Weet je nog hoe je gebarsten en gebarsten lippen steken en branden in de winter? Zeker als je iets warms of pittigs consumeert! In extreme gevallen schilfert en bloedt de huid op de lippen zelfs.

Als je last hebt gehad van droge en schrale lippen af en aan, en niet in staat bent om effectief een einde te maken aan het probleem, dan is dit artikel iets voor jou. We vertellen je alles over waarom lippen schraal worden en hoe je het kunt behandelen en voorkomen. Lees dan verder.

Hoogtepunten:

 • Zijn schrale lippen besmettelijk?
 • Symptomen van schrale lippen
 • Oorzaken van schrale & droge lippen
 • Hoe droge lippen te repareren?
 • Schrale lippen voorkomen
 • Waarom is drinkwater niet genoeg voor schrale lippen?
 • Hoe lang doen schrale lippen erover om te genezen?

Zijn schrale lippen besmettelijk?

Nee, schrale lippen zijn niet besmettelijk. Ze worden veroorzaakt door specifieke symptomen die niet aan iemand anders kunnen worden doorgegeven. Een aandoening die bekend staat als Cheilitis [1] wordt meestal veroorzaakt door een infectie die optreedt op de hoeken van de lippen, waar de huid kan worden gebroken.

Symptomen van schrale lippen

Wanneer je lippen te droog zijn, de huid schilfert of schilferig is, is dit een symptoom van schrale lippen. Zweren, bloedende scheuren in de huid van de lippen en zelfs zwelling duidt op schrale lippen.

Oorzaken van schrale & droge lippen

1. Warm water

De huid van de lippen is veel dunner dan elders en heeft ook geen olieklieren. Dit maakt ze kwetsbaar om droog en pijnlijk te worden. Het wassen van het gezicht met zeer heet water kan de lippen ontdoen van hun natuurlijke oliën, waardoor ze droger worden.

2. Bijwerkingen van drugs

Sommige geneesmiddelen zoals antihistaminica [2] voorgeschreven voor allergieën en isotretinoïne [3] voorgeschreven voor acne hebben bijwerkingen die ervoor zorgen dat de lippen droog worden. Chemotherapie medicijnen en lithium [4] gebruikt voor de behandeling van bipolaire stoornis [5] kan ook droge en schrale lippen veroorzaken.

3. De lippen likken

Constant je lippen likken is een andere oorzaak van schrale en droge lippen. Dat komt omdat de speeksellaag van de lippen enzymen heeft om te helpen bij het verteren van het voedsel dat we eten. Wanneer je je lippen regelmatig likt, beginnen de enzymen de huid van de lippen af te breken, waardoor ze schraal worden.

Wanneer je je lippen vaak likt, wordt het een vicieuze cirkel waarbij de actie ze droog maakt en je ze likt om het droge gevoel onder controle te houden, waardoor het erger wordt. Het kan leiden tot een aandoening die lip licker’s dermatitis wordt genoemd [6], waarbij de symptomen extreme droogheid en roodheid van de lippen omvatten.

4. Lage waterinname & Weer

Als je niet genoeg water drinkt, of op een plek woont waar het weer koud en droog is, kan dit leiden tot schrale lippen. Lange uren in de zon doorbrengen tijdens de hete maanden kan je lippen ook droog maken. Zelfs als je geen lippenbalsems gebruikt om je lippen gehydrateerd te houden; of je exfolieert ze niet regelmatig, ze kunnen schraal en droog worden.

5. Gezondheidstoestand

Gezondheidsproblemen zoals laag maagzuur, een slecht dieet en een ongezonde darm kunnen leiden tot schrale lippen. Als je uitgedroogd bent, zal het lichaam water uit de rest van het lichaam absorberen om zijn cellen te hydrateren. Dit kan constipatie en een droge huid en lippen veroorzaken.

Wist je dat?

 • Droge lippen kunnen erop wijzen dat je milt niet goed functioneert en dat het voedsel en water dat je consumeert niet goed wordt verteerd. Het kan wijzen op een probleem met het vloeistofmechanisme van je lichaam.
 • De cheilitis die wordt veroorzaakt door overmatig likken van de lippen komt vooral voor bij kinderen en tieners in de leeftijd van 6-15 jaar.

Hoe droge lippen te repareren?

1. Investeer in de juiste lippenbalsem

De makkelijkste en beste manier om schrale lippen te behandelen is om altijd een goede lippenbalsem bij je te hebben. Het regelmatig aanbrengen van lippenbalsem kan voorkomen dat ze droog worden. Het is het beste om te kiezen voor lippenbalsems gemaakt met natuurlijke ingrediënten.

Een goede lippenbalsem moet volgens dermatologen een van de volgende ingrediënten bevatten:

 • Sheaboter
 • Bijenwas
 • Kokosolie
 • Hyaluronzuur [7]en glycerine

 • Lanoline [8]

Ingrediënten die niet aanwezig mogen zijn in lippenbalsems of huidverzorgingscosmetica die u gebruikt om schrale lippen te fixeren, zijn onder meer:

 • Kunstmatige geur- of smaakstoffen
 • Vaseline of minerale olie en vaseline
 • Parabenen van welke aard dan ook
 • Butylhydroxyanisool (BHA) en butylhydroxytolueen (BHT) – gebruikt als conserveermiddel in lippenbalsems
 • Chemische zonnebrandcrème ingrediënten
 • Salicylzuur
 • Menthol en pepermunt
 • Kaneelaldehyde dat een kaneelsmaak geeft

2. Exfolieer de lippen

Je kunt gesprongen lippen zachtjes exfoliëren met een natuurlijke gezichtsscrub. Dit zal de dode huid afschudden. Maar zorg ervoor dat de scrub geen salicylzuur of grote korrels bevat die de aandoening daadwerkelijk kunnen verergeren. Gram bloempasta kan een goede en milde scrub zijn om te gebruiken.

3. Probeer Home Remedies

Je kunt genoeg ingrediënten in je huis en keuken vinden om droge lippen te behandelen. U kunt zich aanmelden:

 • Honing, een natuurlijke vochtinbrengende crème.
 • Kokosolie, die vetzuren bevat, kan een verzachtend effect hebben op droge lippen.
 • Boter of ghee kan je lippen de broodnodige smering geven en natuurlijke oliën herstellen.
 • Aloë vera-gel die rechtstreeks van de plant wordt gehaald, kan droge en door de zon verbrande lippen kalmeren.

4. Gebruik een luchtbevochtiger

Houd een luchtbevochtiger in huis. Dit kan vocht in de lucht brengen en voorkomen dat je lippen uitdrogen. Als het weer waar je woont frequente koude en droge dagen heeft met sterke wind, bescherm jezelf dan door je mond te bedekken en royale hoeveelheden lippenbalsem te gebruiken.

5. Drink meer water

Gehydrateerd blijven en voldoende water drinken gedurende de dag zal helpen voorkomen dat je lippen uitdrogen. Je kunt zelfs kokoswater drinken omdat het het lichaam de mineralen geeft die het nodig heeft om gehydrateerd te blijven.

Schrale lippen voorkomen

 • Om schrale lippen te voorkomen, vermijd te veel scrubben of scrubben, vooral met heet water.
 • Als je in de zon stapt, gebruik dan een lippenbalsem met SPF 15 of breng ook je vochtinbrengende crème of zonnebrandcrème op je lippen aan.
 • Je moet meer goede vetten zoals visolie en kokosolie in je dieet opnemen. Deze helpen de darmen te smeren, eventuele ontstekingen in de darm te verminderen en helpen het hydratatieniveau in uw lichaam te verhogen. Je kunt koken met kokosolie en een visoliesupplement nemen om droge lippen te voorkomen.
 • Als je droge lippen hebt, vermijd dan het gebruik van metalen bestek of houd metaal tussen je lippen om verdere irritatie te voorkomen.
 • Als je in de winter gevoelig bent voor droge lippen, consumeer dan meer gekookt voedsel zoals stoofschotels, soepen en bouillons met kruiden zoals kurkuma en gember. Salades, ijs en fruit kunnen schade aan de milt veroorzaken, de vochtstofwisseling beïnvloeden en droge lippen veroorzaken.
 • Als je schrale lippen hebt, breng dan altijd lippenbalsem aan voordat je lippenstift aanbrengt. Het geeft de lipstick een gladdere finish en voorkomt dat je lippen schraal en droog worden.

Waarom is drinkwater niet genoeg voor schrale lippen?

Uitdroging kan leiden tot gezondheidsproblemen in uw spijsverteringsstelsel. Niet genoeg water drinken kan je lichaam op de lange termijn beïnvloeden, maar kan op korte termijn niet helpen bij schrale lippen. Om schrale lippen te voorkomen, moet je alle bovengenoemde remedies en routines volgen naast het drinken van voldoende water.

Hoe lang doen schrale lippen erover om te genezen?

Afhankelijk van hun toestand kunnen schrale lippen een dag tot 2-3 weken nodig hebben om volledig te genezen. Als het kaken, pellen of bloeden van de lippen niet stopt, zelfs niet na het proberen van alle behandelingen, moet u uw arts raadplegen.

Inpakken

Schrale lippen hebben veel zorg nodig om hun natuurlijke zachtheid te herstellen. Het gebruik van een goede lippenbalsem gemaakt met natuurlijke ingrediënten, gehydrateerd blijven en uit de zon zijn enkele van de dingen die je kunt doen om ze gehydrateerd te houden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen