Terwijl de hele wereld worstelt om de aanhoudende pandemie te overleven, onderzoeken experts voortdurend Covid-19-gevallen om informatie te ontvouwen. Tijdens het bestuderen van gevallen zijn huiduitslag naar voren gekomen als een mogelijk nieuw symptoom van Covid-19.

Het is dus belangrijk om te weten welke soorten huiduitslag optreden bij Covid-patiënten en wat u eraan kunt doen.

Hoogtepunten:

  • Is huiduitslag een Covid-19 symptoom?
  • Soorten huiduitslag die optreden bij Covid-19
  • Wat moet je doen aan huiduitslag?

Is huiduitslag een Covid-19 symptoom?

De meest voorkomende en algemeen bekende symptomen van covid-19 zijn koorts, droge hoest, keelpijn, vermoeidheid etc. Maar onlangs worden ook een paar nieuw opkomende symptomen gezien. Een daarvan is huiduitslag op je huid. Onderzoekers zagen dat veel covid-19-patiënten in het vroege stadium van de ziekte huiduitslag hadden.

Deze kunnen in bijna elk deel van het lichaam voorkomen. Veel patiënten ondervonden huiduitslag op hun rug en buik. Weinigen hadden huiduitslag in de mond en op hun voeten. Rapporten [1] suggereren dat artsen die nauw samenwerken met covid-19-patiënten huiduitslag opmerkten als een symptoom van covid-19. Van de 88 coronapositieve patiënten die werden behandeld, ontwikkelde 20% huiduitslag. In 50% van de gevallen kwam huiduitslag naar voren samen met andere vroege tekenen, terwijl in andere gevallen huiduitslag zich later ontwikkelde.

Nog een rapport [2] beweert dat patiënten in Thailand ten onrechte aan knokkelkoorts leden omdat ze open bloedvaten hadden, een veel voorkomende huiduitslag voor dengue. Later testten deze patiënten positief op covid-19. Ook stellen recente rapporten dat veel covid-positieve patiënten huiduitslag hebben zoals open bloedvaten.

Hoewel veel artsen en wetenschappers huiduitslag hebben bevestigd als een van de symptomen van covid-19, werden er geen specifieke soorten huiduitslag genoemd. Dit komt omdat huiduitslag als gevolg van het Covid-19-virus in vele vormen en over verschillende delen van uw lichaam kan voorkomen.

Soorten huiduitslag die optreden bij Covid-19

close-up afbeelding van de huidtextuur van het kind die lijdt aan ernstige urticaria en brandneteluitslag

1. Urticaria

Netelroos [3] is jeukende rode of vleeskleurige striemachtige huiduitslag die op uw huidoppervlak voorkomt. Meestal ontstaat urticaria als gevolg van de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen of als een medische reactie. Maar de laatste tijd zijn er veel covidpatiënten gevonden met urticaria op hun huid.

U kunt de huiduitslag opmerken nog voordat u positief test op covid of zelfs nadat u de ziekte hebt overwonnen. Patiënten zeiden ook dat huiduitslag plotseling verscheen en extreem jeukte. Artsen suggereren dat urticaria op elk deel van het lichaam kan voorkomen. Het zwelt lippen en oogleden op en kan extreme jeuk veroorzaken, zelfs op handpalmen en voetzolen.

Artsen schrijven antihistaminica voor om dit symptoom te behandelen. Als je lippen plotseling opzwellen, controleer dan op ademhalingsproblemen. In geval van ademhalingsproblemen samen met huiduitslag of andere symptomen van covid, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

vaak voorkomende bijwerking van covid-19 vaak aangeduid als covid teen

2. COVID Vingers &Tenen

Covid vingers &tenen [4] is waarschijnlijk de meest prominente en aanhoudende huiduitslag. Uiterst zeldzaam vóór covid, dit zou alleen worden gezien bij mensen met koude periodes [5] of mensen met vingercirculatieproblemen. Tijdens de uitbraak van Covid-19 zijn vinger- en teenuitslag een vaker voorkomend fenomeen dan voorheen.

Artsen associëren nu vinger – teenuitslag met covid. Deze huiduitslag is rood of paars en komt vaker voor bij jonge mensen. Ze gaan gepaard met meerdere bulten op vingers en tenen, die pijnlijk en jeukend kunnen aanvoelen. Deze verschijnen tijdens virale infecties en soms zelfs na herstel. Wanneer de huiduitslag afdroogt, bladdert de buitenste laag van de huid af.

waterpokkenziekte voor jongen op zijn rug en ziek

3. Erythemato-papulaire of erythemato-vesiculaire huiduitslag

Terwijl erythemato-papulaire huiduitslag rode, hobbelige huiduitslag op het huidoppervlak is, zien erythemato-vesiculaire huiduitslag eruit als waterpokkenuitslag. Deze verschillen van urticaria omdat ze dagen en zelfs weken blijven. Deze kunnen in bijna elk deel van je lichaam voorkomen, maar zijn meestal te zien aan de handen en voeten.

Met veel gelijkenis met stekelige warmte-uitslag, hebben patiënten in sommige covid-gevallen regelmatig bultachtige jeukende huiduitslag over het hele lichaam ervaren. Dit is meestal ook erg jeukend. Weinig patiënten hadden de huiduitslag, zelfs niet nadat ze hersteld waren van Covid-19.

4. Ogen, Lippen & Mond

Covid 19 kan zelfs invloed hebben op je ogen, lippen en mond. Artsen die voor covid-patiënten werken, hebben gemerkt dat velen van henuffer van pijnlijke en waterige ogen. Pijnlijke lippen, schilferige huid op de lippen, kleine huiduitslag op de mond zijn zeldzame maar onaantrekkelijke symptomen van covid-19. Je mond kan ook een beetje pijnlijk aanvoelen.

Wat moet je doen aan huiduitslag?

Er is geen bevestigde manier om te bepalen of een huiduitslag wordt veroorzaakt door covid-19 of door een andere onderliggende ziekte, tenzij u ook andere covid-symptomen heeft. Totdat er meer informatie wordt gevonden over huiduitslag als symptoom van covid, is er geen sterke ondersteuning om een huiduitslagpatiënt al dan niet voor een covid-test te nemen. Er is een grote kans op een verkeerde diagnose door gebrek aan ondersteunende informatie. Daarom letten medische experts extra goed op bij het controleren op Covid-19-symptomen.

Daarom, als u huiduitslag heeft, is het beter om vanaf het begin voorzorgsmaatregelen te nemen. Zelfs als uw uitslag niet wordt veroorzaakt door covid, volgt u een paar stappen om het thuis te behandelen.

  • Krab de uitslag niet.
  • Houd een koel kompres op de huiduitslag.
  • Breng er calamine lotion op aan.

Het wordt ook geadviseerd om geen ernstige uitslaguitbraak te negeren, vooral als u weet dat dit een vroeg teken van Covid-19 kan zijn. Raadpleeg uw arts als u andere symptomen heeft, samen met huiduitslag. Huiduitslag op vingers en tenen moet serieus worden genomen, omdat ze naar voren zijn gekomen als een aanhoudende Covid-uitslag.

Inpakken

Veel meldingen hebben een sterk verband aangetoond tussen covid en huiduitslag. Maar er is geen manier om onderscheid te maken tussen een normale uitslag en een covid-uitslag. Huiduitslag kan oorzaken hebben die niet te wijten zijn aan de onderliggende ziekte. Voorbeelden zijn warm en vochtig weer, overmatige blootstelling aan de zon of krassende kleding die niet past. Omdat niets kan worden gezegd door alleen naar uitslag te kijken, is het uiterst essentieel om een onmiddellijke diagnose van een medische expert te krijgen.

Dit is belangrijk omdat als u besmet bent met covid, uw behandeling zou worden uitgesteld. Ook zou je onbewust het virus overdragen aan je geliefden, die het verder zouden verspreiden. Als verantwoordelijke burger en mens moet je jezelf isoleren en je laten controleren door een zorgverlener.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen