Heb je je ooit afgevraagd wat al je huid doormaakt terwijl je worstelt om een nieuw leven in de wereld te brengen? Acne, donkere kringen, striae en wat al niet meer! Je huid ervaart zoveel onaangename veranderingen na de zwangerschap. Dus hoe ga je om met deze veranderingen?

Welnu, het goede nieuws is dat deze veranderingen tijdelijk zijn. Met de juiste huidverzorging en gezonde levensstijlpraktijken kunt u de gezondheid en gloed van uw huid herwinnen.

In dit artikel vertellen we je hoe je je huid na de zwangerschap kunt verzorgen en de gloed terug kunt brengen.

Hoogtepunten:

  • Waarom ervaren vrouwen huidproblemen na de zwangerschap?
  • Wat zijn de meest voorkomende huidproblemen tijdens en na de zwangerschap?
  • Hoe zorg je voor je huid na de zwangerschap?

Waarom ervaren vrouwen huidproblemen na de zwangerschap?

Je lichaam ondergaat verschillende veranderingen als je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap ervaar je hormonale veranderingen, wat uiteindelijk leidt tot puistjes op je gezicht. Gedurende deze tijd begint je lichaam oestrogeen en progesteron te produceren, algemeen bekend als zwangerschapshormonen, op hogere niveaus.

Hoewel deze hormonen kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde zwangerschap, brengen ze een paar bijwerkingen met zich mee, zoals stemmingswisselingen, hunkeren naar voedsel, gewichtstoename, enz.

Tegelijkertijd gaat ook je huid zich anders gedragen. Velen van jullie ervaren een stralende huid tijdens je zwangerschapsperiode. Dit staat in de volksmond bekend als de “zwangerschapsgloed” waarbij een verhoogd bloedvolume meer bloed naar bloedvaten mogelijk maakt, waardoor uw gezichtshuid een beetje gespoeld lijkt.

Bovendien triggeren de veranderingen in je hormoonspiegels ook je huidklieren om meer talg te produceren. Natuurlijk ziet je huid er glanzender uit dan normaal. Ook verstopt de overmatige productie van talg je huidporiën, wat leidt tot acne-uitbraak. Meestal voelt je huid na de zwangerschap te droog of vettig aan. Sommigen van jullie kunnen ernstige pigmentatie en donkere kringen etc. ervaren.

Donkere cirkel is een ander veel voorkomend huidprobleem dat je na de zwangerschap tegenkomt. Dit gebeurt terwijl je worstelt met je slaappatroon met de pasgeborene thuis. Ook stijgt de hoeveelheid melanine in je huid tijdens de zwangerschapsperiode, wat de reden achter pigmentatie verklaart. [1]

Wat zijn de meest voorkomende huidproblemen tijdens en na de zwangerschap?

1. Acne Puistjes

Zwangerschap veroorzaakt een grote progesteronproductie in je lichaam. Het stimuleert de natuurlijke olieproductie in je huid, waardoor deze overmatig vettig wordt. De overtollige olie samen met dode huidcellen verstoppen je huidporiën. Vandaar dat je acne ervaart tijdens of na de zwangerschap. Maar de ernst van acne varieert van persoon tot persoon. Terwijl sommigen van u acute acne kunnen ervaren tijdens uw zwangerschapsperiode, kunnen anderen alleen milde acneproblemen hebben. [2]

2. Melasma

Melasma is een veel voorkomende huidaandoening waarbij de melanocyten van je huid onnodige pigmentatie veroorzaken. Het komt vaak voor tijdens uw zwangerschapsperiode als gevolg van de aanwezigheid van hogere niveaus van oestrogeen en progesteron hormonen. Studies tonen aan dat 50% tot 70% van de vrouwen last heeft van melasma tijdens hun zwangerschap [3].

Donkere vlekken hebben de neiging om op je wangen te verschijnen, rond de mond, kin en andere delen van het lichaam, zoals oksels en geslachtsdelen. Gelukkig brengt het geen schade toe aan het ongeboren kind. Meestal vervagen deze pleisters na je zwangerschap. U kunt echter uw toevlucht nemen tot behandelingen, indien nodig.

3. Donkere kringen en gezwollen ogen

Donkere kringen en gezwollen ogen tijdens je zwangerschapsperiode zijn meestal te wijten aan de hormonale veranderingen in je lichaam. Hormonale onevenwichtigheden verwijden de bloedvaten onder je ogen en de bloedvaten houden meer bloed vast, waardoor je ogen er gezwollen uitzien en de huid rond je oog donker. Na de zwangerschap gebeurt het echter vanwege het gebrek aan slaap en uitputting.

4. Striae

Striae tijdens de zwangerschap komt vaak voor als gevolg van de schommelingen van hormonen in je lichaam. Plotselinge gewichtstoename of -verlies breekt de elastische vezels van je huid af, wat leidt tot striae. Deze merken kunnen ook erfelijk zijn [4].

90% van de vrouwen krijgt striae tijdens hun zwangerschap en het gebeurt tussen de zesde en de negende maand. De meest getroffen gebieden zijn de borsten, heupen en buik. Aanvankelijk zien de markeringen er roodachtig of paars uit, maar later kunnen ze wit of grijs lijken. Deze markeringen vervagen uiteindelijk na uw levering.

5. Spataderen

Spataderen zijn zichtbaar beschadigde aderen op je huidoppervlak. Vrouwen lopen tijdens hun zwangerschappen een hoger risico op het ontwikkelen van spataderen vanwege het verhoogde bloedvolume in hun lichaam. Het bloed creëert aanzienlijke druk op de bloedvaten en veroorzaakt schade. Het verschijnt als blauwe, rode of paarse aderen, maar het veroorzaakt geen fysieke pijn als zodanig. In ernstige gevallen kunnen symptomen zoals bloedingen, pijn en zwelling optreden. [5]

6. Linea Nigra

Linea Nigra is een Latijns woord dat zwarte lijn betekent. Het is een verticale, donkere lijn (linea alba) die tijdens het trimester van de zwangerschap op je buik verschijnt. De ritslijn op de onderbuik vanaf je navel tot je bekken wordt donkerder naarmate de laatste paar maanden van de zwangerschap beginnen. [6]

Waarschuwing

Gebruik retinol niet tijdens de zwangerschap omdat het geboorteafwijkingen kan veroorzaken volgens wetenschappelijk onderzoek [7]

Hoe zorg je voor je huid na de zwangerschap?

1. Tips om acne te behandelen

1. Reinig je gezicht twee keer per dag met een zachte gezichtsreiniger. Het is een van de belangrijkste stappen in je huidverzorgingsroutine.
2. Gebruik een olievrije, niet-comedogene moisturizer na het reinigen van je gezicht.
3. Scrub je huid minstens één keer per week met soft scrub.
4. Gebruik anti-acne producten om acne te verminderen.
5. Kies natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, tea tree olie om uw acne problemen te behandelen.

2. Tips om pigmentatie te behandelen

1. Pigmentatie als gevolg van zwangerschap begint na een jaar na de bevalling lichter te worden. Maar ze vervagen niet volledig, tenzij je iets gebruikt om je huidskleur op te helderen. Kies voor een crème of gel die de huid vermindert

2. Om de pigmentatie tijdens je zwangerschapsperiode onder controle te houden, breng je zowel thuis als buiten zonnebrandcrème aan. De zonnebrandcrème moet minimaal SPF 30 bevatten.

3. Vergeet nooit om elke dag een vochtinbrengende crème aan te brengen. Een droge en doffe huid maakt pigmentatie erger.

3. Tips om striae te behandelen

1. De beste manier om met de striae om te gaan, is door ze vanaf het begin te beheersen. Gebruik vanaf de eerste maand anti-striae crèmes of natuurlijke ingrediënten zoals olijfolie of amandelolie om ze te beheren. Zorg er echter voor dat u contact opneemt met uw arts voordat u een anti-striaecrème gebruikt tijdens uw zwangerschap. Sommige producten kunnen schadelijke ingrediënten bevatten.

2. Na de bevalling kunt u beginnen met het gebruik van striae verminderende crèmes of oliën, na overleg met uw arts.

3. Eet een gezond dieet en geniet van fysieke activiteiten zoals milde lichaamsbeweging, yoga, wandelingen etc.

4. Tips om donkere kringen te behandelen & gezwollen ogen

1. Voldoende slaap is essentieel om van donkere kringen af te komen. Met een baby thuis kan het lastig zijn, maar je moet wel zorgen voor je normale slaapcyclus. Vraag je partner om voor de baby te zorgen terwijl je slaapt. Je kunt ook korte dutjes doen als je peuter slaapt.

2. Drink voldoende water en eet gezond om een goede gezondheid te garanderen.

3. Gebruik een crème onder de ogen om donkere kringen te verminderen en gezwollen ogen te beheren.

Inpakken

Het baren van een leven is niet minder dan een wonder. Je wereld staat op zijn kop om je kind op deze wereld te brengen. Gedurende deze tijd ondergaat je lichaam, voornamelijk je huid en haar, veel veranderingen. Deze veranderingen leiden tot acne, donkere kringen, striae op je huid, maar ze zijn meestal tijdelijk. Tijd nemen uit je drukke schema en een deel ervan besteden aan het oefenen van een aangepast huidverzorgingsregime kan wonderen doen. Volg ook een paar eenvoudige tips om je huid gezond en stralend te houden na de bevalling.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen