! In deze blogpost behandelen we behandelingsopties voor melasma die veilig en dermatologisch goedgekeurd zijn.

Hoogtepunten:

 • Wat is Melasma?
 • Symptomen van Melasma?
 • Oorzaken van Melasma
 • Behandelingen voor donkere vlekken
 • Preventie van Melasma

Wat is Melasma?

Melasma is een huidaandoening die het meest voorkomt op het gezicht. Donkere vlekken verschijnen op een deel van het gezicht als gevolg van overmatige productie van melanine (huidpigment). [1]

Het wordt ook wel chloasma genoemd. De naam komt van melas, het Griekse woord voor zwart, of cholas, van het woord groen-ish.

Jonge vrouwen met een donkere huidskleur zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van melasma. Maar melasma kan zich in elke fase van je leven ontwikkelen.

Symptomen van Melasma

Melasma veroorzaakt donkere vlekken op het gezicht. Bruinachtig gekleurde vlekken verschijnen op

 • Wangen
 • Voorhoofd
 • Brug van de neus
 • Kin

Oorzaken van Melasma

Oorzaken van melasma

 • UV-blootstelling
 • Hormonale onevenwichtigheden
 • Anticonceptiepillen
 • Zwangerschap

Melasma wordt ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd, omdat donkere vlekken die op de neus, jukbeenderen en kaken verschijnen, voorkomen terwijl vrouwen in verwachting zijn.

Behandelingen voor donkere vlekken

Behandelingen voor Melasma

Actueel

Oraal

Procedureel

IJzeroxide, Hydrochinon, Azelaïnezuur, Kojic zuur, Tretinoïne, Corticosteroïden, Ascorbinezuur en Niacinamide.

Tranexaminezuur, Polypodium leucotomos en Glutathion.

Laser, Chemische peelings en Microneedling.

Behandelingen van melasma omvatten actuele, orale, procedurele en combinatiebehandelingen. [2]

A. Topische behandelingen

Topische behandelingen voor melasma omvatten ijzeroxide, hydrochinon, azelaïnezuur, kojiczuur, tretinoïne, corticosteroïden, ascorbinezuur en niacinamide.

1. Hydrochinon:

Hydrochinon (HQ), ook bekend als dihydroxybenzeen, is een hydroxy fenolverbinding. Hydrochinon functioneert door de huid lichter te maken. Het is verkrijgbaar in de vorm van een crème, lotion, gel of vloeistof.

Hydrochinon wordt gevonden in vrij verkrijgbare formules, maar versies met een hogere sterkte kunnen alleen op recept worden verkregen.

HQ-preparaten worden vaak gebruikt in concentraties variërend van 2-5% en kunnen eenmaal daags worden aangebracht. [3] Het remt de activiteit van Tyrosinase, een biologische katalysator die melanineproductie in melanocyten veroorzaakt.

2. Azelaïnezuur:

Azelaïnezuur remt de synthese van hyperactieve melanocyten en heeft een antityrosinase-activiteit. [4]

Van vrije radicalen is bekend dat ze bijdragen aan hyperpigmentatie en azelaïnezuurfuncties door de productie van vrije radicalen te verminderen. [5]

3. Kojiczuur:

Kojiczuur (5-hydroxy-2-hydroxymethyl-4-pyrone) is een natuurlijk voorkomend, hydrofiel schimmelproduct. Het is afgeleid van bepaalde soorten Acetobacter, Aspergillus en Penicillium.

Het werkt door de productie van vrije tyrosinase te remmen; het is ook een krachtige antioxidant.[6]

4. Tretinoïne:

Tretinoïne is een retinoïde die meerdere stappen in de melanisatieroute beïnvloedt. Het bevordert het snelle verlies van pigment. [7]

5. Corticosteroïden:

Corticosteroïden verminderen de epidermale omzet en kunnen dus een depigmenterend effect hebben. Corticosteroïden worden al jaren gecombineerd met andere middelen bij de behandeling van melasma. Ze leiden tot epidermale atrofie (dunner worden en afvlakken van de opperhuid). [8]

6. Ascorbinezuur:

Ascorbinezuur heeft antioxiderende eigenschappen. Het beïnvloedt melanogenese door de productie van vrije radicalen en absorptie van ultraviolette straling te voorkomen.

Omdat het bijna verstoken is van bijwerkingen, kan het alleen of in combinatietherapie worden gebruikt. [9]

7. Niacinamide:

Niacinamide voorkomt de overdracht van melanosomen van melanocyten naar de keratinocyten. Het kan enkele bijwerkingen hebben, zoals maagklachten, duizeligheid en huiduitslag. Raadpleeg uw arts voordat u het gebruikt. [10]

B. Orale behandelingen

Orale behandelingen voor melasma omvatten Tranexaminezuur, Polypodium leucotomos en Glutathion. [11]

1. Tranexaminezuur (TXA):

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, leidt dit tot de synthese van een plasmine-activator, die daardoor de plasminactiviteit in keratinocy verhoogtTes.

TXA voorkomt pigmentatie door het plasminogeen dat zich aan de keratinocyt bindt te onderbreken.

2. Polypodium Leucotomos:

Polypodium leucotomos is een tropische varen. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen schade door vrije radicalen.

3. Glutathion:

Glutathion heeft een van de krachtigste antioxidanten geproduceerd door cellen in het menselijk lichaam en is een tripeptide van glutamaat, cysteïne en glycine. Het induceert de verlichting van de huid door de functie van tyrosinase te remmen. [12]

C.Procedurele behandelingen

Procedurele behandelingen omvatten chemische peelings, laser- en lichtbehandelingen en microneedling.

1. Chemische peelings:

Ze werken door de buitenste lagen van de huid te verwijderen die de verkleuring bevatten. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met andere actuele producten.

Glycolzuur is een van de meest effectieve chemische peelings. Een combinatie van dergelijke chemicaliën wordt de laatste tijd ook gebruikt om melasma te behandelen.

2. Laser en licht gebaseerde behandelingen:

Laser- en lichtbehandelingen zijn de volgende verdedigingslinie na topische therapie of chemische peelings.

Deze behandeling is sneller omdat het de verwijdering van paden voor melanine versnelt. [13]

3. Microneedling:

Microneedling techniek maakt gebruik van fijne naalden om veel kleine incisies in de bovenste lagen van de huid te creëren. [14]

Dit is een minimaal invasieve behandeling uitgevoerd door een dermatoloog met behulp van een dermaroller (een kleine, handzame verfroller bedekt met kleine naalden). Het resulteert in celvernieuwing en verwijdert de gepigmenteerde cellen.

D. Home Remedies voor Melasma [15]

1. Aloë Vera

Aloë Vera bevat Aloësin dat remmende effecten heeft op melanogenese en tyrosinase-activiteit.

2. Groene thee

Groene thee is al lang bestudeerd voor zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Groene thee-extracten bevatten meerdere polyfenolische antioxidanten die nuttig zijn bij het remmen van UV-geïnduceerde melasma.

3. Moerbei

Het moerbeiextract stopt tyrosinase-activiteit, melaninevorming in melanocyten en melanineoverdracht naar de bovenste lagen van de huid.

4. Kurkuma

Het actieve ingrediënt van kurkuma is curcumine, een geel pigment. Curcumine stimuleert apoptose (celdood treedt op als een normaal en gecontroleerd onderdeel van de groei of ontwikkeling van een organisme) in menselijke melanoomcellen.

5. Soja

Soja, een peulvrucht, bestaat uit veel biologisch actieve stoffen zoals isoflavonen en serineproteaseremmers. Het stopt de overdracht van melanosomen.

Preventie van Melasma

A. Zonnebrandcrème

Gebruik een breedspectrum zonnebrandcrème van ten minste SPF 30 om UV-A- en UV-B-stralen op afstand te houden. “Breng zonnebrandcrème 15 tot 30 minuten aan voordat je de zon in gaat en breng het elke twee uur opnieuw aan”, zegt onze interne dermatoloog Dr. Harish Kautam.

B. Zonwerende kleding, hoed en zonnebril

Draag een zonnebril en een breedgerande hoed die je gezicht bedekt. “Gebruik ook stoffen voor kleding die zonwerend zijn,” zegt Dr. Harish.

C. Vermijd waxen

Harsen kan huidontsteking veroorzaken die melasma kan verergeren, dus het is belangrijk om te voorkomen dat delen van het lichaam die door de aandoening zijn aangetast, worden gewaxt. Overweeg het gebruik van andere soorten ontharingsmethoden door met uw dermatoloog te praten.

D. Zachte huidverzorging

Uw normale huidverzorgingsroutine kan uw melasma verergeren.

Een goede huidverzorgingsroutine gaat een lange weg in het gezond en stralend houden van je huid. Agressieve huidverzorgingsproducten kunnen een nadelig effect hebben op uw huid en kunnen ook de bestaande melasma verergeren.

Het is cruciaal om huidverzorgingsproducten te gebruiken die bij je huid passen. Met huidverzorging op maat hoef je niet meer te experimenteren met willekeurige huidverzorgingsproducten.

Skinkraft huidverzorging op maat beveelt een 3-stappenregime aan op basis van een SkinID-vragenlijst™.

U krijgt een

 • Reinigingsmiddel op maat
 • Vochtinbrengende crème op maat
 • Een actieve om je donkere vlekken te behandelen

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen