Je oma’s moeten je al verteld hebben dat kokosolie wonderen kan doen voor je huid. Het superingrediënt dat natuurlijke kokosolie zo gunstig maakt, wordt echter vaak niet herkend. We hebben het over Laurinezuur.

Laurinezuur is het verzadigde vet dat aanwezig is in kokosnoot, palmolie en melk. Naast dat het rijk is aan antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, heeft laurinezuur verschillende voordelen voor je huid. Lees verder om erachter te komen wat de vele toepassingen zijn en hoe u het kunt opnemen in uw dagelijkse huidverzorgingsroutine.

Hoogtepunten:

  • Wat is laurinezuur?
  • Welke voedingsmiddelen bevatten laurinezuur?
  • Voordelen van laurinezuur voor de huid
  • Hoe laurinezuur te gebruiken?
  • Bijwerkingen van laurinezuur

Wat is laurinezuur?

Laurinezuur [1] is een natuurlijk afgeleid vetzuur dat wordt gebruikt in meerdere huidverzorgingsproducten. Het staat bekend om zijn eigenschappen om belangrijke huidaandoeningen zoals xerosis cutis en psoriasis te bestrijden.

Hoewel laurinezuur van nature voorkomt in verschillende planten en dierlijke vetten, zijn kokosolie en palmpitolie belangrijke bronnen. Het wordt ook gevonden in menselijke weefsels in vaste en onoplosbare vorm. Studies tonen aan dat laurinezuur in het menselijk lichaam relatief neutraal blijft.

Met een lichte geur van laurierolie heeft laurinezuur veel ziektebestrijdende eigenschappen. Wanneer u laurinezuur consumeert, interageert het met enzymen van uw spijsverteringskanaal dat leidt tot de aanmaak van Monolaurine. Dit werkt als een antimicrobieel middel dat vecht tegen ziekteverwekkers (infectieuze agentia) en infecties zoals verkoudheid en griep.

vrouw die serumcollageen laat vallen

Welke voedingsmiddelen bevatten laurinezuur?

1. Kokosnoten

Samenstelling: 6,5 gram laurinezuur/ eetlepel

Kokosolie is een rijke bron van laurinezuur samen met caprylzuur, een ander nuttig vetzuur. Om het voordeel van kokosolie te maximaliseren, kunt u het in voedsel gebruiken. Kokosmelk kan worden toegevoegd aan gerechten of kokossnippers kunnen worden gemengd in je smoothies of eiwitshakes. Het helpt om je huid intern te herstellen.

2. Handpalm

Samenstelling: 13 gram laurinezuur/ eetlepel

Palmpitolie staat ook bekend om zijn grote hoeveelheid laurinezuur. Dit kan ook worden verwerkt in het koken. Meng palmpitolie echter niet met gewone palmolie, omdat de laatste slechts een kleine hoeveelheid laurinezuur bevat.

3. Melk

Samenstelling: 0,25 gram laurinezuur/ kopje melk

Het consumeren van een kopje melk kan ook bijdragen aan uw inname van laurinezuur. Terwijl koe- en geitenmelk laurinezuur bevat, wordt de hoogste hoeveelheid aangetroffen in menselijke moedermelk, waardoor het uiterst gunstig is voor zuigelingen. 3 procent van het totale vet van melk is gemaakt van laurinezuur en een volle kop melk kan je voorzien van 8 gram vet, dat 0,25 gram laurinezuur bevat.

vrouw close eye beauty huidverzorging

Voordelen van laurinezuur voor de huid

1. Psoriasis behandeling

Psoriasis [2] is een auto-immuun huidaandoening die leidt tot roodheid en schilferige huid. Het kan pijnlijk zijn en ook huidontsteking veroorzaken. Kokosolie wordt gebruikt als behandeling voor deze huidaandoening, omdat laurinezuur een hoge hydraterende effecten heeft. Bovendien helpen de ontstekingsremmende eigenschappen om ontstekingen te verminderen. Een studie uit 2013 wijst ook op hetzelfde. Hier mengde de onderzoeker kokosolie en huidlotion, wat resulteerde in een toename van de hydratatie van de huid en de elasticiteit van de huid.

2. Acne Behandeling

De antibacteriële componenten maken laurinezuur uiterst effectief tegen acne. Propionibacterium bacteriën is een van de belangrijkste redenen voor acne. Een antibacteriële eigenschappenstudie [3] bleek dat laurinezuur niet alleen ontstekingen vermindert, maar ook de acne veroorzakende bacteriën doodt. Daarnaast tonen de resultaten aan dat laurinezuur beter werkte dan benzoylperoxide, dat wordt beschouwd als een veel voorkomende remedie voor acne.

3. Xerosis Cutis Behandeling

De toestand van het hebben van een abnormaal droge huid wordt medisch aangeduid als xerosis cutis [4]. Het is een veel voorkomende huidaandoening bij ouderen. Hoewel het ongemak veroorzaakt, is het geen permanente situatie en kan het worden genezen. Laurinezuur heeft hydraterende eigenschappen. Experts raden aan om kokosolie, verrijkt met laurinezuur, als behandeling te gebruiken. Het vetzuur helpt de lipidecomponent in huidcellen te vervangen, waardoor het weer soepel wordt.

4. Anti-aging eigenschappen

Veel anti-aging huidverzorgingsproducten gebruiken kokosolie en palmpitolie als basisingrediënt. Het verzadigde vetzuur van deze oliën werkt als antiverouderingsmiddel en vermindert de fijne lijntjes en rimpels op je gezicht. Zelfs anti-aging huismiddeltjes suggereren het gebruik van kokosolie als dragerolie, om deze reden.

Hoe laurinezuur te gebruiken?

Laurinezuur kan direct op je huid worden aangebracht. Maar als je acne hebt, houd je dan in om het niet direct toe te passen. U kunt in plaats daarvan kiezen voor een anti-acne product dat laurinezuur bevat. Hoewel er geen aanbevolen hoeveelheid of dosering is om te worden gebruikt, hangt dit af van meerdere factoren zoals de leeftijd van de gebruiker, huidconditie en andere medische problemen.

Bijwerkingen van laurinezuur

Er zijn niet veel studies uitgevoerd om de veiligheid van laurinezuur te bewijzen. Echter, Food and Drug Administration [5] heeft verklaard “Monolaurin [6]” als een behandeling voor elke medische aandoening. Dit is, zoals we eerder hebben gelezen, ook een chemische stof die is afgeleid van laurinezuur.

Inpakken

Laurinezuur heeft meerdere huidvoordelen te bieden. Daarom kunt u kiezen voor producten met laurinezuur of een dieet opnemen dat ermee is verrijkt. Wat je ook kiest, je huid zal je dankbaar zijn. Aangezien er geen doseringssuggestie is voor laurinezuur, gebruik het oordeelkundig. In het geval dat u een ernstige huidaandoening heeft, neem dan advies in van uw dermatoloog. Om een persoonlijk overzicht van uw huid te krijgen, neemt u de SkinID-test van Esse Organic Skincare en pakt u de op maat gemaakte producten die uw specifieke huidproblemen aanpakken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen