Leeftijd brengt ervaring, wijsheid en een groot aantal huidproblemen met zich mee. Naarmate je ouder wordt, verslechtert het genezend vermogen en de celvernieuwingsverhouding van je huid. Het is dus belangrijk om er na 30 speciaal voor te zorgen.

Laten we eens kijken naar wat al je huid doormaakt nadat je 30 bent geworden en hoe je zijn gezondheid kunt behouden.

Wat gebeurt er met je huid als je ouder wordt?

1. Ziet er saai uit

Na een bepaalde leeftijd vertraagt uw celvernieuwingsratio (1). Dit zorgt ervoor dat dode huidcellen zich ophopen op het oppervlak van je huid, waardoor het dof lijkt en geen uitstraling heeft.

2. Begint met drogen

Of je nu wel of niet een droge huid hebt gehad in het verleden, er is een kans dat je huid droog en schilferig wordt na 30. Naarmate je ouder wordt, neemt ook de talgproductie in de huid af.

3. Tekenen van veroudering

Je huid bestaat uit eiwitten die het de elasticiteit en kracht geven die het nodig heeft om er helder en gezond uit te zien. Naarmate je ouder wordt, vertraagt de productie van deze eiwitten in je huid (2). Uv-blootstelling door de jaren heen kan ook bijdragen aan een afname van de productie van deze eiwitten. Dit resulteert in het verschijnen van rimpels en fijne lijntjes.

4. Donkere vlekken kunnen verschijnen

U kunt donkere vlekken uit het niets op uw huid opmerken. Dit gebeurt vanwege jarenlange blootstelling aan de zon die pigmentproducerende cellen kan stimuleren om melanine snel te overproduceren.

5. Jawline acne komt vaak voor

Meisje met Jawline acne

Hormonale veranderingen tijdens je 30s kunnen bijdragen aan jawline acne. Androgenen zijn mannelijke hormonen die kunnen bijdragen aan een overproductie van talg in je lichaam. Dit kan resulteren in acne puistjes, met name langs je kaaklijn.

6. U kunt huidgevoeligheid ervaren

Naarmate we ouder worden, vertraagt de olieproductie in ons lichaam. Dit kan resulteren in een verandering in huidtype. Je zult merken dat je huid minder vettig aanvoelt in vergelijking met eerder. Een droge huid kan ook leiden tot gevoeligheid van de huid, wat resulteert in allergische reacties op bijna alles wat je huid aanraakt.

7. Gezwollen ogen en donkere kringen

Naarmate je je 30s nadert, kun je gezwollen onderogen en donkere kringen opmerken. Dit komt door een daling van collageen en elastine in je huid. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van deze eiwitten in het lichaam af. Collageen en elastine houden de huid sterk, intact en stevig.

11 manieren om voor je huid te zorgen post 30

De oorzaak van een dof uitziende huid tijdens je 30s kan ook stress zijn. Werkstress, het beheren van kinderen en het verzorgen van het huis kunnen u ervan weerhouden een goede gezondheid van de huid te behouden. Hier zijn enkele manieren waarop u uw typische jaren 30-huid kunt voorkomen:

1. Zorg voor een gezond dieet

Het eten van gezond, waterrijk voedsel kan je huid gehydrateerd houden en er jong uitzien. Dit houdt de doffe, droge uitstraling weg. Afgezien van waterrijk voedsel, kan het volgen van een koolhydraatarm dieet ook helpen het uiterlijk en de textuur van uw huid te verbeteren (3).

2. Exfoliatie is de sleutel

Door je huid zo nu en dan te exfoliëren, kun je dode huidcellen verwijderen. Dit proces legt de nieuwe, gezonde cellen bloot die ervoor zorgen dat je gezicht gladder en helderder lijkt. Een van de belangrijkste oorzaken van dof uitziende huid na 30 is de ophoping van dode huidcellen op het huidoppervlak.

Chemische exfoliatie omvat het gebruik van een stof die ingrediënten bevat die de cel-omzetverhouding verhogen. Zoek naar exfoliators die hydroxyzuren bevatten. Alfa- en bètahydroxyzuren werken goed bij het absorberen van dode huidcellen (4). Fysieke exfoliatie omvat het gebruik van een hulpmiddel zoals een scrub of een natte doek om dode huidcellen handmatig te verwijderen.

3. Hydrateer dagelijks

Het hydrateren van je huid verbetert de hydratatie van de huid. Hierdoor lijkt je huid er zachter en helderder uit.

Uv-blootstelling door de jaren heen kan enige schade aan de barrière van uw huid hebben veroorzaakt. Het gebruik van een barrièreherstellende vochtinbrengende crème helpt de beschermende laag van uw huid te repareren en zoveel mogelijk vocht vast te houden.

Notitie:

Sterke zoek naar ingrediënten zoals hyaluronzuur, antioxidanten en vitamine C, die een sleutelrol spelen bij het bepalen van de gezondheid van uw huid (5) (6).

4. Slaap minstens 7-8 uur per dag

Zorg ervoor dat je erin slaagt om minstens 7-8 uur per dag ongestoord te slapen. Slaap speelt een grote rol in hoe fris en stralend je huid eruit ziet. Gebrek aan slaap kan leiden tot gezwollen ogen, donkere kringen en een doffe huid.

5. Investeer in een anti-aging crème

Anti-aging crèmes zijn hydraterend en bevatten ingrediënten die tekenen van veroudering bestrijden. Zoek naar deze ingrediënten terwijl aankoop van een anti-aging crème:

A. Retinoïden

Retinoïden zijn vitamine A-derivaten en worden al lange tijd gebruikt in de dermatologie. Ze werken tegen schade door de zon en helpen het uiterlijk van fijne lijntjes te verbeteren.

B. Vitamine C

Een populair ingrediënt in de meeste schoonheidsproducten, vitamine C bestrijdt vrije radicalen en voorkomt de afbraak van collageen en elastine in de huid. Het vermindert ook door de zon veroorzaakte schade, waardoor je huid er helderder en steviger uitziet.

C. Hydroxyzuren

Alfa- en bètahydroxyzuren verhogen de celvernieuwingsverhouding. Ze werken als exfoliators en absorberen dode huidcellen om de helderdere, jonger uitziende huid eronder bloot te leggen.

D. Niacinamide

Een vorm van vitamine B3, niacinamide kan voorkomen dat uw huid water verliest. Een gehydrateerde huid ziet er gezonder en jonger uit.

6. Voeg een serum toe aan je routine

Serums richten zich op specifieke huidproblemen, ruimen je huid op en laten deze er stralender uitzien.

7. Mis je maandelijkse gezichtsbehandeling niet!

Gezichtsbehandelingen zijn extreem hydraterend en verhogen de bloedstroom. Gezichtsbehandelingen zijn een goede manier om een gezonde, jeugdige huid te behouden. Maak er een punt van om elke maand wat tijd vrij te maken om een spa te bezoeken en je huid te verwennen.

8. Oefening

Sporten is uiterst gunstig om je huid er jong en gezond uit te laten zien. Neem elke dag minstens een uur de tijd om naar de sportschool te gaan, te gaan zwemmen of yoga te beoefenen.

9. Investeer in een oogcrème

De huid onder uw ogen kan de eerste zijn die tekenen van veroudering vertoont. Fijne lijntjes, rimpels en kraaienpootjes kun je weghouden door te investeren in een oogcrème. Deze bevatten ingrediënten die de productie van collageen en elastine in uw huid stimuleren, waardoor deze stevig en glad blijft.

Vrouw die oogcrème aanbrengt

10. Zonnebrandcrème is een must

Zonnebrandmiddelen zijn verplicht te gebruiken, ongeacht uw leeftijd. UV-schade draagt bij aan collageen- en elastineschade die zich na 30 manifesteert als rimpels en fijne lijntjes.

11. Verander uw huidverzorgingsproducten

Je huid kan droger aanvoelen in vergelijking met eerder, als je je 30s nadert. Investeer in huidverzorgingsproducten die het vochtgehalte van je huid verhogen. Zorg ervoor dat de producten die je op je gezicht gebruikt vrij zijn van agressieve chemicaliën die je huid kunnen irriteren.

Je kunt veel veranderingen en meer verantwoordelijkheden ervaren naarmate je ouder wordt. Al het rondrennen, jarenlange UV-blootstelling, veranderingen in levensstijl en ups en downs kunnen op je huid verschijnen. Onthoud echter altijd dat verandering constant is, en dat zou ook je schoonheidsroutine moeten zijn!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen