Grof haar kan een beetje moeilijk te beheren zijn. Het voelt meestal ruw van textuur en betekent dikkere haarlokken hebben. De zorgen over dit type haar worden meestal geassocieerd met kroezen, droogheid en koppigheid, waardoor het een uitdaging is om te beheersen.

Als je voor je grove haar wilt zorgen, is het van vitaal belang om vertrouwd te raken met de beste manieren om voor grof haar te zorgen. Lees verder voor meer informatie.

Hoogtepunten:

 • Wat is grof haar?
 • Oorzaken van grof haar
 • Hoe te bepalen of je grof haar hebt?
 • Hoe zorg je voor je grove haar?
 • Wordt het haar grover naarmate je ouder wordt?
 • Het verschil tussen grof versus krullend haar versus fijn haar versus dik haar

Wat is grof haar?

Grof haar heeft lokken die dikker en breder in omtrek zijn dan andere haartypes. In tegenstelling tot dun of medium haar, bevat grof haar alle drie de lagen van de haarschacht – cortex, cuticula en medulla.

Oorzaken van grof haar

 • Genetica
 • Hormonale onbalans
 • IJzertekort
 • Calciumtekort
 • Overmatig gebruik van warmtestylingtools
 • Overmatige blootstelling aan agressieve chemicaliën
 • Bepaalde medische aandoeningen
 • Soms kunnen weinig geneesmiddelen op recept ervoor zorgen dat het haar grof wordt, zoals steroïden en Minoxidil [1] – een haargroeimedicijn

Hoe te bepalen of je grof haar hebt?

Om te controleren of je grof haar hebt, neem je een streng van je haar en rol je het tussen je vingers. Je zou de dikte kunnen voelen en je haartype kunnen bepalen. Grove haarlokken zien er meestal breder uit en voelen breder aan dan een stuk naaigaren. Als je haarlok dunner aanvoelt dan de naaigaren, heb je fijn haar.

Hoe zorg je voor je grove haar?

1. Conditioneer je haar

Het conditioneren van grof haar kan veel problemen oplossen die ermee samenhangen. Door het gebruik van voedende conditioners en serums kan je haarschacht plat liggen en zijn natuurlijke vorm herstellen.

Weerbarstig grof haar reageert ook goed op zowel kroes-temmende conditioneringscrèmes als gladmakende serums. Zoek naar haarverzorgingsproducten die de zorgen van grof haar bestrijden.

Esse Organic Skincare biedt een aangepast haarverzorgingsregime op basis van het unieke type en de behoeften van uw haar.

2. Vermijd producten op basis van alcohol

Alcohol is een kerningrediënt in veel haarverzorgingsproducten, vooral haarsprays en haargels. Hoewel deze producten u tijdelijke resultaten kunnen geven om uw haar te temmen, kunnen ze het vochtgehalte van uw haar aanzienlijk verdampen.

Omdat grof haar meer vatbaar is voor schade als gevolg van droogheid, zal het gebruik van producten die alcohol bevatten je haar waarschijnlijk droger maken. Probeer te investeren in alcoholvrije, zachte formules voor je haarverzorging en stylingproducten.

3. Beperk warmtestyling

Het overmatige gebruik van warmtestylingtools om je haar te krullen en recht te trekken, zal het van zijn vocht beroven. Bij regelmatig gebruik kan warmte het haar aanzienlijk beschadigen, waardoor het droog, pluizig en moeilijk te beheren wordt.

Houd je warmtestylingroutine binnen een limiet om je grove haar te beschermen. Om schade te minimaliseren, gebruik je een hittebeschermende spray en houd je de föhn ongeveer zes centimeter uit de buurt van je haar.

4. Diepe conditionering maskers

Diepe conditionering is waarschijnlijk de beste manier om grof haar gezond te houden. Je kunt kiezen voor een haarmasker dat het haar voedt, hydrateert en verzacht.

Je kunt ook een zelfgemaakt diep conditionerend haarmasker maken [2] met natuurlijke ingrediënten zoals kokosolie, olijfolie, honing, aloë vera en avocado.

Voor extra voeding kun je ook een keer per week een hete oliemassage op je hoofd proberen. Avocado-olie, jojoba-olie en kokosolie hydrateren en beschermen je haar effectief, terwijl ze ook kroezen en droogheid verminderen. [3]

5. Verhoog uw vitamine-inname

Het gebruik van haarverzorgingsproducten kan je haar van buitenaf beschermen, maar je moet ook nadenken over wat er binnenin gaat. Wat je eet of drinkt kan het welzijn van je haar van binnenuit beïnvloeden. [4] Vitamine A, C, D, E, biotine, niacine, ijzer zijn vooral belangrijk voor gezond haar.

Als u het moeilijk vindt om deze voedingsstoffen uit uw maaltijden te halen, overweeg dan om ze als supplementen te nemen. Het zal u helpen de tekortkomingen in uw dieet te vervullen. We raden aan om met uw arts te praten voordat u supplementen inneemt.

6. Trim je haar

Ongeacht je haartype is het nauweren van je haar om de 8 tot 10 weken zeer aan te raden. Regelmatige trims kunnen helpen om gespleten haarpunten te verminderen en de look en feel van je haar te verbeteren. Ook, door ongezonde gespleten haarpunten te knippen, zal je haar minder flyaways en breuk hebben, waardoor het er dikker en zelfs glanzender uitziet.

7. Kies het juiste penseel

Een ronde of platte borstel met voldoende ruimte tussen de borstelharen is een ideale keuze voor grof haar. Borstel je grove haar als het licht vochtig is om kroezen en klitten te minimaliseren. Probeer te voorkomen dat je het te veel poetst.

8. Gebruik een zijden kussensloop

Het gebruik van een zijden kussensloop kan buitengewone voordelen bieden voor grof haar. Zijden kussenslopen hebben een glad oppervlak dat wrijving in je haar voorkomt die ontstaat door woelen en draaien tijdens het slapen, waardoor schade wordt voorkomen. Ze absorberen ook minder vocht, waardoor je haar de kans krijgt om zijn natuurlijke olie te behouden.

kaukasische afro vrouw haartype set

Wordt het haar grover naarmate je ouder wordt?

Net als je huid is je haar net zo gevoelig voor de gevolgen van de tijd. Naarmate je ouder wordt, wordt je haar over het algemeen droger en worden de individuele lokken grover.

Het verschil tussen grof versus krullend haar versus fijn haar versus dik haar

Grof haar

Krullend haar

Fijn haar

Dik haar

1. Grof haar betekent simpelweg dikkere haarlokken dan elke andere haartextuur zoals fijn en medium.

1. Krullend haar hoeft niet grof van textuur te zijn.

1. Fijn haar is haartextuur met een kleine diameter.

1. Dik haar verwijst naar de dichtheid van je haar of het aantal follikels op je hoofd.

2. Grof haar is echt breed in diameter. Het heeft een typische diameter van ongeveer 120 micron.

2. Ongeacht de textuur, fijn, medium of grof, krullend haar is meer vatbaar voor breuk dan andere haartypen.

2. Het heeft een typische diameter van ongeveer 50 micron.

2. Dik haar wordt meestal aangezien voor grof haar, maar grof haar wordt bepaald door de diameter, niet door de dichtheid.

3. Vanwege de brede textuur kan het te maken krijgen met uitdroging en andere schade.

3. In de meeste gevallen heeft krullend haar een droog en kroesachtig karakter en is het gevoelig voor klitten.

3. Als je fijn haar hebt, kan het licht aanvoelen, omdat het geen natuurlijke veerkracht heeft.

3. Dik haar heeft veel tijd nodig om te drogen en vochtige lokken veroorzaken veel problemen in je hoofdhuid.

4. Dun, krullend, golvend, welk haartype je ook hebt, het kan grof van textuur zijn.

4. Een gunstige balans van vocht en eiwitten is vereist voor gezonde krullen.

4. Fijn haar kan recht of golvend zijn zoals bij alle kaukasische haartypes.

4. Dik haar heeft de neiging om kroes te worden en vatbaar voor breuk.

Inpakken

Bij van nature grof haar zijn de haarschachten dikker en breder in omtrek dan andere haartypes. Als je je grove haar goed behandelt en het met de juiste verzorging beheert, ziet het er voller uit met meer volume en body terwijl je elk kapsel met gemak vasthoudt.

Net als andere haartypes, als je haar wordt blootgesteld aan te veel hitte en styling, kan het droog, broos en pluizig worden.

Het is essentieel om de juiste producten en ingrediënten te gebruiken die goed geschikt zijn voor grof haar. Bij Esse Organic Skincare passen we een haarverzorgingsregime aan dat past bij uw unieke haartype en kenmerken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen