Heb je vlekken van verkleurde huid op je gezicht of lichaam opgemerkt? Dergelijke huidveranderingen komen vaak voor en zijn meestal onschadelijk. Het is echter belangrijk om de verschillende aandoeningen te kennen die verkleurde huidvlekken op uw huid veroorzaken om de juiste behandeling te bepalen.

In dit artikel bespreken we wat huidverkleuring is, wat de meest voorkomende oorzaken zijn en hoe het te behandelen.

Laten we beginnen!

Wat expert zegt

“Voor milde verkleuring kunnen huidverlichtende actieve stoffen / serums die ingrediënten zoals niacinamide en vitamine C bevatten, goed werken.”

– Abhisikta Hati, Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

  • Wat is huidverkleuring?
  • Wat veroorzaakt huidverkleuring?
  • Wat is de beste behandeling voor huidverkleuring?
  • Wanneer moet je je zorgen maken over huidverkleuring?

Wat is huidverkleuring?

Huidverkleuring is de toename of afname van pigmentatie in de vorm van vlekken of vlekken die overal op uw lichaam kunnen verschijnen. Het pigment melanine, van nature aanwezig in de menselijke huid, geeft je huidskleur of teint, haarkleur en oogkleur weer.

Melanine speelt ook een belangrijke rol bij het verdedigen van uw huid en inwendige organen tegen de schadelijke effecten van de UV-straling van de zon. [1] Langdurige blootstelling aan UV-straling stimuleert een verhoogde productie van melanine in de buitenste laag van uw huid (epidermis). Dit beschermt uw huid tegen de schadelijke effecten van UV zoals DNA-schade, die op hun beurt kunnen leiden tot huidkanker.

Huidverkleuring kan genetisch zijn, verworven door de geboorte of verschijnen tijdens het leven van een persoon. Aandoeningen die huidverkleuring veroorzaken, kunnen onschadelijk zijn of vereisen in sommige gevallen medische interventie. Het is echter aanwezig in een klein percentage van individuen, ongeacht ras.

Een huidaandoening Vitiligo

Wat veroorzaakt huidverkleuring?

Er zijn verschillende aandoeningen die huidverkleuring kunnen veroorzaken. [2] Hier noemen we enkele van de meest voorkomende oorzaken van huidverkleuring.

1. Huid pigmentatiestoornissen

Dit type huidverkleuring treedt op wanneer er een defect is in melanogenese – de biochemische route die nieuwe melanine in de huid synthetiseert.

A. Vitiligo

In deze toestand functioneren de melanocyten, cellen die melanine produceren, niet goed of sterven ze volledig uit. Dit leidt tot het verlies van melanine, meestal in pleisters overal op het lichaam. Het kan ook je haar beïnvloeden. Vitiligo kan in de familie voorkomen en kan verband houden met disfunctie van het immuunsysteem. [3]

B. Albinisme

Dit is een genetische aandoening waarbij de getroffen persoon weinig of geen melanine in zijn lichaam produceert. Hierdoor heb je geen pigmentatie in je huid en haar. Albino’s zijn extreem gevoelig voor zonlicht en hebben een hoger risico op het ontwikkelen van huidkanker. [4]

C. Melasma

Melasma veroorzaakt vlekken van donkere of verkleurde huid komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Veranderingen in de hormonale niveaus zoals tijdens de zwangerschap kunnen het verschijnen van melasma veroorzaken.

D. Post inflammatoire hyperpigmentatie

Deze aandoening leidt tot verhoogde vorming van melanine in uw huid na een brandwond, verwonding of andere vormen van trauma aan de huid. [5] Hoewel iedereen deze vorm van huidverkleuring kan krijgen, zijn mensen met een donkere teint meer vatbaar voor deze aandoening.

2. Huidaandoeningen die huiduitslag veroorzaken

Bepaalde huidaandoeningen die irritatie of huiduitslag veroorzaken, kunnen ook huidverkleuring veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn:

A. Atopische dermatitis

Ook bekend als eczeem, veroorzaakt deze huidaandoening jeuk, zwelling, droogheid en gebarsten huid samen met ontsteking. [6] Dit is een genetische aandoening die de huidbarrièrefunctie verstoort en kan leiden tot huidverkleuring.

B. Psoriasis

Psoriasis wordt veroorzaakt door een immuunstoornis, wat leidt tot overproductie van de huidcellen. [7] Dit vormt op zijn beurt droge, verkleurde en verhoogde plekken op de huid, ook wel plaques genoemd. De plaques kunnen rood of wit zijn en schilferig als schubben.

C. Rosacea

Rosacea is een chronische, auto-inflammatoire aandoening die roodheid veroorzaakt, samen met kleine met pus gevulde bultjes, die meestal verschijnen in het gebied rond je neus, op je wangen of voorhoofd.

D. Contact dermatitis

Deze aandoening veroorzaakt roodheid, jeuk en huiduitslag bij contact met een allergeen of andere irriterende stoffen zoals zeep, parfums, enz. De symptomen verdwijnen meestal vanzelf wanneer het allergeen or irriterend wordt uit de huid verwijderd.

3. Infecties

Invasie van de huid door ziektekiemen zoals schimmels en bacteriën kan leiden tot verkleuring van de huid. Hier zijn een paar voorbeelden:

A. Tinea versicolor

Dit is een veel voorkomende schimmelinfectie die resulteert in donkere of lichtere vlekken op de huid van uw romp die aanvankelijk klein zijn, maar in omvang kunnen groeien met de progressie van de infectie. [8]

B. Ringworm

Ringworm wordt veroorzaakt door een groep schimmels genaamd dermatofyten (een organisme dat zich voedt met uw huidcellen). Het beïnvloedt vaak de liesstreek, billen, hand en voeten. Het veroorzaakt rode of zilverkleurige ringvormige, verhoogde jeukende huiduitslag. [9]

C. Candidiasis

Dit is een infectie veroorzaakt door de schimmel candida, die een normale bewoner van uw huid is. [10] Candidiasis veroorzaakt rode, jeukende plekken meestal in de plooi van uw huid, zoals de ellebogen, oksels, intieme regio’s enz.

4. Verworven door geboorte

Je kunt vanaf het moment dat je werd geboren vlekken van verkleurde huid op je lichaam hebben, dus deze worden ook wel moedervlekken genoemd. Een paar soorten moedervlekken zijn de volgende:

i) Café-au-lait plekken

ii) Mongoolse blauwe vlekken

iii) Mollen

iv) Aardbei naevus

5. Hormonale onevenwichtigheden

Verhoging of afname van de niveaus van bepaalde hormonen kan leiden tot huidverkleuring. [11] Hormonale veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap, menopauze of als gevolg van aandoeningen zoals PCOS, diabetes kan leiden tot huidverkleuring.

6. Brandwonden en verwondingen

Langdurige blootstelling aan sterk zonlicht kan zonnebrand veroorzaken, wat resulteert in verkleurde plekken op de huid. Hitte of chemische verbranding kan ook permanente huidverkleuring veroorzaken. Verwondingen die leiden tot littekens kunnen ook verantwoordelijk zijn voor verlies van kleuring van uw huid.

7. Huidkanker

Bepaalde huidkankers veroorzaken vlekken of vlekken op uw huid. Een paar voorbeelden zijn:

i) Melanoom

ii) Actinische melanose

iii) Basaalcelcarcinoom

iv) Plaveiselcelcarcinoom

Wat is de beste behandeling voor huidverkleuring?

Omdat huidverkleuring om meerdere redenen kan worden veroorzaakt, is het belangrijk om de reden te identificeren die het veroorzaakt. “Voor milde verkleuring kunnen huidverlichtende actieve stoffen/serums die ingrediënten zoals niacinamide en vitamine C bevatten, goed werken”, zegt Abhisikta Hati, Product Development Executive bij Esse Organic Skincare.
Uw dermatoloog kan de oorzaak identificeren en een behandelingsstrategie voorstellen die het beste bij uw behoeften past. Hier zijn een paar behandelingsopties die vaak worden gekozen voor de behandeling van intense huidverkleuring:

Hier zijn een paar behandelingsopties die vaak worden gekozen voor de behandeling van huidverkleuring.

A. Bleken

Hydrochinon is een van de meest gebruikte bleekmiddelen voor de huid. Het vermindert het aantal melanocyten in uw huid, waardoor het aangebrachte gebied lichter van kleur wordt. Dit kan je helpen om een egalere teint te krijgen.

De bleekcrème of lotion moet zorgvuldig worden gebruikt volgens de instructies. U kunt een receptbleekformulering of een OTC-bleekmiddel gebruiken, afhankelijk van uw behoefte. De receptformuleringen zijn meestal sterker en effectiever dan de OTC-formuleringen. Langdurig gebruik van bleekcrèmes wordt echter niet aanbevolen volgens onze formuleringsexpert, Abhisikta. Ze stelt ook voor om het te laten doen door een dermat / expert voor de veiligheid van de huid.

B. Chemische peelings

Deze peelings bevatten verschillende actieve ingrediënten zoals salicylzuren, glycolzuren, TCA (trichloorazijnzuur), enz. Hoe diep de actieve stoffen je huid binnendringen, hangt af van de sterkte en het type ingrediënt dat wordt gebruikt. Het gebruik van chemische peelings kan u helpen een gladdere teint te krijgen.

Het is belangrijk om een peeling te kiezen die bij je huid past. Om uw unieke huid meer te leren kennen, probeert u skinkKraft’s AI-enabled KnowYourSkin-vragenlijst. U kunt ook Esse Organic Skincare-producten bestellen die zijn aangepast aan de specifieke behoeften van uw huid.

Bepaalde sterke chemische peelings, zoals die met fenol, mogen alleen door een expert worden toegediend. Deze worden gebruikt om ernstige verkleuring te behandelen en kunnen tot een maand duren voor volledig herstel na toediening.

C. Microdermabrasie

Dit is een minimaal invasieve procedure waarbij de bovenste laag van uw huid voorzichtig wordt afgeschuurd. [12] Dit resulteert in een gladdere huid en een egale teint. Dit is vooral handig in het geval van huidverkleuring als gevolg van kleine littekens, fotoschade, striae, enz.

D. Lasertherapie

Verschillende soorten laserstraling kunnen worden gebruikt om huidverkleuring te behandelen. De laserstraal is gericht op het getroffen gebied to verwijder de differentieel gepigmenteerde epidermale cellen. De nieuwe huidlaag die zal groeien, zal naar verwachting een egale toon hebben.

Een paar voorbeelden van lasers die worden gebruikt voor de behandeling van pigmentatieproblemen zijn intense pulsed light (IPL) laser, Q-switched laser en niet-ablatieve gefractioneerde resurface laser. Lasertherapie mag alleen worden gedaan op het kantoor van een dermatoloog voor de beste resultaten.

E. Cryotherapie

Bij deze procedure wordt vloeibare stikstof gebruikt om het getroffen gebied op uw huid te bevriezen. Dit kan blaarvorming veroorzaken. Maar bij herstel zal je huid zich ontdoen van de verschillen in pigmentatie. Cryotherapie is bijzonder effectief voor het verwijderen van hyperpigmentatie.

Wanneer moet je je zorgen maken over huidverkleuring?

Huidverkleuring op zichzelf kan onschadelijk zijn. Maar soms kan het wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen zoals toename of afname van hormonen zoals insuline, oestrogeen-progesteron, schildklier, enz.

Hoewel niet zo vaak, kan huidverkleuring wijzen op bepaalde vormen van kanker. Auto-immuunziekten zoals sclerodermie, lupus kan ook verantwoordelijk zijn voor uw huidverkleuring. Daarom is het altijd een goed idee om uw arts te raadplegen wanneer u huidverkleuring opmerkt.

U moet onmiddellijk een zorgverlener bezoeken als u een of meer van de volgende symptomen opmerkt:

1. Plotselinge veranderingen in de grootte of het aantal verkleurde vlekken of vlekken op uw gezicht of lichaam.

2. Ongemak zoals pijn, irritatie of roodheid in het getroffen gebied dat weigert weg te gaan.

3. Plotseling verschijnen van moedervlekken of veranderingen in de grenzen van de bestaande moedervlekken.

Inpakken

Huidverkleuring is een veel voorkomende huidaandoening die op zichzelf meestal niet schadelijk is. Maar het kan wijzen op andere onderliggende gezondheidsproblemen. Houd daarom het getroffen gebied in de gaten en bezoek indien nodig een arts. Sommige vormen van huidverkleuring zijn permanent, maar de meeste kunnen in overleg met een dermatoloog worden behandeld.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen