Heb je oude littekens op je lichaam van eerdere blessures? Je hebt je waarschijnlijk afgevraagd of je ze kwijt kunt raken, kunt verbergen of minder zichtbaar kunt maken.

Ongelukken of wonden laten littekens achter als onderdeel van het natuurlijke genezingsproces van uw lichaam. Het goede nieuws is dat het heel goed mogelijk is om van uw littekens af te komen door middel van verschillende chirurgische ingrepen en huismiddeltjes.

Het is belangrijk om eerst uw type litteken te begrijpen en te identificeren en het op de juiste manier te behandelen. Dus laten we beginnen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn oude littekens?
 • Hoe zien oude littekens eruit?
 • Soorten littekens
 • Wat is de beste littekenbehandeling voor oude littekens?
 • Preventietips voor littekens
 • Wie is meer vatbaar voor het krijgen van littekens?
 • Waarom werd mijn oude litteken zwart?
 • Hoe lang duurt het voordat littekens genezen?

Wat zijn oude littekens?

Wanneer de dikke binnenste laag van je huid (dermis) gewond raakt, produceert je lichaam een eiwit dat bekend staat als collageenvezels. Het eiwit wordt geproduceerd om de schade veroorzaakt door het letsel te herstellen. Dit resulteert in littekens.

U zult merken dat littekens duidelijk te onderscheiden zijn van de rest van uw huid vanwege de textuur en het donkerdere uiterlijk. Hoewel ongevallen en verwondingen de meest voorkomende oorzaken van littekens zijn, kunnen ze ook het gevolg zijn van bepaalde huidaandoeningen zoals acne.

Hoe zien oude littekens eruit?

Op het moment van de verwonding kunnen uw wonden er rood en pijnlijk uitzien. Naarmate de wond echter begint te genezen, kan deze van kleur en textuur veranderen, afhankelijk van het type verwonding.

Wonden waarbij verlies van huidweefsel wordt geregistreerd, lijken bijvoorbeeld donkerder dan de rest van je huid. Wonden die verband houden met brandwonden, meestal over grote delen van de huid, lijken glanzender dan de rest van je huid.

Soorten littekens

De textuur en het uiterlijk van een litteken verschillen afhankelijk van het type verwonding of schade aan de huid. Er zijn vier brede categorieën van oude littekens:

1. Atrofische littekens

Dit soort littekens worden gevonden in gevallen waarin een verlies van huidweefsel wordt geregistreerd. Qua uiterlijk zien atrofische littekens er donkerder uit in vergelijking met de rest van je huid en ze lijken ook platter te zijn. Waterpokken littekens en littekens die het gevolg zijn van acne puistjes zijn veel voorkomende voorbeelden van atrofische littekens.

2. Hypertrofische littekens

Hoewel de meeste littekens plat lijken te zijn in vergelijking met de rest van je huid, lijken hypertrofische littekens tegen het huidoppervlak te worden opgetild. Dit soort littekens zijn het gevolg van overmatige weefselvorming of overmatige collageenproductie door het lichaam tijdens het natuurlijke genezingsproces. Hypertrofische littekens lijken ook donkerder te zijn dan de rest van je huid.

3. Keloïde littekens

Keloïde littekens lijken ook tegen het oppervlak van je huid te worden opgetild. Hoewel zowel hypertrofische als keloïde littekens op elkaar lijken, is wat de twee soorten littekens onderscheidt de structuur. Volgens studies bevatten keloïde littekens grote collageenvezels die dicht op elkaar zijn gepakt, terwijl hypertrofische littekens een meer modulaire structuur hebben met collageenvezels willekeurig verpakt. (1)

4. Contracture littekens

Deze categorie littekens wordt meestal geassocieerd met brandwonden. Bij contracturelittekens wordt de huid strakker en dikker naarmate het lichaam zijn natuurlijke genezingsproces begint. Een contracttegel wond genezingsproces wordt gevolgd, het vormen van dergelijke soorten littekens. Deze littekens zijn ernstiger omdat ze zelfs je vermogen om te bewegen kunnen belemmeren.

Wat is de beste littekenbehandeling voor oude littekens?

Ten eerste biedt uw lichaam een van de best mogelijke behandelingen voor wonden door het natuurlijke genezingsproces. Littekens veranderen van nature van kleur en worden na verloop van tijd lichter. Vergeet echter niet dat een litteken nooit helemaal weg kan gaan.

Hier zijn enkele manieren om je oude littekens lichter te maken:

1. Over de toonbank

Topische behandelingen en verschillende huidverzorgingsproducten gericht op het genezen van littekens zijn momenteel beschikbaar op de markt en sommige lijken effectief te zijn in het transformeren van het uiterlijk van de littekens.

U kunt zoeken naar siliconenfolie of gel, waarvan is gebleken dat het een van de meest effectieve remedies is voor het verwijderen van littekens. Esse Organic Skincare’s Advance Acne And Intense Scar Defense behandeling werkt op het genezen van littekens veroorzaakt door acne.

2. Chirurgische verwijderingsmethoden

Ja, zelfs een operatie kan worden gebruikt om het uiterlijk van een litteken te veranderen en het minder zichtbaar te maken tegen de rest van uw huid.

Houd er rekening mee dat als u littekens heeft die worden gekenmerkt als hypertrofisch en keloïde, dit niet wordt aanbevolened dat je je wendt tot een operatie. Dit komt omdat het de risico’s met zich meebrengt van verdere, meer overmatige littekens. Als u keloïde of hypertrofische littekens heeft, kan het gebruik van een operatie ook het risico op meer littekenvorming verhogen.

3. Injecties

Een reeks steroïde injecties, die kunnen helpen het uiterlijk van een litteken te veranderen, is gemakkelijk verkrijgbaar op de markt. Deze worden vooral gezocht door mensen met hypertrofische of keloïde littekens (verhoogde littekens), omdat deze injecties de littekens platter laten lijken.

Steroïde injecties zullen ook het litteken kleiner laten lijken en eventuele irritatie of pijn verminderen die u mogelijk voelt als gevolg van het litteken.

Filler-injecties helpen ook littekens te verhogen die onder de rest van je huid zijn gezonken. Andere methoden zoals micro needling, laser resurfacing en radiotherapie zijn tegenwoordig ook beschikbaar om uw littekens te behandelen.

4. Huismiddeltjes

1. Aloë Vera Gel

Aloë vera-gel is een van de go-to huismiddeltjes voor mensen die proberen hun littekens lichter te maken. Breng rauwe aloë vera gel van de plant minstens twee keer per dag rechtstreeks op je oude litteken aan voor het beste resultaat.

2. Honing

Hoewel een beetje rommeliger dan aloë vera, is honing ook een geweldige manier om het uiterlijk van je littekens te veranderen, omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Breng honing aan op het litteken op zo’n manier dat het het litteken volledig bedekt. Laat de honing een paar uur op het litteken zitten voordat je hem afwast met warm water.

3. Kokosolie

Kokosolie is een wonderbaarlijk huismiddeltje voor mensen met verschillende huidaandoeningen, waaronder eczeem. Kokosolie helpt om je litteken in harmonie te laten lijken met de rest van je huid. Breng kokosolie op zo’n manier aan dat het hele litteken volledig bedekt is met kokosolie. Masseer het een paar minuten in voordat je het enkele uren op het litteken laat rusten.

4.Citroen

Citroen heeft ook eigenschappen die hyperpigmentatie van de huid helpen voorkomen, waardoor het een must-try huismiddeltje is voor het veranderen van het uiterlijk van je littekens. Pers wat citroensap direct op het litteken en laat het een paar minuten zitten voordat je het afspoelt met wat koel water.

5. Vitamine E-olie

Vitamine E-olie, die kan worden afgeleid van capsules en ook verkrijgbaar is in olievorm, zal ook helpen het uiterlijk van uw oude litteken tot op zekere hoogte te veranderen.

6. Appelciderazijn:

Je kunt ook proberen appelciderazijn, die geen onbekende is in de haar- en huidverzorgingswereld, op je oude littekens aan te brengen.

Notitie:

Raadpleeg altijd een arts voordat u iets nieuws op uw huid aanbrengt om irritatie te voorkomen.

Preventietips voor littekens

Littekens zijn een van die markeringen die onmogelijk uit je lichaam te verwijderen zijn en voor de langste tijd een deel van je leven en uiterlijk kunnen worden.

Hoewel er geen manier is om littekens echt volledig te verwijderen, kunt u de ernst ervan voorkomen door uw wond te verzorgen na een verwonding of ongeval.

Volgens de American Academy of Dermatology zijn hier enkele tips om het verschijnen van littekens te voorkomen:

 • Als het litteken wordt veroorzaakt door gevilde knieën of een diepe kras, houd de snee dan schoon door het te wassen met milde zeep en water om onzuiverheden te verwijderen
 • Gebruik vaseline om te voorkomen dat de wond droog wordt.
 • Bedek de huid met een verband en verschoon deze dagelijks.
 • Breng zonnebrandcrème aan op de wond nadat deze is genezen. (2)

Wie is meer vatbaar voor het krijgen van littekens?

De meeste mensen krijgen minstens één litteken in hun leven. Je kunt een litteken krijgen als het lichaam zijn natuurlijke genezingsproces volgt voor het omgaan met verwondingen, snijwonden en schaafwonden. Littekens kunnen ook op uw lichaam verschijnen als gevolg van bepaalde aandoeningen die de huid aantasten, zoals acne en waterpokken. Sommige mensen van wie de families een geschiedenis van keloïde littekens hebben, kunnen ze uiteindelijk ook ontwikkelen.

Mensen met een donkere huid worden beschouwd als meer vatbaar voor het ontwikkelen van verhoogde, keloïde littekens op hun lichaam – het wordt daarom meestal aangetroffen bij mensen uit Afrika, Afrika Caribische en Zuid-Indiase gemeenschappen. Ze zullen zich waarschijnlijk ook ontwikkelen onder de jongere bevolking – tussen de leeftijd van 10 en 30 jaar.

Waarom werd mijn oude litteken zwart?

Volgens onderzoek zijn er gevallen waarin de kleur van een litteken ongewenst wordt tijdens het wondgenezingsproces, voornamelijk als gevolg van de celactiviteit. (3) Studies merken op dat hoewel er geen definitieve behandeling hiervoor is, waardoor veel mensen grote, merkbare littekens op hun lichaam hebben, chirurgische excisie van het getroffen gebied kan helpen.

Hoe lang duurt het voordat littekens genezen?

Er zijn vier basisstappen voor het natuurlijke proces dat uw lichaam volgt om een wond-hemostase of bloeding, ontsteking, groei, herbouw te genezending en versterking. Terwijl een wond ongeveer drie maanden nodig heeft om te herstellen, kan het volledige genezingsproces van een litteken veel langer duren, misschien zelfs een paar jaar. (4)

Inpakken

Als je littekens een bron van schaamte voor je zijn geweest, blijf jezelf er dan aan herinneren dat ze slechts een teken zijn dat is achtergelaten door het natuurlijke genezingsproces dat je lichaam volgt. Iedereen heeft minstens één litteken.

Hoewel er geen eenvoudige manieren zijn om uw littekens volledig te verwijderen, kunt u ze minder opvallend of zichtbaar laten lijken. Er zijn actuele behandelingen, huismiddeltjes, chirurgische en laserprocedures beschikbaar. Het verzorgen van uw wond door het genezingsproces zal er ook voor zorgen dat het uiterlijk van het litteken tot op zekere hoogte wordt geminimaliseerd.

Raadpleeg uw arts voordat u een plaatselijke behandeling of huismiddeltjes op uw litteken aanbrengt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen