Hyperpigmentatie acne en littekens kunnen vaak langdurig blijven hangen, wat frustrerend en overweldigend kan zijn. Als er een puistje moet bestaan, moet het je ook de hoffelijkheid doen om weg te gaan. Toch vereist hyperpigmentatie acne vaak meer aandacht en geduld om op te ruimen.

Als u meer wilt weten over hyperpigmentatie veroorzaakt door acne, weet u aan het einde van dit artikel hoe en wanneer die vlekken zullen vervagen. Lees verder voor meer informatie.

Hoogtepunten:

  • Wat is Hyperpigmentatie Acne?
  • Acne Littekens Vs Hyperpigmentatie
  • Waarom treedt hyperpigmentatie op na acne?
  • Hoe hyperpigmentatie acne te behandelen?
  • Hoe te voorkomen acne hyperpigmentatie?

Wat is Hyperpigmentatie Acne?

Wanneer je het woord ‘hyperpigmentatie’ afbreekt, krijg je ‘hyper’, wat overmatig of over betekent en ‘pigmentatie’, wat de kleuring van huidweefsel betekent. Samen is hyperpigmentatie een teveel aan pigment in de huid.

Wanneer de productie van melanine in uw huid meer is dan normaal, manifesteert het zich als vlekken, donkere vlekken, verkleuring of een donkerdere huid. Je kunt hyperpigmentatie beschouwen als een algemene term voor verduisterd pigment.

Het natuurlijke pigment van je huid of de productie van melanine is het verdedigingsmechanisme dat ontstaat wanneer je huid een trauma ervaart. Huidtrauma kan in meerdere vormen voorkomen – een snee, een kras of een andere wond die ontstaat op het huidoppervlak, inclusief blootstelling aan de zon.

Als gevolg van het trauma slaat de huid terug door melaninevormende huidcellen, melanocyten, te stimuleren om zichzelf te beschermen tegen verdere schade. Wanneer ze worden gestimuleerd, verplaatsen deze cellen zich naar het huidoppervlak, wat leidt tot vlekken van donkere huid, donkere vlekken, zonnevlekken, donkerdere pigmenten en verkleuring. Hyperpigmentatie dus.

Ontsteking verschijnt vaak door acne, vlekken, puistjes en sommige huidaandoeningen zoals eczeem. Post acne hyperpigmentatie ontstaat op de huid als reactie op ontsteking. Het is een van de vele manieren waarop je huid geneest van wonden. [1]

Typisch, acne hyperpigmentatie treft zowel mannen als vrouwen van alle huidtypes, met name personen die vatbaar zijn voor acne. Deze donkere vlekken kunnen opduiken in bruine, rode of roze kleur en verschijnen niet alleen op het gezicht, maar overal op het lichaam.

Post acne hyperpigmentatie is ook bekend als post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Het kan vaak ergerlijker en schrijnender zijn dan puistjes.

Acne Littekens Vs Hyperpigmentatie

Vaak verwarren mensen de term post-acne hyperpigmentatie en acne littekens. Acne littekens worden gebruikt om elke verstoring van de huid post-spot te beschrijven.

Hoewel het waar is dat zowel post-acne hyperpigmentatie als acne littekens kunnen optreden na een uitbraak, zijn de twee heel verschillend.

Een acnelitteken treedt op wanneer er een fysieke verandering in de textuur van de huid is. In tegenstelling tot acnelittekens, is hyperpigmentatie na acne gewoon een vorm van huidpigmentatie en verstoort het de textuur van de huid niet.

Waarom treedt hyperpigmentatie op na acne?

Hyperpigmentatie acne vlekken vormen zich tegen het einde van het genezingsproces of zodra de acne vlek geneest.

Whiteheads en mee-eters ‘genezen’ niet. In plaats daarvan worden de dode huid en de olie geëlimineerd en keert de porie snel terug naar zijn normale toestand. Cysten en puistjes daarentegen vereisen enige genezing. Dit is waar hyperpigmentatie ingrijpt.

Een van de eerste stappen in het genezingsproces is het verhogen van de bloedtoevoer naar de wondplaats. En acne past tot op zekere hoogte in de definitie van een kleine huidwond, dus de bloedstroom neemt toe wanneer acne ontstaat.

De wond geeft bepaalde chemicaliën af die door de bloedbaan reizen en het genezingsproces beginnen, maar ook ontstekingen veroorzaken. Deze chemicaliën stimuleren de cellen die het pigment van de huid produceren.

Zowel onderzoekers als dermatologen zijn het erover eens dat ontsteking een belangrijke rol speelt bij hyperpigmentatie. Maar er is nog veel meer te bestuderen wat hyperpigmentatie acne veroorzaakt.

Zoals je eerder hebt gelezen, produceert melanine pigment en wordt melanine geproduceerd door melanocyten. Hoe langer een wond nodig heeft om te genezen, hoe langer de stimulatie van melanocyten en meer de afgifte van melanine. Dit is hoe acne verandert in hyperpigmentatie acne vlekken.

Een van de grootste boosdoeners van post-inflammatoire hyperpigmentatie veroorzaakt door acne is het plukken van zits. De beste post-acne hyperpigmentatie behandeling is om het in de eerste plaats te vermijden.

Wanneer moet je naar een dokter?

Hoewel de meeste post-acne vlekken en hyperpigmentatie onschadelijk zijn, moet je het niet op je nemen om diagnose van een donkere vlek. De meeste plekken zien er misschien gewoon uit, maar sommige kunnen meer blijken te zijn.

Als u veranderingen in een bestaande plek opmerkt, moet u dit door een dermatoloog of arts laten onderzoeken.

Hoe hyperpigmentatie acne te behandelen?

Geen enkele behandeling kan hyperpigmentatie veroorzaakt door acne ’s nachts verwijderen. In werkelijkheid moet je eerst je acne behandelen om pigmentatie met succes aan te pakken. Het goede nieuws is dat met de juiste aanpak deze donkere vlekken met de tijd zullen vervagen en verdwijnen.

Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om het genezingsproces te versnellen.

1. Zonnebrandcrème

Hoewel de zon niet de oorzaak is van post-inflammatoire hyperpigmentatie acne, kan het de symptomen verergeren, de getroffen gebieden donkerder maken en de vervagingstijd verlengen.

Een paar acne hyperpigmentatie behandelingen helpen omgaan met de pigmentatie, waarvan zonnebescherming hoog scoort. Het behandelen van hyperpigmentatie gaat hand in hand met het beschermen van je huid tegen de zon. Bij blootstelling aan de zon kan de pigmentatie erger worden. Je moet dus je huid beschermen terwijl je het corrigeert.

Een van de beste crèmes voor acne hyperpigmentatie is een fysieke zonnebrandcrème met een SPF van 20 of hoger. [2] Zonnebrandcrème creëert een beschermende barrière die UV-licht van de huid weerkaatst. [3]

2. Gebruik ontstekingsremmende huidverzorging regelmatig

Of u nu te maken krijgt met hyperpigmentatie als gevolg van acne, dermatitis of eczeem, ontsteking is de natuurlijke genezingsreactie van uw lichaam.

Deze helende reactie is van vitaal belang. Soms wordt er echter een beroep op gedaan wanneer het onnodig is vanwege aandoeningen zoals acne. Chronische ontsteking kan de huid verwoesten met hyperpigmentatie.

De beste manier om hyperpigmentatie als gevolg van acne aan te pakken, is door ontstekingsremmende huidverzorgingsproducten in uw dagelijkse routine op te nemen.

3. Micro Needling

Micro-needling is het proces waarbij een roestvrijstalen rol wordt gebruikt die bedekt is met verschillende kleine spaken om een reeks microletsels op uw huid te creëren. Dit dwingt je huid om nieuw en gezond collageen en elastine te produceren, wat de huid hervormt.

Wanneer u de huidbarrière afbreekt, wordt het gemakkelijker om ingrediënten in uw huid te injecteren die pigmentatie verlichten. Meestal moet je micro-needling combineren met een goede actuele crème.

Esse Organic Skincare Tip

Voor het beste resultaat heeft u elke zes weken minstens drie of meer behandelingen nodig.

4. Chemische peelings

Voor minder ernstige pigmentatie, ondermijn de kracht van chemische peelings niet. Een kleine klinische behandeling met een lage pH-zuur kan een groot verschil maken.

Chemische peelings zijn exfoliërende behandelingen die helpen dode en donkere huidcellen uit de bovenste lagen van de huid te verwijderen. Dit helpt dofheid te verminderen en zorgt ervoor dat je huid licht beter reflecteert, wat resulteert in een merkbare gloed.

Behandelingen zoals deze van tijd tot tijd, kunnen de productie van collageen stimuleren en donkere vlekken verminderen. Er zijn ook tal van thuispeelings die u kunt kopen, maar chemische peelings kunnen hard zijn, dus u moet er een kopen na overleg met uw dermatoloog.

Chemische peelings werken op het vernieuwen van het oppervlak van je huid en het verminderen van de intensiteit van pigmentatie. Net als andere huidprocedures vereisen peelings ook drie tot zes behandelingen met een lengte van drie tot vier weken om resultaten te zien.

5. Vitamine C

Een van de belangrijkste wapens in je huidverzorgingsarsenaal voor hyperpigmentatie zou vitamine C moeten zijn. Het heeft eindeloze voordelen, waaronder het verhelderen en revitaliseren van de huid terwijl het de productie van collageen stimuleert.

Vitamine C helpt pigmentvlekken die je al hebt op te breken en te verlichten en voorkomt dat er in de toekomst donkere vlekken ontstaan.

6. Retinol

Retinol (vitamine A) vermindert post-inflammatoire hyperpigmentatie door het verhogen van de omloopsnelheid van huidcellen. Dit betekent dat het je huid in staat stelt om oude cellen af te werpen die je poriën verstoppen en hen ertoe aanzet nieuwe cellen te genereren.

Een van de meest voorkomende vormen van hyperpigmentatie is post-inflammatoire hyperpigmentatie veroorzaakt door verstopte poriën en acne. Een belangrijke factor om de huidtint lichter en egaliserend te maken, is dus het opruimen van de poriën en het stimuleren van celregeneratie.

Bezoek uw dermatoloog om de juiste sterkte van retinol voor uzelf te krijgen.

7. Lasers

Pigmentatie in de tweede laag van de huid is bijna als een tatoeage. Het is moeilijk om er vanaf te komen.

Lasers gebruiken lage warmte en energie om pigmentdeeltjes in de huid te breken, waardoor donkere pigmentatie wordt geëlimineerd. Uw dermatoloog of lasertechnicus is de beste gids over het soort behandeling dat u nodig heeft.

Verwacht net als andere procedures zes behandelingen of meer met een pauze van drie tot vier weken tussen elke zitting, voor het beste resultaat.

Hoe te voorkomen acne hyperpigmentatie?

Typisch, om acne hyperpigmentatie te voorkomen, moet je acne voorkomen, maar dat is niet altijd mogelijk. De volgende manier van handelen is om de acne zo snel mogelijk te genezen.

Hier een paar manieren om acne hyperpigmentatie te voorkomen:

1. Behandel zowel de acne als de donkere vlekken

In vergelijking met acne blijven donkere vlekken langer hangen. Daarom is het essentieel om de acne ook te behandelen. Wanneer je acne wegneemt, maak je een einde aan wat de donkere vlekken veroorzaakt.

2. Behandel de acne vroeg

Volgens verschillende studies kunt u voorkomen dat acne erger wordt als u het in een vroeg stadium behandelt. Als de behandeling begint in de matige tot ernstige fase, is er een grotere kans op het ontwikkelen van pigmentvlekken.

3. Pop Nooit Puistjes

Je vergroot de kans op het krijgen van vlekken of littekens als je een puistje plukt, knalt of knijpt.

4. Gebruik producten die de poriën niet verstoppen

Een van de redenen voor puistjes kunnen je huidverzorgingsproducten zijn. Producten met een hoog oliegehalte zoals sheaboter of cacaoboter kunnen je poriën verstoppen en verstopte poriën resulteren in acne.

5. Wees voorzichtig met je huid

Helaas kun je je acne of pigmentatie niet wegschrobben. Hoe harder je bent, hoe slechter het is voor je huid. Het is moeilijk te geloven, maar scrubben kan acne verergeren. Volgens de wetenschap is zachte huidverzorging wat je nodig hebt om acne te verwijderen.

6. Gebruik geen zware make-up om vlekken te bedekken

Hoewel make-up een effectief middel is om je vlekken te bedekken, leidt het ook tot nieuwe. Net als cacaoboter en sheaboter verstopt make-up ook de poriën. Kies minerale make-up of lichtgewicht producten.

Hoe lang duurt het voordat acne hyperpigmentatie vervaagt?

Het goede nieuws is dat pigmentatie uiteindelijk zal vervagen. De tijd die nodig is om te vervagen hangt af van de intensiteit en diepte van trauma. Sommige vlekken kunnen binnen een maand verdwijnen, terwijl andere tot een jaar duren.

Om een gevoel van hersteltijd te krijgen, denk aan post-inflammatoire hyperpigmentatie veroorzaakt door acne als een wond die na verloop van tijd littekens veroorzaakt.

Je huid verandert elke dag. Elke dag kweek je nieuwe huidcellen die de oude naar buiten duwen. De gemiddelde cyclus van dit proces is 30 dagen, en daarom, afhankelijk van de ernst, heeft acne-geïnduceerde hyperpigmentatie het potentieel om binnen slechts een maand te vervagen.

Vergeet niet dat zelfs als de huid zichzelf in 30 dagen vernieuwt, het ongeveer 20% van zijn oude karakter behoudt. Omdat 20% van je gepigmenteerde cellen overblijft, duurt het langer om de pigmentatie te corrigeren.

Inpakken

Wanneer u klaar bent om met de behandeling te beginnen, heeft u tal van opties. Het enige wat je nodig hebt is geduld. Er zijn verschillende post-acne hyperpigmentatie behandelingen die er zijn. Wat je ook kiest, het kost tijd. Een stabiele en consistente behandeling is de sleutel.

Uw dermatoloog kan u ook helpen bij het vinden van de juiste behandeling voor uw huid.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen