Ben je ooit ergens tegenaan gebotst, maar voelde je niet te veel pijn? Dat komt door de hypodermislaag van je huid.

De vetcellen in de diepste laag van je huid [1] beschermt uw inwendige organen door schokken veroorzaakt door een verwonding te absorberen.

Lees verder om de verschillende functies van de hypodermislaag van uw huid te kennen.

Hoogtepunten:

  • Wat is de hypodermis?
  • Wat zijn de functies van de hypodermis?
  • Hoe beschermt de hypodermis je lichaam?
  • Wat is de structuur van de hypodermis?
  • Hebben vrouwtjes een dikkere hypodermis dan mannen?

Wat is de hypodermis?

De huid is verdeeld in drie lagen – epidermis, dermis en de hypodermis. De hypodermis is de diepste laag van je huid, ook wel subcutane fascia genoemd. De term subcutaan is in het Latijn en hypoderm in het Grieks, die beide ‘onder de huid’ betekenen. De laag zit boven de diepe fascia (dicht bindweefsel dat individuele spieren kan omringen).

Het bestaat uit bloedvaten, sensorische neuronen, sommige haarzakjes en vetcellen. De hypodermis ligt direct onder de dermislaag en verbindt de huid met de onderliggende botten en spieren. Het absorbeert elk letselveroorzakend trauma of schok van het bereiken van uw spieren, botten of andere interne organen. Bovendien slaat het vet op dat fungeert als uw energiereserve. Het helpt ook om je lichaamstemperatuur te reguleren.

Wat zijn de functies van de hypodermis?

1. Slaat vet op

Het vetweefsel dat aanwezig is in de hypodermislaag van de huid slaat vet op en reserveert energie.

2. Beschermt uw lichaam tegen mechanische verwondingen

De vetcellen die aanwezig zijn in de hypodermis beschermen het lichaam tegen pijn. Het werkt als een schokdemper voor de interne organen van het lichaam. [2]

lederen sectionale laag onderhuids vet cellulitis

Notitie:

Hoewel de periodieke opslag van vet het menselijk ras heeft geholpen om onvoorspelbare periodes van hongersnood te ondersteunen, is het vandaag een chronisch probleem geworden. Directe toegang tot calorierijk voedsel, trage levensstijl en minder fysieke activiteiten heeft geleid tot verschillende levensstijlziekten, waaronder obesitas.

3. Verbindt de huid met de botten en spieren

De hypodermis helpt de dermis- en epidermislagen van de huid te hechten met de onderliggende botten en spieren. Het ondersteunt ook de huidlaag met zenuwen en bloedvaten.

4. Reguleert de lichaamstemperatuur

De hypodermis functioneert als een isolator. Het beschermt het lichaam tegen kou en hitte. Het helpt het lichaam om af te koelen door te zweten wanneer de buitentemperatuur hoog is.

5. Verantwoordelijk voor hormoonproductie

Het vetweefsel in de hypodermislaag produceert een leptinehormoon [3], waarvan bekend is dat het de energiebalans van je lichaam reguleert. Het voorkomt dat je te veel eet door signalen naar je hersenen te sturen.

Wist je dat?

Mensen met obesitas hebben de neiging om hogere concentraties leptine in hun lichaam te hebben in vergelijking met mensen met een normaal gewicht. Dit komt omdat het percentage lichaamsvet hoger is bij obesed mensen.

Hoe beschermt de hypodermis je lichaam?

1. De hypodermis beschermt je lichaam op vele manieren. Het bestaat uit vetweefsel of vetcellen en bindweefsel. De dermis of de middelste laag van je huid vouwt en puilt uit in de hypodermis. Deze gebieden hebben kleine holtes die gevuld zijn met vet en water. Deze vetlagen fungeren als schokdempers voor je lichaam. Het beschermt de onderliggende botten tegen mechanische verwondingen.

2. Deze huidlaag beschermt je lichaam ook tegen warmte en kou door als isolator te fungeren. De vetcellen in de hypodermis produceren hormonen zoals leptine die je energiebalans reguleren. Hypodermis stimuleert ook de essentiële vitamine D wanneer u wordt blootgesteld aan zonlicht. [4]

Hoewel de hypodermis diep in uw huid zit, kunt u de impact ervan op uw huid opmerken naarmate u ouder wordt. Naarmate het volume gezichtsvet afneemt met de leeftijd, is er minder weefsel om de natuurlijke elasticiteit van uw huid te ondersteunen en vast te houden, wat leidt tot verslapping.

Wat is de structuur van de hypodermis?

De hypodermis is de diepste laag van de huid. Het is gemaakt van onderhuids vet samengesteld uit vetcellen en is omgeven door bindweefsel, zenuwen en bloedvaten. [5] Het aantal vetcellen varieert met het gebied van het lichaam. De grootte van de vetcellen varieert ook en hangt af van de voeding van de persoon.

De vetcellen groeperen zich tot lobben. These lobben worden gescheiden door bindweefsel. De hypodermis bevat ook macrofaagcellen, die deel uitmaken van je immuunsysteem. Deze cellen houden het lichaam veilig voor vreemde indringers. De dikte van de hypodermislagen varieert in verschillende delen van het lichaam. Het verschilt ook van persoon tot persoon. Het is bijvoorbeeld dikker in de schouder en buik bij mannen, terwijl bij vrouwen de hypodermis het dikst is in de billen, dijen en heupen.

Andere componenten van de hypodermis zijn:

Bloedvaten, vezelige banden die de huid vasthouden aan de diepe fascia, collageen en elastinevezels die het onderhuidse weefsel met de dermis verbinden, maken ook deel uit van de hypodermis. Het onderhuidse weefsel verbindt de dermis met het zenuwstelsel. Het bestaat ook uit slijmbeurs, wat helpt bij de soepele beweging van de huid over gewrichten. Er zijn ook haarzakjeswortels die zijn ingebed in de hypodermis.

Hebben vrouwtjes een dikkere hypodermis dan mannen?

De dikte van de hypodermis varieert met het geslacht. De hypodermis van vrouwen is bijna twee keer zo dik als die van mannen. [6] Ook bij mannen is het vetgehalte meer rond het viscerale of abdominale gebied, terwijl bij vrouwen het vetgehalte meer in het gluteale-femorale gebied ligt.

Inpakken

De hypodermis is niet alleen de vethoudende laag van je huid. Het heeft nog veel meer rollen te spelen. Het helpt bij het reguleren van uw lichaamstemperatuur en werkt als de eerste barrière voor vreemde lichamen, waardoor uw lichaam veilig blijft.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen