Vrouwen ervaren een verscheidenheid aan symptomen tijdens de menopauze. Van opvliegers tot stemmingswisselingen, vaginale droogheid en jeukende huid. De fluctuerende hormoonspiegels zijn de oorzaak van dit laatste, dat kan variëren van milde jeuk tot ernstig.

Als je huid jeukt en je door de menopauze gaat, zijn er manieren om het aan te pakken. Van huismiddeltjes tot medische opties, we vertellen je alles wat je moet weten over de jeukende huid tijdens de menopauze en hoe je deze kunt behandelen.

Hoogtepunten:

 • Wat is menopauze jeuk?
 • Soorten menopauze Jeuk
 • Hoe zich te ontdoen van de menopauze Jeuk?
 • Tips om jeuk tijdens de menopauze te voorkomen

Wat is menopauze jeuk?

Een van de veranderingen die het lichaam van een vrouw ondergaat tijdens de menopauze is het verlies van het hormoon oestrogeen. Het is nodig voor de huid om natuurlijke oliën en collageen te produceren die de huid stevig houden. Met verlaagd collageen- en oliegehalte brengt de menopauze een droge en jeukende huid of pruritus met zich mee [1].

Terwijl je huid droog en jeukend wordt over je hele lichaam, zijn de meest voorkomende gebieden waar je jeuk kunt ervaren tijdens de menopauze je gezicht (de T-zone), rug, nek, borst, oksels, ellebogen, je hoofdhuid, het gebied rond de oren; en armen en benen.

De problemen in de huid die verband houden met hormonale veranderingen tijdens de menopauze staan bekend als dermatose [2].

Soorten menopauze Jeuk

1. Neem contact op met Dermatitis

Naarmate je huid droger en jeukeriger wordt, kan deze reageren op met chemicaliën beladen zeep, shampoos en wasbeurten. De irritatie die hierdoor wordt veroorzaakt, kan verdere jeuk veroorzaken.

2. Paresthesie

Tijdens de menopauze kunnen sommige vrouwen voelen dat hun tenen en vingers gevoelloos worden; of een tintelend gevoel hebben. Dit staat bekend als paresthesie [3].

U kunt ook een prikkende kramp voelen die optreedt nadat u lang in één positie hebt gezeten.

Een andere zeldzame vorm van paresthesie die tijdens de menopauze wordt ervaren, is het gevoel van insecten die op de huid kruipen. Dit staat bekend als formicatie [4].

Jeuk kan mild zijn in sommige delen van het lichaam en ernstig in andere; of uniform overal. Soms kan de jeuk extreem genoeg zijn om medische hulp nodig te hebben en het dagelijks leven te beïnvloeden. Raadpleeg een arts om ervoor te zorgen dat u geen andere infectie heeft die de jeuk veroorzaakt.

Een droge huid tijdens de menopauze kan ook symptomen hebben zoals uitslag, roodheid en een hobbelige huid. Het is het beste om een arts te raadplegen om ervoor te zorgen dat deze symptomen niet gerelateerd zijn aan een andere aandoening of huidprobleem.

3. Genitale jeuk

Vaginale jeuk [5] kan optreden of verergeren, als het al bestond tijdens uw menopauze. Vrouwen die vaak vaginale droogheid ervaren, zijn meer vatbaar voor dit soort jeuk. Het staat bekend als vulvaire pruritus. Het kan ook een branderig gevoel veroorzaken, samen met jeuk.

Vaginale jeuk wordt veroorzaakt door de verlaagde oestrogeenspiegels, die de vaginale weefsels verder uitdrogen, waardoor de huid daar dunner wordt. Deze aandoening wordt vaginale atrofie genoemd. [6] en wordt gekenmerkt door een jeukende of pijnlijke vagina.

Vaginale jeuk tijdens de menopauze kan ook worden veroorzaakt door gevoeligheid of irritatie voor chemicaliën in zepen; en in zeldzame gevallen, als gevolg van vaginale of baarmoederhalskanker of ontsteking van welke aard dan ook. Daarom is een uitstapje naar uw gynaecoloog aan te raden.

Hoe zich te ontdoen van de menopauze Jeuk?

1. Huismiddeltjes

A. Gebruik een vochtinbrengende crème

Een van de beste remedies is om je huid te hydrateren, waardoor uitdroging en jeuk worden voorkomen. Gebruik een vochtinbrengende crème die rijk is aan verzachtende middelen en diep in de huid kan doordringen. Je kunt ook aloë vera gel of een calamine lotion gebruiken.

B. Neem een havermoutbad

Havermout, dat wordt gemaakt door haver te malen tot een fijn poeder, is een effectieve remedie. Al gebruikt in verschillende chemicaliënvrije huid- en badverzorgingsproducten, kunt u douchen met een product dat havermout bevat. Het helpt om de jeuk te verlichten.

C. Vitamine C

Verhoog uw inname van vitamine C [7], wat helpt om de schade aan de huid ongedaan te maken. Het bevordert de productie van collageen en kan zelfs helpen bij het beschermen van de huid tegen droger of dunner worden.

U kunt vitamine C in uw dieet opnemen door de inname van citrusvruchten; of mondeling als supplement. Er zijn verschillende huidverzorgingscrèmes voor de droge huid, die je kunt aanbrengen die vitamine C als ingrediënt hebben.

D. Kruidensupplementen

Hoewel kruidensupplementen niet moeten worden ingenomen zonder advies van een arts, zijn er een paar die het lichaam helpen om op natuurlijke wijze hormonen te produceren. Deze kunnen een effect hebben als u een voorgeschreven medicatie gebruikt. Ze kunnen dus het beste worden ingenomen na overleg met een arts.

Soja-extract en een crème met Neem kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van jeuk in de menopauze.

2. Medische behandelingen

A. Steroïde crèmes

Op basis van uw aandoening kan de arts corticosteroïden voorschrijven voor lokaal gebruik als de huid erg jeukt of als er een ontsteking is.

De meestal voorgeschreven corticosteroïden bevatten hydrocortison [8] of andere steroïden en zijn verkrijgbaar als sprays, lotions en gels. Als het probleem niet zo ernstig is, kan een OTC-crème om de jeuk te behandelen worden voorgeschreven. Deze bevatten een kleine hoeveelheid hydrocortison.

B. Hormoonvervangingstherapie (HST)

Een van de meest populaire medische behandelingsprotocollen voor de menopauze is HST [9]. Het behandelt ook jeukende huid omdat de verhoogde hormonen de collageen- en natuurlijke olieproductie herstellen.

HST heeft echter bijwerkingen en risico’s.

Bijwerkingen van HST zijn onder meer een opgeblazen gevoel, incontinentie, verandering in huidskleur, vaginale bloedingen en pijnlijke borsten [10]. Het verhoogt uw risico op galstenen, hartaandoeningen en borstkanker [11] en ook kanker van de baarmoeder.

Wist je dat?

 • Atrofische vaginitis is een andere term om vaginale atrofie te beschrijven.
 • Vrouwen met een familiegeschiedenis kunnen kanker ontwikkelen na de menopauze. Vaginale bloedingen of afscheiding na de menopauze mogen niet worden verwaarloosd.
 • Geslachtsgemeenschap wordt pijnlijker als u vaginale atrofie heeft.
 • Pigmentatie, huiduitslag, acne en rimpels kunnen ook optreden tijdens de menopauze. Andere symptomen van de menopauze kunnen zijn nachtelijk zweten, humeurigheid en opvliegers.
 • De HST-behandeling die hormonen progesteron en oestrogeen combineert, verhoogt uw risico op borstkanker met ongeveer 75%, zelfs als u de behandeling lange tijd niet volgt.

Tips om jeuk tijdens de menopauze te voorkomen

 • Drink veel water zodat je huid de hydratatie krijgt die het nodig heeft.
 • Supplementen zoals teunisbloemolie [12] het is bekend dat het de symptomen helpt verlichten.
 • Topische producten die gamma-linoleenzuur (GLA) en collageenpeptiden bevatten [13] kan helpen.
 • Zorg ervoor dat u voldoende slaap krijgt – ten minste 7-8 uur.
 • Gebruik zonnebrandcrème elke keer dat je uitstapt om schade door de zon te voorkomen, wat je huid verder kan uitdrogen.
 • Vermijd roken en het gebruik van alcohol, die beide de huid verder uitdrogen.
 • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met meer natuurlijke voedingsmiddelen en minder bewerkte voedingsmiddelen. Een dieet rijk aan omega 3 vetzuren [14] kan helpen droogheid te verminderen.
 • Oefen regelmatig. Yoga helpt de symptomen van de menopauze te verminderen en kan ook je hormoonspiegels regulariseren.
 • Zorg voor een stressvrije levensstijl.
 • Gebruik producten die vrij zijn van sterke geuren.
 • Probeer te douchen in lauw water of koud water. Heet water put de natuurlijke oliën en vocht in de huid uit.
 • Breng direct na het baden een goede vochtinbrengende crème aan om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Gebruik zoveel mogelijk een milde zeep of reiniger.
 • Omdat je huid over je hele lichaam kan jeuken, is de verleiding groot om te krabben waar het jeukt. Probeer niet te krabben, want het kan de huid verder verergeren. Knip je nagels en houd ze kort, zodat zelfs als je per ongeluk in je slaap krabt, je de huid niet schaadt.

Inpakken

De meeste vrouwen ervaren een droge en jeukende huid tijdens de menopauze. Hoewel het niet te zeggen is welk deel van je lichaam meer jeukt, zijn er manieren om uitdroging van de huid en jeuk te behandelen en te voorkomen. Een gezonde levensstijl en enkele preventieve maatregelen kunnen helpen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen