Heb je rode bultjes op je gezicht opgemerkt die bijzonder jeuken? Dacht je dat het gewoon een acne-uitbraak was? Nou, het kan een veel ernstiger aandoening zijn, vaak verward met acne.

Als u kleine jeukende papels van uniforme grootte op uw gezicht, nek of kin hebt opgemerkt, kan Malassezia folliculitis de reden zijn. Maak op zijn vroegst een afspraak met een dermatoloog. Begrijp over de aandoening en wat deze veroorzaakt via dit artikel.

Hoogtepunten:

 • Wat is Pityrosporum Folliculitis?
 • Hoe ziet Pityrosporum Folliculitis eruit?
 • Verspreidt Pityrosporum Folliculitis zich?
 • Wat zijn de oorzaken Pityrosporum Folliculitis?
 • Hoe behandel je Pityrosporum Folliculitis?
 • Hoe kun je het verschil zien tussen folliculitis en acne?
 • Wanneer een arts raadplegen?

Wat is Pityrosporum Folliculitis?

Malassezia (Pityrosporum) folliculitis is een schimmelaandoening die vaak verkeerd wordt gediagnosticeerd als normale acne. Deze infectie wordt echter veroorzaakt door de invasie van een gist die bekend staat als Malassezia op uw haarzakjes. Het kan meerdere jaren aanhouden. (1)

Hoe ziet Pityrosporum Folliculitis eruit?

Malassezia folliculitis of Pityrosporum folliculitis, een infectie van de haarzakjes, manifesteert zich in de vorm van kleine vloeistofloze jeukende rode vlekken op bepaalde delen van uw lichaam, waaronder uw gezicht en nek en bovenste ledematen. Laat een klinisch onderzoek doen om pityrosporum folliculitis te diagnosticeren.

Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Kleine jeukende bultjes die puisten of papels worden genoemd.
 • Deze puisten, gericht op haarzakjes, zijn meestal te vinden in het bovenste deel van het lichaam- schouders, borst en bovenrug en gezicht.
 • U zult merken dat olieachtigere delen van uw lichaam de neiging hebben om meer te worden beïnvloed.

Verspreidt Pityrosporum Folliculitis zich?

Hoewel de meeste soorten folliculitis niet besmettelijk zijn, kan het zich heel goed verspreiden naar andere lichaamsdelen als je aan de bulten krabt en vervolgens een ander deel van je lichaam aanraakt. Folliculitis kan zich over het algemeen ook verspreiden door gebruikte handdoeken of scheermesjes. Zeer nauw huid-op-huidcontact kan deze aandoening ook verspreiden.

Wat zijn de oorzaken Pityrosporum Folliculitis?

 • Het gebruik van antibiotica of fysieke aandoeningen die uw immuniteit onderdrukken, kan Malassezia helpen om te overgroeien en puistjes op uw huidoppervlak te veroorzaken.
 • Andere triggers van pityrosporum folliculitis zijn vochtigheid en overmatige olieproductie.
 • Steroïden die oraal worden geconsumeerd en zelfs door het gebruik van bepaalde verzachtende middelen en zonnebrandmiddelen kunnen tot deze aandoening leiden.
 • U zult merken dat uw pityrosporum folliculitis vaker kan oplaaien tijdens de zomermaanden wanneer het weer vochtiger is.
 • Het kan ook worden geactiveerd wanneer u te veel zweet.

Hoe behandel je Pityrosporum Folliculitis?

Milde gevallen van folliculitis kunnen vanzelf genezen in twee weken tijd. Als het niet goed en op tijd wordt behandeld, heeft pityrosporum folliculitis de neiging zich herhaaldelijk en gedurende lange perioden te manifesteren. Hier zijn enkele manieren om de infectie te behandelen:

1. Huismiddeltjes

Om jeuk te verlichten, gebruikt u een warm kompres op het getroffen gebied. Week een handdoek in warm water en knijp het overtollige water eruit voordat je de warme handdoek op de aangetaste delen van de huid plaatst. Dit zal helpen bij het genezen van de jeukende bultjes en het teweegbrengen van een gevoel van opluchting.

2. Medische behandelingen

Geneesmiddelen voor de behandeling van pityrosporum folliculitis zijn ook beschikbaar. Geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van schimmelinfecties, zoals fluconazol, kunnen door artsen worden voorgeschreven. Van fluconazol is bekend dat het effectief is in de strijd tegen gisten Malassezia en candida. (2)

Orale inname van antischimmelmedicatie staat bekend als de beste behandeling voor snelle resultaten bij de behandeling van pityrosporum folliculitis. (3) Laserbehandeling voor haarzakjes om ontstekingen te voorkomen is ook beschikbaar om pityrosporum folliculitis te behandelen.

3. Vrij verkrijgbare behandelingen

U kunt ook proberen medicinale shampoo te gebruiken voor het verzorgen van folliculitis die uw hoofdhuid of baard aantast. Je kunt de shampoo ook over de aangetaste gebieden in je huid laten lopen. Studies hebben aangetoond dat shampoos rijk aan het ingrediënt seleniumsulfide effectief kunnen zijn bij de behandeling van pityrosporum folliculitis. (4)

Hoe kun je het verschil zien tussen folliculitis en acne?

Het grote verschil tussen de twee huidaandoeningen is dat terwijl beide pijn en rode bultjes op je gezicht veroorzaken, met folliculitis, er is ook een jeukend gevoel op de bultjes.

Folliculitis kan in sommige gevallen zelfs diepere lagen van uw haarzakjes beïnvloeden. Acne wordt simpelweg veroorzaakt door verstopte poriën en overmatige olieophoping en komt vaker voor.

Hoewel acne meestal voorkomt op plaatsen waar overtollige olie wordt opgebouwd, zoals uw gezicht, is dit niet het geval bij folliculitis.

Folliculitis wordt niet alleen veroorzaakt door de schimmel Mallasezia, maar kan ook worden veroorzaakt door bepaalde bacteriën en virussen. Deze huidinfectie kan het buitenoppervlak van uw huid aantasten en kan erg lijken op een acne-uitbraak. Zorg er dus voor dat je hierover een doktersoordeel krijgt.

Wanneer een arts raadplegen?

Als de irritatie niet binnen ongeveer twee weken verdwijnt, of als u tekenen ziet dat de aandoening erger wordt, wilt u misschien op zijn vroegst deskundige hulp krijgen. Maak een afspraak met een arts als de infectie zich blijft verspreiden of blijft terugkeren.

Het is ook het beste om een arts te raadplegen als u de symptomen van pityrosporum folliculitis heeft en ook koorts heeft die meer dan 101 ° F is. Dit geldt ook als het geïnfecteerde gebied u te veel pijn geeft of als het tekenen vertoont van roodachtig van kleur, gezwollen of warm aanvoelt. (5)

Inpakken

Vergeet niet dat aanvallen van pityrosporum folliculitis infecties kunnen aanhouden voor lange tijd, waardoor je verdriet voor meerdere jaren als het verkeerd wordt gediagnosticeerd als gewone acne. De diagnose is dus de sleutel.

Eenmaal goed gediagnosticeerd, zijn er actuele behandelingsoplossingen en orale medicijnen beschikbaar voor de behandeling van deze infectie. Afgezien van het volgen van een behandelplan voorgeschreven door een arts, kunt u ervoor zorgen dat u een paar risicofactoren onder controle houdt. Vermijd het dragen van strakke en ongemakkelijke kleding waarin u kunt zweten – dit kan alleen folliculitis veroorzaken. Soms kan het gebruik van verzachtende middelen en bepaalde zonnebrandmiddelen uiteindelijk een pityrosporum folliculitis-infectie veroorzaken, dus vraag altijd deskundig advies voordat u producten kiest.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen