Maak je je zorgen over zweterige en stinkende oksels? Zweterige oksels komen vaak voor als u op vochtige plaatsen woont of rigoureuze trainingen doet [1]. Maar wanneer ze gepaard gaan met een vieze geur, hebben ze de neiging om je lastig te vallen.

Maar u hoeft zich geen zorgen te maken. Stinkende oksels kunnen gemakkelijk worden behandeld met een paar snelle hacks. Bovendien kunt u preventieve maatregelen nemen om de vieze geur te beheersen.

Scroll naar beneden om te weten wat stinkende oksels veroorzaakt en hoe je ze kunt voorkomen.

Hoogtepunten:

  • Wat zijn de oorzaken stinkende oksels?
  • Zijn stinkende oksels een teken van ziekte?
  • Hoe zich te ontdoen van okselgeur?
  • Hoe okselgeur te voorkomen?
  • Waarom ruiken je oksels nog steeds na een douche?
  • Wanneer een dokter zien?

Wat zijn de oorzaken stinkende oksels?

jonge vrouw die naar het bezwete shirt kijkt

Meestal associëren we okselgeur met zweet. Maar in werkelijkheid is zweet zelf een geurloze vloeistof. Wanneer bacteriën op je huid het echter afbreken, produceert het een vieze geur. In wezen zijn er twee soorten zweetklieren. Deze staan bekend als eccriene klieren en apocriene klieren. [2]

De eccriene klieren zijn overal in je lichaam aanwezig en geven zweet af dat snel van het huidoppervlak verdampt. Aan de andere kant zijn de apocriene klieren aanwezig in je oksel- en liesgebieden die meer haarzakjes hebben. Deze klieren komen je haarzakjes binnen en laten vervolgens het zweet uit het lichaam los. Wanneer zweet uit deze klieren wordt afgescheiden, vermengt het zich met de bacteriën op je follikels en produceert het een vieze geur.

Andere oorzaken voor stinkende oksels zijn:

1. Goede hygiëne

Het niet handhaven van de juiste hygiëne kan een van de belangrijkste oorzaken zijn van stinkende oksels.

2. Scheren

De haarzakjes die in je oksel aanwezig zijn, kunnen zweet vasthouden. Wanneer de bacterie zich mengt met je zweet, creëert het een vieze geur. Als je je oksels niet vaak scheert, is de kans op het ontwikkelen van een vieze geur groot.

3. Zweten

De apocriene zweetklieren produceren zweet, voornamelijk onder stress. Zweet is meestal geurloos, maar het begint geur te produceren wanneer het in contact komt met je huidbacteriën. Ook is de apocriene klier niet actief totdat men de puberteit bereikt. Daarom kun je lichaamsgeur of stinkende oksel opmerken zodra je in de puberteit komt.

4. Eetgewoonten

Als u een plotselinge verandering van geur in uw oksels opmerkt, kunnen er redenen achter zitten. Houd in zo’n geval rekening met uw dieetinname. Weet dat voedingsmiddelen die grote hoeveelheden zwavel bevatten de geur veranderen. Dit soort zwavelhoudende voedingsmiddelen bevatten verbindingen die niet volledig door je lichaam kunnen worden afgebroken. Vandaar dat de metabolische processen van je lichaam vluchtige stoffen produceren die vervolgens je lichaam verlaten door het een onaangename geur te geven.

5. Alcohol

Wanneer u overmatig alcohol consumeert, is de lever niet in staat om het goed te verwerken. Het reist door je bloed en rond het lichaam en sijpelt door de poriën en de adem naar buiten. Het leidt tot vieze geur.

Zijn stinkende oksels een teken van ziekte?

Stinkende oksels zijn normaal en de reden is hoogstwaarschijnlijk niet-ernstig. Maar als u plotseling veranderingen in uw lichaamsgeur opmerkt, kan er een onderliggende medische aandoening zijn.

1. Suikerziekte

Als u diabetes en slecht gecontroleerde bloedsuikerspiegels heeft, ontwikkelt uw lichaam een aandoening die ketoacidose wordt genoemd en die een slechte adem en een vieze lichaamsgeur veroorzaakt. Als je plotseling een slechte adem opmerkt, zoals een rotte fruitschaal, neem dan meteen contact op met je arts.

2. Overactieve schildklier

Een overactieve schildklier kan resulteren in het produceren van overmatig zweet, waardoor je lichaam geur ontwikkelt. Dit gebeurt als gevolg van hyperfunctie van uw schildklier. Als u overvloedig zweet, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.

3. Nier- en leverdisfunctie

Nieren en lever zijn de twee vitale organen die je lichaam helpen gifstoffen te elimineren. Disfunctie van een van de organen kan leiden tot een sterke, vieze lichaamsgeur.

Hoe zich te ontdoen van okselgeur?

spiegelreflectie jongeman die anti-transpirant op oksel aanbrengt na het douchen

1. Appelciderazijn

Meng een kopje appelciderazijn met anderhalve kop water. Meng goed in een schone spuitfles. Spuit het mengsel op je oksels voordat je je bed raakt en laat het een nacht staan. Spoel het ’s ochtends af met lauw water.

2. Aloë Vera Gel

Neem vers geëxtraheerde aloë vera gel van aloë vera plant. Breng de gel gedurende 30 minuten aan op je oksels over je oksels en spoel het af met water.

3. Aardappel

Aardappel werkt ook goed bij het beheersen van okselgeur. Snijd een aardappel in dunne plakjes. Wrijf het op je oksels en laat het 30 minuten staan. Afspoelen met helder water.

4. Tea Tree Olie

Maak je eigen lichaamsspray door twee eetlepels tea tree olie te mengen met twee eetlepels water of zuiveringszout. Breng deze oplossing aan op uw oksels en bewaar deze ongeveer 15 minuten. Dit zal helpen bij het neutraliseren van vieze geur.

5. Rozemarijn

Gedroogde rozemarijn heeft een fantastisch effect op het neutraliseren van je lichaamsgeur. Maal het tot een poeder en breng het aan op je oksels.

6. Zuiveringszout

Voeg in een kom twee eetlepels zuiveringszout en een eetlepel citroensap toe. Maak een pasta en breng deze in cirkelvormige bewegingen aan op je oksels. Laat 10 minuten staan en spoel daarna af met water.

7. Tomaat

Meng vers geëxtraheerd tomatensap met twee druppels citroensap. Masseer dit zachtjes op je oksels gedurende ongeveer 10 minuten voordat je het afwast met water.

8. Citroensap

Gebruik citroensap verdund met water als een oplossing om stinkende oksels onder controle te houden. Breng deze oplossing aan op uw oksels en spoel deze na 10 minuten af.

9. Sandelhout Poeder

U kunt sandelhoutpoeder gebruiken om uw okselgeur te beheersen. Meng een paar eetlepels sandelhoutpoeder met water om een pasta te vormen. Breng de pasta aan op je oksels en laat het een paar minuten zitten. Spoel het vervolgens af.

10. Lavendelolie

Voeg een paar druppels lavendelolie toe en verdun het met water. Doe het in een spuitfles. Spuit het voor het slapengaan en was het de volgende ochtend af met lauw water.

Hoe okselgeur te voorkomen?

man scheer oksel met ontharen crème met behulp van spatel in de badkamer thuis

Een onderzoek heeft in het verleden gesuggereerd dat het scheren of waxen van de oksel je okselgeur onder controle kan houden. Hier zijn nog enkele tips die u kunnen helpen de okselgeur te verminderen.

1. Gebruik een anti-transpirant deodorant. Anti-transpirant deodorants helpen om transpiratie te minimaliseren terwijl ze voor de huid zorgen.

2. Houd je oksels te allen tijde schoon. Misschien wilt u uw oksels scheren, omdat het haar zweet vasthoudt. Het verwijderen van je okselhaar kan okselgeur voorkomen.

3. Kies ervoor om comfortabele kleding te dragen die je oksels en huid laat ademen. Natuurlijke vezelkleding zoals katoen, wol, zijde en linnen zorgen ervoor dat het zweet sneller verdampt.

4. Vermijd het eten van te pittig voedsel of die voedingsmiddelen die waarschijnlijk zweet veroorzaken.

5. Persoonlijke hygiëne is van groot belang. Zorg ervoor dat je dagelijks een douche neemt.

6. Houd jezelf voldoende gehydrateerd.

Waarom ruiken je oksels nog steeds na een douche?

Haar is gevoelig voor zweet. Wanneer zweet reageert met bacteriën op je huid, leidt dit tot een vieze geur. Dit is de reden waarom mensen die meer lichaamshaar hebben, geneigd zijn om te ruiken, zelfs nadat ze een douche hebben genomen. Om dezelfde reden hebben mannen een aanhoudende lichaamsgeur in vergelijking met vrouwen.

Wanneer een dokter zien?

terugbeeld van vrouw die videogesprek voert met haar arts terwijl ze thuisblijft

Okselgeur is niet ongewoon en zou geen reden tot bezorgdheid moeten zijn. Maar als u merkt dat de geur plotseling is veranderd ondanks geen veranderingen in uw levensstijlgewoonten, routine of dieet, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts. Het kan een teken zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals een hormonale verandering. Als je de laatste tijd overvloedig zweet, duidt ook dat op een medische aandoening zoals een hyperactieve schildklier. In dergelijke gevallen moet u uw arts raadplegen voor medische interventie.

Inpakken

Okselgeur is een veel voorkomende zorg voor velen van ons. Maar het beste deel is dat het kan worden voorkomen door de juiste hygiëne en gezonde gewoonten te beoefenen. Je kunt zelfs gaan voor eenvoudige maar effectieve huismiddeltjes om je lichaamsgeur te beheersen. Zorg ervoor dat je religieus een gezond dieet volgt, losse kleding draagt en stress vermijdt die kan leiden tot overmatig zweten. Als u echter plotselinge veranderingen in uw lichaamsgeur opmerkt, zorg er dan voor dat u uw arts bezoekt om medisch advies in te winnen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen