Kom je in de vecht- of vluchtmodus zodra je de muggen om je heen hoort zoemen? Nou, dat valt je niet kwalijk te nemen! Niet alleen laten deze vervelende insectenbeten je achter met jeukende bultjes, hun beten kunnen ook littekens op je huid achterlaten.

Maar er is geen reden om je zorgen te maken! U kunt kiezen uit een aantal huismiddeltjes of over the counter (OTC) opties om zich te ontdoen van sporen als gevolg van muggenbeten.

Scroll naar beneden om te weten waarom je de bijtsporen krijgt en wat je kunt doen om ze kwijt te raken.

Hoogtepunten:

 • Kunnen muggenbeten permanente sporen achterlaten?
 • Wat gebeurt er als een muggenbeet niet weggaat?
 • Ben je allergisch voor muggenbeten?
 • Hoe muggenbeetsporen te behandelen?
 • Tips voor het voorkomen van muggenbeetsporen
 • Wanneer medisch advies inwinnen?

Kunnen muggenbeten permanente sporen achterlaten?

Wanneer een mug je bijt om je bloed te voeden, injecteert hij bepaalde anticoagulantia in je bloed om te voorkomen dat het stolt. Deze stoffen van de muggenbeet kunnen een milde ontstekingsreactie veroorzaken, wat resulteert in jeukende, rode bultjes op je huid. [1] Deze zwellingen verdwijnen meestal binnen een dag of twee.

Als u echter een infectie of allergie ontwikkelt, kunnen de zwelling en jeuk toenemen, wat leidt tot donkerder worden van het bijtgebied en littekens. Ook overmatige jeuk op het bijtgebied kan het genezingsproces onderbreken en de onderliggende nieuwe huid beschadigen, wat resulteert in een permanent litteken.

Wat gebeurt er als een muggenbeet niet weggaat?

Als u een aanhoudende bijtreactie heeft, zoals een bult die steeds groter wordt en steeds pijnlijker wordt of met vocht gevulde blaren, kan dit wijzen op een ernstigere allergische reactie of door vectoren overgedragen ziekten zoals chikungunya. Verschillende soorten muggen verspreiden ziekten zoals malaria, dengue, zikakoorts, virale encefalitis, enz. Dus als u koorts, koude rillingen, spierpijn, misselijkheid of braken ervaart, moet u onmiddellijk een zorgverlener raadplegen.

Ben je allergisch voor muggenbeten?

U kunt een allergische reactie hebben op muggenbeten als u de volgende symptomen heeft:

 • Kleine netelroos of papulaire urticaria gelokaliseerd op de plaats van de beet
 • Blauwe plekken of met vloeistof gevulde blaren die donkerder worden van het gebeten gebied
 • Aanhoudende zwelling die weigert weg te gaan, zelfs na 3 tot 4 dagen
 • Toename van roodheid, pijn en het bijtgebied wordt warm
 • Terugkerende huiduitslag die lang na de beet aanhoudt

In zeldzame gevallen kunt u een systemische allergische reactie op muggenbeten ontwikkelen die ook bekend staat als het Skeeter-syndroom. In het geval van systemische allergieën kunt u huiduitslag ontwikkelen in gebieden weg van de beet, ernstige pijn of koorts. Een ernstigere allergische reactie kan een anafylactische shock veroorzaken die levensbedreigend kan zijn en onmiddellijke medische aandacht vereist.

Hoe muggenbeetsporen te behandelen?

meisjesgezicht voor en na verschil cosmetische ingrepen

Net als elk ander litteken op de huid, kunnen muggenbeetsporen een tijdje duren om te vervagen of te verdwijnen. Maar door goed voor het getroffen gebied te zorgen en het vanaf het begin te behandelen, wordt het litteken geminimaliseerd. U kunt de volgende opties proberen om littekens als gevolg van muggenbeten te vervagen.

A. Huismiddeltjes

1. Aloë Vera Gel

Het is rijk aan vitamine E en enzymen die niet alleen uw huid hydrateren, maar ook ontstekingen in het getroffen gebied verminderen, waardoor pigmentatie wordt geminimaliseerd. [2] Breng twee of drie keer per dag een beetje aloë vera-gel aan op de beet totdat de markering vervaagt.

2. Citroensap

Het aanbrengen van een paar druppels citroensap op de bijtlittekens twee keer per dag gedurende een paar weken kan ervoor zorgen dat ze als een wonder vervagen. Het zuur in het citroensap pelt zachtjes de littekenhuid af en stimuleert nieuwe cellen om te groeien. Dit werkt het beste bij verse littekens. Vermijd naar buiten gaan in de zon met het sap op je huid, omdat dit lichtgevoeligheid kan veroorzaken.

3. Kurkuma en sandelhoutpasta

De klassieke combinatie van kurkuma en sandelhoutpasta helpt niet alleen eventuele vlekken of littekens op je huid te verlichten, maar versnelt ook de genezing, waardoor een kalmerend effect ontstaat. Voor het beste resultaat meng kasturi kurkuma poeder met een paar druppels sandelhout etherische olie en breng het aan op het littekengebied. Laat 15 minuten staan voordat je het grondig afspoelt.

4. Komkommerpasta

Komkommers zijn rijk aan water en fytochemicaliën die kunnen helpen donkere vlekken veroorzaakt door muggenbeten te verminderen. Je kunt gemalen komkommer direct op de bijtsporen gebruiken of mengen met een gelijke hoeveelheid yoghurt. Laat de pasta 10 minuten staan en was hem vervolgens af met water.

5. Cacaoboter

Met zijn hoge gehalte aan vetzuren is cacaoboter een uitstekend vochtinbrengend middel dat ook de elasticiteit van je huid verbetert. Het tweemaal daags aanbrengen van royale hoeveelheden cacaoboter op je getekende gebied kan ervoor zorgen dat ze als bij toverslag verdwijnen. [3]

6. Etherische oliën

Bepaalde essentiële oliën kunnen ook helpen bij het vervagen van sporen veroorzaakt door muggenbeten. Je kunt een mix van lavendelolie en helichrysumolie proberen, of tea tree olie om de littekens op je huid te verminderen.

B. OTC-opties

1. Huidverlichtende crèmes

U kunt een huidverlichtend product zoals een hydrochinon bevattende crème gebruiken om de donkere vlekken die door een beet worden achtergelaten te verminderen. Hydrochinon vermindert pigmentatie waardoor de donkere vlek na verloop van tijd vervaagt. Het is echter raadzaam om uw dermatoloog te raadplegen en een patchtest uit te voeren voordat u voor de eerste keer een hydrochinoncrème gebruikt.

2. Calamine

Calamine heeft kaolienklei die helpt bij wondgenezing en vermindering van littekens. [4] Calamine lotion vermindert jeuk, ontsteking en helpt donkere vlekken te verlichten bij consistent gebruik.

3. Chemische peelings

Deze zachte exfoliators vergemakkelijken de verwijdering van oude, dode cellen uit de bovenste laag van uw huid, wat op zijn beurt het uiterlijk van nieuwe huidcellen op het oppervlak verhoogt [5]. Dit proces van cellulaire omzet is vrij effectief in het verwijderen van kleine vlekken en littekens van je gezicht. Afhankelijk van uw huidtype kunt u kiezen uit een breed scala aan peelings met glycolzuur, salicylzuur of melkzuur, verkrijgbaar op de markt.

Tips voor het voorkomen van muggenbeetsporen

1. Het voorkomen van muggenbeet is het meest voor de hand liggende om te doen als je die lelijke bijtsporen niet wilt krijgen. Vermijd om naar door muggen besmette plaatsen te gaan, vooral na zonsondergang, gebruik een muggenwerende crème of spray om te voorkomen dat je gebeten wordt.

2. Breng ijs aan om ontstekingen en jeuk te verminderen. Masseer het gebeten gebied mooi in om een goede bloedcirculatie te garanderen. Dit verhoogt op zijn beurt de collageenproductie en vermindert de kans op littekens.

3. Weersta de jeuk! Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het krabben van de beet zal je huid beschadigen, waardoor deze vatbaarder wordt voor infecties en dus littekens. Gebruik in plaats daarvan een anti-jeukproduct zoals een hydrocortisoncrème of siliconenpleisters om ongemak te verminderen.

4. Reinig het gebied goed en breng dagelijks moisturizers aan om het genezingsproces te ondersteunen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u diepe littekens heeft of als uw littekens niet lijken te verbeteren over een lange periode, wilt u misschien een dermatoloog raadplegen. Een dermatoloog kan u professionele procedures voorstellen zoals microdermabrasie of laserbehandelingen die effectiever kunnen zijn bij het verwijderen van littekens. Professionele behandelingen zullen een beetje duurder zijn dan andere opties, maar de resultaten zijn meestal veel bevredigender.

Inpakken

Niet iedereen die een muggenbeet krijgt, krijgt een litteken. Als u allergisch bent voor de beet of als het gebied geïnfecteerd raakt, kunt u donkere vlekken of littekens ontwikkelen. U kunt kiezen uit een aantal huismiddeltjes of OTC-opties om de bijtsporen te behandelen. Het is echter uiterst belangrijk om te zoeken naar symptomen van ernstige allergie of door muggen overgedragen ziekten na een muggenbeet. U moet onmiddellijk een arts raadplegen voor het geval u dergelijke mogelijkheden vermoedt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen