De inspanning om donkere vlekken te bedekken met make-up kan vervelend zijn! Dankzij schade door de zon, acnelittekens en hormonale onevenwichtigheden, is donkere vlekken of hyperpigmentatie tegenwoordig een veel voorkomend probleem geworden.

Onze hoofddermatoloog Dr. Harish Koutam, een geaccrediteerd lid van de Indian Association of Dermatologists, Venereologists and Leprologists (IADVL) en Cosmetic Surgeons of India, is van mening dat er geen snelle oplossing is voor hyperpigmentatie. Religieus gebruik van actuele crèmes of tijdige behandelingen op kantoor kan uw donkere vlekken na verloop van tijd echter vervagen. Laten we je vertellen hoe.

Hoogtepunten:

 • Wat is hyperpigmentatie?
 • Oorzaken van hyperpigmentatie
 • Veel voorkomende vormen van hyperpigmentatie en hun symptomen
 • Behandelingen voor hyperpigmentatie
 • Diagnose van hyperpigmentatie
 • Tips om hyperpigmentatie te voorkomen
 • Is post-inflammatoire hyperpigmentatie permanent?

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie is een huidaandoening waarbij vlekken van de huid donkerder zijn dan de rest. Donkere vlekken op het gezicht, de nek en rond de mond worden gevormd als gevolg van afzettingen van extra melanine – kleur producerend pigment [1].

Wanneer pigmentproducerende cellen (melanocyten) beschadigd zijn, produceren ze meer melanine die zich bundelen. Clusters van melanine op bepaalde delen van de huid leiden tot donkere vlekken of hyperpigmentatie. Het kan voorkomen op elk huidtype en leeftijdsgroep, maar is over het algemeen onschadelijk.

Hyperpigmentatie oorzaken

Oorzaken van hyperpigmentatie

 • Blootstelling aan de zon
 • Huidontsteking
 • Melasma
 • Ouderdomsvlekken of zonneleningen
 • Bepaalde drugs

Veel voorkomende vormen van hyperpigmentatie en hun symptomen

Het is belangrijk dat u de verschillende vormen van hyperpigmentatie begrijpt voordat we ingaan op de behandelingen voor elk van hen.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) treedt op als gevolg van een huidletsel, acne [2] of letsel als gevolg van procedures zoals chemische peelings, dermabrasie en lasertherapie als gevolg van een verhoogde productie van melanine. De vlekken kunnen roze, rood, bruin of zwart van kleur lijken.

Solar lentigines (ouderdomsvlekken of levervlekken) en melasma manifesteren zich op delen van de huid die worden blootgesteld aan de zon. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan de schadelijke UVA- en UVB-stralen, activeert het melanocyten om meer melanine te produceren als afweermechanisme. Hoge niveaus van melanine laten verkleurde plekken achter op de huid.

Melasma [3] komt ook voor als gevolg van hormonale veranderingen bij zwangere vrouwen (ook wel zwangerschapsmasker genoemd). Ouderdomsvlekken [4] zijn meestal een gevolg van photoaging – schade door de zon die het huidverouderingsproces versnelt.

Dr. Harish raadt een bezoek aan de dermatoloog aan voor het geval u een verandering in de huidskleur of grootte, vorm en structuur van de bestaande moedervlekken opmerkt.

Behandelingen voor hyperpigmentatie

1. Actuele crèmes

Topische crèmes zijn de eerste behandelingslijn voor hyperpigmentatie [5]. Wees consistent met het gebruik van crèmes of serums en verwacht pas zichtbare resultaten na weken of maanden gebruik.

A. Hydrochinon

Hydrochinon is een huidverlichtingsmiddel dat functioneert door de hoeveelheid melanine in de huid te verminderen.

B. Azelaïnezuur

Acne veroorzaakt ontstekingen en kan de huid achterlaten met hyperpigmentatie. Azelaïnezuur behandelt verkleuring en is een leave-on zachte exfoliant. Het is een van de veiligste en effectieve behandelingen voor hyperpigmentatie.

C. Kojic zuur

Kojic zuur is een natuurlijk huidverlichtend middel afgeleid van een schimmel. Het remt de productie van tyrosine, een aminozuur dat nodig is voor de melaninesynthese.

D. Retinoïden

Retinoïden is een brede term die wordt gebruikt voor vitamine A-derivaten. De meest voorkomende vormen van retinoïden zijn retinol en tretinoïne. Ze zijn een wonderingrediënt in huidverzorging dat bekend staat om hun ongelooflijke voordelen zoals anti-aging en huidverlichting.

E. Vitamine C

Vitamine C of ascorbinezuur is een krachtige antioxidant die hyperpigmentatie veroorzaakt door schade door de zon vermindert. Het functioneert door de activiteit van enzym tyrosinase te remmen dat verantwoordelijk is voor de melaninesynthese.

F. Niacinamide

Niacinamide is een vitamine B3-derivaat dat helpt bij de behandeling van hyperpigmentatie veroorzaakt door schade door de zon. Het helpt ook bij de productie van collageen.

2. Cosmetische ingrepen

Deze worden meestal uitgevoerd door een gecertificeerde dermatoloog in hun kantoor en vereisen professionele apparatuur. Enkele van uw opties zijn:

Intens gepulseerd licht h4 Intens pulslicht (IPL) of fotogezichten worden uitgevoerd in het kantoor van een dermatoloog of een medische spa. Krachtige en snelle lichtflitsen dringen de huid binnen waar het de melanine afbreekt [6]. De kleine fragmenten van melanine stijgen naar het oppervlak van de huid.

A. Chemische peelings

Chemische peeling kan worden omschreven als de gecontroleerde chemische verbranding van de huid. Het maakt gebruik van chemicaliën zoals glycolzuur (alfahydroxyzuur) of melkzuur om de bovenste lagen van de huid te verwijderen [7]. Dit pelt donkere vlekken of hypergepigmenteerde huid weg en zorgt ervoor dat verse huidcellen het oppervlak omhoog duwen.

B. Lasertherapie

Als uw hyperpigmentatie dieper is, overweeg dan een laser resurfacing behandeling. Lichtstralen zijn gericht op de huid om de epidermale lagen van de huid te verwijderen [8]. Zoek medisch advies om te begrijpen of uw huid compatibel is voor dit soort lasertherapie.

C. Microdermabrasie

Microdermabrasie is een dermatologische behandeling die gebruik maakt van een draagbare machine die aan een schuurmiddel is bevestigd. Wanneer deze machine op de huid wordt gerold, verwijdert het de bovenste laag van de huid en de bijbehorende pigmentatie [9]. De procedure wordt in verschillende zittingen uitgevoerd voor maximaal voordeel.

3. Huismiddeltjes

Hoewel huismiddeltjes voor hyperpigmentatiebehandeling door veel mensen effectief worden bevonden, bevatten ze geen wetenschappelijk bewijs. Toch kun je deze eens proberen:

A. Aloë Vera

Het actieve ingrediënt in aloë vera is aloïne, dat helpt bij het depigmenteren van de huid. Breng pure aloë vera gel aan voor het slapengaan en spoel de volgende ochtend. Herhaal dit totdat u zichtbare veranderingen in de huid vindt.

B. Zoethout

Zoethoutwortelextract heeft een actieve verbinding genaamd glabridin die een verlichtend effect op de huid heeft.

C. Groene thee

Groene thee bevat polyfenolen die helpen bij het remmen van tyrosinase-activiteit. U kunt kiezen uit een verscheidenheid aan actuele huidverzorgingsproducten die groene thee bevatten.

Diagnose van hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie wordt gediagnosticeerd door lichamelijk onderzoek door een gecertificeerde dermatoloog. Om het type en de ernst van hyperpigmentatie te begrijpen, kan uw dermatoloog biopsie aanbevelen.

Wood’s lamp onderzoek [10] wordt gedaan om andere huidpigmentaandoeningen zoals vitiligo uit te sluiten. De procedure omvat het gebruik van licht om bepaalde delen van uw huid te verlichten en wordt uitgevoerd in een donkere kamer.

Tips om hyperpigmentatie te voorkomen

 • Het dragen van zonnebrandcrème is de nummer één preventieve maatregel voor hyperpigmentatie. Kies een breedspectrum zonnebrandcrème [11] en breng het 20 minuten voordat je naar buiten gaat aan.
 • Draag hoeden, zonnebrillen, stola’s en beschermende kleding terwijl je buiten bent om de huid te beschermen tegen de harde stralen.
 • Besteed aandacht aan uw huidverzorgingsroutine. Neem een milde exfoliërende reiniger op die salicylzuur (bètahydroxyzuur) bevat. Gebruik een goede moisturizer voor hydratatie en om verdere ontwikkeling van acne te voorkomen.

Is post-inflammatoire hyperpigmentatie permanent?

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) verdwijnt vanzelf. Het kan 3-24 maanden duren voordat de donkere vlekken verdwijnen. Er kan hardnekkige hyperpigmentatie zijn die weigert vanzelf weg te gaan, waarvoor bepaalde behandelingen nodig zijn.

Met zoveel beschikbare behandelingsopties hoeft u niet langer te leven met een donkere huid.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen