Op zoek naar een ingrediënt dat je acneprobleem oplost? Salicylzuur zou uw antwoord kunnen zijn.

De meeste anti-acne producten bevatten salicylzuur als hun belangrijkste ingrediënt. Het heeft het potentieel om milde tot matige acne te behandelen. Het is echter belangrijk om dit ingrediënt op de juiste manier te gebruiken. Lees verder om de huidvoordelen van salicylzuur, het gebruik en de bijwerkingen ervan te kennen.

WAT EXPERT ZEGT

“Salicylzuurformuleringen blijken goed te worden verdragen en zijn effectief in het verminderen van het aantal acnelaesies tijdens het gebruik van het product,”

– Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

  • Wat is salicylzuur &hoe werkt het op de huid?
  • Wat zijn de voordelen van salicylzuur?
  • Hoe salicylzuur op het gezicht te gebruiken?
  • Aanbevolen dosering voor salicylzuur
  • Hoe salicylzuur interageert met andere ingrediënten?
  • Zijn er bijwerkingen van salicylzuur?
  • Wie mag salicylzuur niet gebruiken?
  • Kun je salicylzuur elke dag gebruiken?
  • Hoe lang duurt het voordat salicylzuur werkt?

Wat is salicylzuur &hoe werkt het op de huid?

Salicylzuur behoort tot een familie van chemische exfolianten genaamd beta hydroxy zuur. Het is afgeleid van wilgenboomschors. Voordat we ingaan op hoe salicylzuur voor uw huid werkt, is het essentieel om te begrijpen waarom uw huid een chemische exfoliant nodig heeft.

Je huid komt in contact met ziektekiemen, bacteriën, puin etc. Ook de sedumolie die je huid produceert en de dode huidcellen die het afwerpt, blijven op het huidoppervlak. Al deze hebben de neiging om je huidporiën te verstoppen en leiden tot acne puistjes. Daarom heeft je huid een chemische exfoliant nodig om de huidporiën diep te reinigen om acne te verminderen en toekomstige acne-puistjes te voorkomen.

Abhishikta Hati, Senior Product Development Executive bij Esse Organic Skincare, zegt: “Salicylzuur is een bètahydroxyzuur en werkt als een geweldige exfoliator om al het vuil en dode huidcellen die zich op de huid ophopen te verwijderen. Deze zachte exfoliator werkt op milde tot matige acne door de poriën op te ruimen, waardoor de huid minder vatbaar is voor acne-puistjes.”

Salicylzuur wordt over de toonbank aangetroffen in verschillende vormen zoals reinigingsmiddelen, serums, toners en peelingmaskers. Alle producten worden meestal voorgesteld voor de vette en acne-gevoelige huid.[1]

3 stappen voor het opruimen van verstopte poriën met behulp van bha salicylic cleanser exfoliant voor pure huidverzorging routine

Wat zijn de voordelen van salicylzuur?

1. Verwijdert overtollige olie

In tegenstelling tot andere chemische exfolianten is salicylzuur oplosbaar in olie. Het kan daardoor uw huidporiën voering exfoliëren en de olie-opbouw verwijderen. Het dringt diep door in je huidporiën en maakt de verstopte talgolie los. In feite wordt salicylzuur beschouwd als het meest efficiënt in vergelijking met andere ingrediënten die beschikbaar zijn voor vermindering van de olieopbouw.

Bovendien is het keratolytisch en stimuleert het de celvernieuwing om de textuur van je huid te verbeteren. Op die manier vermindert de dofheid en ruwheid van je huid en krijg je een gezonde stralende huid.

2. Vermindert mee-eters &whiteheads

Salicylzuur is een peelingmiddel dat wordt gebruikt om je huid te exfoliëren. Het verwijdert de dode huidcellen en stimuleert de verjonging van je huid. Het werkt als een desmolyticum dat de bindingen tussen corneocyten losmaakt, de cellen die de buitenste laag van je huid maken. Exfoliërend in de natuur, verwijdert het de dode huidcellen van je huid en ontstopt het mee-eters en whiteheads. [2]

3. Voorkomt acne puistjes

Salicylzuur verwijdert niet alleen bestaande acne, maar voorkomt ook toekomstige puistjes. Het helpt om je huidporiën schoon te houden, zodat er geen acne op het huidoppervlak kan ontstaan. Kortom, het stopt de dode huidcellen en acne-veroorzakende bacteriën om zich in je huidporiën te nestelen. Omdat acne-veroorzakende bacteriën zich niet op hun gemak voelen rond zuurstof, gedijen ze in verstopte huidporiën weg van zuurstofbereik.

4. Vermindert ontstekingen

Salicylzuur heeft ontstekingsremmende eigenschappen die de huidontsteking veroorzaakt door acne puistjes verminderen. Het versnelt het genezingsproces van je huid. Het kalmeert ook de geïrriteerde huid. Bovendien wordt topisch salicylzuur vaak voorgesteld voor psoriasisontsteking.[3]

Hoe salicylzuur op het gezicht te gebruiken?

Neem een hoeveelheid ter grootte van een erwt van het product dat u gebruikt en breng het over uw hele gezicht aan. Vermijd gevoelige gebieden zoals ogen en lippen. Het aanbrengen van meer dan de aanbevolen hoeveelheid zou geen extra voordeel opleveren, maar het kan je huid irriteren.

Wrijf niet over uw huid na het aanbrengen. Een chemische e zijnxfoliant, salicylzuur vereist geen wrijven. Het ingrediënt werkt op zichzelf om de extra talgolie, dode huidcellen en alle onzuiverheden van je huid te verwijderen. Alleen fysieke exfolianten hoeven tegen je huid te worden gewreven.

Laat het salicylzuur in je huid trekken en doe zijn werk.

Gebruik een moisturizer en zonnebrandcrème als vervolgroutine. Het zal de droogte veroorzaakt door salicylzuur in evenwicht brengen en je beschermen tegen de zon.

Vorm van salicylzuur

Percentage

Gebruik

Gel

0.5-5%

Eenmaal per dag

Oplossingen

0.5–2%

Eén tot driemaal per dag

Lotion

1–2%

Eén tot driemaal per dag

Zalven

3–6%

Zoals aangegeven op de verpakking

Hoe salicylzuur interageert met andere ingrediënten?

Omdat salicylzuur milde irritatie kan veroorzaken, wordt het gebruik ervan met kalmerende ingrediënten zoals Canadese wilgenherb ten zeerste aanbevolen.

Salicylzuur mengt niet goed met andere exfoliërende ingrediënten. Het is beter om één huid exfoliant tegelijk te gebruiken.

Zijn er bijwerkingen van salicylzuur?

Salicylzuur heeft een reputatie voor het induceren van droge huid. Dat is de reden waarom huidexperts het voorstellen voor mensen met een vette en acne-gevoelige huid. Mensen met een droge huid, een gevoelige huid en een eczeemgevoelige huid kunnen huidproblemen krijgen als ze salicylzuur gebruiken. Ze kunnen huidirritatie, droogheid en schilferigheid, branderig gevoel enz. Opmerken. Maar milde irritatie na het aanbrengen van het product is een veel voorkomende bijwerking waarmee bijna iedereen wordt geconfronteerd.

Het is ook verplicht om zonnebrandcrème religieus te gebruiken bij het gebruik van salicylzuur in welke vorm dan ook. Omdat exfoliatie de huid verdunt en de nieuwe cellen zeer gevoelig worden voor de UV-stralen”, zegt Prajkta Sapre, Product Development Executive bij Esse Organic Skincare Laboratories.

Veiligheidstips:

Een patchtest is een must voor het gebruik van salicylzuur. Breng een kleine hoeveelheid salicylzuur aan op je voorhoofd, het dikste deel van je gezichtsgebied. Na het gebruik, als u gedurende ten minste 24 uur geen irritatie of ongemak voelt, is het product veilig te gebruiken.

Wie mag salicylzuur niet gebruiken?

1. Als u wonden op uw huid of huidaandoeningen zoals eczeem en atopische dermatitis heeft, gebruik dan geen salicylzuur.

2. Het is niet de bedoeling dat kinderen salicylzuur gebruiken, omdat hun huid extreem zacht en gevoelig is. Het absorbeert het ingrediënt in een hogere snelheid dan de volwassen huid, wat leidt tot ongemak, irritatie en huidverbranding.

3. Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, wordt aangeraden om artsen te raadplegen over risico’s en bijwerkingen voordat ze het product aanbrengen.

Kun je salicylzuur elke dag gebruiken?

Ja, salicylzuur in de vorm van serums, toners etc. kan elke dag worden aangebracht. Maar gebruik het alleen als je huid comfortabel is en niet geïrriteerd door het gebruik. Huidverzorgingsexperts raden aan om te beginnen met het gebruik ervan slechts één keer per dag. Als je huid het toelaat, verhoog dan de frequentie tot twee keer per dag. Als u elke dag te veel blootstelling aan de zon krijgt, breng dan ’s nachts salicylzuur aan voor betere resultaten.

Hoe lang duurt het voordat salicylzuur werkt?

Salicylzuur zal je geen wonder van de ene op de andere dag bezorgen. Het duurt minstens vier tot zes maanden gebruik om zichtbare resultaten op uw huid te krijgen. Als u op zoek bent naar onmiddellijke resultaten, dan is salicylzuur mogelijk niet het doel. Hoewel het tijd kost, zorgt salicylzuur voor een langdurig effect.

Inpakken

Salicylzuur is een chemische exfoliant die de overmatige talgolie, dode huidcellen en acne-veroorzakende bacteriën van je huid verwijdert. Samen met acnevermindering verbetert het de textuur van je huid. Maar er zijn weinig dingen die u in gedachten moet houden bij het gebruik van een product dat salicylzuur bevat.

De aanbevolen dosering van salicylzuur zal u helpen een gezonde praktijk te behouden. Ook of het product gunstig voor u zou zijn of niet, hangt af van uw huidtype. Mensen met een vette huid krijgen veel voordelen van salicylzuur, terwijl mensen met een gevoelige huid huidirritatie kunnen ervaren.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen