Hebben de jaren van acne-puistjes geleid tot kleine gaatjes op je huid? Dit worden pokdalige kenmerken genoemd, die ook kunnen worden veroorzaakt door infecties of ziekten zoals waterpokken.

Pockmarks op het gezicht kunnen knoeien met je zelfrespect, maar vergeet niet om jezelf te vieren, wat er ook gebeurt. Er zijn ook verschillende behandelingsopties die u kunt proberen als u het uiterlijk van pokdalige kenmerken wilt verminderen. Lees verder voor alle details.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn pockmarks op het gezicht?
 • Wat veroorzaakt pockmarks op het gezicht?
 • Hoe Pockmarks te behandelen?
 • Vervagen Pockmarks na verloop van tijd?
 • Worden Pockmarks erger met de leeftijd?
 • Zijn Pockmarks Permanent?

Wat zijn pockmarks op het gezicht?

Wanneer de onderliggende, diepere lagen van de huid onder de opperhuid beschadigd raken, kunnen ze leiden tot pockmarks. Dit zijn verzonken of concaaf gevormde littekens en lijken op deuken of gaten gevormd in de huid. Ze worden ook wel acnelittekens of piksporen genoemd.

Pockmarks zijn merkbaar omdat ze er zichtbaar anders uitzien dan de rest van de huid en het een ongelijke textuur geven. Wanneer de diepere, beschadigde lagen van de huid beginnen te genezen, produceren de cellen extra collageen, dat littekenweefsel kan achterlaten. Dit littekenweefsel ziet er anders uit dan de weefsels op de rest van je huid.

Wat veroorzaakt pockmarks op het gezicht?

1. Acne

Een belangrijke oorzaak voor pockmarks is acne. Vanaf de tienerjaren en de puberteit kan acne mannen en vrouwen van alle leeftijden overkomen. Acne wordt veroorzaakt door de productie van overmatig talg, wat leidt tot verstopte poriën en puistjes.

Als uw acne chronisch en acuut is en als u de gewoonte heeft om puistjes te laten knallen, kunnen beide redenen leiden tot pokdaligheid [1]. Zelfs het genezen van de acne met medicatie of actuele formuleringen kan leiden tot pockmarks nadat de acne is verdwenen.

2. Bacteriële infecties

Soms infecties veroorzaakt door bacteriën [2] zoals streptokokken of stafylokokken zijn ook bekend om te leiden tot puistjes. Als ze een haarzakje infecteren, kan dit steenpuisten veroorzaken. Een snee veroorzaakt door een scheermes of een scherp voorwerp kan ook geïnfecteerd raken en leiden tot pockmarks. Ook blaren kunnen een oorzaak zijn.

3. Infectieziekten

Een van de meest prominente oorzaken van pokdaligheid zijn kwalen zoals waterpokken en pokken. Pokken [3] laat karakteristieke ovaalvormige pokdalige vlekken achter, maar de ziekte is min of meer uitgeroeid van de planeet.

Waterpokken [4], is echter nog steeds bekend en kan op elke leeftijd voorkomen. Het wordt gekenmerkt door blaren die erg jeuken en korstjes vormen. Als je op de korstjes krabt voordat ze vanzelf afvallen, kunnen ze pokdalig achterblijven.

Hoe Pockmarks te behandelen?

Hoewel geen enkele behandeling een 100% garantie kan geven om pockmarks volledig te verwijderen, zijn er een paar behandelingsopties beschikbaar. Ze hebben allemaal professioneel advies nodig en behandelingen moeten worden genomen op basis van uw huidtype en de tolerantieniveaus. Details van elk worden hieronder vermeld:

1. Behandeling Crèmes

Deze OTC crèmes werken om het uiterlijk van littekens te minimaliseren en kunnen zonder recept worden gebruikt. Ze moeten regelmatig worden gebruikt en het duurt veel langer om resultaten te laten zien in vergelijking met andere behandelingsopties. Soms veroorzaken ze ook bijwerkingen zoals een geïrriteerde huid en huiduitslag.

De meeste mensen kiezen voor OTC-behandelingen als de eerste optie om pokdaligen te behandelen. Ze hydrateren de huid en kunnen jeuk verminderen. Maar omdat de aanwezige chemicaliën bijwerkingen kunnen veroorzaken, is het beter om dit te doen met advies van een dermatoloog als u van plan bent om dit op lange termijn te gebruiken.

2. Gezichtsmassage

Het laten doen van een massage op je gezicht kan littekens niet alleen verwijderen. Maar het kan een ondersteunende therapie zijn voor andere methoden voor het verwijderen van littekens. Het verbetert de bloedcirculatie, voert de gifstoffen af en vermindert ontstekingen, wat leidt tot een verbetering van de textuur van uw huid.

Er is geen onderzoek dat een verband bewijst tussen een massage en vermindering van pockmarks. Maar een regelmatige gezichtsmassage biedt de gebruikelijke voordelen van een massage – dat is vermindering van ontstekings- en stressniveaus.

U kunt kiezen voor een massage die handmatig wordt gedaan of een massagestokje. Beide methoden zijn gunstig en hebben geen bijwerkingen.

3. Chemische peelingbehandelingen

Dit is een populaire behandelingsoptie om het uiterlijk van pokdalige vlekken op het gezicht te verminderen. Bij een chemische peelingbehandeling wordt de huid bedekt met een zuur of een enzym. De zuren die worden gebruikt voor een chemische peeling functioneren als sterke exfoliators.

Ingrediënten die worden gebruikt in chemische peelings zijn glycolzuur, eenlpha hydroxyzuur, salicylzuur, trichloorazijnzuur [TCA] en pyruvic zuur. Chemische peelings verwijderen beschadigde cellen door in de opperhuid en de middelste lagen van de huid te sijpelen, wat leidt tot nieuwe cellen [5].

Wanneer een nieuwe huid wordt geregenereerd, kan deze minder zichtbare pokdalige vlekken hebben. Het leidt ook tot een egalere toon en een gladdere huidtextuur.

Deze behandeling moet regelmatig worden uitgevoerd voor de beste resultaten. Het heeft bijwerkingen zoals roodheid, peeling en een branderig gevoel of irritatie. Uw dermatoloog zal de frequentie van de behandeling aanbevelen, afhankelijk van de gevoeligheid van uw huid en de ingrediënten die worden gebruikt.

4. Dermabrasie

Deze methode voor het verwijderen van pockmarks is een chemische vrije optie om resultaten te bereiken die vergelijkbaar zijn met die bereikt door het gebruik van chemische peelings. Hier zal de professional een schuurmachine of een kleine draadborstel gebruiken die over de huid wordt gedraaid om de bovenste lagen te verwijderen.

Dermabrasie [6] wordt meestal gedaan na toediening van lokale of algemene anesthesie. De arts beslist dat op basis van hoe groot of klein het gebied is dat moet worden behandeld. Na de behandeling wordt niets aangebracht, omdat de huid vanzelf geneest en resulteert in een meer egale huid.

Het verwijderen van de opperhuid en de laag er direct onder kan echter bijwerkingen veroorzaken zoals infecties, vergrote poriën, nieuwe littekens en zelfs een ongelijkmatige huidskleur. Dermabrasie is effectiever voor littekens die niet erg diep zijn.

5. Microdermabrasie

Iets anders dan dermabrasie, microdermabrasie [7] verwijdert de bovenste lagen van de huid om het uiterlijk van pockmarks te verminderen. Minuscule kristallen van aluminiumoxide of bicarbonaat worden gebruikt om de bovenste lagen te verwijderen en deze behandeling is het meest effectief voor kleinere littekens.

Het heeft meestal meerdere zittingen nodig en kan het beste worden gedaan door een dermatoloog, hoewel er doe-het-zelfkits beschikbaar zijn. In tegenstelling tot andere behandelingen heeft microdermabrasie geen bijwerkingen, maar heeft het regelmatige sessies nodig voor de beste resultaten.

6. Ablatieve Laser Resurfacing

Een van de meest invasieve behandelingen voor pockmarks, ablatieve laser resurfacing [8] maakt gebruik van een laserstraal om verschillende lagen van de huid te verwijderen. Het verwijdert de dunnere lagen van de huid op pokdalige vlekken. Het is bekend dat de resultaten jaren duren en dat u geen extra behandelingen voor pokdaligen nodig heeft.

Ablatieve laserverharding heeft meestal een week of twee nodig om te herstellen. Het brengt ook risico’s met zich mee zoals roodheid, zwelling, acne of verandering in huidskleur. Het is ook bekend dat het de littekens verergert en in sommige gevallen tot infecties leidt.

7. Niet-ablatieve laser resurfacing

Niet-ablatieve laser resurfacing [9] werkt om pockmarks te minimaliseren door de huid te stimuleren om de collageenproductie te verhogen. De resultaten duren langer om te laten zien en duren niet zo lang als ablatieve laser resurfacing. Het heeft ook niet zoveel tijd nodig voor genezing en herstel.

Ook deze lasertherapie heeft mogelijke bijwerkingen zoals donkere vlekken als je een donkere huid hebt, roodheid, blaren en mogelijk nieuwe littekens.

8. Dermale fillers

Dermale fillers [10] kan worden gebruikt om pokdaligen te behandelen. Hier wordt een filler zoals hyaluronzuur of calciumhydroxylapatiet in de pockmark geïnjecteerd. Deze injecties vullen de pokdalige tekens op om ze te verhogen en je een gelijkmatige huidtextuur te geven.

Dermale fillers zijn echter geen permanente oplossing. De effecten van het gebruik van een dermale filler zijn zichtbaar van enkele maanden tot een jaar. Sommige dermale fillers hebben ingrediënten op basis van vet of collageen om de pokdalige tekens te vullen en hun uiterlijk te verminderen.

Een product dat bekend staat als Bellafill, dat alleen door de USFDA is goedgekeurd voor de behandeling van acnelittekens, bevat polymethylmethacrylaat [PMMA]. Het heeft een collageenbasis en is in de vorm van zeer kleine microsferen. Het is bekend dat de resultaten van het gebruik van Bellafill tot vijf jaar zichtbaar zijn.

De American Association of Dermatologists stelt dat op basis van de gebruikte filler de effecten van het gebruik van dermale fillers zichtbaar kunnen zijn van zes maanden tot meerdere jaren. [11].

Ook huidvullers kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals allergische reacties, infecties op de huid en een geïrriteerde of jeukende huid.

9. Fractionele laser

Deze therapie is anders dan de andere. Fractionele lasertherapie [12] richt een laserstraal op de pockmarks en het littekenweefsel. De laser brandt de bovenste laag van de huid uit en bevordert de groei van nieuwe huidcellen. Deze celregeneratie maakt de pockmarks minder prominent.

10. Punch Excisie

Punch excisie [13] heeft geen bijwerkingen en hoeft slechts één keer te worden gedaan. De dermatoloog gebruikt een stoot – een hulpmiddel dat groter is dan de littekens. Het verwijdert de pockmark volledig, maar thEre zal een litteken zijn, minder prominent dan de pockmark, achtergelaten op het oppervlak van je huid.

11. Microneedling

Microneedling [14] is een behandeling waarbij speldenprikken worden gemaakt met kleine naaldjes op de pokdalige vlekken. Het werkt op het uitgangspunt dat naarmate de wonden veroorzaakt door de naalden genezen, je huid meer collageen zal produceren om de puncties te genezen, wat ertoe leidt dat de pockmarks worden opgevuld.

Microneedling is ook bekend als needling of collageen inductietherapie. Het heeft vervolgsessies nodig in een tijdsbestek van twee tot zes weken voor de beste resultaten. Inhoudelijke resultaten zijn te zien binnen een periode van 9-12 maanden vanaf het begin van de behandeling.

Microneedling heeft bijwerkingen zoals infecties, zwelling en blauwe plekken.

12. Huismiddeltjes

Als u een van de professionele behandelingen met enkele huismiddeltjes wilt toevoegen om pockmarks kwijt te raken, kunt u vochtinbrengende en essentiële oliën gebruiken om hun uiterlijk te verminderen.

 • Sommige oliën hebben hydraterende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van pockmarks en littekens. Sommigen van hen bevatten wondgenezende eigenschappen en anderen, antioxidanten die littekenweefsel verminderen.
 • De beste manier om natuurlijke oliën of boters te gebruiken, is door ze te gebruiken als vochtinbrengende crèmes op een schone huid.
 • Als je een vette of gevoelige huid hebt, moet je een patchtest doen, zodat het geen acne en meer littekens veroorzaakt.
 • Enkele van de oliën en boters die u kunt gebruiken om het uiterlijk van pokdaligen te verminderen, zijn olijf-, hennepzaad-, jojoba- en rozenbottelzaadolie.
 • Boters zoals cacao en sheaboter kunnen ook worden gebruikt als een huismiddeltje.
 • U kunt 2-3 druppels essentiële lavendelolie toevoegen aan de hierboven genoemde oliën om wondgenezing en littekenvermindering te verbeteren.
 • Volgens onderzoek heeft essentiële lavendelolie ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen [15] die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, bacteriële infecties, littekens en pokdaligheden.

Notitie:

U moet een pleistertest doen op een klein deel van uw huid om te testen op allergieën voordat u een van de oliën gebruikt.

Vervagen Pockmarks na verloop van tijd?

Pockmarks die diep zijn, vervagen mogelijk niet vanzelf en hebben mogelijk een behandeling nodig om hun uiterlijk te verwijderen of te verminderen. Acne littekens en putjes kunnen na verloop van tijd verminderen, zelfs zonder enige behandeling. Verkleurde littekens kunnen na verloop van tijd ook vanzelf vervagen.

Worden Pockmarks erger met de leeftijd?

Ja, helaas, naarmate je ouder wordt, verliest je huid zijn elasticiteit en neemt ook de collageenproductie af. Losse huid zorgt ervoor dat de pockmarks prominenter lijken met de leeftijd.

Zijn Pockmarks Permanent?

Pockmarks zijn niet bekend om te verdwijnen op hun eigen. Ze hebben een behandeling nodig om hun uiterlijk op de huid te minimaliseren of om volledig te worden verwijderd. Dus ja, als het niet wordt gecorrigeerd met een van de hierboven genoemde behandelingen, zijn pokdalige kenmerken permanent.

Inpakken

Pockmarks op het gezicht worden veroorzaakt door acne en andere bacteriële infecties. Er zijn verschillende corrigerende maatregelen beschikbaar om hun uiterlijk op de huid te verminderen. De meesten van hen hebben een professional nodig om ze te doen en vereisen meerdere zittingen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen