Het op natuurlijke wijze strakker maken van de losse huid is een uitdaging! Het kost geduld, tijd en moeite. Lees verder om te weten hoe je van die doorgezakte huid af kunt komen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn de oorzaken losse of doorgezakte huid?
 • Waar wordt u het meest getroffen?
 • Hoe losse huid op het gezicht aan te spannen?

1. Wat veroorzaakt een losse/doorgezakte huid?

 • Plotseling gewichtsverlies
 • Zwangerschap
 • Veroudering

Dit zijn de drie belangrijkste boosdoeners van een doorgezakte huid.

2. Waar wordt u het meest getroffen?

Losse/doorgezakte huid verschijnt meestal op het gezicht, de nek, armen, benen en billen. Het kan op natuurlijke wijze worden verbeterd of door cosmetische ingrepen. Dat gaat als volgt:

3. Hoe strakker te maken losse huid op gezicht?

A. Crèmes en Lotions:

Voordat u een van deze vrij verkrijgbare crèmes gebruikt, voert u een patch-test uit. Als u ziet dat uw huid reageert of nadelige bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw dermatoloog.

Crèmes op basis van collageen:

Collageen is van nature aanwezig in de huid. Het is essentieel om de huid zacht en elastisch te houden [1]. Naarmate je ouder wordt, vertraagt de collageenproductie in het lichaam. Het gebruik van producten die collageen bevatten, kan helpen een gezonde huid te behouden en de elasticiteit te verbeteren. Hierdoor ziet je huid er strakker uit.

Ascorbinezuur

Studies suggereren dat vitamine C-tekort de kwetsbaarheid van de huid veroorzaakt die kan bijdragen aan huidveroudering[2]. Crèmes en lotions die vitamine C bevatten, kunnen helpen de elasticiteit van de huid te verbeteren. Dit verbetert de textuur en het uiterlijk van je huid.

Hyaluronzuur:

Hyaluronzuur heeft waterbindende eigenschappen die helpen je huid gehydrateerd en mollig te houden. Dit kan het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels verminderen.

Hyaluronzuur wordt beschouwd als een belangrijk ingrediënt bij het verminderen van rimpels en het verbeteren van de elasticiteit van de huid[3]. Het kan helpen de algehele textuur van je huid te verbeteren en het strakker te laten lijken.

Glycolzuur of melkzuur

Ze kunnen helpen het uiterlijk van fijne lijntjes en rimpels te verminderen, waardoor je huid er steviger uitziet.

Deze worden vrij verkrijgbaar verkocht in concentraties van minder dan 10 procent. Ze verwijderen de bovenste laag van de huid en onthullen de nieuwe, frisse huid eronder.

Topische producten die glycolzuur of melkzuur bevatten, kunnen de gevoeligheid van uw huid voor de zon verhogen.

Retinol

Retinol

Retinol is een veel gebruikt ingrediënt. Het wordt gebruikt om een groot aantal huidproblemen te behandelen. Retinol verhoogt de productie van collageen in je huid. Dit kan ervoor zorgen dat je huid er strakker en steviger uitziet.

Retinol heeft zijn eigen reeks bijwerkingen, waaronder droogheid, gevoeligheid voor de zon en zwelling.

B. Procedures op kantoor om de huid op het gezicht strakker te maken

Niet-chirurgische methoden:

1. Chemische peelings:

Er zijn drie soorten chemische peelings:

 • Oppervlakkige peelings die zich richten op de epidermale laag.
 • Middeldiepe peelings die zich richten op de bovenste reticulaire dermis.
 • Diepe peelings die door de onderste reticulaire dermis dringen.

Chemische peelings werken door de bovenste laag van de huid te verwijderen. Afhankelijk van hun diepte stimuleren ze de productie van collageenvezels en water in de huid. Het vermindert rimpels en verbetert de elasticiteit. Hierdoor ziet je huid er stevig en gezond uit[4].

2. Ablatieve en niet-ablatieve laser resurfacing of laser peeling

Deze procedure is een effectieve manier om uw huid te verjongen. Ablatieve huidvernieuwing omvat het verwijderen van de bovenste laag van de huid om de strakke en frisse huid eronder te onthullen.

Niet-ablatieve laser resurfacing omvat het opwarmen van het huidweefsel om de collageenproductie te stimuleren. Dit vermindert het verschijnen van rimpels.

3. Echografie

Gerichte ultrasone technieken zijn onlangs in de dermatologische praktijk gekomen [5]. Het is een niet-invasieve methode die wordt gebruikt om de collageenproductie in de huid te stimuleren. Dit vermindert het verschijnen van rimpels en zorgt ervoor dat de huid er strakker uitziet.

Gerichte echografie kan uw huid op deze manieren ten goede komen

 • Vermindert het verschijnen van rimpels
 • Lift wangen, wenkbrauwen en oogleden
 • Verstevigt de doorgezakte huid in de nek
 • Verbetert de kaaklijn
 • Zorgt ervoor dat de huid er egaal en glad uitziet
4. Radiofrequente microneedling

Radiofrequente microneedling maakt gebruik van radiofrequentie-energie met hoge intensiteit om de textuur te verbeteren en de huid een stevig uiterlijk te geven[6]. Het bevordert de collageenproductie in het lichaam die de huid strakker maakt.

5. Radiofrequentie (Thermage)

Deze techniek is een faciale verjongingsbehandeling die effectief is in het strakker maken van de huid [7]. Het maakt gebruik van warmte om de kernlagen van de huid te versterken en de collageenproductie te stimuleren.

Als u iemand bent die wil voorkomen dat u “onder het mes” gaat, kunnen niet-chirurgische methoden een goede optie zijn. Deze hebben echter hun eigen reeks voor- en nadelen die u met uw arts moet bespreken.

6. Fibroblast Techniek

Fibroblast of plasma huidverstrakking worden gebruikt om losse huid op de maag, nek of een andere plaats op uw lichaam aan te pakken. Het wordt ook gebruikt voor oogliften.

Fibroblast huidverstrakking is vrij nieuw in de industrie, maar is populair geworden sinds het werd geïntroduceerd. Het is een niet-invasieve huidverstrakkingstechniek en wordt als veilig beschouwd om losse huidproblemen aan te pakken. Zwelling kan volgen na de behandeling, maar zal uiteindelijk tot rust komen.

Chirurgische ingrepen

A. Gezichtslifting

Face lifting is een chirurgische ingreep om een gerimpelde, slappe huid te herstellen. Face lifting wordt meestal uitgevoerd op het gezicht en de hals.

Gezichtslifting kan zichtbare tekenen van veroudering verbeteren. Het is een effectieve manier om losse huid te behandelen.

Face lifting kan enkele bijwerkingen hebben:

 • Littekens of verandering in huidskleur
 • Oneffenheden van de gezichtsvorm
 • Vocht/bloed dat zich onder de huid verzamelt
 • Hechtingen die irritatie kunnen veroorzaken

Voordat u een faceliftoperatie ondergaat, raadpleegt u een arts. Hij zal de operatie aanbevelen op basis van uw medische geschiedenis, huidtype en een paar andere factoren.

B. Botox:

Deze techniek werkt meestal goed tijdens de eerste paar tekenen van veroudering. Het gaat om het injecteren van botox in de huid.

C. Natuurlijke methoden

Als je huid niet te verzakt of gerimpeld is, kun je deze natuurlijke manieren proberen:

A. Gezichtsmassage

Gezichtsmassages stimuleren de celgroei en verhogen de bloedstroom. Dit helpt bij het voorkomen van fijne lijntjes en rimpels.

Het masseren van je gezicht gedurende 5-6 minuten per dag zou moeten werken. Dit is een traditionele praktijk waar sommige schoonheidsexperts bij zweren.

B. Mondkapje

Gezichtsmaskers hydrateren de huid en bevorderen de collageenproductie. Sommige maskers beweren anti-aging eigenschappen te hebben. Deze kunnen helpen de elasticiteit te verbeteren.

D. Huismiddeltjes

1. Kokosolie

Kokosolie is een antioxidant[8]. Het helpt vrije radicalen te elimineren die weefsels beschadigen, wat resulteert in fijne lijntjes en rimpels

2. De Goede Oude Honing

Honing is een ingrediënt dat kan worden gebruikt om bijna elk huidprobleem te behandelen. De antioxiderende eigenschappen helpen de huid te verjongen en strakker te laten lijken.

3. Aloë Vera supplementen

Studies tonen aan dat de inname van aloë-gel rimpels en elasticiteit aanzienlijk vermindert[9]. Het stimuleert de collageenproductie. Dit kan helpen de algehele textuur en het uiterlijk van uw huid te verbeteren.

4. Citrussappen

Citrussappen bevatten vitamine C, een krachtige antioxidant. Sappen op basis van citrusvruchten kunnen het huidverouderingsproces vertragen[10].

Enkele andere keukeningrediënten die u kunt gebruiken om uw huid strakker te maken, zijn:

 • Yoghurt
 • Komkommersap masker
 • Citroensap masker

Volg deze huidverzorgingstips om slappe huid op je gezicht te voorkomen

A. Masseer je hele gezicht regelmatig

Volg deze huidverzorgingstips om verzakking te voorkomen

Sla het voorhoofd niet over. Masseren verbetert de bloedcirculatie en bevordert de collageenproductie. Dit vertraagt het verouderingsproces.

Je voorhoofd en onder ogen zullen je de eerste tekenen van veroudering laten zien. We hebben de neiging om onze wangen te masseren en het voorhoofd te vergeten. Dit kan resulteren in prominente fijne lijntjes op je voorhoofd. Zorg ervoor dat je je voorhoofd samen met de rest van je gezicht regelmatig masseert.

B. Breng komkommersap regelmatig aan op je onderogen

Tijdens het masseren van je gezicht kun je een komkommersap oogmasker aanbrengen. Meng een komkommer en scheid het sap van de pasta. Wrijf het sap zachtjes rond je ogen. Laat het ongeveer 10 minuten zitten. Was af als het droog is.

C. Hydrateer de huid onder je kaak

We vergeten vaak om onze nek en kaak gehydrateerd te houden. Na een bepaalde leeftijd vertraagt de collageenproductie. Door je huid regelmatig te hydrateren, blijft deze zacht, verhoogt de bloedstroom en blijft je huid gehydrateerd.

D. Gezichtsoefeningen

Onderzoek wijst uit dat gezichtsspieroefeningen kunnen bijdragen aan huidverjonging [11]. Uw dermatoloog kan regelmatig gezichtsspieroefeningen aanbevelen om de losse huid op uw gezicht te verbeteren.

E. Zonnebrandcrème is je beste vriend!

Schade door de zon kan leiden tot vroege tekenen van veroudering. De stralen van de zon kunnen je huid uitdrogen en ervoor zorgen dat deze er gerimpeld en schilferig uitziet. Het kan ook bijdragen aan ouderdomsvlekken en zonnevlekken. Draag een breedspectrum zonnebrandcrème elke keer dat je overdag uitstapt!

Losse huid vereist veel geduld en tijd om er vanaf te komen. Het is altijd een goede optie om het te voorkomen. Het handhaven van een gezond dieet en het verzorgen van uw huid zijn van vitaal belang om het verouderingsproces te vertragen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen