Je hebt goed werk geleverd door te besluiten om je borstels schoon te maken! Hoe belangrijk het ook is om schone kleding te dragen, onze borstels en kammen hebben ook wat reiniging nodig.

We hebben vaak de neiging om te vergeten dat een haarborstel een persoonlijk hulpmiddel is dat vaak in contact komt met onze huid en haar. Het is cruciaal om ze schoon te maken om hoofdhuidaandoeningen te voorkomen.

Hier leest u hoe u uw borstels en kammen kunt reinigen.

Hoogtepunten:

 • Waarom zou je je borstels schoonmaken?
 • Soorten haarborstels en hoe je ze kunt reinigen
 • Waarom krijgt je haarborstel pluisjes als je hem gebruikt?
 • Hoe vaak moet je je haarborstel schoonmaken?
 • Hoe maak je een luizenkam schoon?
 • Wat is het witte spul op je kam?
 • Hoe maken de salons hun borstels schoon?

Waarom zou je je borstels schoonmaken?

Een haarborstel is een persoonlijk hulpmiddel en moet net als je handdoeken, hoezen en kleding schoon worden gehouden. Wanneer je je haar borstelt, is er veel dat op die borstel kan worden overgebracht – lees roos, zweet, vlokken, olie, productresten en soms zelfs luizen.

Wanneer u een onreine borstel hergebruikt, is de kans groot dat u dit vuil terugbrengt op uw hoofdhuid. Erger nog, als een vriend het gebruikt, kan dat behoorlijk gênant zijn! Idealiter is het aan te raden om je haarborstel niet te delen.

Een vuile borstel kan een voedingsbodem worden voor bacteriën en andere microben die ook kunnen resulteren in hoofdhuidaandoeningen.

Soorten haarborstels en hoe je ze kunt reinigen

Er zijn voornamelijk drie soorten haargereedschappen die je kunt gebruiken om je haar te ontwarren – peddelborstels, kammen en zwijnenborstels. Deze kunnen ook in verschillende maten en materialen komen.

1. Peddelborstels

Peddelborstel

Deze borstels worden vaak gebruikt door vrouwen, om snel haar te ontwarren voordat ze eruit stappen. De ene kant van deze borstels heeft borstelharen die worden gebruikt om je haar te ontwarren en recht te trekken, terwijl de andere kant van de borstel een plat oppervlak is.

Hoe schoon te maken:

A. Maak het haar los dat aan je borstel vastzit

Gebruik een licht scherp voorwerp zoals een pen om de lokken van je haar los te maken die verstrikt zijn geraakt tussen de borstelharen van je borstel.

B. Trek de haarlokken uit

Je kunt je handen gebruiken om de haarlokken eruit te trekken en weg te gooien in de vuilniszak.

C. Gebruik een schaar en knip het midden naar beneden

Als je haar weigert om de borstelharen los te laten, gebruik dan een schaar om vanuit het midden naar beneden te knippen.

D. Spoel je borstel af met zuiveringszout en shampoo

Wat je nodig hebt:

 • Een theelepel zuiveringszout
 • Een theelepel shampoo
 • Een kopje water

Breng dit mengsel voorzichtig aan op de borstelharen van je borstel. Zorg ervoor dat je alle delen van je penseel bedekt. Dit zal helpen bij het verwijderen van puin dat zich erop heeft opgehoopt.

E. Grondig spoelen met water

Nadat u het mengsel hebt aangebracht, laat u het 1-2 minuten zitten en spoelt u het grondig af met water. Laat de borstel drogen door hem naar beneden gericht op een vlakke ondergrond te plaatsen.

Notitie:

Probeer je haar niet door het toilet te spoelen, omdat dit leidingen kan verstoppen.

2. Kam

Kam met wijd geplaatste tanden

Kammen, die bestaan uit wijd of dicht geplaatste tanden plastic of houten tanden, kunnen ook vuil, olie en vuil vangen. Deze moeten ook regelmatig worden gereinigd.

Hoe schoon te maken:

A. Verwijder haarlokken

Het verwijderen van haarlokken uit je kam zou niet zo’n taak moeten zijn.

B. Shampoo uw kam

Gebruik een paar druppels shampoo om de dips tussen de tanden van je kam schoon te maken. Spoel voorzichtig af met water grondig.

C. Gebruik een zuiveringszout- en azijnmengsel

Wat je nodig hebt:

 • 1 theelepel zuiveringszout
 • 1 theelepel azijn
 • Water

Laat de kam een tijdje in je zuiveringszout- en azijnmengsel zitten. Dit zal helpen om het vuil los te maken dat zich tussen de haren van je kam heeft opgehoopt.

D. Afspoelen met water

Spoel het mengsel af met water en laat het op natuurlijke wijze drogen.

3. Zwijn borstelharen borstels

Zwijn borstelhaar borstel

Haarborstels voor zwijnenharen helpen natuurlijke oliën van de wortels van je haar naar de uiteinden te verdelen en kunnen resulteren in olie- en productopbouw over je haar en de borstel. Wanneer deze oliën op je haar worden overgebracht, kunnen ze te vettig aanvoelen.

A. Gebruik een Kam om zich te ontdoen van haarlokken

Begin vanaf de wortels van de borstelharen tot de uiteinden. Dit zal helpen om alle haarlokken rond de borstel te verwijderen.

B. Gebruik shampoo en water om de borstel schoon te maken

Plaats de borstel in een kom met heet water met een paar druppels shampoo. Laat het ongeveer 15 minuten zitten. Spoel grondig af met water.

Waarom krijgt je haarborstel pluisjes als je hem gebruikt?

Je haarborstel en haarlokken trekken stof en puin uit de atmosfeer aan. Wanneer je haar op één plek geconcentreerd is, hecht dit vuil zich eraan door wrijving tussen je borstel en haarlokken.

Vuil, resten van producten, olie en roos dragen ook bij aan de grijze pluis die je na gebruik op je borstel ziet.

Hoe vaak moet je je haarborstel schoonmaken?

Het wordt meestal aanbevolen om je haarborstels om de één of twee weken schoon te maken. Er kunnen echter een paar factoren worden overwogen wanneer u beslist hoe vaak uw borstel moet worden schoongemaakt:

1. Hoe vettig je hoofdhuid is

Vette hoofdhuid heeft de neiging om meer vuil aan te trekken dat op je haarlokken wordt overgebracht elke keer dat je je haar borstelt. Als je een extra vette hoofdhuid en haar hebt, reinig je borstel dan minstens één keer per week of wanneer je het gevoel hebt dat het te veel vuil heeft opgehoopt.

2. Hoeveel zweet je

Zweet betekent extra vet. Als je iemand bent die regelmatig traint of veel reist, is de kans groot dat je je hoofdhuid blootstelt aan vuil en vervuiling. Dit kan ook worden overgebracht op uw haarborstel.

3. Hoe vaak je je haar borstelt

Vrouwen met krullend of getextureerd haar geven er de voorkeur aan om hun haar onder de douche te kammen, samen met conditioner. Dit helpt hen beter te ontwarren en ze hoeven hun haar misschien niet te vaak te borstelen. Als je je haar niet elke dag borstelt, hoef je het misschien niet te vaak schoon te maken.

Hoe maak je een luizenkam schoon?

Wanneer u een luizenkam gebruikt, is de kans groot dat de luizen en zijn eieren vast komen te zitten tussen de borstelharen (1). Dit maakt de kam minder effectief in gebruik en kan die eieren ook terugbrengen op je hoofdhuid.

Hier zijn enkele manieren waarop u uw luizenkam kunt reinigen:

1. Verwijder alle zichtbare luizeneieren met behulp van een schone tissue en gooi het weg in een vuilnis- of plastic zak. Dit voorkomt besmetting.

2. Plaats de kam in een kom met heet water en zorg ervoor dat de temperatuur hoger is dan 130 F. De luizen kunnen niet overleven bij zulke hoge temperaturen. Laat de kam daar 15-20 minuten in zitten.

3. Wanneer je de kam hebt verwijderd, zorg er dan voor dat je het water weggooit. Giet wat ontsmettingsalcohol op de kam en laat deze drogen op een schone papieren handdoek.

4. U kunt dan een tandenborstel gebruiken om eventuele resterende rommel te verwijderen. Laat de borstel door de luizenkam langs de lengte lopen.

Wat is het witte spul op je kam?

Na het borstelen van je haar merk je misschien dat het wat “wit spul” van je hoofdhuid heeft verzameld. Dit is een mix van het product en de minerale opbouw op je haar, samen met wat dode huidcellen en misschien zelfs roos!

Wanneer je hard water gebruikt, heeft het de neiging om mineralen op je hoofdhuid achter te laten die moeilijk te verwijderen zijn door shampoo. Deze kunnen zelfs je haar verzwaren en ervoor zorgen dat het uiteindelijk breekt (2) (3).

Het gebruik van een de-mineraliserend product kan helpen deze minerale opbouw te elimineren en overtollig vet van je hoofdhuid te verwijderen. Wanneer u een kam op haar gebruikt met product- en minerale resten, kunt u een witte of grijze pluis opmerken.

Wist je dat?

 • Productresten kunnen je haar verzwaren, waardoor het extra vettig aanvoelt. Dit gebeurt wanneer u te veel conditie krijgt of stylingproducten niet goed afspoelt. Appelazijn is een goede manier om dit residu uit je haar te verwijderen.

Hoe maken de salons hun borstels schoon?

Salons nemen meestal extra voorzorgsmaatregelen om hun gereedschap schoon te houden, om de overdracht van verschillende ziekten van de ene klant naar de andere te voorkomen.

Elke salon heeft de neiging om verschillende veiligheidsprotocollen te volgen. Deze zijn echter gebruikelijk voor de meeste salons:

 • De kammen en borstels worden in een pot bewaard nadat ze op een klant zijn gebruikt.
 • Een machine met kleine borstelharen die snel roteert, wordt gebruikt om haarlokken van het gereedschap te verwijderen.
 • De borstels worden vervolgens ongeveer 15 minuten in een ontsmettingsmiddel gedrenkt om al het vuil, vuil en bacteriën te verwijderen die zich mogelijk op de haargereedschappen hebben opgehoopt. Sommige salons gebruiken ook een desinfecterende hete oven om de borstels schoon te maken.

Inpakken

Je haarborstel moet af en toe worden schoongemaakt om te voorkomen dat opgehoopt vuil, bacteriën en dode huidcellen terug op je hoofdhuid terechtkomen. Maak er een punt van om je borstels en kammen om de één of twee weken schoon te maken in het hierboven genoemde proces. Gelukkige haarverzorging!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen