Het lichaam van een vrouw maakt een aantal dingen mee tijdens de zwangerschap. Nee, we hebben het niet over stemmingswisselingen en cravings. Waar we het over hebben is die mooie zwangerschapsgloed en die extra volumineuze haren.

Maar als er na je bevalling klontjes van dat kostbare haar beginnen te vallen, verbaast het je dan? Maak je geen zorgen, de meeste vrouwen ervaren ongewoon haarverlies na de zwangerschap. Deze aandoening wordt vaak geassocieerd met de stress van het zijn van een nieuwe moeder. Maar hoe waar is dat?

Laten we begrijpen waarom postpartum haaruitval eigenlijk bij zoveel vrouwen gebeurt en hoe je het kunt stoppen.

Hoogtepunten:

  • Wat is postpartum haaruitval?
  • Wanneer begint postpartum haaruitval?
  • Waarom valt haar na de zwangerschap?
  • Hoe postpartum haaruitval te beheersen?
  • Kan je haaruitvalcyclus weer normaal worden?

Wat is postpartum haaruitval?

Postpartum haaruitval treedt op na de geboorte van het kind. Het beïnvloedt meestal de hele hoofdhuid en gebeurt als gevolg van hormonale onevenwichtigheden na de zwangerschap.

Veel vrouwen hebben de neiging om postpartum haaruitval te associëren met de stress van het hebben van een pasgeboren baby. Welnu, stress kan haaruitval veroorzaken. In dit geval is het echter waarschijnlijker dat u haaruitval ervaart als gevolg van hormonale schommelingen.

Wanneer begint postpartum haaruitval?

Postpartum haaruitval begint meestal tussen 1-6 maanden na de bevalling. Nadat een moeder bevalt, verminderen de hormonen die het lichaam nodig heeft om haar zwangerschap te ondersteunen. Dit komt omdat het lichaam deze hormonen niet meer op zulke hoge niveaus nodig heeft.

Wist je dat?

  • 40-50% van de vrouwen ervaart postpartum haaruitval.

Waarom valt haar na de zwangerschap?

Naast je fysieke veranderingen gaan je hormonen ook door een achtbaanrit tijdens en na je zwangerschap. Tijdens de zwangerschap ervaren de meeste vrouwen voller en dikker haar. Dit komt door een stijging van HCG (Human Chorionic Gonadotropin) niveaus. Je oestrogeen- en progesteronspiegels zijn ook hoog tijdens deze periode.

Nadat je bent bevallen van je kindje, ervaart je lichaam een plotselinge daling van deze hormonen. Deze daling treedt op omdat je lichaam zijn hormonen voorbereidt om weer normaal te worden. Het haar dat de meeste vrouwen niet verloren tijdens de zwangerschap, heeft de neiging om nu uit te vallen. Hierdoor lijkt het alsof je te veel haar verliest dan normaal.

Notitie:

Oestrogeen en progesteron zijn vrouwelijke hormonen die de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder van de moeder ondersteunen. Een fluctuatie in deze hormonen is ook de reden waarom vrouwen ongesteld worden.

Hoe postpartum haaruitval te beheersen?

Postpartum haaruitval is in feite je haar dat probeert zijn normale cyclus te behouden. Er zijn geen wetenschappelijk bewezen behandelingen hiervoor. Je kunt echter enkele van deze tips uitproberen om je haar voller te laten lijken.

1. Vermijd styling (in ieder geval voor een tijdje)

Totdat je geen vermindering van je haaruitval opmerkt, vermijd dan het gebruik van warmte erop. Warmte draagt bij aan haarbeschadiging en breuk. Het kan je haar zelfs doffer laten lijken.

2. Vermijd te hard poetsen

Het borstelen van je haar is belangrijk. Maar als je het te hard poetst, kan het zelfs breken. Niet alleen dat, het kan resulteren in bosjes haar die uitvallen.

3. Gebruik volumizing shampoos

Er zijn een aantal producten verkrijgbaar die je haarplekken kunnen verbergen. Deze producten hebben de neiging om je haar dikker en voller te laten lijken. Praat met uw arts over de producten die u op uw haar kunt gebruiken, op basis van het type en de textuur.

4. Het nemen van uw vitaminesupplementen

Vitaminen voorkomen misschien geen haaruitval, maar ze bevorderen wel de haargroei en gezond haar. Zorg er dus voor dat je niet te weinig vitamines en mineralen hebt.

5. Eet goed

Je dieet speelt een grote rol bij het bepalen van de gezondheid van je haar. Je moet ervoor zorgen dat je haar alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgt door een dieet te volgen dat rijk is aan vitamines, mineralen en eiwitten. Groenten, fruit en zuivelproducten zijn goede bronnen van deze voedingsstoffen.

Kan je haaruitvalcyclus weer normaal worden?

Postpartum haaruitval treedt op als gevolg van een daling van je hormonen, waardoor bosjes haar in één keer afvallen. Wanneer je hormonen echter terugkeren naar hun normale / oorspronkelijke niveaus, komt de haaruitvalcyclus ook weer normaal.

Ook tijdens de borstvoedingsperiode kunnen sommige van die extra haarlokken aan je hoofdhuid blijven hangen. Echter, naarmate je baby vordert in het drinken van een sipper, die extra sloten kunnen ook vallen. Wanneer je hormonen stabiliseren, zul je een vermindering van de haaruitval zien.

Inpakken

Postpartum haaruitval is normaal en treft bijna de helft van de nieuwe moeders. Het duurt een paar maanden na de zwangerschap totdat je hormonen stabiliseren. Postpartum haaruitval kan niet worden behandeld. Je haaruitvalcyclus wordt weer normaal wanneer je hormonen dat doen. Maar tot die tijd kun je ervoor zorgen dat de haaruitval niet uit de hand loopt met onze bovengenoemde tips.

Begin met het kennen van je huid